Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2011 08:54

Joanka23 napisał(a):Ale masz fajną pamiątkę! :D

Zdjęcia kapitalne - zarówno te sportowe jak i ten Blejski Grad (bardzo mi się te nocne podobały! :D )

Dziękuję i ja za relację. :)

Witaj Joanko.

Pamiątka przednia. :)
Także dziękuję i pozdrawiam.

Interseal.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 31.03.2011 13:02

Interseal napisał(a):Pozdrawiam wszystkich, którzy zaglądali.
O, i ja łapię się w tej kategorii :wink: bo cichaczem obecna byłam, tylko... jakoś takoś... wiesz... Twój matematyk czasem mi się przypomina :lol:

A tak poza tym - fajnie, że byłeś (bo biorąc pod uwagę wykruszające się towarzystwo wyjazdowe mogło być różnie :wink: ), widziałeś (co do końca życia będziesz wspominał) i pokazałeś nam relację w stylu "making off".

pozdrawiam
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2011 18:39

Tymona napisał(a): O, i ja łapię się w tej kategorii :wink: bo cichaczem obecna byłam, tylko... jakoś takoś... wiesz... Twój matematyk czasem mi się przypomina :lol:

:D ja też mam go często przed oczyma, stąd czasem ktoś myśli że mnie na forum już nie ma :)

Tymona napisał(a):
A tak poza tym - fajnie, że byłeś (bo biorąc pod uwagę wykruszające się towarzystwo wyjazdowe mogło być różnie :wink: ),

Taaa... gdyby wszyscy, którzy się zachłysnęli na słowo "Planica", dotrzymali słowa, do Słowenii z Wisły jechałby pociąg na dwa składy. :)

Tymona napisał(a):widziałeś (co do końca życia będziesz wspominał) i pokazałeś nam relację w stylu "making off".

Bardzo lubię wszelkie "making of". Kiedyś jak szczeniakiem byłem, po koncercie Pink Floyd w Pradze moim marzeniem nie było przeżyć to jeszcze raz, ale dostać miotłę i scenę pozamiatać by zobaczyć to wszystko od środka :lol: .
Co do "making of" skoków, to kiedyś w moim biurze na budowie w Skalitym sędziowie techniczni zrobili sobie "control equipment" czyli wzrost + waga = długość nart. Zdyskfalifikowali wtedy jedynego skoczka z Chorwacji - Urbana Zamernika. (a wystarczyło przed pomiarem wypić pół litra wody :wink: )

Pozdrawiam i dzięki że byłaś.
Mariusz.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 31.03.2011 20:13

Ja również dziękuję, jest za co 8) :D
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 31.03.2011 21:28

Z tych fotek można zajebistą wystawę zrobić!!!!!!
Już sobie wyobrażam te fotki w wielkich rozmiarach!!!
Brawo! Rewelka!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2011 12:33

dangol napisał(a):Ja również dziękuję, jest za co 8) :D

Rewanżuję się troszkę za Twoje wycieczki jachtem i nie tylko... :)

Jurek napisał(a):Z tych fotek można zajebistą wystawę zrobić!!!!!!
Już sobie wyobrażam te fotki w wielkich rozmiarach!!!
Brawo! Rewelka!

Dzięki Jurek.
Dla mnie mają dużą wartość - wiadomo. Jeżeli Wam się podobają to wartość i radość jest podwójna. Co do wystawy... hmmmm nie mam o takich rzeczach pojęcia.
Tylko raz moje zdjęcia ukazały się publicznie, zresztą w tematyce skoków narciarskich.
http://www.skijumping.pl/wiadomosci/965 ... torelacja/

Pozdrawiam.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.04.2011 16:15

Interseal napisał(a):Chłopak poszedł napić się wody z potoku... ja tam się nie znam, ale dla mnie taka woda to już typowa "gliździanka" :wink: .

:lol:

Na początku czytałem na bieżąco, potem nie miałem kiedy, a najważniejszą część przeczytałem w wolnych chwilach przez ostatnie dni.
Cieszę się że się załapałeś na taki wyjazd i dzięki że nam wszystko opowiedziałeś. Jak oglądałem w TV to pamiętałem że gdzieś tam jesteś. Może się minąłeś z powołaniem, zostań dziennikarzem-reporterem! :D

Interseal napisał(a):Przetaki, stolnice, sita, noże do krążania kapusty! Super!
Sprawdzam te noże.... trochę trącą już cepelią. Miękkie.. ale ostre. U nas już chyba takich się nie kupi. Kto dziś "krążo" kapustę. :)

O krążaniu nie słyszałem, u nas na taki przyrząd się mówi szatkownica, moja Mama jeszcze taką ma :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2011 20:29

Cześć Kamil!

Dzięki za miłe słowa, choć z "dziennikarzem -reporterem" to już dałeś popalić :lol: .

"Szatkownic" u nas nie było... ale z tego wyrazu można wykroić z kolei rzeczownik "szatka" - czyli chusta na babciną głowę :) .

Cieszę się, że tam byłem. Planica i Alpy Julijskie mocno wdarły się w moją głowę i zostawiły ślad na dłuugo...
Jedyny minus, to fakt, że przez ten wyjazd musiałem zrezygnować pośrednio z innego, jeszcze trochę dalej na Południe...

Jak mi to zdecydowanie wytłumaczyła Żona - "za dużo dobrego na raz" :wink:

Pozdrawiam.
Interseal.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.04.2011 23:34

Interseal napisał(a):
Obrazek

Jakbyś nie uciął nart, to byłoby jedno z najciekawszych ujęć z podium, bo rzadko tak to wygląda jakby trzymali narty niczym żołnierze karabiny równiutko na paradzie.

Pozdr.
Jest czego pozazdrościć.
A swoją drogą- będziemy musieli pogadać o przyszłym sezonie.... :) :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2011 20:31

Fatamorgana napisał(a): Jakbyś nie uciął nart, to byłoby jedno z najciekawszych ujęć z podium, bo rzadko tak to wygląda jakby trzymali narty niczym żołnierze karabiny równiutko na paradzie.

Poszperam, może mam "paradników" bez uciętych luf :wink:

Fatamorgana napisał(a):A swoją drogą - będziemy musieli pogadać o przyszłym sezonie.... :) :roll:

Miałeś się już Zakopanego odezwać. Maslinka mi doniosła :wink: .
Przyszły sezon? Może być ciekawie... a już na pewno inaczej.

Pozdrawiam.

P.S. Jakieś zdjęcie z benefisu mógłbyś zapodać?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2011 00:48

Witam.

Dla miłośników skoków i nie tylko.

Trwa rozbudowa Centrum Sportu przy skoczni mamuciej w Planicy.
Zachęcam do zapoznania się z krótkim artykułem oraz z zamieszczoną fotorelacją z placu budowy.

http://www.skijumping.pl/news.html?pokaz_news=14161

Pozdrawiam.
Interseal
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.12.2011 01:02

Szybko ruszyli Słoweńcy! :D :D

Jesli dobrze dostrzegłem na fotkach, to te nowe skocznie powstają w miejscu Bludkovej Velikanki, na południowo-wschodnim zboczu góry, czy tak?

Docelowo skoczni ma być aż 8! Może gdy już powstanie to centrum, powrócą do tradycyjnej nazwy Velikanka - na co z pewnością wszyscy Słoweńcy czekają. Myślę że fani skoków narciarskich z innych krajów też. Mało kto używa tej nazwy "Letalnica". Velikanka to legenda - a legendy się nie zmienia :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2011 17:30

Raul73 napisał(a):Szybko ruszyli Słoweńcy! :D :D

Są pieniądze - jest zabawa :wink:

Raul73 napisał(a):Jesli dobrze dostrzegłem na fotkach, to te nowe skocznie powstają w miejscu Bludkovej Velikanki, na południowo-wschodnim zboczu góry, czy tak?

Wszystko na to wskazuje. W marcu tego roku widziałem już tam koparkę na rozbiegu.

Pozdrawiam
Interseal
Poprzednia strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies