napisał(a) auslander » 31.05.2012 08:05
Witajcie.
Po nocnym odpoczynku zabieram sie do konczenia SZYBENIKA i PRIMOSTENU.
Napisze o tym co planuje na swoj krotki urlop i moze Wy dolaczycie sie do moich planow dajac Wasze cenne rady oraz wskazowki.
I teraz pytanie do "adminstwa". Czy post o poszukiwaniu noclegu umiescic tutaj, jako calosc i zwiazek z wyjazdem, czy napisac w oddzielnej rubryce, aby byl lepiej widoczny?
Ale do rzeczy i od poczatku...
JEZIORA PLITVICKIE. Tutaj zamierzam pojawic sie skoro swit, po nocnej trasie. dwa silne espresso, sniadanie i ruszamy na podboj Parku:) Planuje spedzic caly dzien na jeziorach i skorzystac z wszelkich atrakcji (ten temat juz opanowalem chyba wystarczajaco).
Po zwiedzeniu JEZIOR PLITVICKICH chcialbym zatrzymac sie gdzies na odpoczynek - obiadokolacja, nocleg. I tutaj poszukuje czegos bardzo taniego do spania. Wiem, ze bodajze w miejscowosci GRABOVAC (po levej stronie jadac od PLITVIC) jest wysmienita duza restauracja z hotelem, w ktorej mozna dobrze zjesc. Lokalizacja na luku drogi, z parkingiem i wejsciem po schodkach. Moze w GRABOVAC warto tez zanocowac (nie liczac tego hotelu)? Cos taniego a godnego polecenia? Dwuosobowy pokoj z prysznicem i toaleta.
Kolejny dzien to surviwal i nie wiem czy dam rady wszystko "zaliczyc". Nie orientuje sie jaka sytuacja na drogach i chcialbym sie dowiedziec jaki czas szacunkowo moze zajac mi pierwszy odcinek (140km), o ktorym zaraz przeczytacie. Zamierzam wyjechac wczesnie rano i po przejechaniu okolo 140km zameldowac sie w NIN. Wszelkie informacje chyba posiadam na temat tego miasteczka. Interesuje mnie jedynie wysepka ze stara czescia wiec mysle, ze wraz z kawka i ciachem 2-3 godzin to wystarczajaco. Po NIN i przejechaniu kolejnych 103km udaje sie do SZYBENIKA, a nastepnie po 26km PRIMOSTEN. Tam obiadek i zostaje tylko 77km do OMISIA.
OMIS. Wybralem ta miejscowosc na miejsce noclegowe i wypadowe. Jest wiele niepochlebnych opinii na jej temat ale to mnie nie zraza. Nie przeszkadza mi ruch na glownej ulicy, problem z parkowaniem lub nieco chlodniejsza woda w morzu. Nie wybieram OMISIA na miejsce do odpoczynku lecz jako miejsce zakwaterowania, baze wypadowa i miejsce do wieczornego i nocnego zycia (knajpki i restauracje na starowce).
Z OMISIA planuje wypady jednodniowe:
- BIOKOWO wraz z podjazdem na SV. JURE. IMOTSKI (dwa jeziora i riuny warowni). MAKARSKA (zwiedzanie i plazowanie), BASKA VODA,
- plazowanie w OMIS lub okolicy, popoludniowo wieczorny TROGIR,
- SPLIT, SALONA oraz popoludniowe plazowane gdzies,
- calodzienny rejs stateczkiem (co polecacie?),
- MOSTAR i cos w drodze (tego tematu jeszcze nie przerabialem),
- calodzienne PLAZOWANIE, gdzies na milej czystej plazy z kawiarenkami.
To taki narazie ogolny plan i nie wiem czy do zrealizowania. Dziekuje serdecznie za wszelkie sugestie z Waszej strony!!!
Druga opcja jest bardzo podobna ale z zakwaterowaniem w TROGIRZE. Moze zaraz za mostem na CIOVO, aby nie bylo daleko wieczorem do starowki i mozna sie dostac pieszo. Z tego co wyczytalem jest tam plaza COPACABANA, na ktorej mozna milo spedzic czas.
Zakwaterowanie w OMISIU lub TROGIRZE:
Interesuje mnie niedrogi apartament studio (pokoj, lazienka, aneks kuchenny). Wiem, ze wiele wymagam ale chcialbym balkon z widokiem na morze, a nie na plac budowy, podworko lub ogrod. Milym dodatkiem byloby miejsce do grillowania oraz fajny wlasciciel czestujacy rakija:) Lokalizacja niedaleko od plazy.
Zakwaterowanie w GRABOVAC:
Pokoj na jedna noc (kilka godzin) z prysznicem i ewentualna mozliwoscia sniadania.