Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planowanie trasy do Chorwacji przy użyciu nawigacji GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 27.07.2009 17:35

tak się zastanawiam.... a co z nawigacją??? Nie działa w Słowenii? Jeżeli zaznaczę sobie, że nie chcę autostradą jechać, to mnie chyba tam nawigacja nie zaprowadzi...?
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 27.07.2009 18:41

Mam MIO C520 które ma naprawdę dobre/aktualizowane oryginalnie mapy/ ale....posiada 36 państw i Polskę lecz nie ma Słowenii. I jeszcze jedno. Chyba żadna firma tak często nie aktualizuje map żeby nadążyć za Słoweńcami.
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 27.07.2009 19:36

Ja polecam TomToma sprawdziła się rewelacyjnie! Niezłe pokrycie map i odzwierciedlenie w terenie!
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 27.07.2009 20:18

mariusz 69 napisał(a):Ja polecam TomToma sprawdziła się rewelacyjnie! Niezłe pokrycie map i odzwierciedlenie w terenie!

Mogę potwierdzić. Generalnie się sprawdził, choć trzeba przyjrzeć sie proponowanej trasie, bo raz mnie wywiózł na prom, a raz krótszą, ale i gorszą drogą. Gorzej było w BiH. Miał tylko drogę do Mostaru i sam Mostar. Do Medjugorje jechałem według niego przez pola. :D
rpzem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rpzem » 28.07.2009 07:14

mariusz 69 napisał(a):Ja polecam TomToma sprawdziła się rewelacyjnie! Niezłe pokrycie map i odzwierciedlenie w terenie!

TT to rewelacja (też używam), ale niestety nie ma aktualnej mapy Słowenii (brak nowych autostrad).
Najlepsza na tą chwilę jest mapa do IGO, ale ta od TM - Slovenia8.3TM_2009_02_090403.
Niestety ta mapa też nie jest w 100% aktualna, gdyż zmiany weszły 20 lipca.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2009 09:50

TT faktycznie jest bardzo dobry, dość intuicyjny (w przeciwieństwie do Automapy), ale ma jedną olbrzymią wadę: siedząc w domu nie da się zaplanować z wyprzedzeniem planu podróży!
Nie ma innego wyjścia , trzeba wyjść z domu w jakieś otwarte miejsce, złapać fixa i dopiero wtedy TT zaczyna liczyć trasę.
Jeśli ktoś zna sposób na obejście tego problemu, to bardzo proszę o podanie go.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 28.07.2009 09:54

Chris_M napisał(a):TT faktycznie jest bardzo dobry, dość intuicyjny (w przeciwieństwie do Automapy), ale ma jedną olbrzymią wadę: siedząc w domu nie da się zaplanować z wyprzedzeniem planu podróży!
Nie ma innego wyjścia , trzeba wyjść z domu w jakieś otwarte miejsce, złapać fixa i dopiero wtedy TT zaczyna liczyć trasę.

Oj jest już to testowałem. Musisz mu pokazać początek drogi. Nie mam urządzenia przed sobę więc nie potrafię podać gdzie jest ta opcja. Po podłączeniu do komputera w navi jest instrukcja obsługi w pdf. Poczytaj.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.07.2009 09:59

Chris_M napisał(a):TT faktycznie jest bardzo dobry, dość intuicyjny (w przeciwieństwie do Automapy), ale ma jedną olbrzymią wadę: siedząc w domu nie da się zaplanować z wyprzedzeniem planu podróży!

Nie ma problemu, ale trzeba planować drogę od punktu do punktu, nie wystarczy tylko punkt docelowy - program nie wie skad chcesz jechac...
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2009 10:39

pablo2222 napisał(a):Oj jest już to testowałem. Musisz mu pokazać początek drogi.

Ale początek drogi można pokazać tylko wtedy, jeśli użyje się funkcji "Planowanie zaawansowane", żadnej innej! A "Planowanie zaawansowane" umożliwia wskazanie tylko jednego punktu pośredniego, co jest niewystarczające.
Gdy wyznaczam trasę np. z Krakowa do Chorwacji, to przy pomocy funkcji "Planowanie zaawansowane" TT zawsze wyznacza mi trasę przez Zwardoń oraz Słowację, chociaż z mojego doświadczenia wynika, że trasą przez Słowację jedzie się dłużej niż przez Czechy. Próby ustawienia punktu pośredniego gdzieś na trasie przez Czechy nie dają efektu - TT zawsze upiera się, żebym chociaż kawałek trasy przejechał po słowackich autostradach. Tak wygląda, jakby TT był przez Słowaków sponsorowany.
Dla odmiany, gdy siedząc w samochodzie i mając pozycje z GPS-a użyłem funkcji "Planowanie Planu Podróży", to dostawałem dokładnie taką trasę, jaką zawsze jeżdżę, czyli przez Cieszyn, Brno, Mikulov i Spielfeld.
Ale gdy siedzę w domu, przy komputerze, to takiej trasy TT mi nie zaproponuje :(
rpzem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rpzem » 28.07.2009 10:57

Używając planera podrózy bez problemu zaplanujesz trasę z A do B przez dowolną liczbę punktów pośrednich. Plan taki można zapisać na dysku i wczytac w dowolnym momencie. Można w nim dowolnie zmieniać kolejność odwiedzanych punktów pośrednich oraz zaznaczać je jako "odwiedzone", "do pominięcia" itp. Można/ a nawet trzeba to robić w domu.

Dodatkowo TYLKO TT dysponuje narzędziem umożliwiającym dodanie punktu przelotowego np. poprzez wybrane miasto bez konieczności precyzyjnego określania ulicy, którą się jedzie lub centrum miasta (oczywiście mozna też dodać punkt pośredni wskazany palcem na ekranie jak np. w IGO). Niestety mapy Cro i Slo pozostawiają sporo do życzenia.
Zdecydowanie lepsze jest tu IGO z mapami od lokalnych dostawców.
Jadę na Ciovo 1 sierpnia i zabieram ze sobą TT oraz na Słowenię IGO.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2009 11:22

jdubowski napisał(a):Nie ma problemu, ale trzeba planować drogę od punktu do punktu

I co? Jeśli ja mam do przejechania w przeciągu jednego dnia ponad tysiąc kilometrów, to będę się zatrzymywał co 100 km żeby wczytać do programu następny odcinek trasy? Bez jaj!
Do tego właśnie celu miała służyć funkcja "Planowanie Planu Podróży", ale ktoś skopał sprawę!
Jak sama nazwa tej funkcji wskazuje, służy ona do planowania podróży, czyli używa się jej zanim wsiądziemy do samochodu i wyruszymy na trasę. Więc z założenia nie powinna ona wymagać mojej aktualnej pozycji, bo przy planowaniu podróży do niczego nie jest ona potrzebna.
nie wystarczy tylko punkt docelowy - program nie wie skad chcesz jechac...

Ale przy użyciu funkcji "Planowanie zaawansowane" skądś jednak wie ;)
Dla odmiany, w Automapie można trasę zawczasu zaprogramować sobie nawet dość wygodnie, ale jej używanie podnosi mi ciśnienie, gdyż nazwy funkcji i poleceń są bardzo nietrafne i momentami wręcz wprowadzają w błąd.
rpzem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rpzem » 28.07.2009 11:44

Chris_M napisał(a):
jdubowski napisał(a):Nie ma problemu, ale trzeba planować drogę od punktu do punktu

I co? Jeśli ja mam do przejechania w przeciągu jednego dnia ponad tysiąc kilometrów, to będę się zatrzymywał co 100 km żeby wczytać do programu następny odcinek trasy? Bez jaj!
Do tego właśnie celu miała służyć funkcja "Planowanie Planu Podróży", ale ktoś skopał sprawę!
Jak sama nazwa tej funkcji wskazuje, służy ona do planowania podróży, czyli używa się jej zanim wsiądziemy do samochodu i wyruszymy na trasę. Więc z założenia nie powinna ona wymagać mojej aktualnej pozycji, bo przy planowaniu podróży do niczego nie jest ona potrzebna.
nie wystarczy tylko punkt docelowy - program nie wie skad chcesz jechac...

Ale przy użyciu funkcji "Planowanie zaawansowane" skądś jednak wie ;)
Dla odmiany, w Automapie można trasę zawczasu zaprogramować sobie nawet dość wygodnie, ale jej używanie podnosi mi ciśnienie, gdyż nazwy funkcji i poleceń są bardzo nietrafne i momentami wręcz wprowadzają w błąd.

Nie rozumiemy się. Mówimy o opcji "Planowanie podróży" a nie o "Zaplanuj trasę z A do B" gdzie można juz dodać maksymalnie jeden punkt przelotowy.
Plan podróży tworzymy raz dla całej trasy!.
Możemy utworzyć np. dwa plany:
1) do Chorwacji
2) z Chorwacji do domu.

Obydwa zapisujemy w pamięci wewnętrznej i wczytujemy przed wyjazdem ten, który jest potrzebny. Po wyjściu z opcji "Planowanie Planu Podróży" następuje jego przeliczenie z bieżącej pozycji i TT jest gotowy. Plan jest trzymany do czasu wyznaczenia innego celu podróży ręcznie poprzez menu "Przejdź do"
Mój plan podróży zawiera dla przykładu 6 punktów przelotowych z Kłodzka do Ciovo (jadę w te okolice 4 raz i mam swoje skróty).
Plan może zawierać dodatkowe punkty, których na razie nie planujemy odwiedzić, a w razie czego wystarczy je zaznaczyć jako punkty trasy (np. dodatkowe zwiedzanie Plitvic). Odbywa się to poprzez kliknięcie na punkt pośredni i odpowiednią zmianę statusu punktu przelotowego.
W trakcie podróży trwającej nawet trzy dni nie potrzeba już niczego wczytywać.
Jest to naprawdę mocne narzędzie TomTom'a i warto je poznać (INSTRUKCJA OBSŁUGI na stronie TT).

Z góry przepraszam na przydługi opis.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2009 11:47

rpzem napisał(a):Używając planera podrózy bez problemu zaplanujesz trasę z A do B przez dowolną liczbę punktów pośrednich. Plan taki można zapisać na dysku i wczytac w dowolnym momencie. Można w nim dowolnie zmieniać kolejność odwiedzanych punktów pośrednich oraz zaznaczać je jako "odwiedzone", "do pominięcia" itp. Można/ a nawet trzeba to robić w domu.

Wszystko co powyżej napisałeś jest prawdą, za wyjątkiem tego, że da się to zrobić w domu, bez aktualnej pozycji z GPS-a!
Bo po wprowadzeniu przeze mnie wszystkich punktów trasy, punktów docelowych oraz kliknięciu "Gotowe" i potwierdzeniu kilku następnych opcji, wyświetla się okienko przeliczania trasy, a w nim miga komunikat: "Oczekiwanie na prawidłowy sygnał GPS". I dopóki TT nie dostanie fixa z GPS-a, to nawet nie zacznie kalkulować trasy!
Jedyne co użytkownik może wtedy zrobić, to kliknąć przycisk "Anuluj" i przerwać planowanie trasy. Oczywiście, zapisać tej trasy również się wówczas nie da!
Proponuję, żebyś sam to przećwiczył :)
rpzem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rpzem » 28.07.2009 11:49

Chris_M napisał(a):
rpzem napisał(a):Używając planera podrózy bez problemu zaplanujesz trasę z A do B przez dowolną liczbę punktów pośrednich. Plan taki można zapisać na dysku i wczytac w dowolnym momencie. Można w nim dowolnie zmieniać kolejność odwiedzanych punktów pośrednich oraz zaznaczać je jako "odwiedzone", "do pominięcia" itp. Można/ a nawet trzeba to robić w domu.

Wszystko co powyżej napisałeś jest prawdą, za wyjątkiem tego, że da się to zrobić w domu, bez aktualnej pozycji z GPS-a!
Bo po wprowadzeniu przeze mnie wszystkich punktów trasy, punktów docelowych oraz kliknięciu "Gotowe" i potwierdzeniu kilku następnych opcji, wyświetla się okienko przeliczania trasy, a w nim miga komunikat: "Oczekiwanie na prawidłowy sygnał GPS". I dopóki TT nie dostanie fixa z GPS-a, to nawet nie zacznie kalkulować trasy!
Jedyne co użytkownik może wtedy zrobić, to kliknąć przycisk "Anuluj" i przerwać planowanie trasy. Oczywiście, zapisać tej trasy również się wówczas nie da!
Proponuję, żebyś sam to przećwiczył :)

Można podłączyć do TT Home i ustawić lokalizację domową. :lol:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2009 12:25

rpzem napisał(a):Można podłączyć do TT Home i ustawić lokalizację domową. :lol:

Ale jeśli jest się poza domem (np. na urlopie), gdzieś w trasie albo choćby nie ma się pod ręką własnego komputera z zainstalowanym programem TT Home, to już nie ma możliwości użycia plannera. A planner zazwyczaj jest nam potrzebny właśnie w takich sytuacjach!
Dla mnie to jest bardzo poważna wada tego programu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Planowanie trasy do Chorwacji przy użyciu nawigacji GPS
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone