Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planowanie trasy do Chorwacji przy użyciu nawigacji GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rpzem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rpzem » 28.07.2009 13:31

Obiecuję, że zabieram głos w tym temacie ostatni raz.
Widocznie mamy różne TomTom'y.
A więc u mnie w przypadku braku sygnału GPS pojawia się komunikat:
"Brak odbioru GPS. Czy chcesz zdefiniować punkt początkowy, aby zobaczyć podgląd planu podróży?". (urządzenie TT GO930T z aplikacją 8.351). :)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2009 13:58

rpzem napisał(a):Obiecuję, że zabieram głos w tym temacie ostatni raz.

Całkiem niepotrzebnie, bo to co napisałeś, jest dość istotne.

Najwyraźniej.

"Brak odbioru GPS. Czy chcesz zdefiniować punkt początkowy, aby zobaczyć podgląd planu podróży?". (urządzenie TT GO930T z aplikacją 8.351). :)

Widocznie w nowszych wersjach TT to poprawili.
Ja mam PDA z TT w wersji 6.0 i u mnie to działa tak, jak opisałem.
Niestety, firma TT przestała supportować urządzenia PDA, więc nie mogę zrobić upgrade'u do nowszej wersji.
Ostatnio edytowano 30.07.2009 09:41 przez Chris_M, łącznie edytowano 1 raz
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 30.07.2009 00:13

Chris_M napisał(a):
rpzem napisał(a):Obiecuję, że zabieram głos w tym temacie ostatni raz.

Całkiem niepotrzebnie ;)

Najwyraźniej.

Widocznie w nowszych wersjach TT to poprawili.
Ja mam PDA z TT w wersji 6.0 i u mnie to działa tak, jak opisałem.
Niestety, firma TT przestała supportować urządzenia PDA, więc nie mogę zrobić upgrade'u do nowszej wersji.

Koledzy nie ma co sie sprzeczac tylko trzeba poczytać www.peb.pl

i wszystko bedzie jak trzeba.

twoje pda bedzie chodzić jak mażenie..... :D :D :D :D

Pozdrawiam...
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 30.07.2009 07:49

fotograf123 napisał(a):Koledzy nie ma co sie sprzeczac tylko trzeba poczytać www.peb.pl

i wszystko bedzie jak trzeba.

Wlałeś otuchę w serce moje :)

Pozdrowienia!
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 09.08.2009 09:09

Ja dwa razy używałem automapy. Raz w wersji 4.0, drugi raz w wersji 4.5. Zawsze było ok. To kwestia ustawień nawigacji. Jak zrobisz wszystko dobrze i przemyślisz ustawienia nawigacji i mniej więcej masz pojęcie o trasie to nie ma szans aby program wyprowadził cię w "błoto". używam automapu już 4 lata. Jeszcze nigdy, ani razu mnie nie zawiodła. pokrycie państw bardzo duże, szczegułowość Chorwacji bardzo dobra. Jest nowa wersja 5.3 z mapa Europy z 12.2008. Jest najlepsza ze wszystkich programów na rynku. Jedynie Garmin ją przerasta, bo ma lepsze pokrycie Europy. Używajcie wersji z licencją, lepiej jest taką wykupić. policja coraz częściej sprawdza to podczas kontroli. Powodzenia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.08.2009 09:27

rapez napisał(a):Używajcie wersji z licencją (...) policja coraz częściej sprawdza to podczas kontroli.

Litości!

Metrykę chrztu dzieci i akt małżeński jeżeli się jedzie z kobietą też sprawdzają?

To chyba tylko faceci w czerni.

Z czarnej wołgi.

To tak na marginesie wakacyjnych "paskud" i innych kaczek.

(Dziennikarskich oczywiście. Żeby mnie nikt nie pozwał). :D

We wrześniu sprawdzę AM 5.5.3 i iGO8 ostatnimi mapami.
Na razie przeważa, (przy planowaniu) iGO - ma ulice tam gdzie AM ledwo widzi miejscowości.
Pożiwiom, uwidzim.

pzdr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.08.2009 13:29

rapez napisał(a):... Używajcie wersji z licencją, lepiej jest taką wykupić. policja coraz częściej sprawdza to podczas kontroli. Powodzenia.

Odpowiedź na forum i śpij spokojnie:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=422937#422937
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 11.08.2009 15:33

Nie ma takiego GPS-a który potrafi prowadzić tylko wybrzeżem. Mam na myśli trasę od Kostrena przez Rijekę , Opatije, Brsec, Zagoreje. Pozostaje tylko mapa. Trasa sama w sobie jest bardzo prosta, jednak z doświadczenia wiem że jest tam bardzo duży ruch w okresie wakacji. Jadąc do Chorwacji możemy bardzo dużo zwiedzić z samochodu. Nie ma takiej opcji w gps aby prowadził nas przez te miasta co chcemy i aby nadal odszukiwał drogę w miarę szybką ale także krótką. Nie ustawimy go tak jak chcemy, zawsze będzie potrzebna korekta już na drodze. Właśnie sprawdzałem najnowszą automapę, mio, mapamap,tomtom. I każda ma odchylenia, lub błędnie prowadzi (dalekimi objazdami itp.). Wychodzi na to że najlepsza jest dobra mapa i ktoś w samochodzie, kto będzie umiał ładnie nam ją czytać. Lub pozostaje Gps, w miarę "świeża" mapa i ok 4 przstanków na trasie do wprowadzenia drobnych zmian.
Pozdrawiam.
yahhoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahhoo » 12.08.2009 08:29

Jechałem do Chorwacji na automapie 5.3 na Mio P360 wszystko było całkiem całkiem ;) oczywiście zawsze znajda sie drobne nieporozumienia z tą kobietą w nawigacji :) np: w wersji 5.3 nie widzi obwodnicy Budapesztu kilka razy zamotała mnie np. na Słowacji poza tym wszystko odbyło się sprawnie i bez bólu. Najlepszym zestawem jest GPS + żona z dobrą mapa europy ;)
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 13.08.2009 18:15

yahhoo napisał(a):Jechałem do Chorwacji na automapie 5.3 na Mio P360 wszystko było całkiem całkiem ;) oczywiście zawsze znajda sie drobne nieporozumienia z tą kobietą w nawigacji :) np: w wersji 5.3 nie widzi obwodnicy Budapesztu kilka razy zamotała mnie np. na Słowacji poza tym wszystko odbyło się sprawnie i bez bólu. Najlepszym zestawem jest GPS + żona z dobrą mapa europy ;)

:D Też tak myślę! Mam GPS z automapą 5,3, żonę i aktualny atlas europy!
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 26.01.2011 09:42

Jest już wersja Automapy 6.7.1 Działa super. Polecam też nowego Garmina Xt na Symbian. Mapy są z roku 2011, posiadają aktualne przepisy drogowe dla krajów UE.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.01.2011 11:40

W 2010 bylismy na najnowszej AM Europy i wszedzie byla droga, Slowenia ominieta
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 26.01.2011 12:10

Witam.
W ubiegłym roku jechałem na TT 930T, mapa zaktualizowana miesiąc przed wyjazdem.
Trasa przez Niemcy - jak po sznurku, Austria - jak po sznurku + zaprowadzenie pod same drzwi Oekotelu w Kalsdorf/ Graz, Słowenia - jak po sznurku wszystkie autostrdy i drogi (po których ja jechałem), Chorwacja - prawie jak po sznurku (tylko na wjeździe kawałek gdzieś polem w/g TT) później pod same drzwi w Tucepi.

W tym roku jadę do Orebić też z TT 930T i jak widzę prowadzi mnie na prom w Ploce, a ja chcę jechać przez BIH - tam niestety w/g TT 930T drogi jakiejkolwiek BRAK. Taka biała plama przez terytorium BIH jest droga gdo granicy oraz za granicą BIH, zresztą tak samo pokazuje Google Mapa.
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 31.01.2011 15:12

Zainstaluj sobie IGO według mnie najlepszy na zagranice. TT przy nim kuca. Jeździłem już chyba na wszystkim od TT poprzez Navigon i automapę. IGO i mapy lokalnych dostawców to jest to. Dodatkowo można zrobić sobie kilka map do wyboru np Tatlasa albo navtaqa.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Planowanie trasy do Chorwacji przy użyciu nawigacji GPS - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone