Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 23.03.2011 18:08

Mariusz :) właściwie nie powinienem wtrącać własnych emocjonalnych wspomnień, ale gdy 10 lat temu w dawnym miejscu pracy w wspólnym budynku spedycji polskich i niemieckich (umiejscowienie ważne, bo duch sportu nie jednoczył), to pamiętam, że kibicowanie było wręcz emocjonalnym polem bitwy o honor, o dumę, o zwycięstwo.

Taki współczesny Grunwald :wink: , nie będę tego rozwijał, ale narty (dwa miecze :wink: ) Hannawalda były orężem, które miało pokonać Małysza.
Do dzisiaj to pamiętam :cry: :D , nie wszystkie dyscypliny potrafią tak rozbudzić wszelkie emocje, a niby zawsze chodzi tylko o sport.

Tylko z tego poziomu mogę jednak pogratulować Tobie wszystkich emocji, które poczułeś tam i wtedy.
A ducha sportu jak najbardziej czuć w relcji i zdjęciach. :)

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 19:17

Dzięki nomadzie, jak zwykle masz trafne spostrzeżenia w niestandartowy sposób wyrażone. :)

Pozdrawiam.
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 23.03.2011 19:43

Interseal napisał(a):
W zasadzie wszystko już wiadomo i wszystko widzieliście w TV. Widzieliście nawet więcej niż ja, więc zastanawiam się czy ma sens pisanie i pokazywanie drugi raz tego samego.

Witaj Mariusz.
To tak jak zobaczyć ciastko i tyle, a, Ty je "zjadłeś", .poczułeś smak.:lol:
Pisz i wklejaj zdjęcia to co zobaczyłeś to jest bezcenne.
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy.
Pozdrawiam. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 19:49

Wsiadamy do busa, który rusza w kierunku doliny Planicy.
Podróż trwa dziś trochę dłużej, więcej samochodów niż zwykle chce skręcić na skocznię.
Na szybko ustawione przez policję rondo ułatwia trochę przeprawę przez skrzyżowanie. Jeden pas drogi w stronę włoskiego Terevisio zamieniono też na parking dla autokarów. Część osób idzie pieszo tak zwaną starą drogą... generalnie bardziej niż wczoraj widać, że coś większego się szykuje.

Chmury nie zasnuły całego nieba, jednak czym bliżej doliny i wyższych szczytów, tym gorsza widoczność. Tragedii nie ma, najważniejsze, że nie pada.

Wyskakujemy pod skocznią. Jakże mniej szaro i buro tutaj dzisiaj.
Obrazek

Przechodzimy obok sceny na której występ zakończył właśnie Festa Band. Grają coś na pograniczu Gorana Bregovićia i austryjackich "heimat melodii" :)
Obrazek

Widzów jednak na razie malutko. Skąd ten ruch na drodze...? Ano wczoraj tłum dzieciaków wywiozły pod same wejście autokary. Dziś dorośli zasuwają czym mogą na własną rękę.
Obrazek

W tym sektorze w którym stoimy jest już całkiem gęsto. Spotkać tu można rodziny skoczków, nie biorących udziału w dzisiejszych zawodach zawodników, fotoreporterów przepychających się do "wioski" skoczków.
Obrazek

Jeszcze pamiątkowe zdjęcie pod namiotem Czerwonego Byka. W zasadzie mam ich tylko kilka. Zapomniałem o sobie :wink:

Obrazek

...i jeszcze w drugą stronę :)

Obrazek

Rzut okiem na górę. Dziś lepiej widać najazd... uffff gdybym miał taką "lufę" :wink: jak panowie z "press"...

Obrazek

Kilka strzałów na widoczne dziś ciut lepiej góry.
Obrazek
Obrazek

Może by tak wysupłać te 50 euro i polecieć do Kranjskiej Gory po zawodach...? Niestety raz, że mnie nie stać, a dwa, te śmigłowce nawet nie zbliżają się do pułapu tego ze niniejszego zdjęcia.
Obrazek

W lewym dolnym rogu widać drzewa... niezłe proporcje! :wink:
Obrazek

Nawet przez moment pokazało nam się słoneczko...
Obrazek

Rozmarzyłem się... czas opuścić głowę i wrócić na skocznię.
Obrazek

czyżby taka mina bo upadł Kranjec... ? Hmmm to chyba jeszcze nie ten moment.
Obrazek

C.D.N.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 20:02

Jacek 206 napisał(a): Witaj Mariusz.
To tak jak zobaczyć ciastko i tyle, a, Ty je "zjadłeś", .poczułeś smak.:lol:
Pisz i wklejaj zdjęcia to co zobaczyłeś to jest bezcenne.
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy.
Pozdrawiam. :lol:

Masz dużo racji.
Jednak dyskutowaliśmy potem na temat odbioru lotów na żywo i w telewizji.
Ja wszelkiego rodzaju skoków na żywo, na skoczniach od K-7 do K-120 naoglądałem się bardzo dużo. To były moje pierwsze loty i przyznam, że robi to spore wrażenie. Szczególnie rozmiar skoczni. Na przykład rozbieg na K-95 w Skalitem tak na oko rozpoczyna się w miejscu, gdzie wPlanicy jest próg! :)
Jednak nie można doznać tutaj tego co na skutek ustawienia i skrótów kamer widoczne jest w TV, mianowicie tego efektu szybowania w ostaniej fazie lotu, gdy skoczek jest już za punktem K. Na żywo skoczek leci porostu w dziurę. W telewizji szybuje nad złudnie wypłaszczonym zeskokiem. :)
Co nie zmienia faktu, że to co zobaczyłem to rzeczywiście jest bezcenne. :)
Już niebawem ciąg dalszy.

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.03.2011 20:15

Interseal napisał(a):Ja wszelkiego rodzaju skoków na żywo, na skoczniach od K-7 do K-120 naoglądałem się bardzo dużo. To były moje pierwsze loty i przyznam, że robi to spore wrażenie. Szczególnie rozmiar skoczni. Na przykład rozbieg na K-95 w Skalitem tak na oko rozpoczyna się w miejscu, gdzie wPlanicy jest próg! :)

Tiaaa... okiem fachowca! :D 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 20:18

Przyznam, że mało mam zdjęć skoczków w locie.
Raz że sprzęt trochę za słaby, a dwa że miejsce do robienia zdjęć kiepskie.
Do znudzenia jednak fociłem góry. :)

Obrazek

Pszyszedł jednak czas zawodów. Czas więc też zobaczyć co dzieje się na normalnym pułapie i wmieszać się w kolorowy tłum

Obrazek

Trudno jednak bez przebrania zmieszać się z takim jegomościem.
Obrazek

ALKOMAT PATROL - pewnie nie miał bym dziś 0.00 :wink:
Obrazek

ALKOMAT PATROL - od frontu :)
Obrazek

Przypuszczalny Tomasz Iwan z flagą, więc do początku zawodów jakieś 10 minut.
Obrazek

Gdybym w tym momencie trzasnął w telebim, a nie w operatora, miałbym całkiem fajną fotkę... :?
Obrazek

Tego Pana spotykałem codziennie. Był z nim wywiad w TV, niestety obraz z tego co wiem nie poszedł na satelitę.
Obrazek
Obrazek

Dobrze opisani, dobrze ustawieni. Ten dzień był dla nich :)

Obrazek

C.D.N.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 20:29

Franz napisał(a):Tiaaa... okiem fachowca! :D 8)

No dobrze powiedzmy, że coś tam wiem. W końcu spora część Skalitego to moje trzecie dziecko :wink: .

Na marginesie. Jak widzisz, powyżej 2000 m.n.p.m. śniegu jeszcze dość sporo...

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.03.2011 20:48

Bardzo ciekawe zdjęcia kolorowego tłumu! Barwne postaci przyszło Ci tam oglądać :D
Czekam na obiecane loty. I na "słoweńską siostrę" oczywiście :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 21:11

Więc konkurs trwa.

Obrazek

Kilka razy łapię się na tym, że podczas powtórki skoku na telebimie, patrzę na zeskok.. a tu pusto! :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tom Hide.
Obrazek

Obrazek

Dłuższa pogawędka.
Obrazek

Simon z meszkiem pod nosem :lol:
Obrazek

Tomas. Trochę mi się rozmył.
Obrazek

Trochę tablic zagrzewających :)
Obrazek

Obrazek

Borek Sedlak.
Obrazek

Tego Pana przedstawiać nie trzeba. Na stanowisku telewizji ORF.
Obrazek

Stefan Hula i Marcin Hetnał ze Skijumping.pl. Stefek jeszcze w dobrej kondycji psychicznej, drużynówka dopiero jutro.
Obrazek

Piotrek Żyła. Jak zwykle w dobrym nastroju. :)
Obrazek

Obrazek

Matti.
Obrazek

Poprosiłem Pana Hofera o zdjęcie, po czym obiektyw zaczął mi szaleć... mogłem mieć taki ładny uśmiech Pana Dyrektora... :wink:
Obrazek

Obrazek

Autriacy szaleją. Jest ich tutaj zastanawiająco mało jak na bliskość granicy.
Obrazek

Austriacy szaleją, ale mają ku temu powód.
Obrazek

To już podium.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 21:20

maslinka napisał(a):Bardzo ciekawe zdjęcia kolorowego tłumu! Barwne postaci przyszło Ci tam oglądać :D
Czekam na obiecane loty. I na "słoweńską siostrę" oczywiście :D

Już się za nią oglądam... :wink:

Jeszcze małe uzupełnienie. Niedopatrzenie...
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 22:05

Czas wracać do Kranjskiej Gory.
Tłum spory. Dużo osób ustawia się do busików. Do autobusów podobnie.
Podchodzę do jednego z napisem "press".
Kierowca macha na mnie żebym wchodził, jednoczesnie odmawiając wejścia kilku osobom przede mną... o co chodzi..? ...no tak... obiektyw. Amatorski ale duży, to się nazywa zmyła, to się nazywa fart. :)
Gdyby sprawdził moją wejściówkę pewnie wyleciałbym jak inni.

W Kranjskiej Gorze spotykamy się we czwórkę. Każdy dostał się na miejsce inną metodą.
Zachodzące słońce pięknie pozłociło wznoszący się nad miejscowością Spik.

Obrazek

Obrazek

Pamiątkowe zdjęcie... a gdzie czwarty? ...aaaa robi zdjęcie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pakujemy się do samochodu i ruszamy w kierunku Bled. Widać że 40 kilometrów poniżej pogoda także nie jest najgorsza.
Obrazek

Zanim się pozbieraliśmy, pokąpaliśmy, posurfowaliśmy... to obiadokolację zaczęliśmy około dwudziestej.
Tym razem szef Lukanc przygotował słoweńską treściwą zupę o nazwie, którą zapomniałem (a pytałem kilka razy) a na drugie danie dwa duże kawałki mięsa, ziemniaki zapiekane z cebulką i sos z dużą ilością grzybów. Na deser ciastko z bitą śmietaną i czekoladą....

Więc tej nocy nikt nie spał spokojnie. :wink: :D

C.D.N.
[/img]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 22:13

mniamniuśna relacja i foty. Super i dawaj dalej. :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 22:16

zebik napisał(a):mniamniuśna relacja i foty. Super i dawaj dalej. :D :D

... ale to już jutro. Jutro czyli sobota. Pogoda znowu do niczego i ta spaprana drużynówka. :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 22:23

To Oni spaprali a Tobie idzie elegancko. :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone