Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.03.2011 22:11

Raul73 napisał(a):A czy to nie jest tak że kwalifikacje są tylko do przedostatniego konkursu indywidualnego, a w finałowym skacze pierwsza 30-ka Pucharu Świata z urzędu, bez żadnych kwalifikacji? Tak było kiedyś, czyżby się teraz zmieniło?

Tak właśnie jest :cool:
Dlatego wspomniałem o Piotrze Żyle którego w niedzielę już nie było.

Hula skakał tylko dlatego, że kilku innych będących przed nim w "generalce" nie było.... m. in. Bodmera i Kasai.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.03.2011 22:35

kulka53 napisał(a):Hula skakał tylko dlatego, że kilku innych będących przed nim w "generalce" nie było.... m. in. Bodmera i Kasai.

Dokładnie - tak zawsze było, że w finale skakało 30 najlepszych, jeśli ktoś byl nieobecny to kolejni według klasyfikacji.

Piotrek Żyła - strasznie lubię tego chłopaka. Nawet kiedy nie idzie mu dobrze i psuje skoki, zawsze jest roześmiany i sympatyczny. Życzę mu jak najlepiej.

A jaki wygadany przed kamerami :!: :!: :roll: :lol: :lol:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 21.03.2011 22:56

Interseal napisał(a):Pod skocznią czeka na mnie trener J.S. z moją wejściówką.

Janek Szturc :?: Niezłe masz Mariuszu kontakty ... :D
Pozdravki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 23:29

Raul73 napisał(a):Interseal

A czy to nie jest tak że kwalifikacje są tylko do przedostatniego konkursu indywidualnego, a w finałowym skacze pierwsza 30-ka Pucharu Świata z urzędu, bez żadnych kwalifikacji? Tak było kiedyś, czyżby się teraz zmieniło?

Już myślałem, że nikt tego nie czyta. Czujne z Was bestie :wink:

kulka53 napisał(a):Hula skakał tylko dlatego, że kilku innych będących przed nim w "generalce" nie było.... m. in. Bodmera i Kasai.

Bodmer miał wypadek na treningu, Kasai nie długo później w kwalifikacjach...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 23:38

wojan napisał(a):Janek Szturc :?: Niezłe masz Mariuszu kontakty ... :D

Hmm... do tego przekazania biletu ten "kontakt" się ograniczył :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 23:56

Pierwsze widoki na skocznię raczej ograniczone:

Obrazek

Obrazek

Jak na środek tygodnia i rangę dzisiejszych skoków, zastanawiająco sporo młodych osób. Okazuje się, że młodzi Słoweńcy mają dzień wolny w szkole by móc przyjechać i dopingować swoich. Jeden z nich nazwał to "dniem sportu". Kilkadziesiąt autokarów dowoziło dzieciaki na skocznię.
Obrazek

Obrazek

Kiedy wchodziłem na obiekt, Bodmer leżał już na zeskoku. Przed nim wypadek miał też niżej sklasyfikowany Yumoto.
Obrazek

Te zwierzaki widziałem tylko w czwartek... być może w pozostałe dni grasowały gdzie indziej, nie w boksach dla TV. :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Główny wodzirej tego weekendu.
Obrazek

Czasem mgła odkrywała jakiś fragment, by za chwilę go szczelnie zakryć.
Obrazek

Zdjęto także (słusznie zresztą) oznaczenie: 239 m.
Obrazek

Widok na wąwóz poniżej wybiegu skoczni.
Obrazek

Obrazek

i rzut okiem w górę.
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 00:10

Tatuażyk z logo "Triglav".
Jutro do przedszkola mój syn chce iść z takim na ręce :)

Obrazek

Narodowe czapy.
Obrazek

Kilka tablic zagrzewających :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 00:15

Jeszcze kilka okolicznych zamglonych widoków na szczyty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na sam koniec zrobiło się już całkiem czysto do pewnego pułapu. Ta góra chyba nazywa się Ciprnik.
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 00:35

Część oficjalną rozpoczynają zjazdy przedstawicieli z flagami narodowymi.

Obrazek

Noeiaki Kasai tuż przed ostatnim skokiem obserwuje próbę kolegi Ito.
Obrazek

To już miny trenerów po skoku Piotrka Żyły :)
Obrazek

Na zakończenie widok z busika po kwalifikacjach.
Obrazek

Bus podwozi nas do Kranjskiej Gory, gdzie odbieramy oficjalne wyniki dzisiejszych kwalifikacji.
Pakujemy się do samochodu i kierujemy do Bled.
Oszczędnym Polakom szkoda wydać na winietę, więc tłuczemy się boczną drogą około czterdziestu minut.
Pensjonat jest dokładnie we wsi Selo - czyli "selo Selo" :) nucimy sobie ze zmeczeniem pod nosem.

Widok z balkonu w pensjonacie Lukanc

Obrazek

Rozpakowujemy manele i ... po około godzinie budzi mnie ostre tłuczenie do drzwi. Czas na kolację.
Przyznam, że dawno nie jadłem tak dużo i tak dobrze...

Czas na kolejne spanie. Jutro początek o czternastej. Jest czas by porządnie odpocząć.
Prognoza pogody w TV Slovenia... Snooker na Eurosporcie... iiii już nic nie pamiętam. Dobrej Nocy.
Ostatnio edytowano 22.03.2011 00:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.03.2011 07:38

Jak to nikt nie czyta? Czytamy, czytamy... Przeciez to jest bardzo oczekiwana relacja.

Co do tego oznaczenia 239m, to jest na jednym z twoich fotek - też się zastanawiałęm, co znim zrobią po rekordzie na Vikersund. Zmioenili tylko napis: latem było "Svetovni rekod", teraz jest "Rekord Skakalnice" - reszta bannera pozostała bez zmian. Pewnie nie na długo :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 07:46

Raul73 napisał(a):Jak to nikt nie czyta? Czytamy, czytamy... Przeciez to jest bardzo oczekiwana relacja.

:)

Raul73 napisał(a):Co do tego oznaczenia 239m, to jest na jednym z twoich fotek - też się zastanawiałęm, co znim zrobią po rekordzie na Vikersund. Zmioenili tylko napis: latem było "Svetovni rekod", teraz jest "Rekord Skakalnice" - reszta bannera pozostała bez zmian. Pewnie nie na długo :D

Tak, chodzi Ci o ten banner pod telebimem.
Ja miałem na myśli oznaczenie bezpośrednio na zeskoku. Pod oznaczeniem "HS" był jeszcze kiedyś znak "239". No chyba że jest ale nie tak okazały jak niegdyś i oznacza już rekord lokalny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 07:52

Nie znam się na piłce nożnej i nie kojarzę twarzy piłkarzy, szczególnie w zimowych czapkach... więc mam pytanie, czy facet z polską flagą na zeskoku to Tomasz Iwan?

Mam wrażenie, że tak zapowiadał go słoweński spiker.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2011 08:24

Czytam :D oglądam :D podziwiam :D "zazdraszczam"
.... i zrobię wpis bo zaraz jakiś user napisze Ci, że piszesz post po poście :wink: :wink: :wink:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 22.03.2011 09:04

Czytaczy, podglądaczy masz tu bardzo dużo :lol: tylko nam mowę odjęło z zazdrości 8O :wink:

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 11:09

Janusz Bajcer napisał(a):Czytam :D oglądam :D podziwiam :D "zazdraszczam"
.... i zrobię wpis bo zaraz jakiś user napisze Ci, że piszesz post po poście :wink: :wink: :wink:

Czytania będzie malutko. Do poogladania trochę więcej. Do "zazdraszczania" to zależy, kto i co stawia wyżej. Ja na pewno najbardziej zadowolony jestem z tego, że Planica jest w Słowenii i w takiej scenerii i że mogłem to zobaczyć.

Dzięki za wpis przedzielający, myslałem że po tylu latach mogę już pisać co i jak chcę :wink:

renatalato napisał(a):Czytaczy, podglądaczy masz tu bardzo dużo :lol: tylko nam mowę odjęło z zazdrości 8O :wink:

Witaj w tym miejscu. Co Wy z tą zazdrością...? :wink:

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone