Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plan wakacji 2023 - Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2023 09:17

piekara114 napisał(a): Tak jest nawet jak na giełdzie nie działasz...zaraz będę robiła nowe cenniki dla klientów z całej Europy, Am. Południowej czy APAC...

Ja akurat znam troszkę te mechanizmy ze spółki giełdowej dlatego to napisałem.
Dobre czasy dla spekulantów i dobre czasy na zarobienie sporo grosza tylko trzeba mieć trochę szczęścia, wiedzy albo znajomych tam gdzie trzeba żeby wcześniej coś podpowiedzieli ;)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.09.2023 10:27

Czy mogę prosić admina o posprzątanie tego wątku z relacji cenowych nie związanych z Pelješcem i zmian w Chorwacji ?
Myślę o przenosinach postów nie związanych z tematem do odpowiednich tematów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2023 10:39

kaeres napisał(a):Czy mogę prosić admina o posprzątanie tego wątku z relacji cenowych nie związanych z Pelješcem i zmian w Chorwacji ?
Myślę o przenosinach postów nie związanych z tematem do odpowiednich tematów.

Ty to jesteś model. Najpierw sam odpisujesz nie na temat, a jak coś jest nie po twojej myśli prosisz o "posprzątanie". Słabe to, ale cóż.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.09.2023 11:03

Nie, bez obrazy.
Chcę aby ten temat był pomocny dla odwiedzających Peljesac.
Mogę nadal kontynuować polemikę ale w odpowiednich tematach.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 05.09.2023 10:53

kaeres napisał(a):Odkryłem, że dobry Plavac zbeczkowany przez 6 miesięcy jest dla mnie lepszy od Dingaća np. z 2021 od Matuško.

Dingać to rejon jak Bordeaux, bo akurat to także Plavac Mali. Można porównywać jeśli to był ten sam rocznik, a ten Dingać w beczce też pewnie nie leżał i kwestia ceny czy ten Plavac też był w cenie Dingać. W ubiegłym roku popijaliśmy z żoną Posipa właśnie od Matuško, a w tym nowy rocznik kupiliśmy jedno i na tym się skończyło, bo przepaść. Beczka jest dość droga więc tacy jak Matuško beczkują tylko dobrze rokujące wina i później sprzedają jako premium.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.09.2023 11:55

Są Dingače nie mające styczności z beczką ?
Dowiedziałem się na miejscu również z tego wątku oraz z intenetów, że minimum 6 miesięcy musi w beczce leżeć aby mógł być uważany za Dingača.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 05.09.2023 13:05

Mój błąd, zasugerowałem się tym, ze widziałem też Dingać barrique.
Nie oszukujmy to jest biznes i to całkiem dobry patrząc na samochody właścicieli Matuško :) i raczej Dingać-a 2021 nie wpakowali w świeże beczki tylko takie aby można było odhaczyć wymóg.
Jak trafiłeś na kogoś z aspiracjami i chcącego się rozwijać zamiast sprzedawać turystom wino za 10E, który wpakował dobrej jakości wsad tyle że z rejonu obok z podobnymi warunkami w świeższą beczkę to jest bezkonkurencyjny do podstawowego Dingać-a.
mati55
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati55 » 08.09.2023 21:44

uff, dobrze że jest wybór i Posip w Plodine jest za mniej niż 4€ :) mi podchodzi :)

IMG_1707.jpeg
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 09.09.2023 10:48

mati55 napisał(a):uff, dobrze że jest wybór i Posip w Plodine jest za mniej niż 4€ :) mi podchodzi :)

W ubiegłym roku za Posipa w markecie płaciłem 75 kun, a w winnicy u producenta był za 55 kun. Warto podjechać np do Potomje, bo i tak jest po drodze, na miejscu praktycznie wszędzie można spróbować przed zakupem więc nie ma obawy, a można trafić na bardzo przyjemne wina.

W tym roku po raz pierwszy się spotkałem że w winnicy sprzedają np 0,7 l zakorkowane za 7E, a litrowe kapslowane za 5 E. Jak spożycie na miejscu to dobra opcja
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 09.09.2023 20:35

mati55 napisał(a):uff, dobrze że jest wybór i Posip w Plodine jest za mniej niż 4€ :) mi podchodzi :)

IMG_1707.jpeg

to na pewno Plodine, a nie Lidl? wygląda bardzo podobnie
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 09.09.2023 22:03

Czyli cytując klasyka: nie to dobre, co dobre, ale to co mi smakuje :P
tatamaran.com.pl
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatamaran.com.pl » 19.11.2023 22:57

kaeres napisał(a):W sprawie winnic i menu degustacyjnego.
Którą winnicę byście najbardziej polecali ?
Z kilku filmów YT (RM i Prawdziwa Chorwacja) godne polecenia są Spaleta, Matusko i Edivo.
Lecz Edivo na googlu ma różne opinie. Jedni są mega zachwyceni, a niektórzy źle trafili i oceniają obsługę poniżej normy, a ceny nie są niskie.
Chcielibyśmy spróbować smaków Pelješca w pigułce ale żeby nie popłynąć bezsensownie z kasą nieadekwatną do usługi.
I jeżeli o wina chodzi to w Orebiču znacie jakiegoś gospodarza, który ma swojskiego Plavača albo innego Dingača ale świeże, lane z beczki/tanka ?

Od lat kupuję w Winery Violić M. Boris, chociaż w tym roku byłem w Matusko i powiem, że dwie rzeczy maja extra.
a) możliwość zwiedzenia piwnic z winami, robią wrażenie
b) wino "Plavac Matusko" ( nie pomyl z typowym "Plavac" , bo mają i to i to)
tatamaran.com.pl
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatamaran.com.pl » 19.11.2023 23:09

kaeres napisał(a):Dzień dobry.

Jak co jakiś czas robię sobie plan wakacyjny. W przeszłości miałem zarzuty, że jeżdżę z kalkulatorem i zegarkiem w ręku i jeżeli coś wypadnie to całe wakacje się walą jak domek z kart.
Nic bardziej mylnego, a takie wątki traktuję sobie jako wspierające i pomagające później na miejscu w razie właśnie jakieś niepogody czy zmian czynników na miejscu.
Tym razem chciałbym jedynie wymienić atrakcje na Pelješcu, plaże, widoki czy inne atrakcje typu winoteki, farmy małż/krewetek.

Jedziemy do Orebič 7-21 lipca (jakby ktoś brał pod uwagę możliwą pogodę).
Zamierzamy odwiedzić poszczególne:

1. Plaże:
- Estravaganca
- Duba
- Divna
- Jezero - nie wiem czy jest podejście od drogi.
- Salpa
- Mokalo + wrak statku
- Trubica
- Borak

2. Miejsca/restauracje/winnice
- mury Ston + knajpka Kapetanova Kuća z podobno najlepszy ostrygami
- kupno ostryg/małż/krewetek w Drace
- winiarnia Edivo z winami "spod wody"
- Konoba "Antunovic" w miejscowości Kuna.
- konoba Barsa Loviśte
- konoba villa Vrgorac w Kućište
- vina Spaleta Kuna Peljeśka
- Borak Matusko
- Trpanj
- Trstenik
- Żuljana
- Loviśte
- Korcula
- Potomje (tunel, sklepy z winami)
- wioska/skansen Nakovana
- klasztor Lady of the Angels z widokiem

Podejrzewam, że nie wszystko ale jest z czego wybierać. Coś byście dołożyli ?

Osobiście dorzuciłbym wejście na Sv.Ilia , tylko trzeba góry lubić. Ale widoki zapamiętasz na długo
T019 Windserfing w Chorwacji.jpg
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 19.12.2023 00:10

Mam pytanie ? Czy ktos wie co sie stało z Michałem 4livetechtv z kanału YT .
Jego relacje Cro nagle sie skończyły 3 mce temu .
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.12.2023 16:47

Przyjdzie czas to zacznie znów nagrywać. Chyba ma osobny kanał o remontach coś mi się tak wydaje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne