napisał(a) kiepuczi » 17.07.2023 19:02
kaeres napisał(a):Tak tak Konrad. Tommy mam w awarii.
Chciałbym coś od gospodarstwa.
@kiepuczi dzisiaj próbowałem Grk i Pošip przy "butelce" na słynnym punkcie widokowym przed Orebič. To jest chyba winiarnia Andričević.
0,75l Pošipa za 8€ to dobra cena ?
Jakośč słabsza od Pošipa z Matuško wg. mnie.
Przypominał dobrego Rukataca.
Grk miał świetny zapach ale smak niemal identyczny.
Podawane w niskiej temperaturze (rosa na lampce).
nie powinien być identyczny Pošip jest bardziej owocowy, nasocony nuta cytrusów przypomina wszystkie białe z rejonów wyspiarskich włoch jak Sardynia czy Sycylii. Grk nie każdy może polubić ale jest bardziej grejfrutowy i przede wszystkim lekko słonawy. Możlwe to nie był prawdziwy GRk tylko jakiś kupaż. Jestem na 99% pewny że to wino to kupaż . Sprawa kolejna to że Pošip uprawony jest masowo nawet poza Korculą a Grk nie każdy sprzedaje bo nie każdy jest w stanie go wyprodukować , uprawia go się tylko no ok 10 hektarach Lumbardy i to dzielone jest na wszystkich winiarzy z tego rejonu, Każdy ma po 1-2 tys butelek Grk, co czyni to wino bardzo uniokatowym. Najbardziej znane winiarnie z tego regionu gdzie polecam zaopatrzyć się w prawdziwy Grk to winiarnia Popić, Vitis, Cebalo, Zure czy Bire. Wszystkie znajdują sie w Lumbarda.
Co do ceny to sam sobie odpowiedziałeś €8 porównując go do Rukatać. Dla porównania Pošip Korta Karatina kosztuje coś ok € 22, Krajancić €16-€ 25 , Pošip w winiarni Cara coś zaczyna się od € 12 w górę.
Prawda jest taka że nie kupimy dobrego Pošip na półwyspie trzeba jednak poturlać się samochodem na Korcuję wyjezdzić swoje kilometry po wyspie by zdobyć dobre wino.
Walory wina to oprócz szczepu zależą od lokalizacji kwatery, winiarnie mają częstpo np 2-3 rodzaje wina np. Plavac Mali pod inna nazwa bo choć jeden szczep jeden winiarz ale inna kwatera i mamy zupełnie inne nieporównywalne wina.
Ostatnio edytowano 18.07.2023 06:08 przez
kiepuczi, łącznie edytowano 1 raz