Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plan na półwysep Istria - proszę o rady.

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2008 11:16

My do Sopotu dojechaliśmy samochodem. Z Gračišće jechaliśmy do Pićanu. Pićan jest na górce, a więc za Pićanem zjeżdża się w dół. Na zjeździe jest skrzyżowanie w prawo do Kukurini i Sv. Katariny. W rejonie tej krzyżówki (zdaje się, że trochę niżej) w lewo jest wąska, nieoznakowana droga asfaltowa. Stromym zjazdem prowadzi przez las w dolinę rzeczki, na której jest wodospad Sopot. W okolicę wodospadu dojeżdża się wąskim asfaltem przez Švići do Florinčici, aż do końca asfaltu. Stamtąd, polną drogą trzeba przejść ok. 1 km wzdłuż rzeczki w kierunku jej biegu.
Posługiwaliśmy się mapą "Istria" 1:70000 wydaną przez Demart. W ubiegłym roku kosztowała 12,90 zł. Sfotografowałem Ci fragment tej mapy.
Obrazek
Swoje zdjęcia z Gračišće i Sopotu umieściłem w albumie http://picasaweb.google.pl/wiechbb/Istria2007CzVIGraIESopot
Tam też jest kilka innych albumów z ubiegłorocznego zwiedzania Istrii. Życzę udanych wojaży.
kubasz5
Odkrywca

Postnapisał(a) kubasz5 » 10.06.2008 18:47

Wilkie dzięki !

Jak rozumiem to gzieś tu gdzie czerwone koło?

Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2008 19:56

Tak, tam się zjeżdża z głównej drogi w lewo, bez drogowskazu. Uliczka wąska, niepozorna. Początkowo w dół, a po przejechaniu rzeczek trzeba się wspiąć na przeciwległy stok. Drogowskazów nadal nie ma, ale jeśli na tablicy określającej nazwę wioski zobaczysz Švići i Florinčici, to jedziesz dobrze.
Pamiętaj, że do Sopotu trudno trafić, a nie jest to znowu taki cud. Gdy zejdziesz do dolnej części wodospadu w tej dziurze w słoneczne południe trudno fotografować pod słońce, są piekielnie duże kontrasty, w czasie suszy z wodospadu ledwo się ciurczy i w jeziorku jest niezbyt czysta woda. Wtedy z pewnością się nie okąpiesz.
Chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na miejscowość Kotli. Skręca się do niej z drogi Roč - Hum. Są tam drogowskazy i tablice informacyjne. W Kotli są ruiny młyna na rzece Mirna, rzeka płynie kanionem w białych skałach. Po drodze ciekawe hałdy piasku.
wojtek.
Odkrywca

Postnapisał(a) wojtek. » 14.06.2008 08:21

Wpadnijcie po drodze do Vrsaru , za Kościołem na szczycie jest urzekający punkt widokowy na morze, a imiasteczko jak na Istrię sennawe . A i nie daleko jest kanał Limski.
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 14.06.2008 09:47

kubasz5
Odkrywca

Postnapisał(a) kubasz5 » 14.06.2008 10:42

dzięki za info mój plan cały czas jest płynny.

Mam jeszcze małą wątpliwość???

Skad płynię się na wycieczkę po limskim kanale. Info od Janusza:
http://www.teamar.hr/hrv/izleti1.htm#venezia

Czyli z Rovinj czy Porec? Skąd lepiej?
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 14.06.2008 13:49

Wycieczka po Limskom kanale:
z Rovinju, Vrsaru, Poreču albo z samego L.k.-dojazd samochodem.

:papa:
Violetta Szudra
Odkrywca

Postnapisał(a) Violetta Szudra » 16.06.2008 22:53

mirko napisał(a):Wycieczka po Limskom kanale:
z Rovinju, Vrsaru, Poreču albo z samego L.k.-dojazd samochodem.

:papa:

Mirko, orientujesz się może w jakich godzinach odchodzą promy , czy statki po Limskim kanale z L.k.?
wyrzykus
Globtroter

Postnapisał(a) wyrzykus » 17.06.2008 10:43

Korzystając z tego wątku i szukając po googlach wymyśliłem taki plan na zwiedzanie Istrii. Bazą wypadową jest akurat Rabac, ale z uwagi na to że cała Istra nie jest taka wielka mogą się przydać z każdego miejsca startowego.

Wschodnie wybrzeże –
10 km (15 min) Plomin,
13 km (10 min) Brsec,
10 km (10 min) Moscenice, Moscenicka Draga,
5 km (10 min) Medveja,
5 km (10 min) Lovran,
5 km (10 min) Icici,
5 km (10 min) Opatija,
17 km (30 min) ew. Rijeka
Łącznie 70 km (1 h 40 min w samochodzie)

Jeżeli nie uda się zobaczyć jaskiń Podstojna w drodze do Chorwacji można z Rijeki pojechać – 70 km (1 h 10 min)
Powrót tą samą drogą

Po drodze piękne widoki i mnóstwo miejsc na plażowanie w skalistych zatoczkach, no i zwiedzanie mniejszych (Brsec, Moscenice) jak i trochę większych miast (Opatija, Rijeka).

Południe Istrii –
48 km (1 godz) Pula
12 km (20 min) Premantura, płw. Kamenjak
22 km (35 min) Vodnjan,
28 km (25 min) ruiny Dvigradu
18 km (20 min) Pazin
7 km (10 min) Gracisce, Wodospad Sopot, Krsan
26 km (30 min) Labin
Łącznie 161 km (3 h 30 min w samochodzie)

Po drodze zwiedzanie Puli, plażowanie na płw. Kamenjaku, zwiedzanie Vodnjanu i ruin Dvigradu, w drodze powrotnej Pazin z jaskinią i wodospad Sopot, jeśli uda się trafić z opisu dojazdu od wiecha :)

Wycieczka do serca Istrii –
Labin
41 km (40 min) Lupoglav -> Hum,
34 km (35 min) Motovun,
17 km (20 min) Grożnjan - jaskinie
7 km (10 min) Buje,
13 km (15 min) Umag, ???
22 km (25 min) Novigrad, Savidruja ????
A9 do Kanfanaru (47 km – 40 min) i dalej do Rabaca (40 km – 40 min)
Razem 176 km (4h jazdy)

Na bardziej pochmurny dzień - chodzenie po małych średniowiecznych miasteczkach w górach - Hum, Motovun, Grożnjan, Sv. Petar. Jeśli starczy czasu warto pewnie zobaczyć Umag, a już na pewno Novigrad.

Zachodnie wybrzeże –
Labin
26 km (30 min) Gracisce,
7 km (10 min) Pazin,
18 km (20 min) Baderna,
14 km (15 min) Porec, jama Baredine ??? koło Geduici
9 km (10 min) Vrsar, Limski Kanal,
28 km (30 min) Rovijn, Bale ???
59 km (1 h) Rabac
Razem 161 km (3 h jazdy)

Zwiedzanie po kolei wszystkich miast na zachodnim wybrzeżu Istrii - pewnie nie na jeden dzień, ale na pewno zobaczyć Porec, Vrsar i Rovijn, a po drodze kanał Limski. Może warto obejrzeć jaskinię Baredine?

Oprócz tych wycieczek spróbujemy pojechać do PN Brijuni i do Wenecji. Skąd najlepiej płynąć w te miejca?

Jak widać plan jest napięty, ale zakładam że to wycieczki na cały dzień, od rana do nocy. Myślicie że da radę to zrealizować?
vqsoft
Odkrywca
w temacie wodospadu SOPOT

Postnapisał(a) vqsoft » 03.07.2008 07:17

bylem, znalazłem i odradzam.
bylem tam kolo 22 czerwca 2008 . po kilku kilometrach poszukiwań po bezdrożach - znalazłem
ale to co zobaczyłem przeszło moje oczekiwania!
ciurkający strumyk wlewający sie do bajorka! syf i dupiasty widok - szkoda kasy na paliwo do samochodu.
zdjęcia dodam później
Obrazek

Obrazek
vqsoft
Odkrywca

Postnapisał(a) vqsoft » 03.07.2008 07:39

wyrzykus napisał(a):
Labin
26 km (30 min) Gracisce,
7 km (10 min) Pazin,
18 km (20 min) Baderna,
14 km (15 min) Porec, jama Baredine ??? koło Geduici
9 km (10 min) Vrsar, Limski Kanal,
28 km (30 min) Rovijn, Bale ???
59 km (1 h) Rabac
Razem 161 km (3 h jazdy)

w Puli oprocz coloseum i paru innych budowli nie ma nic ciekawego, sama zabudowa miasta jest nieciekawa

Limski kanal obowiazkowo - najlepiej poplynac na wycieczke

Porec - polecam 2 -3 h i zobaczysz caly fajny porec

Rovini - moje ulubione miasto - naprawde wypas. Jesli lubisz male waskie uliczki to polecam
Koźmicki
Turysta

Postnapisał(a) Koźmicki » 05.07.2008 11:56

wyrzykus napisał(a):a po drodze kanał Limski. Może warto obejrzeć jaskinię Baredine?

Limski Kanał odradzam - mimo tylu zachwytów innych forumowiczów. Najciekawsze w tej wycieczce jest oglądanie Rovinji od strony morza, ale akurat to można zrealizować na szereg innych sposobów. Sam Limski Kanał nie zrobił na mnie wrażenia - zbocza porośnięte lasem nie są szczególnie interesujące - nasz Przełom Dunajca bije pod tym względem Limski Kanał na głowę. Moim zdaniem LK dużo ciekawiej wygląda z lądu niż z wody, można więc podjechać do zakończenia Kanału i zrobić krótki spacer.

Natomiast polecam jako alternatywę - skok na Słowenię nie tylko do Postojnej ale np. do położonych nieco bliżej Istrii Jaskiń Szkocjańskich.
wyrzykus
Globtroter

Postnapisał(a) wyrzykus » 09.07.2008 08:25

No Sopot faktycznie wygląda żałośnie na tych zdjęciach, na rejs po Kanale Limskim też jakoś nikt z nas nie ma ochoty.

Za to bardzo mocno nastawiamy się na objazdówkę po wschodnim wybrzeżu powyżej Plomina - parę pięknych miejscowości i może uda się trafić na kilka skalistych małych plażyczek, podobno można dostać się w parę miejsc po schodach
skee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) skee » 22.08.2008 16:42

Koźmicki napisał(a):
wyrzykus napisał(a):a po drodze kanał Limski. Może warto obejrzeć jaskinię Baredine?

Limski Kanał odradzam - mimo tylu zachwytów innych forumowiczów. Najciekawsze w tej wycieczce jest oglądanie Rovinji od strony morza, ale akurat to można zrealizować na szereg innych sposobów. Sam Limski Kanał nie zrobił na mnie wrażenia - zbocza porośnięte lasem nie są szczególnie interesujące - nasz Przełom Dunajca bije pod tym względem Limski Kanał na głowę. Moim zdaniem LK dużo ciekawiej wygląda z lądu niż z wody, można więc podjechać do zakończenia Kanału i zrobić krótki spacer.

Natomiast polecam jako alternatywę - skok na Słowenię nie tylko do Postojnej ale np. do położonych nieco bliżej Istrii Jaskiń Szkocjańskich.

Potwierdzam za Koźmickim: jadąc na Istrię koniecznie należy zjechać na Skocjanską. Ta jaskinia zapada w pamięć (tym, którzy znają jaskinie słowackie, powiem tylko, że Skocjanska zrobiła na mnie większe wrażenie, niż którakolwiek z jaskiń słowackich, no może poza Domicą).
Co do Limskiego Kanału to owszem - nie jest to może Grand Canyon, ale swoją atmosferę na pewno ma - trzeba tylko umieścić go w planie swojej wycieczki jako jedną z kilku atrakcji, a nie tzw. primary destination. Pozdrawiam.
Andzik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Andzik » 05.06.2016 21:29

Dobry wieczór :)
Nie chcę tworzyć nowego wątku, więc zapytam tutaj.

Chciałabym prosić o radę, na wycieczkę "Istria w pigułce" - wycieczka jednodniowa.
Startujemy z Crikvenicy (realnie pewnie wyjedziemy ok. godz. 9) i na pewno chcę zobaczyć Pulę oraz wybrać się na Kamenjak, a w drodze powrotnej Opatija. Co jeszcze warto zobaczyć, a bardziej co zdążymy zobaczyć?
Liczę, że potrzebujemy - proszę o weryfikację:
- dojazd do Puli ok 2h 30 min - jest sens (widoczki) jechać drogą 66?
- zwiedzanie Pula ok. 2 h,
- Kamenjak ok. 2 h (dojazd, pływanie, chwila odpoczynku :) )
- dojazd do Opatiji 1h 30 min
- zwiedzanie Opatiji 1h.
- dojazd do Crikvenicy 40 min
Jeszcze jakieś 2 h mogę gdzieś dorzucić, tylko pytanie: co i gdzie?

Z góry dziękuję za rady :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Plan na półwysep Istria - proszę o rady. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies