Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plan wakacji 2024 - Sycylia (zdjęcia na 8 stronie)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kaeres
Cromaniak
Re: Plan wakacji 2024 - Sycylia

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 04.03.2024 15:42

Kompletując plany na Sycylię szukam kulinariów na wyspie.
Od smakołyków w restauracjach poprzez fastfood, słodycze na winach kończywszy.
Jaki cudeńka wg. Was warto smakować ?
Aranchini, cannoli, czekolada z grudkami cukru, lody pistacjowe....
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.03.2024 16:17

Jeszcze caponata 8) ...

A w Palermo lokalny fastfood pane con milza (buła ze śledzioną) , ale nie każdemu pasuje ;)

Wino... ja lubię białe, moim sycylijskim nr 1 jest wytrawne Grillo.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.03.2024 16:34

dangol napisał(a):A w Palermo lokalny fastfood pane con milza (buła ze śledzioną) , ale nie każdemu pasuje ;)
Ale trzeba spróbować :lool:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.03.2024 16:41

Ze słodkości dodałabym do Twojej listy granitę pistacjową i migdałową. Spróbuj też lodów w brioszce (brioche con gelato)

Z dań obiadowych parmigiana di melanzane i pasta alla norma - na Sycylii rządzą m.in. pomidory i bakłażan.
Moja ulubiona ryba to pesce spada, po naszemu miecznik. W wersji grillowanej albo jako dodatek do makaronu.

Typowy sycylijski makaron to tez pasta con le sarde z sardynkami, rodzynkami, orzeszkami piniowymi i koprem włoskim. Za nim akurat nie przepadam, bo nie lubię fenkułu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.03.2024 18:10

mysza73 napisał(a):
dangol napisał(a):A w Palermo lokalny fastfood pane con milza (buła ze śledzioną) , ale nie każdemu pasuje ;)
Ale trzeba spróbować :lool:

I zapomnieć :lol:

Tylko buły na wschodzie Sycylii ja nie widziałam....
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.03.2024 18:43

Jak zerkniesz na instagram to pizzagir.lpatrol wydała kilka ebooków o Sycylii, głównie gdzie i co zjeść :)
O ile na Sycylie nie wiem kiedy trafię, tak w zamrażarce zawsze muszę mieć arancini z ragu, przygotowuje sobie tonę, a potem w razie kryzysu odmrażam :zeby:
Czasem robię involtini di melanzane - faszerowanego bakłażana farszem z pomidorków, orzeszków pinii, rodzynek - tych zwykle nie znoszę, ale w tym daniu kocham :hearts: To wszustko zapiekane w sosie pomidorowym, oczywiście z serem.
Ehhhh myślę, że jedzenie na Sycylii trafiło by do mnie w 100 % :zeby:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.03.2024 20:10

Przekąska panelle, do kupienia m.in.w piekarniach.

Granita mi nie podeszła, ni to napój ni lody, a ja lody uwielbiam.
Koniecznie lody pistacjowe i takie idealnie gładkie i takie z kawałkami pistacji i pastą pistacjową oraz lody pomarańczowe (sorbetowe, więc lekkie).

Co do pizzeri - to najlepsze te mniejsze ukryte, nie na turystycznym szlaku. Prawdziwa pizzeria odpala piec dopiero późnym popołudniem - tak mi tłumaczono. No i jak w ofercie jest pizza na słodko to uciekać....

Spróbować mortadeli z pistacjami - spokojnie kupisz kilka plasterków do spróbowania, no i salami Milano...

No i rożki z owocami morza - fritto misto + butelka wina i zachód słońca gdzieś na uboczu nad morzem :hearts:
Ostatnio edytowano 02.04.2024 19:23 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.03.2024 12:50

Wow ale jazda. Dzięki Wam.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.03.2024 09:29

Czy trasa z południa Polski do Pizy/Włochy wymaga jakiś specjalnych uwag ?
Warto przez Austrię jechać ? Podejrzewam, że trzeba gdzieś Alpy przeciąć. Czy to same doliny są czy wspinaczka ?
Czy jednak standardowo jak do Chorwacji czyli w Graz na Słowenię i odbić na Ljubjanę ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2024 10:17

Ja jeżdżę na Graz i Udine. Jedziesz cały czas autostrada. Najprostsza droga. Bez żadnych wielkich podjazdów i zjazdów. A widoki jak jedziesz za Udine przez Alpy (płasko) są niesamowite. Poszukaj mojej relacji z majówki w Caorle, są tam zdjęcia.

Po co dodatkowo kupować winietę na Słowenię :?:

Pan M. teraz mi mówi, że bardziej wkur.... był przejazd autostradą poniżej Pizy - wąsko, tunele, górki....
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 25.03.2024 15:33

kaeres napisał(a):Czy trasa z południa Polski do Pizy/Włochy wymaga jakiś specjalnych uwag ?
Warto przez Austrię jechać ? Podejrzewam, że trzeba gdzieś Alpy przeciąć. Czy to same doliny są czy wspinaczka ?
Czy jednak standardowo jak do Chorwacji czyli w Graz na Słowenię i odbić na Ljubjanę ?

Jak planujesz jazdę w nocy, albo mniej przejmujesz się ograniczeniami prędkości to jazda przez Graz wydaje się być ok. Żadnych trudności nie ma, no chyba, że widoki, te tuż za granicą AT/IT (w okolicy i za Tarviso) są okazałe.
Ja jeżdżę w dzień i bywało, że w okolicach Grazu robiło sie gęsto, dlatego w Wiener Neustadt skręcam na S6 tu na Bruck an der Mur/ Neunkirchen. Do Judenburga jest ekspresówka, praktycznie nie różni się od tej na Graz, a może nawet jest mniej kręta, za to za Judenburgiem do Sankt Veit an der Glan (ok 70km), jest zwykła urokliwa krajówka i przejazd przez kilka miasteczek z ograniczeniami do 50km/h, ale nie ma ich wiele i na większości tego odcinka te 90km/h pojedziesz, no i ruchu w weekendy tam nie ma. Jazda tą drogą pozwala mi trochę odpocząć od monotonnej jazdy autostradą i przy okazji zatankować za normalne pieniądze paliwo, bo jak wjedziesz na autostradę to od Klagenfurtu zapłacisz tyle co na autostradzie we Włoszech czyli ze 20 % więcej. Tak jak pisałem w nocy bym się tam nie pchał z obawy na spotkanie z dzikim zwierzem (bo lasów i pół tam nie brakuje, a wzdłuż krajówki nie ma siatki). Tak czy inaczej czasowo wychodzi podobnie, kilometrowo jest minimalnie krócej.
Jeszcze za Bologną są dwie równoległe drogi A1 do Florencji tu
Ta w lewo "Panoramica" bardziej kręta i bardziej malownicza (ale też bez zachwytów, bo ta druga to głównie tunel), ale z gorszą nawierzchnią i trochę wolniejsza, ograniczenia do 100 km/h i chyba minimalnie dłuższa, ta w prawo "Direttissima" to głównie tunel. Chyba nie ma różnicy w cenie, bo bramki z tego co pamiętam są dopiero pod Florencją.
No i najgorszy odcinek od Florencji do Livorno tzw Fi-Pi-Li - ekspresówka z bardzo dużym natężeniem ruchu i radarami, dosyć często są ostrzeżenia o kontroli prędkości (jak na całej włoskiej autostradzie) więc trzeba obserwować miejscowych ;).
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.03.2024 16:54

Dzięki Wam za pomoc.
Czyli wiem, że Słowenia odpada skoro przez Austrię jest elegancko.
Co do szczegółów to już mi jest jedno. Jadę w nocy więc korków się nie boję. Zwierzyna....no cóż....zawsze się może zdarzyć nawet na autostradzie (sąsiadowi się wpakował dzik przed samym niemal domem w drodze powrotnej).
Jak przeszedł ogrodzenie...do dzisiaj nie wie.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.04.2024 09:01

Oglądałem kilka filmików o wycieczkach na Etnę. Czytałem relacje z tego forum i nie wiem nadal jak się do tego zabrać.
Na Etnie można spędzić niemal cały dzień. Raczej o czymś takim nie myślę. Nie zamierzamy spacerować czy broń Boże wchodzić jakimiś trasami po 3-4h.
Ot podjedziemy najwyżej jak się da, wyjedziemy kolejką.
Czy ew. są jakieś warte zapłacenia "wycieczki", które pozwolą eksplorować Etnę na 1-2h ?
I w połowie czerwca zdarza się, że trzeba się grubo ubierać ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.04.2024 09:21

Przeczytaj jeszcze raz moją relację, tam kilka możliwych opcji dokładnie opisałam, dałam też linki do innych tras.

Etna to duża górka, jak to w górach zawsze nawet latem i przy pewnej na dole pogodzie trzeba być przygotowanym na gwałtowną zmianę pogody. Dla mnie zawsze podstawa to w plecaku: bluza, wiatrówka, komin na szyję, apteczka. To minimum z minimum nawet jak ma się nie przydać. Lepiej mieć niż się prosić. Na Etnie też to miałam plus nasz standardowy pakiet górski czyli taśmę, trytytki, 2*czołówki, jedzenie, folię nrc, zapalniczka. Na Etnę warto zabrać krem z filtrem i buty trekkingowe, bo adidasy można łatwo zniszczyć, a kamyczki mocno się wbijają w środek butów oraz wysokie skarpetki.

kaeres napisał(a):Czy ew. są jakieś warte zapłacenia "wycieczki", które pozwolą eksplorować Etnę na 1-2h ?
Wydać 50 eur na kolejkę, aby pochodzić tam 1 h i nic więcej 8O Nikt nie organizuje wycieczek na jednogodzinne spacerowanie po wulkanie, przynajmniej ja na takie nie trafiłam, zawsze to min. 3-4 h, co uważam za minimum. Wg mnie lepiej zrezygnować z jednego miasteczka, a poświęcić czas na Etnę i odkryć jej różnorodność....
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.04.2024 11:51

Faktycznie wyjazd kolejką na Etnę kosztuje 50€ /os ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Plan wakacji 2024 - Sycylia (zdjęcia na 8 stronie) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies