kaeres napisał(a):W sprawie winnic i menu degustacyjnego.
Którą winnicę byście najbardziej polecali ?
Z kilku filmów YT (RM i Prawdziwa Chorwacja) godne polecenia są Spaleta, Matusko i Edivo.
Lecz Edivo na googlu ma różne opinie. Jedni są mega zachwyceni, a niektórzy źle trafili i oceniają obsługę poniżej normy, a ceny nie są niskie.
Chcielibyśmy spróbować smaków Pelješca w pigułce ale żeby nie popłynąć bezsensownie z kasą nieadekwatną do usługi.
I jeżeli o wina chodzi to w Orebiču znacie jakiegoś gospodarza, który ma swojskiego Plavača albo innego Dingača ale świeże, lane z beczki/tanka ?
kaeres napisał(a):Znalazłem w końcu informację, że do plaży Jezero można dość piechotką przez las.
kaeres napisał(a):...co jakiś czas robię sobie plan wakacyjny. Zamierzamy m.in. odwiedzić:
- vina Spaleta Kuna Peljeśka
Podejrzewam, że nie wszystko ale jest z czego wybierać. Coś byście dołożyli ?
qra69 napisał(a):kaeres napisał(a):Znalazłem w końcu informację, że do plaży Jezero można dość piechotką przez las.
https://youtu.be/B6YNwq65148
Tutaj Igor idzie ścieżką do Jezero
kaeres napisał(a):A skąd ja to myślisz wiem ?
Właśnie od Prawdziwej Chorwacji i Igora
kaeres napisał(a):Kurcze podobnie jak Igor szliście z plaży Salpa.
A czy jest bezpośrednie dojście z drogi ?
kaeres napisał(a):W sprawie winnic i menu degustacyjnego.
Którą winnicę byście najbardziej polecali ?
Z kilku filmów YT (RM i Prawdziwa Chorwacja) godne polecenia są Spaleta, Matusko i Edivo.
Lecz Edivo na googlu ma różne opinie. Jedni są mega zachwyceni, a niektórzy źle trafili i oceniają obsługę poniżej normy, a ceny nie są niskie.
Chcielibyśmy spróbować smaków Pelješca w pigułce ale żeby nie popłynąć bezsensownie z kasą nieadekwatną do usługi.
I jeżeli o wina chodzi to w Orebiču znacie jakiegoś gospodarza, który ma swojskiego Plavača albo innego Dingača ale świeże, lane z beczki/tanka ?
kiepuczi napisał(a):kaeres napisał(a):W sprawie winnic i menu degustacyjnego.
Którą winnicę byście najbardziej polecali ?
Z kilku filmów YT (RM i Prawdziwa Chorwacja) godne polecenia są Spaleta, Matusko i Edivo.
Lecz Edivo na googlu ma różne opinie. Jedni są mega zachwyceni, a niektórzy źle trafili i oceniają obsługę poniżej normy, a ceny nie są niskie.
Chcielibyśmy spróbować smaków Pelješca w pigułce ale żeby nie popłynąć bezsensownie z kasą nieadekwatną do usługi.
I jeżeli o wina chodzi to w Orebiču znacie jakiegoś gospodarza, który ma swojskiego Plavača albo innego Dingača ale świeże, lane z beczki/tanka ?
winnice
Spaleta ( jeden z najlepszych Plavac na półwyspie )
Kiridzia i Bura-Mrgudic w Potomje ( to z kolei najlepsze Dingaće )
Matuśko- mocno rozreklamowana winiarnia, nastawiona min. na rynek amerykański , to tu przyjezdzają wycieczki autokarowe z turystami z Dubrownika. Wina bardzo przeciętne, bez duszy winiarza, powiem na jedno kopyto, ponieważ w tym przedziale cenowym oferowanym dla przeciętnego turysty dostaniemy dużo lepsze wina w winiarniach w obrębie 5 spacerkiem po Potomje. Te lepsze oferowane za setki €.
Dingać to wino dojrzewające beczka 8-10 miesiecy i butelka przynajmniej 18 miesięcy zanim trafi do sprzedaży więc , Dingać z beczki swieży lany to by była profanacja
Swieży lany Plavac to tylko Plavac z kadzii stalowych niebeczkowane często z młodych nasadzeń gdzie nie opłaca się beczkować takiego wina. Przeznaczony do natychmiastowej konsumpcji na miejscu.
Generalnie beczkowany Plavac nazywane często Selekcja to wino z potenciałem leżakowania do 10 lat.
W Orebić kupimy rozlewane młode wino w winiarni Winery Arambasic , 300 metrów w głąb uliczką za małym Konzum. mają Plavac i białe Posip.
kiepuczi napisał(a):Bura-Mrgudic w Potomje ( to z kolei najlepsze Dingaće )
kaeres napisał(a):kiepuczi napisał(a):Bura-Mrgudic w Potomje ( to z kolei najlepsze Dingaće )
Czy to ma coś wspólnego z tym winem ?
https://goo.gl/maps/TqSToesQe2A8LSSy7
kaeres napisał(a): Coś byście dołożyli ?
kiepuczi napisał(a):kaeres napisał(a):kiepuczi napisał(a):Bura-Mrgudic w Potomje ( to z kolei najlepsze Dingaće )
Czy to ma coś wspólnego z tym winem ?
https://goo.gl/maps/TqSToesQe2A8LSSy7
Tak to jest między innymi jedno z win robione w tej winnicy. Produkuje się tam wina pod dwoma markami Bura-Mrgudic i Bura-Benmosche Family. Robią dwa jedne z najlepszych Dingacy jakie można dostać , każdy inny. Dingać Bura lekko pieprzny, ziołowy, smażone konfitury czyli wszystko to co mamy w Dalmacji natomiast Dingać Benmosche aksamitny, wysublimowany, zamiast dominujących owoców leśnych i konfitur mamy aromaty morwy, wiśni, wręcz jagody wszytko przeplatane lekkim aromatem zioł. Niebo w gebie. Polecam. W II połowie Lipca będe na półwyspie i na pewno będę ze znajomymi jak co roku penetrował winnice. Jak ktoś chętny dołączyć to zapraszam do kontaktu, pokaże kilka fajnych miejscówek w Potomie i okolicy.
Marsallah napisał(a):kaeres napisał(a): Coś byście dołożyli ?
Obiad w Konobie Mandrac w Broce, koniecznie z przystawką z wyciąganych z wody małży.
Plaża w Prapratno.
Taverna Domanoeta w Janjinie na kolację (w sensie obiad, ale koniecznie po zmroku!). Rezerwując w ciągu dnia, warto wpaść do centrali rybnej w Janjinie - jeśli akurat traficie jak będzie otwarta, ceny powinny was pozytywnie zaskoczyć.
No i koniecznie przejście murami ze Stonu do Malego Stonu i obiad w Kapetanovej Kuci - zupa z małży tam jest koniecznością!
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne