Cześć wszystkim jestem aktualnie w trakcie planowania podróży na 2018 i potrzebuje waszej pomocy, żeby rozplanować to tak, aby miało ręce i nogi
Planujemy 14-16 dniowy urlop(zależnie od lotów), podczas którego chcielibyśmy sporo zwiedzic, (raczej chodzi o nature, krajobrazy-nie chce wchodzić do każdego muzeum ) kilka dni poświęcić na odpoczynek. Najlepiej w ten sposob, żeby przeplatać dni wypoczynku z dniami zwiedzania.
Planujemy polecieć samolotem do Zadaru, tam wypożyczyć samochód i pojechać do Breli, gdzie chcielibyśmy stworzyć bazę wypadową na parę dni.
Z Breli jest blisko do Baśka Voda i do Omis, i teraz pytanie czy poświęcić na każde z tych miejsc po jednym dniu, czy zwiedzić oba miejsca w jeden dzień? A może spędzić dzień wypoczynkowy na pięknych plażach w Baśce, a na drugi dzień pojechać do Omis pochodzić, pozwiedzać? Chcielibyśmy zobaczyć też Split, ale na to chyba jeden dzień będzie za mało. Zastanawiamy się też, skąd wybrać sie na wyspy.
chcielibyśmy zwiedzić trochę wysp, ale w taki sposób, aby uniknąć przeprawy samochodem przez prom. Czyli, albo wypożyczyć cos na miejscu na wyspie, albo pojechać jakoś dookoła(o ile się da).
Jeżeli się orientujecie, powiedzcie proszę ile czasu na to potrzebujemy. Czy planować to z noclegiem? I skąd będzie najlepiej poplynac/pojechać?
Planujemy zobaczyć wyspę Brac, a na niej: Supetar, Bol, Vidova gora (i może coś jeszcze jeżeli polecacie?) -i tu obawiam się że jeden dzień na to będzie mało?
Wyspę Hvar: Stari Grad, Vrboska
Wyspę Korcula, Półwysep Peljesac (i tutaj myślałam, żeby wybrać się na jakąś zorganizowana wycieczkę np z Makarskiej, albo ze Splitu?)
Ze Splitu chcielibyśmy również zobaczyć plaże Stiniva na wyspie Vis. Tylko jak tam się dostać? W ostateczności możemy się juz przeprawić promem razem z samochodem, ale może jest jakaś inna opcja.
Poza tym bardzo chcielibyśmy zobaczyć Dubrownik i plaże Pasjaca przy okazji, ale nie wiem jak to zorganizować, bo jest to jednak już druga strona, może już ostatnie dni przed wylotem? I jakby starczyło czasu to jeszcze wodospady Krka...
Bardzo proszę Was o pomoc. Nie widząc tych wszystkich miejsc ciężko mi sobie wyobrazić, ile na to czasu przeznaczyć, a pewnie wiele z Was te miejsca już widziało i to wie.