amatus1 napisał(a):Nie podałaś daty wyjazdu
jessowa napisał(a): planujemy lot na połowę sierpnia albo na początek września - mamy wątpliwości że względu na pogodę
jessowa napisał(a):No macie trochę racji, przyznam
Myślę, że to nie będzie ostatni raz w Chorwacji.
Cały weekend na planowanie i myslę że faktycznie trochę okroimy ten plan, żeby też trochę wypocząć.
Udało się nawet znaleźć fajne loty do Splitu, po prostu wcześniejsza wyszukiwarka zawiodła
mari18 napisał(a):Hej Jessowa...
My jedziemy samochodem z okolic Katowic/Krakowa przez Brno/Wiedeń/Graz/ aż do Makarski. W sumie tydzień z czego jeden dzień przeznaczamy na Wiedeń -Bratysława ( chcemy zwiedzić te dwa miasta w dniu wyjazdu w podróż) nocleg mamy w miejscowości Monichkirchen w Austrii. Następnie rano chcemy zameldować się w Chorwacji i też w dniu przyjazdu zwiedzić wodospady Krka. A popołudniu pojechać już do Makarski.
Plan ogólnie nastawiony jest na zwiedzanie ...nie należymy do tej grupy która leży plackiem na plaży i się tylko kąpie w wodzie ---a także nie zależy nam aby kazde zdjęcie wrzucić na FB bądż Insta.
1. Planujemy zwiedzić Omis z twierdzami Mirabell i Starigrad a także twierdzę Klis a jak czasu starczy to na chwilę do Splitu podjechać.
2. Mostar- Blagaj-Mediugorje- Kravica
3. Dubrovnik plus wjazd na wzgórze Srd autem. Może także mury obronne w Ston...( czy w Ston są winnice aby móc zobaczyć pola uprawne winorośli ??)
4. Makarska - półwysep św.Piotra , Pakr Osejava, może też przespacerujemy się plażami w kierunku Krvavica . Chcielibyśmy też wjechać wczesnym ranem na Sv Jure...ale nie wiadomo czy się uda ( jeszcze tego nie rozważaliśmy)
Pewnie niektórzy stwierdzą iż plan nie wykonalny
Jedziemy na ostatni tydzień czerwca...mam nadzieje bo M jeszcze urlopu nie ma wyznaczonego:)
Chcesz z Brna pojechać na Bratysławę (tu pozwiedzać) i potem do Wiednia.mari18 napisał(a):My jedziemy samochodem z okolic Katowic/Krakowa przez Brno/Wiedeń/Graz/ aż do Makarski. W sumie tydzień z czego jeden dzień przeznaczamy na Wiedeń -Bratysława ( chcemy zwiedzić te dwa miasta w dniu wyjazdu w podróż) nocleg mamy w miejscowości Monichkirchen w Austrii.
mari18 napisał(a): Może także mury obronne w Ston...( czy w Ston są winnice aby móc zobaczyć pola uprawne winorośli ??)
amatus1 napisał(a):mari18 napisał(a):2. Mostar- Blagaj-Mediugorje- Kravica
2. Medjugorie jak i Mostar mega gorączka...Moim zdaniem wystarczą na raz 2 dwa punkty, my wracając z Mostaru wpadliśmy nad wodospady i powiem szczerze byliśmy już zmęczeni i już nie było to aż takie och...do tego Blagaj.
piekara114 napisał(a):amatus1 napisał(a):mari18 napisał(a):2. Mostar- Blagaj-Mediugorje- Kravica
2. Medjugorie jak i Mostar mega gorączka...Moim zdaniem wystarczą na raz 2 dwa punkty, my wracając z Mostaru wpadliśmy nad wodospady i powiem szczerze byliśmy już zmęczeni i już nie było to aż takie och...do tego Blagaj.
Bez problemu ten punkt zrealizowaliśmy w jeden dzień, z dzieckiem, jechaliśmy z Dubrownika. Zobacz tu. Zmęczenie końcem dnia oczywiście było, ale bez przesady. Jeśli w Medjugorje chcecie po prostu zoboczyć, nie macie jakiś bardzo głębokich pobudek religijnych (msza, spowiedź itp) czy wyjście na górę (adidasy obowiązkowo, żadne klapki czy japonki i sporo wody) to dużo czasu Wam to miejsce nie zajmie. Ja jak myślę "komercha" to od razu Medjugorie mam przed oczami - u mnie w relacji zboczysz dlaczego....
mari18 napisał(a):Najpierw chcemy do Wiednia a potem do Bratysława to wkońcu nie daleko a chce zobaczyć zamek Devin.
mari18 napisał(a):44 stopnie w Mostarze w jakim okresie ? Lipiec/sierpień?
Mediugorje bez żadnych modlitw na wzgórzu...tylko podjechać przejść się zobaczyć czy warto i tyle...
Jestem zdania jak jadę do np. Mostaru a mam po drodze bądź niedaleko inną atrakcję to warto jechać i zobaczyć ją również. Nie wiem kiedy będę mogła następnym razem pojechać na taki urlop wiec chcę zobaczyć jak najwięcej. Może wy byliście już w Cro bądź BiH x razy ale ja dopiero pierwszy raz jade więc się nie dziwcie:) To są plany, pogoda może je zweryfikować jeszcze.
mari18 napisał(a):Mediugorje bez żadnych modlitw na wzgórzu...tylko podjechać przejść się zobaczyć czy warto i tyle...
Trochę nie logiczna kolejność. Zdublujecie część trasy i stracicie niepotrzebnie czas. Koniecznie odwróć kolejność. Jeśli zamek to must dla Was, to nie wiesz ile czasu tam Ci zejdzie, może więcej niż zakładasz i lepiej będzie odpuścić Wiedeń i jechać prosto do hotelu. Pomyśl jeszcze o tym.mari18 napisał(a):Najpierw chcemy do Wiednia a potem do Bratysława to wkońcu nie daleko a chce zobaczyć zamek Devin.
To godzina to max. co potrzebujesz. To miejsce to komercha....mari18 napisał(a):Mediugorje bez żadnych modlitw na wzgórzu...tylko podjechać przejść się zobaczyć czy warto i tyle...
amatus1 napisał(a):jechałaś z Dubrownika do Blagaj?
Tak samo myślę, jeśli dany dzień przeznaczam całkowicie na wycieczkę.... Jeśli miejsce mnie zachwyci to zrezygnuję z kolejnych punktów programu i tyle lub zdecyduję, że przy kolejnej okazji na dane miejsce poświęcę więcej czasu. A jak to będzie totalny zachwyt (tak miałam po sylwestrze w Wiedniu) to będę dążyła, aby to miejsce jak najszybciej obejrzeć (i byłam ponownie po 7 miesiącach)...mari18 napisał(a):Jestem zdania jak jadę do np. Mostaru a mam po drodze bądź niedaleko inną atrakcję to warto jechać i zobaczyć ją również. Nie wiem kiedy będę mogła następnym razem pojechać na taki urlop wiec chcę zobaczyć jak najwięcej.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne