Cześć, to mój pierwszy post na forum, ale sporo już czytałem.
Planujemy wybrać się w dwie pary samochodem do Chorwacji. Zależy nam na ładnych widokach, żeby w danej miejscowości w nocy/wieczorami "coś" się działo, i żeby było "po kosztach". Jesteśmy studentami. Cel to 60% plażowanie i 40% zwiedzanie.
Wstępnie ułożyłem taki plan wycieczki i proszę Was o opinie/porady/korekty. Sorry za język, ale pisałem to dla znajomych, z którymi jadę.
CHORWACJA RABAC + WYSPA KRK
I. PLAN WYCIECZKI
1. NIEDZIELA 27.07.2014
Wyjazd z Kielc około godziny 20.
2. PONIEDZIAŁEK 28.07.2014
Przyjazd do Rabac około 8:00 i ogarnięcie kwater
Cały dzień w Rabac
3. WTOREK 29.07.2014
Cały dzień w Rabac
4. ŚRODA 30.07.2014
Wycieczka na wyspę Krk. Jedziemy drogami bezpłatnymi, wzdłuż wybrzeża, więc zakładam, że widoki będą spoko. 111km około 2h. Wyjedziemy po 7 to dojedziemy przed 10 do miejscowości Krk.
Tam możemy się przejść po miasteczku itp., na chwile na plaże?. Generalnie jakieś 2-3 godzinki i jedziemy dalej do miejscowości Baska.
Mamy tam 20km około 25 minut. W Basce podobno jest jedna z najładniejszych plaż w Chorwacji. Zwiedzimy miasteczko, zjemy jakiś obiad, na chwilę na plaże i jedziemy do miejscowości Stara Baska.
Do Starej Baski mamy 28km około 35 minut. Stara Baska to bardzo mała miejscowość i tam warto jechać na plaże. Podobno są jakieś dzikie plaże, że jak się ma farta to można być samemu na plaży. Tam można chwile dłużej posiedzieć nad morzem. W Starej Basce fajnie by było być koło 16-17 i posiedzieć może do 20. Potem powrót do Rabac. 132km około 2h 15 minut, czyli po 22 byśmy wrócili.
5. CZWARTEK 31.07.2014
Wycieczka po płw. Istria. Np. miejscowości: Medulin, Premantura, Pula, Rovinj, może Porec. Jeszcze do poczytania i zdecydowania co gdzie zwiedzać.
6. PIĄTEK 1.08.2014
Cały dzień w Rabac
7. SOBOTA 2.08.2014
Wycieczka na takie jeziorko z wodospadem (nie chodzi mi o Sopot), był tam mój brat i mi polecił, pokazał jak dojechać. Jest to obok miejscowości Pazin, więc przy okazji zwiedzanie Pazinu. Mamy tam około 40km i jedzie się około 50 minut omijając autostrady. Myślę że spokojnie można tam spędzić cały dzień, ewentualnie wrócić koło 17, ogarnąć się i wieczorem na miasto w Rabac.
8. NIEDZIELA 3.08.2014
Cały dzień w Rabac.
9. PONIEDZIAŁEK 4.08.2014
Wyjazd z Rabac około 9. Przejazd do Zagrzebia około 2 godziny 45 minut. Zwiedzanie Zagrzebia, jakiś obiad. Wyjazd w kierunku Polski około 16. Około 20 będziemy przejeżdżać przez Wiedeń, więc można się zatrzymać i pozwiedzać, ewentualnie może pod Wiedniem jakiś tani nocleg znaleźć (jakiś akademik czy coś) i zostać jeszcze na cały wtorek, a do Polski wtedy wrócimy w nocy z wtorku na środę.
II. TRASA
Kielce=>Gliwice=>Cieszyn=>Ostrava=>Brno=>Wiedeń=>Graz=>Zagrzeb=>Rijeka=> Rabac
Trasa ma 1119km czas przejazdu około 12 godzin. Trasa wiedzie przez 60km przez Słowenie i ja proponuję przejechać te około 60km nie po autostradzie, bo szkoda kupować winietę za 80zł (ważna tylko 7 dni, więc jak nie to miesięczna za 145zł).
III. KOSZTY
1. PALIWO
Wg. map google, razem z opisanymi wcześniej wycieczkami itp. zrobimy w dwie strony około 2836km. Zrobimy pewnie więcej dlatego liczmy 3000km.
Cena zależy czy będziemy cisnąć i ile spali. Przyjmijmy, że paliwo 1100zł.
2. WINIETY
Winieta Czechy – 10dni 60,5zł
Winieta Austria – 10 dni 49zł
Winiety w sumie – 110zł
3. AUTOSTRADY
Autostrady Chorwacja – wg bardzo wstępnych wyliczeń na pewno będzie na odcinkach:
Krapina - Zagrzeb 48 Kunx2
Zagrzeb - Rijeka 70 Kunx2
Rijeka - Rupa 8 Kunx2
Autostrady razem około 252Kun x 0,55 = 140zł
4. INNE OPŁATY SAMOCHODOWE
Przejazd mostem na wyspe Krk – około 22zł
Jakieś parkingi?
5. Noclegi
Planujemy jechać w ciemno. Myślicie, że znajdziemy coś w Rabac na przełomie lipca i sierpnia? Jakich cen za noc za pokój można się spodziewać? Zależy nam na dwóch dwuosobowych pokojach.
Na wszelki wypadek bierzemy też namioty na jakieś dzikie spanie
To z grubsza tyle. Napiszcie co myślicie?
Z góry dzięki