Witam
Powoli w głowie zaczyna mi się rodzić plan na wakacje 2016 i oczywiście będzie to Chorwacja.
W tym roku mój wybór padł na miejscowości jak w tytule - to znaczy nasza baza noclegowa będzie w jednej z nich.
Nie szukam jeszcze w tej chwili konkretnych miejscówek, chociaż ma to też bardzo duże znaczenie.
Składu i liczby ekipy nie mam jeszcze ustalonej, ale na pewno będą małe dzieci, więc odległość do plaży od apartamentu jest jednym z priorytetów.
Co do plaż: nie zależy mi, żeby w pobliżu była wielka plaża z małymi kamyczkami bo my zawsze podczas naszych pobytów codziennie idziemy na inna plażę. Byle by było jakieś zejście dla małego dzieciaka. Najbardziej, to szukam takich plaż zróżnicowanych - troszkę kamyczków z łagodnym wejściem, kamienie, beton itp. Ja osobiście większość czasu przebywam pod wodą, więc nurkowanie w pobliżu wielkiej plaży mija się z celem, dlatego też zależy mi bardziej na kameralnych plażach.
Nasze dotychczasowe pobyty realizujemy w taki sposób, że mamy 10-12 dni pobytu na miejscu, z tego 3-4 dni przeznaczamy na zwiedzanie, reszta plażing. I tak też chcielibyśmy w tym roku.
Przeczytałem już o tych miejscowościach, to co znalazłem na forum, ale jednoznacznego faworyta nie ma. No, może jest to Vodice-Srima - ze względu na lokalizację (w pobliżu większej miejscowości, ale nie w centrum, a także z tego powodu, że apartamenty ma tam niejaki Mario (nie znam , ale pozdrawiam ), chwalony tutaj na forum.
Drugim priorytetem będzie to, że ze względu na małe dzieci apartament chcę mieć załatwiony wkrótce, nie wchodzi w grę opcja szukania w ciemno, dlatego nie ukrywam, że apartamenty firmowane znakiem Mario ukierunkowały mnie trochę na Vodice-Srima.
Dla mnie podstawa apartamentu - czysto, schludnie, nie przy głównej ulicy, i nie piwnica przerobiona na pokój.
Natomiast jeśli chodzi o samą miejscowość, to bardziej mnie kręci Tribunj - bliziutko są dwie małe wysepki (Lukovnik i Logorun), które chciałbym sobie opłynąć wokół a do których będę w stanie dopłynąć bez potrzeby wynajmu łódki.
O bliskość sklepów, aptek itd. nie pytam się, bo to dla mnie drugorzędna sprawa.
To chyba tyle, co chciałbym napisać tytułem wstępu i moich oczekiwań.
Proszę, ukierunkujcie mnie, na co powinienem zwrócić uwagę, może jakieś za i przeciw dotyczące każdej z wymienionych miejscowości?
Ps. Biorę również pod uwagę Murter i Jezera, ale z uwagi na problematyczny dojazd z wyjazdem i wjazdem na wyspę raczej nie stoją te miejscówki wysoko w moich notowaniach. Biorę je pod uwagę jako jedne z celów wycieczek ale nie jako stała baza wypadowa.
Liczę na wasze opinie - dotychczas 4 razy z nich korzystałem i nigdy się nie zawiodłem
Pozdrawiam
Sławek