Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plan wakacji 2024 - Sycylia (zdjęcia na 8 stronie)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.01.2024 09:41

Dzień dobry.
W tym roku o wiele szybciej planuję wakacje ponieważ muszę się zdecydować na jeden z noclegów i proszę Was o pomoc.
Plan jest na razie kompletnie szkicem.

8-24 czerwiec 2024
W drodze na i z wakacji chcemy zwiedzić 2 miejscowości z noclegami.
Piza w drodze na wakacje i w drodze powrotnej Wenecja.
Nocleg na Sycylii mamy w Scicli 10.06-16.06 więc cała dolina Note jest nasza.
Z pewnością nie wszystko ale wypiszę, które są brane pod uwagę.
Miejscowości - Ragusa, Modica, Note, Ispica, Avola, Sarakuzy.
Plaże - Pantano Arizza, Ponente, Cava d'Aliga Beach, Sampieri

16.06 wyruszamy na północ po wschodniej "ścianie" wyspy i tutaj mam największy dylemat.
Gdzie noclegować 16.06-22.06 ?
Tutaj proszę Was o pomoc w wyborze.

1. Przedmieścia Katanii - bliskość miasta, bliskość Etny, Agusta, Sarakuzy.
Plaże Katanii - Libera 1-3, Spiaggia Publica.
lub
2. Forza D`Agro - bliskość Alcantary, Taorminy, również Etny. Katanii wówczas raczej nie zobaczę bo mi nie starczy czasu.
Nie wiem jak z plażami w pobliżu - u podnóża miasteczka są głównie plaża o tej samej nazwie oraz Saint Alesio Siculo

Co byście wybrali ?
Ostatnio edytowano 19.07.2024 07:16 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu
Re: Plan wakacji 2024 - Sycylia

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2024 10:12

Przeniosłam Twój wątek do właściwego działu.

Co do pytania: ustal co jest z tych miejsc dla Ciebie priorytetem. Osobiście nie odpuściłam bym Etny ( u mnie to hit wyjazdu jak czytałeś) i Katanii.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.01.2024 10:25

Dziękuję za przeniesienie i przepraszam za kłopot.

Co do miejscowości. Coś nas ciągnie do sycylijskiego klimatu rodem z Ojca Chrzestnego.
W Forza D`Agro były kręcone sceny z 2 i 3 i tutaj już nie jesteśmy obiektywni bo po prostu nostalgia nie pozwala trzeźwo myśleć.
Ostatecznie Katanię na pewno gdzieś wcisnę w zwiedzanie, podobnie oczywiście jak wycieczkę na Etnę - nie zależnie od miejsca noclegu.
Noclegować w Katanii (na przedmieściach) przekonuje na pewno bliskość tego miasta i możliwość dokładnej jego penetracji.
Nie odbiera to oczywiście możliwości zwiedzenia miejsc, które są bliżej Forzy...
Nadal nie zdecydowaliśmy w 100%
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.01.2024 10:35

Mam luźny plan na kolejny wyjazd na Sycylię z Etną i wąwozem Alcantara w roli głównej, który będzie już niestety wymagał wypożyczenia auta. Na nocleg na parę dni typuję klimatyczne miejscówki z dala od wybrzeża jak Castiglione di Sicilia albo Francavilla di Sicilia. Można próbować znaleźć do wynajęcia coś z basenem.

kaeres napisał(a):Noclegować w Katanii (na przedmieściach) przekonuje na pewno bliskość tego miasta i możliwość dokładnej jego penetracji

Jeśli nocleg w Katanii to zdecydowanie centrum. Przedmieścia nie są atrakcyjne oględnie rzecz ujmując :mg: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2024 10:46

Tylko w centrum może być spory problem z parkowaniem. Przed wynajmem trzeba tę kwestię dokładnie omówić z hostem. W centrum wieczorem kilka ulic były zamykane dla ruchu samochodowego.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.01.2024 11:20

W centrum Katanii ciężko albo wręcz niemożliwym jest znalezienie apartamentu z tarasem.
Jeżeli już to balkonik na mały stoliczek. Nie tego szukamy.
My znaleźliśmy takie coś.
https://www.airbnb.pl/rooms/44454540?ch ... 5c6d088838
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 26.01.2024 13:34

Obowiązkowa do odwiedzenia plaża na Sycylii to San Vito Lo Capo. Czysta poezja :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2024 13:35

Tylko to nie ta część wyspy, a jechać specjalnie tam jak w okolicy jest tyle atrakcji :?:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.01.2024 13:37

LUKASQ napisał(a):Obowiązkowa do odwiedzenia plaża na Sycylii to San Vito Lo Capo. Czysta poezja :D

Dzięki ale może na następny raz gdy będę zwiedzał Sycylię z drugiej strony.

Dołączam Isola Bella. Mam nadzieję, że w połowie czerwca jeszcze nie będzie taka zaludniona.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.01.2024 13:47

LUKASQ napisał(a):Obowiązkowa do odwiedzenia plaża na Sycylii to San Vito Lo Capo. Czysta poezja :D

San Vito jest ok :oczko_usmiech: , ale Rezerwat Zingaro to jest dopierp poezja :hearts:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.01.2024 13:50

kaeres napisał(a):

Dzięki ale może na następny raz gdy będę zwiedzał Sycylię z drugiej strony.

Dołączam Isola Bella. Mam nadzieję, że w połowie czerwca jeszcze nie będzie taka zaludniona.
Jak lubisz klimaty z Ojca Chrzestnego to zajrzyj koniecznie do Savoca :D
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.01.2024 14:45

To mam obczajone od kilku lat :)
Jestem ogromnym fanem Ojca Chrzestnego.
Savoca, Forza D`Agro były już zaplanowane.
Co do noclegu to wybiorę właśnie Forzę. Poczuję ten klimat sycylijskiej wioski w szczególności z miejscami ze scen filmowych.

Co do Zingaro to tak samo jak San Vito Lo Capo na inny raz.

Co do Alcantary...w którym miejscu warto się tam zatrzymać ?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.01.2024 17:58

kaeres napisał(a):Co do Alcantary...w którym miejscu warto się tam zatrzymać ?

Wejścia do parku są chyba dwa. W okolicy kilka parkingów.
Ja bym celowała tutaj.

Z ciekawości, ile czasu zakładasz na przejazd z Pizy do Scicli?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2024 18:07

Dobre pytanie. Też mnie to ciekawi....

Jest też prom z Neapolu do Katani.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.01.2024 18:27

piekara114 napisał(a):Jest też prom z Neapolu do Katani.
Chyba lepiej już z Neapolu do Palermo.
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies