Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 20:28

Witam ponownie...

Wojtek. Biorąc pod uwagę mój minimalny pociąg do alkoholu...

Więc wracamy na górny dziedziniec.
Obrazek

Ciekawe sklepienie z otoczaków
Obrazek

Obrazek

W pełnym składzie. Taaa... Pani "Austyjaczce" tłumaczyliśmy żeby było widać Otok... no to widać... :wink:
Obrazek

Obrazek

To już wnętrza i ekspozycje. Nie jest dużo ale treściwie.
Obrazek

... i jakże swojsko! Urządzenia do suszenia siana mają tutaj może i całkiem inne, ale transport rozwiązany bardzo podobnie.
Obrazek

Hmmm...
Obrazek

Obrazek

A tutaj taka (modne słowo :? ) interaktywna mapa Alp Julijskich. Wraz z opowieścią zmieniały się kolory i podświetlano inne elementy tego modelu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to "wygódka". Dla zobrazowania proporcji - dwa zdjęcia... :wink:
Obrazek
Obrazek

Wanna Króla? :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiatr się rusza na dole...
Obrazek

Obrazek

Widok z flanki muru obronnego.
Obrazek

Piwniczka z winami. Polskich kibiców szczególnie ekscytuje tutaj wino o nazwie "Adam" :)
Obrazek

Jeszcze jedno spojrzenie przed siebie.

Obrazek

Jedno w dół i kończymy zwiedzanie.
Obrazek

Dzisiejsza obfita kolacja zakończyła się ciut wcześniej niż ostatnio. Koledzy nabrali po niej "innych" smaków :wink: i zostali w sali restauracyjnej.

Postanowiłem wskoczyć w cieplejsze ubranie i pieszo udałem się w stronę Bledu. Robiło się już szaro. Księżyc nisko nad Ribenską Gorą przebijał się przez zamglone niebo. Nie był jednak otoczony świetlnym pierścieniem. Nie wiem jak tutaj, u nas oznacza to dobrą pogodę następnego dnia...

C.D.N.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 20:58

nomad napisał(a):Na swój sposób Mariusz ta relacja jest Twoim podziękowaniem za istnienie tego ducha sportu, o którym wspominałem i który jest odczuwalny w wielu zdjęciach.

Hmmm... skoro tak piszesz... ja tego kompletnie nie czuję... może dlatego, że piszę to wszystko i wklejam na szybko zdjęcia pod dużym "cisnieniem", jak choćby teraz w Brennej na pożyczonym laptopie...

nomad napisał(a):Na chwilkę odszedłem od telewizora, chociaż ten dzisiejszy benefis Małysza wciąż trwa, ale to też właściwy moment, aby pogratulować Tobie, że osobiście doświadczyłeś podobnej atmosfery jaką ja mogę jedynie dostrzec z ekranu telewizora.

Dzięki nomadzie. Podczas ostatniego skoku Adama właśnie pisałem kolejny odcinek tej relacji i na chwilę odeszłem od komputera, by go zobaczyć.
Cieszę się rzeczywiście bardzo, że udało mi się zobaczyć ostatni konkursowy skok Adama w Planicy. Jak to w takich momentach... obiektyw zgubił ostrość i .... skok zostanie głównie w mojej pamięci..

nomad napisał(a):Po dzisiejszym dniu Ty jednak pozostawisz tą relacją trwały ślad atmosfery jakiej doświadczyłeś. :)

Być może ktoś z forum jednak był w Zakopanem...?

Pozdrawiam.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.03.2011 21:09

Interseal napisał(a):Wiatr się rusza na dole...
Obrazek

Mam nadzieję, że podobnie jak my na wyspę popłynąłeś :?: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 21:34

krakuscity napisał(a):Mam nadzieję, że podobnie jak my na wyspę popłynąłeś :?: :D

Nie. Zostawiam to na kolejny wyjazd i przeprawę własnym Hudsonem :)

Pozdrawiam.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.03.2011 21:56

Interseal napisał(a):Nie. Zostawiam to na kolejny wyjazd :)
Pozdrawiam.

Masz racje, bo w okolicach Bled i w pobliskim Bohinj jest dużo do zobaczenia.

Również pozdrawiamy :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.03.2011 22:07

Interseal napisał(a):Być może ktoś z forum jednak był w Zakopanem...?

Tak jak już Ci pisałam :wink: - Fatamorgana jest :D
Myślę, że wrzuci kilka kadrów po powrocie :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.03.2011 22:14

Interseal napisał(a):
Być może ktoś z forum jednak był w Zakopanem...?

.

Przyznam się bez bicia :wink: , że szukałem Cię w tłumie . . . patrząc w TV

Byłem tam sercem tylko
niestety

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 22:41

Przejście nad jezioro zajmuje mi około dwudziestu minut.

Selo to rolnicza miejscowość. Przy kilku domach znajdują się duże stodoły i obory z dość licznym inwentarzem.
Pomimo tego wieś jest zadbana i czysta.

Z rozległego płaskowyżu droga z Selo schodzi do wioski Mlino, która znajduje się nad rzeczką odpływającą z jeziora. Nie miałem się wcześniej okazji tam porozglądać, ale wygląd zabudowań i bliskość tego cieku wodnego sugeruje, że Mlino to wioska młynów.

Podchodzę na brzeg jeziora. Ładnie oświetlony jest zarówno Blejski Otok jak i Blejski Grad.
Chcę zrobić zdjęcie ale jak na złość nie ma na czym oprzeć aparatu. Robię różne dziwne konstrukcje z patyczków ale z marnym efektem.

Odchodzę jeszcze jakieś pół kilometra w kierunku wyjazdu na Bohinj i znajduję kamienny murek... udaje mi się zrobić w końcu dostatecznie dobre zdjęcie.

Obrazek

i jeszcze jedno.

Obrazek

Cały czas przebiegają koło mnie truchtające wzdłuż jeziora osoby. Sporo osób biega, ale w takich okolicznościach sam bym potruchtał.

Wracam w kierunku miasta. Teraz chciałbym zrobić fotkę Gradu. Tutaj zaczyna się problem. Nie ma już na czym oprzeć aparatu.
Przechodzę jeszcze przez przystań. Próbuję oprzeć aparat o pień drzewa, ale 15 sekund to za dużo by utrzymać go w bezruchu:

Obrazek

W przystani.
Obrazek
Obrazek

Jadąc w stronę miasta trzeba przejechać przez króciutki tunel.
Obrazek

W końcu już prawie przy pierwszych hotelach udaje mi się znaleźć wysoki drewniany płot oddzielający przystań od chodnika. Z pewnym ryzykiem kładę na poręczy aparat. Trochę zniecierpliwiony pstrykam kilka zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasteczko przy podzamczu.

Obrazek

Jeszcze jedno zbliżenie na Grad.
Obrazek

Przechodzę sobie dalej i zatrzymuję pod Gradem. Pensjonat ma tutaj swoja malutka przystań z własną łódką.

Obrazek

Obrazek

Pora wracać. Księżyc coraz mocniej oświetla taflę jeziora, ale wzmaga się także wiatr, robi się zimno.

Wchodzę do miasteczka.

No cóż... mając 10 euro w kieszeni... :wink:
Obrazek

Wracam do Selo. Księżyc chyba prawie w pełni. W przysiółku Kupljenik przy Zębie Wiedźmy błyszczy w oddali oświetlona wieża kościoła.
Fajna wycieczka. Szkoda, że jutro już koniec.

C.D.N.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 22:42

maslinka napisał(a):Tak jak już Ci pisałam :wink: - Fatamorgana jest :D

8O ? Jeżeli na komórkę... to jestem tutaj bez zasięgu... już biegnę go szukać!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 22:53

piotrf napisał(a):Przyznam się bez bicia :wink: , że szukałem Cię w tłumie . . . patrząc w TV

Nie... nie wybierałem się. Byłem tylko na środkowym konkursie w Zakopanem w styczniu.

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):Tak jak już Ci pisałam :wink: - Fatamorgana jest :D

8O ? Jeżeli na komórkę... to jestem tutaj bez zasięgu... już biegnę go szukać!

Wybacz, że nie odpisałem.
Sms wskoczył mi bowiem jednak wcześniej, ale nie usłyszałem kiedy... :oops: (więc Fata też nie dzwonił ).

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.03.2011 23:07

Interseal napisał(a):Wybacz, że nie odpisałem.
Sms wskoczył mi bowiem jednak wcześniej, ale nie usłyszałem kiedy... :oops: (więc Fata też nie dzwonił ).

Pozdrawiam.

Wybaczam :D

Pięknie Ci wyszły te nocne foty.
Opłacało się zaryzykować i położyć aparat na poręczy :D

Przypomniało mi się, jak w Budapeszcie podpierałam się na barierce mostu albo zapierałam się o murek, żeby jako tako uchwycić nocne widoki. Nie miałam tyle odwagi, żeby położyć aparat na brzegu :wink:

Oparłeś się pokusie kasyna... W sumie niewiele miałeś do stracenia :wink: Ale może to i dobrze, że hazard Cię nie pociąga :wink: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 23:48

Przed wyjazdem kiełkowała mi w głowie myśl o zabraniu statywu, w końcu nie wziąłem dla zaoszczędzenia miejsca w bagażniku. Mam jeszcze taki mały kieszonkowy, ale on nic by nie dał.

Hazard... ? Tutaj w najgorszym wypadku wszystko przede mną :wink:

Tuz nad ranem Księżyc zapuszcza żurawia do pokoju. Jest jasno jak w dzień.

Poranek z okna pensjonatu... w końcu niebieskie niebo o tej porze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzę przed śniadaniem na parking. Widok na Stol piękny. Niestety wieje wiatr. Na szczytach widać białe tumany podrywanego śniegu.

Obrazek

Obrazek

A to już Straża 638 m.n.p.m. Na stokach tego wzniesienia jest kolejka linowa.
Obrazek

Odwracam się i robię kolejne, ale zarazem ostanie zdjęcia na Ząb :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po śniadaniu rozliczamy się i czas w drogę. Do Kranjskiej Gory. Po drodze jakże inne od tych z poprzednich dni widoki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kranjska Gora przywitała nas podobnie.

Obrazek

C.D.N.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.03.2011 12:55

Ja Cię w TV nie wypatrywałem. Już choćby z tego powodu, że mam zawsze wiele bardziej interesujących zajęć niż oglądanie imprez sportowych ;), za to z przyjemnością oglądam takie relacje:
Interseal napisał(a):Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.03.2011 13:31

Obudziłeś trochę wspomnień długiej historii skoków narciarskich.

Oglądałem je "od zawsze". Pamietam jeszcze, jak skakał Helmut Recknagel, a potem, koło dwudziestu lat później zapoczątkował skoki jakimś dziwnym :wink: stylem Jan Boklev.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2011 19:58

Franz napisał(a):Ja Cię w TV nie wypatrywałem. Już choćby z tego powodu, że mam zawsze wiele bardziej interesujących zajęć niż oglądanie imprez sportowych ;),

W moim przypadku akwizytorzy wszelkich telewizji kablowych i internetowych z bogatą ofertą programową załamują ręce już od dawna :wink:

Franz napisał(a):za to z przyjemnością oglądam takie relacje:

Postaram się jeszcze o kilka fotek w stylu tej drugiej, cytowanej przez Ciebie.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies