mariusz 69 napisał(a):Ja polecam TomToma sprawdziła się rewelacyjnie! Niezłe pokrycie map i odzwierciedlenie w terenie!
mariusz 69 napisał(a):Ja polecam TomToma sprawdziła się rewelacyjnie! Niezłe pokrycie map i odzwierciedlenie w terenie!
Chris_M napisał(a):TT faktycznie jest bardzo dobry, dość intuicyjny (w przeciwieństwie do Automapy), ale ma jedną olbrzymią wadę: siedząc w domu nie da się zaplanować z wyprzedzeniem planu podróży!
Nie ma innego wyjścia , trzeba wyjść z domu w jakieś otwarte miejsce, złapać fixa i dopiero wtedy TT zaczyna liczyć trasę.
Jeśli ktoś zna sposób na obejście tego problemu, to bardzo proszę o podanie go.
Chris_M napisał(a):TT faktycznie jest bardzo dobry, dość intuicyjny (w przeciwieństwie do Automapy), ale ma jedną olbrzymią wadę: siedząc w domu nie da się zaplanować z wyprzedzeniem planu podróży!
Nie ma innego wyjścia , trzeba wyjść z domu w jakieś otwarte miejsce, złapać fixa i dopiero wtedy TT zaczyna liczyć trasę.
pablo2222 napisał(a):Oj jest już to testowałem. Musisz mu pokazać początek drogi.
jdubowski napisał(a):Nie ma problemu, ale trzeba planować drogę od punktu do punktu
nie wystarczy tylko punkt docelowy - program nie wie skad chcesz jechac...
Chris_M napisał(a):jdubowski napisał(a):Nie ma problemu, ale trzeba planować drogę od punktu do punktu
I co? Jeśli ja mam do przejechania w przeciągu jednego dnia ponad tysiąc kilometrów, to będę się zatrzymywał co 100 km żeby wczytać do programu następny odcinek trasy? Bez jaj!
Do tego właśnie celu miała służyć funkcja "Planowanie Planu Podróży", ale ktoś skopał sprawę!
Jak sama nazwa tej funkcji wskazuje, służy ona do planowania podróży, czyli używa się jej zanim wsiądziemy do samochodu i wyruszymy na trasę. Więc z założenia nie powinna ona wymagać mojej aktualnej pozycji, bo przy planowaniu podróży do niczego nie jest ona potrzebna.nie wystarczy tylko punkt docelowy - program nie wie skad chcesz jechac...
Ale przy użyciu funkcji "Planowanie zaawansowane" skądś jednak wie
Dla odmiany, w Automapie można trasę zawczasu zaprogramować sobie nawet dość wygodnie, ale jej używanie podnosi mi ciśnienie, gdyż nazwy funkcji i poleceń są bardzo nietrafne i momentami wręcz wprowadzają w błąd.
rpzem napisał(a):Używając planera podrózy bez problemu zaplanujesz trasę z A do B przez dowolną liczbę punktów pośrednich. Plan taki można zapisać na dysku i wczytac w dowolnym momencie. Można w nim dowolnie zmieniać kolejność odwiedzanych punktów pośrednich oraz zaznaczać je jako "odwiedzone", "do pominięcia" itp. Można/ a nawet trzeba to robić w domu.
Chris_M napisał(a):rpzem napisał(a):Używając planera podrózy bez problemu zaplanujesz trasę z A do B przez dowolną liczbę punktów pośrednich. Plan taki można zapisać na dysku i wczytac w dowolnym momencie. Można w nim dowolnie zmieniać kolejność odwiedzanych punktów pośrednich oraz zaznaczać je jako "odwiedzone", "do pominięcia" itp. Można/ a nawet trzeba to robić w domu.
Wszystko co powyżej napisałeś jest prawdą, za wyjątkiem tego, że da się to zrobić w domu, bez aktualnej pozycji z GPS-a!
Bo po wprowadzeniu przeze mnie wszystkich punktów trasy, punktów docelowych oraz kliknięciu "Gotowe" i potwierdzeniu kilku następnych opcji, wyświetla się okienko przeliczania trasy, a w nim miga komunikat: "Oczekiwanie na prawidłowy sygnał GPS". I dopóki TT nie dostanie fixa z GPS-a, to nawet nie zacznie kalkulować trasy!
Jedyne co użytkownik może wtedy zrobić, to kliknąć przycisk "Anuluj" i przerwać planowanie trasy. Oczywiście, zapisać tej trasy również się wówczas nie da!
Proponuję, żebyś sam to przećwiczył
rpzem napisał(a):Można podłączyć do TT Home i ustawić lokalizację domową.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi