Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 10:00

mariusz-w napisał(a):Nawet jak się nie uda Tobie, zdobyć zdjęć od kolegów ... to oglądając tylko Twoje, jestem usatysfakcjonowany. :)

Cieszę się, że udało mi się pokazać ten konkurs może od trochę innej strony i że już jesteś kontent :) .

Tym nie mniej zależy mi na tych zdjęciach, gdyż wiem że ma ujęcia z progu, z "gniazda" trenerskiego i "wioski".

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 10:33

Franz napisał(a): Skoro znalazłeś kółeczko, to szlak musial kiedyś istnieć.
Na mapie mam szlak na odcinku Ciprnik - Dom na Vitrancu. Poza tym są wykropkowane ścieżki - również mniej więcej granicą parku. Tyle że ścieżka z Planicy w stronę Ciprnika prowadzi od Domu v Planici, do którego z dna doliny jest dojazd. Tiaaa...

Na mojej panoramce jest podobnie.

Dla zaspokojenia potrzeby posiadania dokładniejszej mapy z miejsc które tylko liznąłem, zastanawiam się nad kupnem mapy Alp Julijskich. Są do wyboru dwie: całość Alp Julijskich skala 1:75000 i mapa o nazwie Triglav w skali 1:25000 (obie Kompass), można też kupić reprodukcje sztabówek.

Którą masz Ty Wojtek, czy jakąś inną? Czy są na nich czasy podane na szlakach?

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.03.2011 11:09

Interseal napisał(a):Dla zaspokojenia potrzeby posiadania dokładniejszej mapy z miejsc które tylko liznąłem, zastanawiam się nad kupnem mapy Alp Julijskich. Są do wyboru dwie: całość Alp Julijskich skala 1:75000 i mapa o nazwie Triglav w skali 1:25000 (obie Kompass), można też kupić reprodukcje sztabówek.

Którą masz Ty Wojtek, czy jakąś inną? Czy są na nich czasy podane na szlakach?

Mam Julische Alpen wydawnictwa freytag&berndt. Do niej załączony folderek z bardzo lakonicznym opisem tras i czasem przejścia.
Oprócz części słoweńskiej obejmuje przepiękną grupę Jof di Montasio i Jof Fuart po stronie włoskiej. Jeśli byś chciał je sobie przypomnieć, to są tu: https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=453308#453308

Oprócz tego przewodnik Piotra Nowickiego - Słoweńskie Alpy Julijskie. Też skrótkowo opisuje trasy, ale podaje inne, ciekawe informacje.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 11:39

Franz napisał(a):Mam Julische Alpen wydawnictwa freytag&berndt. Do niej załączony folderek z bardzo lakonicznym opisem tras i czasem przejścia.
Oprócz części słoweńskiej obejmuje przepiękną grupę Jof di Montasio i Jof Fuart po stronie włoskiej. Jeśli byś chciał je sobie przypomnieć, to są tu: https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=453308#453308

Kupiłem ostatnio inną mapę (samochodową) tego wydawnictwa i na pozór szczegółowa jest do bólu...a nie ma na przykład zaznaczonych tuneli na drogach, czy wyciągów narciarskich i kolejek linowych.... niby szczegół a jednak.

Franz napisał(a):Oprócz tego przewodnik Piotra Nowickiego - Słoweńskie Alpy Julijskie. Też skrótkowo opisuje trasy, ale podaje inne, ciekawe informacje.

Zaglądałem i na to.
Wiesz... niektórzy mówią mi że mam pełną szufladę makulatury, bo mam mapy miejsc, w których byłem tylko przelotem lub przejazdem, albo zrobiłem jedną pieszą wycieczkę... a ją ciąglę żyję nadzieją, że mogą się przydać i że kiedyś zacznę niespełnione drugie życie... :wink: :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.03.2011 11:48

Interseal napisał(a):Kupiłem ostatnio inną mapę (samochodową) tego wydawnictwa i na pozór szczegółowa jest do bólu...a nie ma na przykład zaznaczonych tuneli na drogach, czy wyciągów narciarskich i kolejek linowych.... niby szczegół a jednak.

Mapy Freytag&Berndt potrafią czasem bardzo porządnie acz niemiło zaskoczyć, to fakt :roll: , choć przyznaję, że wyglądają bardzo szczegółowo.....

Ale jeżeli chodzi o Alpy Julijskie, to też mamy tę samą mapę co Wojtek, może inne wydanie, tego nie wiem, ale kupioną w 2004. Jej podziałka to 1 50:000. Na tyle ile jej używaliśmy, sprawdziła się bardzo dobrze.

Przewodnik, jest mz też bardzo dobry.

A drugie życia, bywają znacznie ciekawsze, niż te pierwsze :wink:

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.03.2011 11:57

Interseal napisał(a):Kupiłem ostatnio inną mapę (samochodową) tego wydawnictwa i na pozór szczegółowa jest do bólu...a nie ma na przykład zaznaczonych tuneli na drogach, czy wyciągów narciarskich i kolejek linowych.... niby szczegół a jednak.

Ja mam (i używam) ich atlas samochodowy po Słowenii i Chorwacji. Czasem można się zdrowo naciąć. Mam wrażenie, że zrobiony na podstawie informacji sprzed kilkudziesięciu lat! :lol:
Opisałem w https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25570, jak szukając Białych Ścian, wprawdzie do nich trafiłem, ale w ząb nie wiedziałem, jak do nich dojechałem, ani w której części jestem. ;)

Wkrótce w Truchcie słoweńsko-chorwackim przejadę tą drogą ponownie - tym razem w całości. Ciekawe doświadczenie. 8)

Interseal napisał(a):Wiesz... niektórzy mówią mi że mam pełną szufladę makulatury, bo mam mapy miejsc, w których byłem tylko przelotem lub przejazdem, albo zrobiłem jedną pieszą wycieczkę... a ją ciąglę żyję nadzieją, że mogą się przydać i że kiedyś zacznę niespełnione drugie życie... :wink: :lol:

Kiedyś też kupowałem mapy na potęgę. Ale to było wiele lat temu. Teraz znacznie rzadziej mi się to zdarza. Doszło do tego, że nie mam nawet mapy Beskidu Śląskiego. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 12:18

Taaa.. ja też już w mieszkaniu trafiam z kuchni do łazienki bez tłumaczenia :wink:

Z innej beczki...
Na każdym z moich zdjęć, tak zwanych widoków z balkonu pensjonatu pojawia się iglica tzw. Babji Zob czyli Ząb Wiedźmy, wiem z przewodnika że w bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się pieczara i opisany już na forum Vintgar.

O ile Vintgar na forum znalazłem, to o Zębie Wiedźmy chętnie coś więcej się dowiem. Macie może coś od siebie więcej?

Intrygowała mnie ta skała z okna pokoju, z okna jadalni i tarasu... niestety nie było czasu zbliżyć się do niej na żywo... a jedyne zdjęcie z duzym zoomem poprostu mi nie wyszło... :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 17:15

... Nikt nie był pod Zębem Wiedźmy?... Trudno.

W takim razie przejdźmy do Blejskiego Gradu.
Nie będę opisywał historii, bo i tak musiałbym sporo z internetu powklejać. Zatrzymam się raczej na zdjęciach, które w tamtej chwili udało mi się poczynić, a chwila była momentami piękna.

To Blejski Grad widziany z parkingu. O ile znad jeziora wygląda na bardzo wysoko posadzony, to prowadzi do niego droga składająca się chyba z dwóch niezbyt stronych serpentyn.

Obrazek

Obrazek

Widok na rozrywkową część Bledu.
Obrazek

A to już widok przez który mało nie powybijaliśmy sobie zębów potykając się o nierówny bruk, gdyż kto w takich okolicznościach patrzy pod nogi? :wink:
Obrazek

To oczywiście (już teraz wiem) Stol - 2 236 m.n.p.m.
Obrazek

Zdjęcie nie oddaje nawet połowy tego fascynującego widoku
Obrazek

Chciało się pstrykać i pstrykać.
Obrazek

Wychodzimy w końcu na dolny dziedziniec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To już drugie charaktarystyczne dla Bledu miejsce czyli Blejski Otok
Obrazek

Obrazek

Wychodzi mój brak umiejętności i braki sprzętowe, ale widok był jedyny...
Obrazek

Obrazek

Jeszcze zoom na wysepkę i czas podnieść poziom na górny dziedziniec.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.D.N.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.03.2011 17:33

Mariusz
Widoki na góry - bajkowe.
Wystawiły :oczko_usmiech: Ci się doskonale: oświetliły słońcem, owinęły gdzie niegdzie w białe obłoki.
I te niebo .... :D

Palce lizać :oczko_usmiech: i pstrykać, i pstrykać..., i pstrykać :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 25.03.2011 17:41

Stol ... momentami wygląda jak ośnieżony, dymiący wulkan.

Pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2011 20:20

Interseal napisał(a):Chyba tak się nazywa... Tak z ciekawości, to ile kosztuje przejazd?

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś ok. 15 euro za 7 km drogi - darowałem sobie i pojechałem przez Tarvisio - piękna droga Via Cadorna z Planicy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 15:10

a to ja napisał(a):Mariusz
Widoki na góry - bajkowe.
Wystawiły :oczko_usmiech: Ci się doskonale: oświetliły słońcem, owinęły gdzie niegdzie w białe obłoki.
I te niebo .... :D

Palce lizać :oczko_usmiech: i pstrykać, i pstrykać..., i pstrykać :D

Te widoki to była dobra wróżba pogodowa przed kolejnym dniem.

Palce lizaliśmy natomiast przy ostatniej kolacji. Kolega rzucił przy stole, że ma ochotę na coś w panierce... a mistrz Lukanc właśnie wnosił monstrualne kotlety z frytkami. :) ... ale właśnie wyprzedziłem bieg wypadków. :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.03.2011 15:28

Interseal napisał(a):... Nikt nie był pod Zębem Wiedźmy?... Trudno.

A któż by się odważył?.. :twisted:

Interseal napisał(a):Obrazek

I tylko nie wiadomo - wulkan dymi, czy to gruszkówka z głowy paruje... ;) :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.03.2011 15:33

Fajny ten Blejski Zamek!

Bardzo spodobał mi się też wyłaniający się z mgły Blejski Otok. Tajemniczy...
Piękne zdjęcia :)

Ale najlepsze przed nami! Czekam na niedzielny konkurs :D
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 26.03.2011 18:46

Na swój sposób Mariusz ta relacja jest Twoim podziękowaniem za istnienie tego ducha sportu, o którym wspominałem i który jest odczuwalny w wielu zdjęciach.

Na chwilkę odszedłem od telewizora, chociaż ten dzisiejszy benefis Małysza wciąż trwa, ale to też właściwy moment, aby pogratulować Tobie, że osobiście doświadczyłeś podobnej atmosfery jaką ja mogę jedynie dostrzec z ekranu telewizora.

Po dzisiejszym dniu Ty jednak pozostawisz tą relacją trwały ślad atmosfery jakiej doświadczyłeś. :)

Pozdrawiam. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone