Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 22.03.2011 11:11

Janusz Bajcer napisał(a):Czytam :D oglądam :D podziwiam :D "zazdraszczam"
.... i zrobię wpis bo zaraz jakiś user napisze Ci, że piszesz post po poście :wink: :wink: :wink:

Czyżby ML? Dobrze że zrobiłeś ten wpis Janusz bo już nawet adminowi się oberwało :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2011 11:14

Interseal napisał(a):Co Wy z tą zazdrością...? :wink:

Mariuszu, to taka pozytywna zazdrość :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.03.2011 11:31

Jestem i czytam i nawet oglądam. :D

Pozdrav.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 22.03.2011 12:07

Czytających i oglądających jest tu bardzo dużo.
Świadczy o tym ilość wejść na Twoją relację!!
Grubo ponad tysiąc dwieście :idea: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 12:27

kleeberg napisał(a):Czytających i oglądających jest tu bardzo dużo.
Świadczy o tym ilość wejść na Twoją relację!!
Grubo ponad tysiąc dwieście :idea: :lol:

Nie martwi mnie licznik odwiedzin, ja nie potrzebuję tego typu bodźców. :)

Miałem raczej na myśli uwagę i szczegółowość z jaką czytacie każde zdanie (chodzi o związek czwartkowych kwalifikacji z niedzielnym konkursem).

Dziś. Niestety późnym wieczorem, a może nawet już być to jutro, wkleję kilka zdjęć z piątkowego, porannego spaceru po "opłotkach" Bledu.

Pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.03.2011 15:56

Interseal

Co do Twojego pytania o Iwana, to jakby trochę z facjaty podobny. Wiem tez że Iwan jest fanem skoków, bo kilka lat temu był z nim w TVP1 wywiad w trakcie zawodów w Zakopanem i jeszcze gdzieś w Niemczech, więc do Planicy tez mógł jechać. Tak więc bardzo możliwe że to on.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 16:46

Raul73 napisał(a):Interseal

Co do Twojego pytania o Iwana, to jakby trochę z facjaty podobny. Wiem tez że Iwan jest fanem skoków, bo kilka lat temu był z nim w TVP1 wywiad w trakcie zawodów w Zakopanem i jeszcze gdzieś w Niemczech, więc do Planicy tez mógł jechać. Tak więc bardzo możliwe że to on.

W Zakopanem był na 100%, gdyż byliśmy w tym samym sektorze, ale tam nie miał czapy i okularów... :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.03.2011 16:52

Interseal napisał(a):Dziś. Niestety późnym wieczorem, a może nawet już być to jutro, wkleję kilka zdjęć z piątkowego, porannego spaceru po "opłotkach" Bledu.

Pozdrawiam.

Super, w tych okolicach byliśmy kilka lat temu więc zobaczymy czy coś się zmieniło. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 17:57

krakuscity napisał(a):Super, w tych okolicach byliśmy kilka lat temu więc zobaczymy czy coś się zmieniło. :D

Więc zaczynajmy spacer

Wioska Selo leży kilometr od Bledu. Dojazd prowadzi wąską dróżką przez zabudowania i gospodarstwa. Nasz pensjonat jest na samym końcu wioski. Jakieś dwadzieścia metrów dalej widnieje tablica z przekreślonym napisem Selo. Co jest więc dalej? Zobaczymy.

Ranek był mniej pochmurny niż poprzedniego dnia. Śniadanie zamówione na dziewiątą, a ja przyzwyczajony do wcześniejszego wstawania zacząłem się nudzić. Zobaczymy co dzieje się za pagórkiem. :)

Piątkowy poranny widok z balkonu.
Obrazek

Obrazek

Odremontowana kapliczka z 1945 roku przy wjeździe do pensjonatu.
Obrazek

Lukanc :wink:
Obrazek

Obrazek

Droga przechodzi przez pola uprawne na których (i nie tylko na tych) pełno jest tego typu urzadzeń. Oczywiście jako góral domyślam się co to jest, ale zastanawia mnie od razu niedogodność w używaniu takiego zestawu :wink:

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda dróżka za wioską Selo. Spotkałem tutaj dwa samochody i trzy normalnych rozmiarów autokary kursowe! 8O

Obrazek

Spoglądam za siebie...
Zaczynają się pojawiać takie skałki na horyzoncie. Pogubiłem trochę kierunki ale wg mnie to część Alp Julijskich.
Obrazek

Odwarcam się i oddalam jeszcze od wioski. Pomiędzy drzewami coś bieleje. Jeżeli wyjdę zza tego pagórka i lasu, powinienem widzieć więcej. Dróżka zaczyna się lekko podnosić, lasek rzednie. Dochodzę do kamieniołomu.

Obrazek

Robotnicy są tuż przed objęciem zmiany i zza płotu przyglądają mi się badawczo. Robię jeszcz zoom i ruszam dalej... a dalej zaczynają się pojawiać co raz to lepsze widoki. Niestety zaczyna kropić.

Obrazek

Dochodzę do skrzyżowania z kapliczką. Jestem już w następnej wsi. Teraz będąc na rozległym płaskowyżu zaczynam się orientować w terenie. To co przede mną to już nie Alpy Julijskie a chyba Kamnisko-Savinjskie? (Jeżeli wciąż jestem w błędzie to Wojtek Franz mnie poprawi :wink: )

Obrazek

Duży tutaj ruch jak na wielkość skrzyżowania i szerokość dróg. Jest wcześnie rano więc spotykam dzieciaki pieszo idące z tornistrami i mnóstwo samochodów zmierzających do Bled. Ja też tam spróbuję się udać.
Obrazek

Obrazek

Słońce bezskutecznie próbuje przebić się przez chmury. Kropi co raz solidniej.
Obrazek

Obrazek

Robię zwrot o 90 stopni i za samochodami kieruję się na Bled. Może wejdę do miasta i zrobię pętęlkę obchodząc te dwa pagórki z wyciągiem narciarskim, oddzielającym Bled od Selo. Ok, dlaczego nie wygląda, że jest to do zrobienia przed śniadaniem.
Więc robię zwrot i ukazuje się charakterystyczna i znan ze wszystkich prospektów Bledu góra.. tylko jak się nazywa? Wojtek ratuj... :wink: Chyba Stol....

Obrazek

słoneczko nadal walczy z chmurami
Obrazek

Idę jeszcze jakiś kilometr w stronę Bled i dopiero teraz widzę zamek i wiem gdzie dokładnie jestem. Pętli nie zrobię. Wróciłbym na drugie śniadanie. :)
Obrazek

Słońce coraz słabiej przebija się przez chmury.
Obrazek

Obrazek

Czas robić odwrót. Zmoknę i jeszcze się przeziębię, a to dopiero początek dnia i całego wyjazdu.

Przy tym budynku zawracam.
Obrazek

Piękne muszą być tutaj widoki przy ładnej pogodzie.

Jeszcze zdjęcie urządzenia do suszenia siana w użyciu.
Obrazek

Jak oni to tam wpychają? :wink:

Wróciłem w sam raz. Gospodarz nakrywał do stołu, a wcześniej uruchomił kącik internetowy... ciekawe co tam nowego na cro.pl :wink:

C.D.N.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.03.2011 18:03

Jeden z piękniejszych "skocznych" weekendów. W dodatku Planica zawsze miała jakiś posmak uroczysto-świąteczny. Chętnie przeżyję to jeszcze raz. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 18:07

jan_s1 napisał(a):Jeden z piękniejszych "skocznych" weekendów. W dodatku Planica zawsze miała jakiś posmak uroczysto-świąteczny. Chętnie przeżyję to jeszcze raz. :D

Zapraszam, choć na poczatek w 100% "autryjackie" podium :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.03.2011 18:10

Interseal napisał(a):Zapraszam, choć na poczatek w 100% "autryjackie" podium :)

Na szczęście znam ciąg dalszy. :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.03.2011 18:16

Interseal napisał(a):...Droga przechodzi przez pola uprawne na których (i nie tylko na tych) pełno jest tego typu urzadzeń. Oczywiście jako góral domyślam się co to jest, ale zastanawia mnie od razu niedogodność w używaniu takiego zestawu...

Proszę o wyjaśnienie człowiekowi z nizin.
papuga007
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papuga007 » 22.03.2011 18:28

ja też z nizin ,ale na kolejnym zdjęciu chyba autor wyjaśnił :)
" jak oni to tam wpychają?" czyli suszenie siana :wink:

jeżeli nie mam racji to proszę poprawcie mnie :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2011 18:34

Interseal napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Jeden z piękniejszych "skocznych" weekendów. W dodatku Planica zawsze miała jakiś posmak uroczysto-świąteczny. Chętnie przeżyję to jeszcze raz. :D

Zapraszam, choć na poczatek w 100% "autryjackie" podium :)

Poczekamy na słowiańskie podium :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone