Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planica, Planica snežna kraljica!

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 24.03.2011 18:29

Fajna, kolorowa i ciekawa relacja Ci wyszła.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 18:43

Interseal napisał(a):.....Akordeon, trąbka, tarka, werbel i rakija... :)

Obrazek

Obrazek
....

Dobrze, że napisałeś o tym zjawisku :) , spotkałem się bowiem z opinią tylko "naszego, polskiego, pijackiego jump-kibicowania".

Ja w tym roku byłem na lotach w Harrachovie (po raz pierwszy) i wśród nacji "najbardziej wesołych" przeważali zdecydowanie niemieckojęzyczni i Skandynawowie....a że ich liczebność w stosunku do Polaków była naprawdę znikoma, to STATYSTYCZNIE NASI byli trzeźwi jak świnie :wink: :lool:
Pozdrav

Idź już na skocznię, a nie w Alpy, bo Cię lawina jakaś porwie :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 19:43

OK! Już się nie plącze, tylko wchodzę do środka... o sporo więcej ludzi niż wczoraj. Jednak weekend to weekend...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zepłniło się także u VIP-ów :) . Robiłem duże zoomy i szukałem celebrytów, ale z marnym skutkiem. :wink:
Obrazek

Obrazek

Kolejny dzień radości dla kibiców zza Koreńskiego Siodła.
Obrazek

Imponująco wygląda las słoweńskich flag. W powietrzu Peter Prevc.
Obrazek

Volkswageny tutaj latają, w końcu to loty :wink:
Obrazek

Obrazek

Czas na zdjęcia ala papparazzi :wink:

C.D.N.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 20:28

Jeszcze przed drugą serią... ale kto im może zagrozić...?

Obrazek

Co by było gdyby... No właśnie jakoś tak się składa, że nie mam zdjęcia Stefka Huli z tego dnia.
Tych Panów spotkaliśmy tego dnia w Kranjskiej Gorze, chyba dla niepoznaki śpiewali "Aaadaaam Maaałysz!" :wink:
Obrazek

Syn "bramkarza" lub inaczej "władcy wiatrów" :wink:
Obrazek

Ten chłopak w tym sezonie wyskoczył trochę jak królik z kapelusza...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tego dnia Anders chodził cały dzień smutny. :?
Obrazek

Piotrek występ w Planicy może zaliczyć jako jeden z najlepszych.
Obrazek

Ten może powiedzieć to samo... ale o całym sezonie. :)
Obrazek

W boksie TVP Sport (TVP 1)
Obrazek

Jeszcze na trzecim miejscu w PŚ :)
Obrazek

Obrazek

Ten kamerzysta bez wątpienia kocha swoją pracę. Usmiech nie schodził mu z twarzy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda tej "trójki" do niedzielnego kompletu...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już podium. Słabo widać Słowńców. Stałem w złym miejscu.
Obrazek

Druga drużyna dzisiejszego dnia.
Obrazek

Obrazek

Ładne kwiatki. :)
Obrazek

Konkurs dobiega końca. Pod skocznią zaczyna się impreza. My postanawiamy wracać.

C.D.N.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 20:35

Jeszcze bym zapomniał...

Pożegnanie Kojonkoskiego... kurcze na żywo jest tak, że się człowiek obróci i moment ucieka. Nie odnotowałem jego zjazdu po zeskoku...

Obrazek

Obrazek

No i jeszcze trener najlepszej drużyny ze swoim trofeum...

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 24.03.2011 21:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.03.2011 20:54

Co Ty za szlak tam odkopałeś??
Na mapie mam zaznaczone tylko dojście drogą jezdną do planinarskiego domu w Planicy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.03.2011 21:08

Interseal napisał(a):Podchodzę do jednego z napisem "press".
Kierowca macha na mnie żebym wchodził, jednoczesnie odmawiając wejścia kilku osobom przede mną... o co chodzi..? ...no tak... obiektyw. Amatorski ale duży, to się nazywa zmyła, to się nazywa fart. :)

Gdybym nie wiedziała, nie znała Cię z forum byłabym pewna, że autorem zdjęć i autorem relacji jest prawdziwy "press". Zasługujesz na to. Jestem pod wrażeniem. Zdjęcia, zbliżenia ludzi, dojścia do nich - to jest "press". :D :D :D
To teraz zdradź nam jakim aparatem i jakim obiektywem polowałeś?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 21:37

Franz napisał(a):Co Ty za szlak tam odkopałeś??
Na mapie mam zaznaczone tylko dojście drogą jezdną do planinarskiego domu w Planicy.

Mam taką mapkę panoramiczną z Kranjskiej Gory.
Na tym planie ten szlak ma inny niż pozstałe kolor i prowadzi spod skoczni na szczyt Ciprnia, potem poprzez Dom na Vitrancu ischodzi w dół w rejon rozwidlenia Velikej i Malej Pisnicy do tzw. Jasnej, gdzie wspina się na zalesione stoki Rusna PeC by zakończyć swój bieg w miejscowości Gozd - Martuljek... tyle z owego planu.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 21:39

Lidia K napisał(a):Gdybym nie wiedziała, nie znała Cię z forum byłabym pewna, że autorem zdjęć i autorem relacji jest prawdziwy "press". Zasługujesz na to. Jestem pod wrażeniem. Zdjęcia, zbliżenia ludzi, dojścia do nich - to jest "press". :D :D :D
To teraz zdradź nam jakim aparatem i jakim obiektywem polowałeś?

Canon 400D, obiektyw Canon 70-300. Jak to powtórzę za Rysiem : "ciemno w nim jak w d..." :wink:

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 00:33

Na scenie koncert słoweńskiej grupy rokowej. Na cześć swojej drużyny wykonują przydługawą wersję "Jump" zespołu Van Halen.

"Learning To Fly" Pink Floyd też byłoby na miejscu, co dla niektórych.

Obrazek

Obrazek

Pod dużym namiotem zabawa też szybko się nie skończy. Nooo może dla poszczególnych jednostek - tak. :)

Obrazek

Przechodzimy w kierunku autokarów.
Powtarzam wczorajszy motyw z aparatem na szyi i zasiadam w fotelu.

Dziś ze skoczni wracają o wiele większe tłumy. Co bedzie jutro?

Obrazek

Wracamy do Kranjskiej Gory. Jak zwykle do hotelu i do centrum konferencyjnego po oficjalne wyniki i puszkę Red Bulla.

Jest jeszcze młoda godzina. Obiadokolacja dziś wcześniej, ale jest sporo czasu. Trzeba za coś wypić. Ale za co? Co bardziej złośliwi mówią "za Stefana!"... eeee... lepiej za jutrzejszy dzień.

Obrazek

Smaczna gruszkówka Williams wchodzi jak nigdy. Staram się nie uronić ani kropli. Zastanawiam się co tyle kosztuje, wódka czy kieliszek :wink: ? Podchodzę do pani i pytam czy mogę dostać taki mini kubeczek. Oczywiście. Aha... czyli 3 euro płacę za zawartość. :wink:

Pstrykam jeszcze fotkę tablicy informacyjnej. Nie powiem, że może się przydać tam, ale na pewno pomoże mi tutaj za jakiś czas przypomnieć sobie co, gdzie i jak.

Obrazek

Wsiadamy do skody i kierujemy się do Bled. Żołądki podrażnione takim eleksirem już coś by zjadły. Planujemy jednak jeszcze jeden przystanek po drodze...

P.S. Wojtek.... Przyjrzałem się dokładnie mapie i kolorom poszczególnych linii i... muszę powiedzieć, że ów "szlak" o którym pisałem, to granica Triglavskiego Parku... 8) . Żadnego szlaku tam nie ma! Musiał jednak kiedyś być, skąd inaczej to wypłowiałe kółko?

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 01:10

Więc przystanek robimy w miejscowości Jesenice.
Od czwartku przejeżdżamy tutaj codziennie obok targu artykułów z drzewa i wikliny.

Mnie interesuje, co ze starych sprzetów, być może już zapomnianych można jeszcze tutaj dostać. Z kolei kolega chce rozejrzeć się za trójzębnymi widłami... ok. :)

Parkujemy w bocznej uliczce. Miasto jakieś super ładne nie jest. Zresztą cała dolina od tunelu na autostradzie do Villach po Bled jakoś szczególnie urokliwa nie jest. Mnóstwo zakładów przemysłowych i innej brutalistycznej infrastruktury.

Obrazek

Targ i oferowane tutaj sprzęty, to już całkiem inna rzeczywistość.

Obrazek

Przetaki, stolnice, sita, noże do krążania kapusty! Super!
Sprawdzam te noże.... trochę trącą już cepelią. Miękkie.. ale ostre. U nas już chyba takich się nie kupi. Kto dziś "krążo" kapustę. :)
Obrazek

Noże mniejsze i tarła...
Obrazek

Takich koszy nigdy w moich stronach nie było zbyt wiele. Były zamiast tego "słomionki" (słomianki), czyli wyplatane ze słomy misy i koszyczki. Tutaj tego asortymentu nie ma...
Obrazek

Obrazek

.. i jeszcze takie zmodyfikowane grabie z półkolistym pałąkiem. U nas także nie występowały.
Obrazek

Są też typowe. :)
Obrazek

No nic kończymy przystanek. Fajnie było tu zajrzeć. Kolega wideł nie kupił - za długie do Skody...

Obrazek

Po drodze jeszcze jeden przystanek, ale to już jutro... no może dzisiaj, ale za jakieś 20 godzin....

Dobrej Nocy.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2011 07:43

Super relacja, a fotki jeszcze lepsze. Szkoda że za chwilę koniec :(

Interseal napisał(a):"Learning To Fly" Pink Floyd też byłoby na miejscu, co dla niektórych.

Widzę że Stefanek stal się ulubieńcem Polaków w Planicy :D :D

...cała dolina od tunelu na autostradzie do Villach po Bled...

Masz może na myśli słynny tunel Karavanke? Korciło mnie latem żeby się nim przejechać, ale odstraszyła mnie cena za przejazd i wróciłem przez Tarvisio.

Za to Jesenice kojarzyć mi się będą z najlepszym LPG na trasie. Tankowałem na stacji przy zjeździe z autostrady w drogę do Kranjskiej Gory i zrobiłem na nim ok. 10-15% więcej niż na zwykłym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 09:23

Raul73 napisał(a):Super relacja, a fotki jeszcze lepsze. Szkoda że za chwilę koniec :(

Dzięki. No tak, niestety. Z pozycji do przedstawienia tutaj pozostał już tylko zamek w Bled, jezioro Bjejske wieczorem i niedzielny konkurs.

Raul73 napisał(a):Widzę że Stefanek stal się ulubieńcem Polaków w Planicy :D :D

Wiesz... analizowałem na spokojnie wyniki i w zasadzie nawet gdyby skoczył na swoim normalnym poziomie nie za bardzo mielibyśmy szansę ze Słoweńcami. "Łaciny" jednak po skoku poleciało ze wszech stron sporo.

Raul73 napisał(a):Masz może na myśli słynny tunel Karavanke? Korciło mnie latem żeby się nim przejechać, ale odstraszyła mnie cena za przejazd i wróciłem przez Tarvisio.

Chyba tak się nazywa... Tak z ciekawości, to ile kosztuje przejazd?

Raul73 napisał(a):Za to Jesenice kojarzyć mi się będą z najlepszym LPG na trasie. Tankowałem na stacji przy zjeździe z autostrady w drogę do Kranjskiej Gory i zrobiłem na nim ok. 10-15% więcej niż na zwykłym.

Hmmm... tutaj nic nie mogę powiedzieć, w życiu nawet nie tankowałem gazu. :) 15% to jednak sporo. Opłacało się.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 25.03.2011 09:47

Interseal napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Po Twojej zapowiedzi wykonania wielu zdjęć - sądzę że to dopiero początek .
Jestem przekonany, że obejrzę tutaj dużo ciekawych, a nieznanych mi - sportowych i około "imprezowych" obrazków.

Hmmm... z tym może być problem, gdyż nie wszędzie miałem dojście. Jeden z kolegów miał akredytację prasową, więc widział więcej obrazków z zaplecza. Jeżeli się zgodzi i da mi płytkę ze zdjęciami, to może wkleję kilka zakulisowych ujęć na koniec.

Nawet jak się nie uda Tobie, zdobyć zdjęć od kolegów ... to oglądając tylko Twoje, jestem usatysfakcjonowany. :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.03.2011 09:52

Interseal napisał(a):Przyjrzałem się dokładnie mapie i kolorom poszczególnych linii i... muszę powiedzieć, że ów "szlak" o którym pisałem, to granica Triglavskiego Parku... 8) . Żadnego szlaku tam nie ma! Musiał jednak kiedyś być, skąd inaczej to wypłowiałe kółko?

Też się kiedyś wybrałem granicą parku. W Rumunii. :lol:

Skoro znalazłeś kółeczko, to szlak musial kiedyś istnieć.
Na mapie mam szlak na odcinku Ciprnik - Dom na Vitrancu. Poza tym są wykropkowane ścieżki - również mniej więcej granicą parku. Tyle że ścieżka z Planicy w stronę Ciprnika prowadzi od Domu v Planici, do którego z dna doliny jest dojazd. Tiaaa...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Planica, Planica snežna kraljica! - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone