Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planowany debiut w Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 13.02.2006 22:28

Lider-nawet jak będziesz miał telewizor w apartamencie nie zawracaj sobie głowy oglądaniem MŚ w domu.W 2004 w czasie mistrzostw Europy byłem w Okrug Gornj na wyspie Ciovo.Ogladałem kilka spotkań-półfinały i finał-na plaży,na wielkich telebimach.Polecam wszystkim kibicom taki sposób ogladania meczów w Chorwacji.Wrażenia nie do zapomnienia.
Pozdrawiam.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 13.02.2006 23:40

a to ja napisał(a):
Lider16 napisał(a):(...)
2. Czy fakt, że w tym okresie będą MŚ w piłce nożnej, może skutkować mniejszym ruchem turystycznym w Chorwacji (jakieś doświadczenia z roku 2004 roku (ME) czy 2002 (MŚ) mile widziane(...)

A propos:
czy TV chorwacka wykupiła prawa do transmisji MŚ?
Bo my też będziemy w tym czasie w HR. A facetów Ci u nas wieeelka przewaga (10:5) :wink: :lol:

Z tego co wiem to tylko Polska nie wykupiła praw do transmisji MŚ z krajów-finalistów. Wiec Chorwacja pewnie posiada prawa. Tylko nie wiem jaka telewizja je posiada (pańtwowa/komercyjna/kodowana). Może Leon coś napisze?
a to ja napisał(a):ad1. To nie sezon. I amatorów wypoczynku - zdecydowanie mniej niż w lipcu i sierpniu - wiem to z doświadczenia znajomych, którzy byli w HR i w czerwcu, i w lipcu i we wrześniu.

To znaczy, że bedzie mniej ludzi. A woda i tak cieplejsza niż w Bałtyku :-)
a to ja napisał(a):ad2. w 2002r. w HR nie oglądaliśmy tv (ale załapaliśmy się na finał będąc w Lido do Jesolo)

Jeżeli pojade w I połowie czerwca to i tak zahaczę o kilka pierwszych dni MŚ więc najważniejsze i tak obejrzę w kraju :)

a to ja napisał(a):ad3. W tym roku - z dziećmi właśnie - również obstawialiśmy czerwiec na Pelješacu. I również Trstenic. Ale nasze "wymagania" :wink: sporo zawęziły możliwości wyboru miejsca. Życzę udanych wyborów (najlepiej z mapą w ręku i relacjami forumowiczów przed oczami :wink: )
Pozdravki

Forum mam "przekopane" dość dokładnie. A co do Pleješacu to jeszcze się zastanawiamy czy na pierwszy raz pojedziemy właśnie tam (odległość + podróż z dziećmi). A Wami, jeśli można wiedzieć co kierowało, że nie wybieracie sie do Trstenika? Niezbyt dobre miejsce dla wypoczynku z dziećmi? Jestem ciekaw każdej opinii. Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.02.2006 00:34

Lider16 napisał(a):(...)
Forum mam "przekopane" dość dokładnie. A co do Pleješacu to jeszcze się zastanawiamy czy na pierwszy raz pojedziemy właśnie tam (odległość + podróż z dziećmi). A Wami, jeśli można wiedzieć co kierowało, że nie wybieracie sie do Trstenika? Niezbyt dobre miejsce dla wypoczynku z dziećmi? Jestem ciekaw każdej opinii. Pozdrawiam

Dla nas Trstenik oznaczałby ... naturalne ograniczenie do terytorium półwyspu. Czyli wersję wypoczynku pod tytułem "stacjonarne wylegiwanie się" :wink:

A tak? Pomimo sporej rozpiętości wiekowej dzieci - nasze pociechy (jedziemy w 4 rodzinki), ustawione w "drabinkę", mają (będą miały w czerwcu): 10msc; 2,5; 8; 9; 11; 16; 17lat - chcemy jednak zajrzeć TU i TAM.

A do Trstenika .. i tak wpadniemy :D . Mamy wykukaną nieopodal bardzo sympatyczną zatoczkę 8)

Pelješac - jak kocha - to poczeka ... :wink: :lol: :lol:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 31.03.2006 14:52

Hej, nie wiem jeszcze jak to będzie, ale terminy mojego wyjazdu zmienniają sie z tygodnia na tydzień. Na razie jest wersja zeby jechac ok. 7-8 czerwca do Drasnic ew na Pejlesac (w ciemno) ale ... no właśnie, coraz bardziej jest prawdopodobne że pojedziemy na końcu czerwca, ok. 28-go. I moja lepsza 1/2 ma wątpliwości czy w tym terminie też jechac w ciemno czy rezerwować jednak. Jeżeli pojedziemy w ciemno to czy lepiej jest dojechac na miejsce w sobotę czy raczej to nie ma znaczenia? Rozwiejcie cro-bywalcy nasze wątpliwości bo czasu coraz mniej. Jedziemy 2+1 (córka 4 lata) bo nam sie ekipa wykruszyła :( A może ktoś też jedzie w tym terminie?
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 13.04.2006 12:45

Lider16 napisał(a): I moja lepsza 1/2 ma wątpliwości czy w tym terminie też jechac w ciemno czy rezerwować jednak. Jeżeli pojedziemy w ciemno to czy lepiej jest dojechac na miejsce w sobotę czy raczej to nie ma znaczenia? Rozwiejcie cro-bywalcy nasze wątpliwości bo czasu coraz mniej. Jedziemy 2+1 (córka 4 lata) bo nam sie ekipa wykruszyła :( A może ktoś też jedzie w tym terminie?

Witam
W CRO byliśmy dwa razy i dwa w ciemno. Pierwszy na początku września a drugi w połowie sirpnia. We wrześniu to kwater było bardzo dużo w końcu to już po wakacjach, ale powiem Ci że w sierpniu też znaleźliśmy tylko trzeba było ciut pochodzić. Dojechaliśmy właśnie w sobote i moim zdaniem to był błąd bo już w niedziele sporo się zwolniło.
Sprawa terminów wyjazdu/przyjazdu była już poruszana pare razy możesz poczytać bo opinie są różne.
Niemniej ja bym odradzał jechać tak żeby być w CRO w sobote przed południem.
Takie korki nas zastały na autostradzie

Obrazek
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 18.04.2006 23:47

RaDaRze, jedziemy z Polski we środę 7 czerwca przez Słowację i Węgry. Nocować chcemy już w Chorwacji (Plitvice lub okolice) i we czwartek przed południem być na Riwierze Makarskiej. Pierwszy dzień spokojnie - zwykłymi drogami - drugiego dnia - autostrada. Przynajmniej takie są plany na dzień dzisiejszy :)
yarod77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarod77 » 19.04.2006 10:11

Z pewną nieśmiałością przyznaję że jestem CHORY na Chorwację, po pięciu latach odkładania rozkoszy sprzyjające okoliczności w końcu pozwoliły mi na to aby w tym roku zadebiutować. Wszystko przygotowane, samochód na bieżąco przeglądany ( remont zawieszenia i hamulców hehhehehe) - i aż nie mogę uwieżyc że to tak już blisko heheheh
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 31.05.2006 20:24

No i tak. najpierw miał być 7.06, potem 28.06 a staneło, przez "siły wyższe", na 22 czerwca :-) Dalej chce jechać w ciemno i w ten sam rejon - Riviera Makarska - może Brela, może Tucepi albo jeszce coś innego. Moja lepsza 1/2 bardziej sie obawia tego "w ciemno" - czy słusznie?
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 10.07.2006 09:41

Witam wszystkich. Właśnie wróciliśmy z Chorwacji, z Podgory. Było cuuuuudownie. W tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim za cenne informacje zawarte na tym forum, dzięki którym nasz urlop był bardziej udany. Swoje "0,03 PLN" na temat podrózy i pobytu bede dopisywał we włściwych tematach. Jeszcze raz dzięki. Jesteście wspaniali :-)
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC