Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 18:31

dangol napisał(a):Skoki z Alpami Julijskimi w tle 8), jeszcze w kontekście ostatnich zawodów Mistrza... Wypad z pewnością na zawsze zostanie w pamięci. A my chociaż dzięki Tobie oglądniemy to sobie "pozatelewizyjnym" okiem :D .
Tegoroczny deszczowy Harrachov też na długo zapamiętam :) , chociaż do uroków Alp mu daleko...

Czekam na spełnienie foto-obietnic, do późniego wieczoru coraz bliżej :wink:

Pierwsza odsłona może być podobna do harrachovskiej. Zimno, buro, mokro. :)

Konkursy na pewno zostaną w pamięci na dłużej.

Zdjęcia już tuż, tuż...

Fajnie Danusiu, że wpadłaś :)

Pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.03.2011 19:17

Witam i ja. Również z niecierpliwością czekam na fotki i na relację. Velikanka od zawsze była mi bardzo bliska, a po letniej osobistej wizycie jest jeszcze bliższa, więc nie mogę się doczekać! Wczorajszy konkurs i relacja w TV to był jeden z najpiękniejszych dni w historii poslkich skoków, o ile nie najpiękniejszy.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.03.2011 19:18

maslinka

Nie moge się powstrzymać od zachwytu nad Twoim awatarkiem. :D :D
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 21.03.2011 19:36

Melduję sie i ja, wiedziałem że Interseal jest w Planicy stąd tym niecierpliwiej czekałem na relację, no i jestem a realacja....powitania, powitania, powitania.... dawaj juz te zdjęcia i pisz... :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 20:04

Pomysł wyjazdu narodził się w mojej głowie jeszcze w Zakopanem podczas sobotniego konkursu. Na konkurs piatkowy nie miałem szans zdążyć, sobotni był dość nijaki, a na niedzielny w efekcie nie poszedłem. Czułem duży niedosyt i chęć na coś jeszcze.
O końcu kariery Adama mówiło się w Wiśle już od dawna. Nikt nawet z najbliższej rodziny nic nie mówił jednak "na pewno", nie potwierdzał i nie zaprzeczał. Wydawało się więc, że Planica może być miejscem idealnym, by nacieszyć się skokami, być może zobaczyć Adama po raz ostatni i co najważniejsze, zobaczyć tę część Słowenii i Alpy Julijskie.
Te trzy elementy działały bardzo motywująco.

Początkowo miałem jechać z kolegą z pracy. Dwójka to trochę mało. Rzuciliśmy hasło "Planica" przy porannej kawie i zebrało się "stu" chętnych :) . Po dwóch tygodniach i po zsumowaniu przez wszystkich różnych za i przeciw znowu zostaliśmy we dwójkę... no cóż trochę kiepsko, ale trudno. Udało się znaleźć drugą niezależną ekipę z dwoma miejscami w aucie, z dwoma miejscami w pensjonacie. W sam raz dla nas. Wyjazd w czwartek wieczorem. OK!

Na dwa dni przed wyjazdem wycofał się i mój współtowarzysz.... Na szczęście w tamtej ekipie też coś się podziało i koniec końców wystarczyć mógł jeden samochód...

Problemem pozostała już tylko wejściówka.... i zmiana terminu.
Tamta trójka chce jechać w środę wieczorem :evil: .
No to koniec. Zostaję w domu. Sytuacja w firmie nie pozwala mi na wolny czwartek, ledwo piątek załatałem... idę jednak do Szefa.
OK jedź, ale w poniedziałek rano na szóstą masz być w pracy. Dwa razy nie trzeba było mówić... (Słowa dotrzymałem - dziś około piątej rano wyjechałem spod bloku w kierunku Wisły)

Dużo zawirowań było, nim udało się coś konstruktywnego zdziałać.

16/17 marca - wyjazd

Godzina 22:15. Wisła. Stacja ORLEN przy skręcie do Jawornika. Mam czekać na Passata. Pojawia się Skoda Oktavia. Trzech Panów wysiada z samochodu... "Mariusz?" , "Tak to ja". :wink:

Po ośmiu godzinach jesteśmy w Villach. Deszcz nie przestaje padać. Podjazd na przełęcz Korensko Sedlo (1073 m.n.p.m.) trochę daje się we znaki silnikowi samochodu. Przed nami mgła. Nie mam najmniejszej świadamości, że w tej mgle kryją się już ośnieżone turnie Alp Julijskich.
Zjeżdżamy do Kranjskiej Gory. Padać nie przestaje, ale pada mniej intensywnie.

Smutno wygląda ten najbardziej znany w Słowenii ośrodek narciarski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czasem na kilka sekund z chmur ukazuje się szczyt o nazwie Spik.
Obrazek

Liczę na poprawę pogody. To dopiero czwartek.

C.D.N.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.03.2011 20:18

Faktycznie :arrow: "zimno, buro, mokro"...
Na szczęście zjęciowe zajawki wskazują, że wkrótce będzie lepiej 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.03.2011 20:59

Interseal napisał(a):P.S. Ładny peljeski avatar :)

Raul73 napisał(a):...

Dzięki, Chłopaki :D Wiosna! :D

Mariusz, widzę, że zacząłeś nawet wcześniej niż zapowiadałeś :)
Początki były trudne organizacyjnie, ale ważne, że udało Wam się zmontować ekipę i wyruszyć.

W Kranjskiej Gorze zupełnie wiosennie. Nie chodził żaden wyciąg?

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 21:11

To dopiero czwartek. Na dziś zaplanowano trening i kwalifikacje. Kwalifikacje o tyle ważne, że dopuszczają do obu konkursów indywidualnych.

Po krótkiej przerwie i śniadaniu na.. masce samochodu. Udajemy się do hotelu Kompas na zwiady. O dziwo można tutaj wejść bez problemu. W hotelu Hyrny w Zakopanym tamtejsi ochroniarze omal mnie nie zastrzelili, gdy wszedłem do hallu :wink: .
Więc wchodzimy, trójka kolegów odbiera tutaj swoje wejściówki. Ja zostaję bez. Moja jest w Terevisio we Włoszech.
No cóż jakoś trzeba się dostać na skocznię, tam mam ją odebrać.

Z Krajskiej Gory do Planicy można dostać się na kilka sposobów.

1. Pieszo - 5 km jak nic
2. Własnym samochodem
3. Busem organizatorów - gratis
4. Autokarem organizatorów - gratis
5. Śmigłowcem - 50 euro/osobę

Rozwiązanie drugie i trzecie funkcjonuje z wejściówką zawieszoną na karku... Co tu zrobić? Korzystając z zamieszania, przyklejam się do kolegi i wchodzę do busika.
Pod skocznią czeka na mnie trener J.S. z moją wejściówką.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 21:26

maslinka napisał(a):W Kranjskiej Gorze zupełnie wiosennie. Nie chodził żaden wyciąg?

Jeden orczyk i jedno krzesło, ale w czwartek i piątek było tylko kilku narciarzy.
W weekend był większy ruch, ale śnieg był tak grząski, że narciarze zapadali się po czubki wiązań w kryształkach lodu.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 21.03.2011 21:35

Wysłannik Specjalny nadajeee!!!!! :D :D :D

Miło będzie jeszcze raz zobaczyć i posłuchać/poczytać...
Pięknie było!!! Zwłaszcza ta ostatnia niedziela... :hearts: :D

Pozdrawiam
Jola
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.03.2011 22:46

Interseal napisał(a):Po krótkiej przerwie i śniadaniu na.. masce samochodu.

W sumie... nie tak dawno temu jadłem na masce samochodu. W korku. Na autostradzie. Gotowane jajka o asfaltt tłukłem. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.03.2011 22:52

Interseal napisał(a):Kwalifikacje o tyle ważne, że dopuszczają do obu konkursów indywidualnych.

Piotra Ż. niestety nie dopuściły :? :roll:

:wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.03.2011 23:00

Interseal

A czy to nie jest tak że kwalifikacje są tylko do przedostatniego konkursu indywidualnego, a w finałowym skacze pierwsza 30-ka Pucharu Świata z urzędu, bez żadnych kwalifikacji? Tak było kiedyś, czyżby się teraz zmieniło?
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 21.03.2011 23:00

a właśnie dlaczego Żyły nie dopuścili? w druzynie miał przeca całkiem fajny wynik :)
Ostatnio edytowano 21.03.2011 23:40 przez santosz, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.03.2011 23:06

Kiedy po pierwszej kolejce skoków redaktor Szaranowicz wzruszonym , łamiącym się głosem wymieniał kolejne zwycięstwa Adama Małysza , operator pokazał na kilka sekund ośnieżone szczyty z "grzywami" śnieżnymi czochranymi wiatrem :D . Taki widok pozostaje w pamięci na długi czas :D

Świetnie , że dzielisz się z nami tymi widokami Mariuszu 8)

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies