Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plan wakacji 2023 - Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.07.2023 08:43

Z murów masz piękne widoki, zwlaszcza w stronęstałego lądu, ale też na solany pod Stonem, zdjęcia na GM tego nie oddają. Warto, a czas przejścia podawany w punkcie zakupu biletów jest wyliczony chyba na osoby z małymi dziećmi lub poważnymi problemami ruchowymi - podziel przez połowę. Ja z kilkuletnim synem ogarnęliśmy wte i wewte w 1,5 h.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.07.2023 18:24

W samym Orebiču jaką knajpkę polecacie ?
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 07.07.2023 20:59

kaeres napisał(a):W samym Orebiču jaką knajpkę polecacie ?

Andiamo, ale na wieczór sugeruję zrobić rezerwację dzień wcześniej, a na pekę to nawet 3 dni wcześniej :D
Przem017
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przem017 » 08.07.2023 12:31

Jakie miejsce polecacie na zakup oliwy na półwyspie?
Dwa lata temu nabyłem przy okazji wizyty u Spalety ale pewnie są inne punkty na mapie gdzie można dostać pyszną oliwę.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 08.07.2023 18:56

Byliśmy w Cafe Bar Plaża na deptaku w Orebiču (teraz się nazywa No Name).
Jakoś tak wyszło, że spacer po tych knajpkach nas zaczął załamywać....Ceny po prostu chore.
I tak zawitaliśmy do niepozornej Plaży i się okazało, że pięknie położone patio nad samą wodą, ceny baaardzo przystępne i jedzenie pyszne.

Dzisiaj byliśmy w polecanej przez RM Villa Vrgorac. Jedne z najlepszych Spaghetti Carbonara i tagliatelle z owocami morza jakie jedliśmy.
A ja zaleciałem wątróbką cielęca to kelner się od razu skapował "Od Roberta ?" :)
Powiem jedno...RM ma rację.
Przepysznie, przystępnie cenowo...no i ten widok na Korčule !

Krisv. Nie lubię knajp gdzie muszę się zapowiadać i rezerwować, a później za ten problem jeszcze dopłacać.
Ostatnio edytowano 09.07.2023 08:59 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 08.07.2023 21:27

kaeres napisał(a):Krisv. Nie lubię knajp gdzie muszę się zapowiadać i rezerwować, a później za ten problem jeszcze dopłacać.

Rozumiem. Uprzedzałem tylko dlatego, żebyś nie chodził na darmo i nie odbił się zaraz na wejściu, bo takie tam były realia pod koniec czerwca. Bez rezerwacji trzeba było czekać, aż zwolni się jakiś stolik i tych oczekujących i popijających winko też nie brakowało.

P.S. Nie chcę Cię załamywać, ale patrząc dzisiaj z perspektywy kolejnego tygodnia spędzonego w Loviste, to w Andiamo w Orbiću było nawet tanio :lol:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 08.07.2023 21:53

Andiamo w porównaniu do np. Amfora i Old Capitans jest rzeczywiście "tani".
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.07.2023 08:26

kaeres napisał(a):Andiamo w porównaniu do np. Amfora i Old Capitans jest rzeczywiście "tani".

Jeżeli ma być nie drogo to jest jeszcze Dalmatinac przy głównej drodze, dobra pizza a ceny dużo niższe niż na deptaku.
Nam podobał się jeszcze OLIVE GARDEN na wlocie koło Konzuma, fajne miejsce stoły w gaju Oliwnym to robi niezły klimat. Ceny już wyższe ale spokój cisza i 2 lata temu była tylko gotówka.

Co do Vgorac to jak nie przepadam za fishpicnic to z nimi było super bo mają mały kameralny stateczek - ludzi było może ze 20 osób. Zawieźli na Badja, Korcula itp. Nakarmili dali się napić... klimat był super i najważniejsze kameralnie ale to było z 5 lat temu albo lepiej.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 09.07.2023 14:18

Przem017 napisał(a):Jakie miejsce polecacie na zakup oliwy na półwyspie?
Dwa lata temu nabyłem przy okazji wizyty u Spalety ale pewnie są inne punkty na mapie gdzie można dostać pyszną oliwę.

Dobra ekologiczną oliwę kupisz w małym sklepiku z oliwa w centrum Orebić. Tuz obok Tommy market , przy samej kawiarni Meteor. Popytajcie tez gospodarzy u których mieszkacie , w winnicach etc . Dużo dobrej i tańszej oliwy jest na Korculi
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.07.2023 15:06

Całkiem niezła kupiłem wczoraj w winotece przy Konzumie w centrum Orebiča.
Z pamięci podaję produkt rodziny Brgudič*
Poprawie jeżeli się myliłem.
PS. Plavac Mali od nich jest genialny. Mają jeszcze Rukataca ale to traktujemy jako napój mieszając z wodą gazowaną

* Jednak Bubrig. Już nie wiem ile tego wypiłem, a dopiero początek wakacji ;)
Ostatnio edytowano 11.07.2023 09:12 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.07.2023 15:32

kaeres napisał(a):... Mają jeszcze Rukataca ale to traktujemy jako napój mieszając z wodą gazowaną.

Hejka Krystian.
My tak pijemy cały czas Pošip na Korčuli :D
Bardzo fajne :D za piwem nie tęsknię.
Czekamy właśnie na mecz Igi 8) :papa:
20230709_162418_copy_2016x1512.jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 09.07.2023 16:29

A u mnie gemiszt z Ilockiej Graseviny też daje radę. Drożyzna w tej Chorwacji - 5l wina na 6 Eurasów ;)
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 09.07.2023 16:30

Habanero napisał(a):
kaeres napisał(a):... Mają jeszcze Rukataca ale to traktujemy jako napój mieszając z wodą gazowaną.

Hejka Krystian.

Zapeszyłeś tym zdjęciem - butelka Posipa (u nas z lodem) skończy się szybciej, niż poprzedni mecz - aktualnie 2:2 :twisted:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.07.2023 16:37

Krisv napisał(a):
Habanero napisał(a):

Hejka Krystian.

Zapeszyłeś tym zdjęciem - butelka Posipa (u nas z lodem) skończy się szybciej, niż poprzedni mecz - aktualnie 2:2 :twisted:

Hej! Ale Bublik daje radę :D
mchrob napisał(a):A u mnie gemiszt z Ilockiej Graseviny też daje radę. Drożyzna w tej Chorwacji - 5l wina na 6 Eurasów ;)

Kupiłem karton Pošipa w Prgradicy , butelka 0,75 3,49 :D … Ostatnie właśnie otworzyłem :cry:
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 09.07.2023 16:42

Witam.
W Konzumie Vranac crny 3l 2,89 Grasevino bijelo3l 3,19.
Da się? Da się.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne