Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plan wyjazdu do Chorwacji. Prosze o wskazowki.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 21:36

kazdy szczegol sie liczy:) Dziekuje brunor.
Przypuszczam, ze chodzi o ta z osmiokatna kopula?

Pytanie, ktore mi sie nasunelo przypadkowo, gdyz przypomnialem sobie o tym.
Wiem, ze w drodze z NIN do MAKARSKIEJ (pisze tak, bo nie wiem w ktorym to jest miejscu) znajduje sie ciekawa rzecz. Mianowicie STALOWA WIERZA, na ktora wchodzi sie po kilkustopniowej drabinie. Nie pamietam miejscowosci ale czytalem kiedys i ktos wysmienicie opisal tam dojazd (z kazdym drobnym szczegolem, odlegloscia i zakretem). Wiem, ze w jakiejs miejscowosci skrecalo sie W LEWO, jechalo kilka kilometrow, a nastepnie pokonywalo kamienista wyboista droge. Zwienczeniem bylo dostanie sie do wierzy i panoramiczny widok z niej. Cos mi swita chyba (moze blednie), ze to okolice SRIMY, VODIC...
Zapewne ktos z Was kojarzy to miejsce, a moze nawet skierowac do odpowiedniego linka.

To poza tematem bylo i zanuzam sie dalej w lekture SZYBENIK i PRIMOSTEN.
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 31.05.2012 08:05

Witajcie.

Po nocnym odpoczynku zabieram sie do konczenia SZYBENIKA i PRIMOSTENU.

Napisze o tym co planuje na swoj krotki urlop i moze Wy dolaczycie sie do moich planow dajac Wasze cenne rady oraz wskazowki.
I teraz pytanie do "adminstwa". Czy post o poszukiwaniu noclegu umiescic tutaj, jako calosc i zwiazek z wyjazdem, czy napisac w oddzielnej rubryce, aby byl lepiej widoczny?

Ale do rzeczy i od poczatku...

JEZIORA PLITVICKIE. Tutaj zamierzam pojawic sie skoro swit, po nocnej trasie. dwa silne espresso, sniadanie i ruszamy na podboj Parku:) Planuje spedzic caly dzien na jeziorach i skorzystac z wszelkich atrakcji (ten temat juz opanowalem chyba wystarczajaco).
Po zwiedzeniu JEZIOR PLITVICKICH chcialbym zatrzymac sie gdzies na odpoczynek - obiadokolacja, nocleg. I tutaj poszukuje czegos bardzo taniego do spania. Wiem, ze bodajze w miejscowosci GRABOVAC (po levej stronie jadac od PLITVIC) jest wysmienita duza restauracja z hotelem, w ktorej mozna dobrze zjesc. Lokalizacja na luku drogi, z parkingiem i wejsciem po schodkach. Moze w GRABOVAC warto tez zanocowac (nie liczac tego hotelu)? Cos taniego a godnego polecenia? Dwuosobowy pokoj z prysznicem i toaleta.

Kolejny dzien to surviwal i nie wiem czy dam rady wszystko "zaliczyc". Nie orientuje sie jaka sytuacja na drogach i chcialbym sie dowiedziec jaki czas szacunkowo moze zajac mi pierwszy odcinek (140km), o ktorym zaraz przeczytacie. Zamierzam wyjechac wczesnie rano i po przejechaniu okolo 140km zameldowac sie w NIN. Wszelkie informacje chyba posiadam na temat tego miasteczka. Interesuje mnie jedynie wysepka ze stara czescia wiec mysle, ze wraz z kawka i ciachem 2-3 godzin to wystarczajaco. Po NIN i przejechaniu kolejnych 103km udaje sie do SZYBENIKA, a nastepnie po 26km PRIMOSTEN. Tam obiadek i zostaje tylko 77km do OMISIA.

OMIS. Wybralem ta miejscowosc na miejsce noclegowe i wypadowe. Jest wiele niepochlebnych opinii na jej temat ale to mnie nie zraza. Nie przeszkadza mi ruch na glownej ulicy, problem z parkowaniem lub nieco chlodniejsza woda w morzu. Nie wybieram OMISIA na miejsce do odpoczynku lecz jako miejsce zakwaterowania, baze wypadowa i miejsce do wieczornego i nocnego zycia (knajpki i restauracje na starowce).
Z OMISIA planuje wypady jednodniowe:

- BIOKOWO wraz z podjazdem na SV. JURE. IMOTSKI (dwa jeziora i riuny warowni). MAKARSKA (zwiedzanie i plazowanie), BASKA VODA,

- plazowanie w OMIS lub okolicy, popoludniowo wieczorny TROGIR,

- SPLIT, SALONA oraz popoludniowe plazowane gdzies,

- calodzienny rejs stateczkiem (co polecacie?),

- MOSTAR i cos w drodze (tego tematu jeszcze nie przerabialem),

- calodzienne PLAZOWANIE, gdzies na milej czystej plazy z kawiarenkami.

To taki narazie ogolny plan i nie wiem czy do zrealizowania. Dziekuje serdecznie za wszelkie sugestie z Waszej strony!!!

Druga opcja jest bardzo podobna ale z zakwaterowaniem w TROGIRZE. Moze zaraz za mostem na CIOVO, aby nie bylo daleko wieczorem do starowki i mozna sie dostac pieszo. Z tego co wyczytalem jest tam plaza COPACABANA, na ktorej mozna milo spedzic czas.

Zakwaterowanie w OMISIU lub TROGIRZE:
Interesuje mnie niedrogi apartament studio (pokoj, lazienka, aneks kuchenny). Wiem, ze wiele wymagam ale chcialbym balkon z widokiem na morze, a nie na plac budowy, podworko lub ogrod. Milym dodatkiem byloby miejsce do grillowania oraz fajny wlasciciel czestujacy rakija:) Lokalizacja niedaleko od plazy.

Zakwaterowanie w GRABOVAC:
Pokoj na jedna noc (kilka godzin) z prysznicem i ewentualna mozliwoscia sniadania.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.05.2012 08:33

auslander napisał(a):Wiem, ze w drodze z NIN do MAKARSKIEJ (pisze tak, bo nie wiem w ktorym to jest miejscu) znajduje sie ciekawa rzecz. Mianowicie STALOWA WIERZA.

:shock:
A cóż to takiego???

Zwienczeniem bylo dostanie sie do wierzy i panoramiczny widok z niej. Cos mi swita...

Wierzę, że wieże masz już opanowane... :) :wink:
Może coś zaświta. :wink:
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 31.05.2012 08:42

Blad, byk, klapa, ortograf... tak wyszlo <wstyd>
Oczywiscie, ze WIEZA - "Z" z kropeczka u gory:)

Niestey nie mam opanowane jeszcze, wciaz nie znalazlem tego postu ani zadnych innych namiarow.
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 01.06.2012 10:28

WIEZY dalej nie znalazlem, informacji o niej ani zadnego linka.

SZYBENIK, PRIMOSTEN przerobiony choc wiem z wlasnego doswiadczenia, ze zawsze sie znajdzie cos o czym nie zostalo napisane lub doczytane.

Cudny TROGIR rowniez obczytany na wszelkie mozliwosci:)

Pora teraz na kolejne miejscowosci - SPLIT z SALONA (rewelacyjna relacja jednego z Forumowiczow).

Czy warto zwiedzac kazdy z KASTELI na drodze Trogir - Split?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.06.2012 10:30

Klis warto.
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 01.06.2012 10:48

Faktycznie warto!!!
Przejrzalem kilka relacji, a szczegolnie zdjec. Bardzo ciekawie zapowiadajaca sie twierdza i nawet parkowac za darmo mozna:)
Ze zdjec wynika, ze chyba jakas spora magistrala jest tam w budowie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.06.2012 11:14

W budowie już chyba nie.
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 01.06.2012 12:03

Najwidoczniej widzialem zdjecia sprzed kilku lat:)

Czy ktos z Was moze mi pomoc zlokalizowac ta STALOWA WIEZE, ktorej szukam wszedzie od kilku dni??
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 01.06.2012 15:12

Pytanie odnosnie KLIS. Ze zdjecia zamieszczonego w fotorelacji wyczytalem, ze Twierdza Klis jest zamknieta do zwiedzania w PONIEDZIALKI. Czy to obowiazuje, czy jest jedynie niezobowiazujaca informacja sprzed jakiegos czasu?

Kolejna rzecz to JASKINIA VRANJACA. Dowiedzialem sie jak najlepiej dotrzec od Klis. Nie moge znalezc informacji o platnosciach na parkingu (ten 300m od groty), o cenie wejscia (jezeli informacja sie zgadza to 30Kn/osoba) oraz o mozliwardzo prosze o informacje.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.06.2012 15:55

auslander napisał(a):Pytanie odnosnie KLIS. Ze zdjecia zamieszczonego w fotorelacji wyczytalem, ze Twierdza Klis jest zamknieta do zwiedzania w PONIEDZIALKI. Czy to obowiazuje, czy jest jedynie niezobowiazujaca informacja sprzed jakiegos czasu?

Ale kiedy ja właśnie byłem w poniedziałek.

8O

Choć na zdjęciu jest jak byk:

Obrazek

:?:

:D
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 01.06.2012 16:05

Jacek S napisał(a):
auslander napisał(a):Pytanie odnosnie KLIS. Ze zdjecia zamieszczonego w fotorelacji wyczytalem, ze Twierdza Klis jest zamknieta do zwiedzania w PONIEDZIALKI. Czy to obowiazuje, czy jest jedynie niezobowiazujaca informacja sprzed jakiegos czasu?

Ale kiedy ja właśnie byłem w poniedziałek.

8O

Choć na zdjęciu jest jak byk:

Obrazek

:?:

:D

Wlasnie o to zdjecie Jacku mi chodzilo, bo jestem w trakcie czytania Twoich relacji. W tym momencie jestem w SALONIE:)
Widze, ze wejscie na teren jest BEZPLATNE i parking rowniez. Ogromne ilosci do zwiedzenia i "obpstrykania". Chyba jedynie wejscie do MUZEUM jest platne 20Kn od doroslej osoby.

Posiadasz moze blizsze informacje na temat jaskini, ktora mnie zainteresowala? Szczegolnie interesuje mnie fotografowanie wewnatrz.

Nie pytam juz o swoja poszukiwana WIEZE, bo pewnie nkt jej nie zna:(
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 01.06.2012 16:29

Znalazlem, znalazlem, znalazem!!!!!!

Znalazlem swoja WIEZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.06.2012 07:14

auslander napisał(a):W tym momencie jestem w SALONIE:)

Zaparszam też na taras...

:wink:

auslander napisał(a):Posiadasz moze blizsze informacje na temat jaskini, ktora mnie zainteresowala?
Szczegolnie interesuje mnie fotografowanie wewnatrz.

Nie, nie byliśmy tam.

auslander napisał(a):Znalazlem, znalazlem, znalazem!!!!!!

Znalazlem swoja WIEZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To teraz podziel się proszę ze mną tą wiedzą.
(bo zastanawiałem się o jaką wieżę chodzi)

Pozdrawiam
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 02.06.2012 08:58

Dzien dobry.

Juz oczywiscie pisze. Wczoraj braklo na to czasu.
Jest to wieza widokowa w miejscowosci Sv. Filip i Jakov, a w zasadzie na jej obrzezach. JEzeli ktos tam sie "zawieruszy", warto zboczyc z drogi i zobaczyc.

Zdjecia i opis dojazdu (jest tam sie ciezko dostac) mozna znalezc w forumowej relacji tutaj:
forum/viewtopic.php?t=27943&postdays=0&postorder=asc&start=30

Dodam wiecej. Samochod mozna zostawic pod wyzej wspomnianym cmentarzem lub jechac dalej na miejsce. Droga z malych uciazliwych kamieni, nierowna, wiele kurzu. Jednak pomiedzy malymi iglastymi drzewkami mozna tam dotrzec jak na Camel Trophy:) Kierujemy sie caly czas lekko w lewo, a za jakis czas na azymut bierzemy wieze widokowa (bedzie widoczna).
Samochod dobrze jest zostawic okolo 200m od punktu. W kazdym dogodnym miejscu, gdyz nikt tam nie jezdzi i zaparkowane auto nie bedzie przeszkadzalo.
Wejscie na wieze jest bezpieczne choc stalowa drabinka sie rusza na wszystkie strony. Z platformy widokowej rozposcieraja sie bardzo ladne panoramiczne obrazki.
Przy odrobinie szczescia mozna tam spotkac osobliwego jegomoscia w stroju moro. To miejscowy czlowiek, zajezdza tam stara, zdezelowana Zastava bez nuerow rejestracyjnych. Na widok nadciagajacych ludzi wrzuca cos do wnetrza auta, opiera sie o maske i udaje, ze czyta ksiazke lub studiuje mape Cro.
Nie mozna dogadac sie z nim w zadnym jezyku lecz po jakims czasie prob i molestowania, okazuje sie, ze jegomosc ten doskonale mowi po angielsku.
Nie przyjezdza tu bynajmniej na relaks z ksiazka. Podczas dluzszej rozmowy otwiera sie i zaczyna mowic. W samochodzie ma wiele map topograficznych, wykrywacze metalu, kilofy, lopaty, saperki, pogrzebacze i cala mase niezidentyfikowanego sprzetu. Wiadomo czego szuka...
W pewnym momencie zapomina jezyka i nie odzywa sie juz ani slowem.

W kazdym razie, z owym jegomosciem lub bez, miejsce polecane do "obstrykania" i zwiedzenia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Plan wyjazdu do Chorwacji. Prosze o wskazowki. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone