Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 19:44

Też "po cichu" myślałem o Planicy w tym roku....ale , że u nas ostatnimi czasy wszystko odbywa się w wersji "last minute"....nie dało rady :cry:
Chętnie za to wędruję z Tobą Mariusz :lol:
POzdrav
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.03.2011 22:18

jan_s1 napisał(a): W dodatku Planica zawsze miała jakiś posmak uroczysto-świąteczny.

Zgadzam się - mnie też od zawsze konkursy na Velikance kojarzą się z wielkim świętem skoków - czekam na nie przez cały sezon. W dodatku najczęściej przypadają razem z początkiem wiosny. Zresztą kilku skoczków w ostatni weekend (m.in.Stoch) równiez mówiło, że dla nich finał Pucharu Świata to trochę jeszcze rywalizacja, ale trochę tez fantastyczna zabawa.

No i oczywiście Planica zawsze kojarzyć sie będzie z 4 kryształami Adasia :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 01:23

Witam na poczatek wszystkich, którzy się dosiedli. :)

Po śniadaniu pakujemy się i przejeżdżamy z Bled do Kranjskiej Gory. Pogoda ciut lepsza niż wczoraj. Chmury poszły w górę i odkryły to czego wczoraj nie widzieliśmy.
Jest trochę czasu, połazimy więc po miejscowości zanim busik zabierze nas do Planicy.

Obrazek

Obrazek

W tym hotelu mieszkał Simon Ammann
Obrazek

... a na parkingu przed trenował.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już nawet w przewodniku napisane jest, że w Kranjskiej Gorze nie ma nic do zwiedzania oprócz kościoła, więc trzeba choć ten kościół zobaczyć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Norwegowie wiedli prym jeżeli chodzi o barwy narodowe i przebrania.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i wyszło słonko. Okulary od razu poszły w ruch. Wzrok nie przyzwyczajony, a słońce też jakby inaczej i mocniej świeci.
Obrazek

Czas napić się piwa, to będzie dobre miejsce...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyszło słoneczko i od razu zrobiło się przyjemniej :)
Obrazek

Od frontu lodowisko, a z tyłu pole golfowe.
Obrazek

Scena na której wieczorami odbywały się różne imprezy. O sobotnim pikniku mówiono podobno nawet w TVP. Nie wiem, nie byłem. Wybrałem wtedy wieczorny Bled.
Obrazek

Jeszcze jeden widok... dla takiego nowicjusza w temacie Alp jak ja, takie krajobrazy były kwintesencją tego wyjazdu.
Obrazek

Po spacerze i przy takich okolicznościach przyrody, czas na jeszcze jedno piwko. Może tutaj...?

Obrazek

C.D.N.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.03.2011 01:31

Interseal

A te trzy panie to z której belki startowej puszczane, bo nie moge doczytać? :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 01:41

Więc tutaj... :wink:

Obrazek

Dosiadamy się do trójki wesołych Norwegów. Nie ma dla nich tematów niewygodnych. Astma Marit Bjoergen jest tak naturalna, jak kolejna kolejka gruszkówki popita białym winem. :)

Obrazek

"Chłopaki" przyjechały tu na tydzień. Podobno tutaj dopiero jest zabawa...

Obrazek

Obrazek

Wszystko fajnie, ale czas się zbierać. Jak to zwykle na zakończenie takich miłych momentów, umawiamy się jutro w tym samym miejscu... jak to zwykle nic z tego nie wyszło :wink:

Obrazek

Cały czas zerkam ponad głowy biesiadników, ponad dachy budynków i ponad liny wyciągów narciarskich... piękna sprawa.

Obrazek

Czas jednak udać się na przystanek.

Obrazek

Dziś pierwsze zawody, większe zainteresowanie. Busy i autokary kursują non stop ale tłok do nich spory. Lepiej być trochę wcześniej.

Dobrej Nocy.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.03.2011 01:47

Warto było poczekac :D O takich właśnie widokach pisałem wcześniej

Czekam na więcej takich

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 01:53

Raul73 napisał(a):Interseal

A te trzy panie to z której belki startowej puszczane, bo nie moge doczytać? :D :D :D

Punkty ujemne, więc chyba z wysoka... z belki parapetowej :wink:

piotrf napisał(a):Warto było poczekac :D O takich właśnie widokach pisałem wcześniej

Czekam na więcej takich

Będzie więcej, gdyż z pogodą nie było już tak źle. Fotografowałem więc jak najęty. :)

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.03.2011 08:42

Mimo, że nie jestem "aktywnym kibicem", to znaczy takim chcącym uczestniczyć na "żywo" w tego typu sportowych zmaganiach ... to z ciekawością śledzę rozwój wypadków w Twojej relacji.

Czuje się w niej "duszę" i fajnie pokazujesz wszystko to ... co dzieje się dookoła takiego wydarzenia.

Po Twojej zapowiedzi wykonania wielu zdjęć - sądzę że to dopiero początek .
Jestem przekonany, że obejrzę tutaj dużo ciekawych, a nieznanych mi - sportowych i około "imprezowych" obrazków.

A Alpy piękne ! ... jak zawsze ! :)

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 10:42

mariusz-w napisał(a): Mimo, że nie jestem "aktywnym kibicem", to znaczy takim chcącym uczestniczyć na "żywo" w tego typu sportowych zmaganiach ... to z ciekawością śledzę rozwój wypadków w Twojej relacji.

Witam. Dzięki, fajnie, że jesteś.

mariusz-w napisał(a):Czuje się w niej "duszę" i fajnie pokazujesz wszystko to ... co dzieje się dookoła takiego wydarzenia.

Staram się. Pisanie od serca (choć z błedami :wink: ) o wiele lepiej mi wychodzi niż silenie się na syntetyczne i wydumane opisy.

mariusz-w napisał(a):Po Twojej zapowiedzi wykonania wielu zdjęć - sądzę że to dopiero początek .
Jestem przekonany, że obejrzę tutaj dużo ciekawych, a nieznanych mi - sportowych i około "imprezowych" obrazków.

Hmmm... z tym może być problem, gdyż nie wszędzie miałem dojście. Jeden z kolegów miał akredytację prasową, więc widział wiecej obrazków z zaplecza. Jeżeli się zgodzi i da mi płytkę ze zdjęciami, to może wkleję kilka zakulisowych ujęć na koniec.

mariusz-w napisał(a):A Alpy piękne ! ... jak zawsze ! :)

Bardzo bym chciał, by był to poczatek jakiejś mojej dłuższej przygody z nimi...

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.03.2011 10:44

Interseal napisał(a):"Chłopaki" przyjechały tu na tydzień. Podobno tutaj dopiero jest zabawa...

Dla Norwegów wszędzie poza półwyspem jest ekstra zabawa. Alkohol tani jak barszcz!
Nie trzeba samemu pędzić - w sklepie dostajesz za grosze (w porównaniu z cenami norweskimi). :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 10:53

Franz napisał(a):Nie trzeba samemu pędzić - w sklepie dostajesz za grosze (w porównaniu z cenami norweskimi). :lol:

Tak... tak... nie byłęm nigdy w Norwegii, ale możliwość zakrapianej zabawy zarówno na skoczni (co np. w takim Trondheim jest zabronione) oraz ceny trunków były dla nich podstawowym argumentem...

Cóż, dla nas odwrotnie... za około 30 ml gruszkówki (czyli taki pełniejszy mały kieliszek) płaciłem trzy euro. :)

Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 23.03.2011 12:58

Fajny wypad. PZDR.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 14:41

Crayfish napisał(a):Fajny wypad. PZDR.

No tak. Na nic (może poza kursem euro) nie mogę narzekać.
PZDR. :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.03.2011 15:31

Piękne górskie widoki i doborowe towarzystwo - czego chcieć więcej? :D

Fajni ci Norwegowie! Widać, że dobrze się bawią :D To jest właśnie fajne w takich wyjazdach (oprócz innych niewątpliwych zalet) - poznawanie ludzi z różnych krajów, wspólne biesiadowanie :wink:
Moja "słoweńska siostra" też będzie? :wink:

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 15:51

maslinka napisał(a):Piękne górskie widoki i doborowe towarzystwo - czego chcieć więcej? :D

Towarzystwo zarówno to stałe jak i to z doskoku rzeczywiście doborowe. Trudno na coś narzekać..... ja tylko mogę na to, że jestem taki językowy antytalent i że kontakt mam przez to mocno ograniczony. :?

maslinka napisał(a):Fajni ci Norwegowie! Widać, że dobrze się bawią :D To jest właśnie fajne w takich wyjazdach (oprócz innych niewątpliwych zalet) - poznawanie ludzi z różnych krajów, wspólne biesiadowanie :wink:

Mój nauczyciel geografii z podstawówki (a były to lata 80-te) zawsze powtarzał stare wyświechtane już dziś powiedzenie: "Podróże kształcą".

Z takiej jednej na wpół na migi, na wpół po angielsku przysiadówki z Norwegami w Słowenii wyciagam i dowiaduję się więcej niż bym mógł przeczytać w "Poznaj Świat", które niegdyś prenumerowałem. :)
Nie wspomnę już o oczywistych, miłych i śmiesznych aspektach takiej wspólnej przysiadówki. :wink:

maslinka napisał(a):Moja "słoweńska siostra" też będzie? :wink:

Mam solidne podstawy by sądzić, że owa "siostra" jest rodziną / znajomą / dziewczyną jednego ze skoczków naszej kadry, wolę nie ryzykować publikacji na forum.
Prześlę Ci na email wieczorem.
W każdym razie coś w tym zdjęciu (choć niewyraźnym) jest. Na pytanie do żony: "Kogo przypomina Ci ta dziewczyna?" Odpowiedź brzmiała "Maslinka?" :D

Pozdrawiam i późnym wieczorem zapraszam na pierwszy konkurs lotów. :)
Ostatnio edytowano 23.03.2011 20:10 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies