Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andmark1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andmark1 » 09.05.2012 12:48

Mosqito napisał(a):
andmark1 napisał(a):Konto w kunach jest kompletnie bez sensu (nawet gdyby ktoś takowe oferował)

Czemu ?

Jeśli jeździsz tylko do Chorwacji to może i ma sens, ale jeśli to tylko jeden z Twoich kierunków podróży to chyba jednak nie...

Mosqito napisał(a):Jest to jakaś idea ! Szukałem na stronie Polbanku informacji o sposobie rozliczania tych kart ale nie znalazłem, pomożesz ?

Debetówka do konta (uwaga, w obecnej ofercie konta są płatne, ja mam jeszcze stare darmowe):
www.polbank.pl/download/regulamin_konta.pdf (par.15 punkt 13).

Kredytówka (bardzo łatwo spełnić warunki zwolnienia z opłaty rocznej - w zależności od karty wystarczy 25-60 transakcji/rok na dowolną kwotę):
http://www.polbank.pl/karty-kredytowe/k ... izowe.html (par. 8)

Mosqito napisał(a):
Iggy napisał(a):A są też i tacy - jak ja - którym po prostu szkoda czasu na łażenie po kantorach, śledzenie kursów i kupowanie/sprzedawanie tam, gdzie jest korzystniej :-) Nie wszystko bowiem ma wymiar jedynie finansowy. Dlatego wybierają posługiwanie się kartą, bo zwyczajnie szkoda im czasu.

Pełna zgoda, ale teraz wyobraź sobie ze masz w portfelu 2 karty i sumarycznie płacenie jedną wyjdzie Ci drożej od płacenia drugą nawet o te 200zł w skali wakacji. Olejesz to ? Ja nie. Nic mnie to nie kosztuje

No i właśnie o nic innego mi nie chodziło, gdy pisałem swojego pierwszego posta w tym wątku.
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 09.05.2012 13:18

Clis napisał(a):Majowy weekend w Cro - płacenie kartą - bankowy przelicznik około 0,57 zł za kunę - chyba wiele wyjaśnia !

z jakiego banku masz kartę ??
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.05.2012 13:18

Mosqito napisał(a):
Iggy napisał(a):A są też i tacy - jak ja - którym po prostu szkoda czasu na łażenie po kantorach, śledzenie kursów i kupowanie/sprzedawanie tam, gdzie jest korzystniej :-) Nie wszystko bowiem ma wymiar jedynie finansowy. Dlatego wybierają posługiwanie się kartą, bo zwyczajnie szkoda im czasu.

Pełna zgoda, ale teraz wyobraź sobie ze masz w portfelu 2 karty i sumarycznie płacenie jedną wyjdzie Ci drożej od płacenia drugą nawet o te 200zł w skali wakacji. Olejesz to ? Ja nie. Nic mnie to nie kosztuje

Oczywiście wybiorę tę rozliczaną wg korzystniejszego kursu :-)
Tyle, że to sprawdziłem już dawno temu w momencie wyrabiania kart i wiem, która jest w danej sytuacji lepsza. Co generalnie nic mnie nie kosztuje (w sensie marnotrawienia czasu) w momencie transakcji.
Tu, wydaje mi się, chodzi raczej o dyskusję, czy lepiej latać po kantorach ze złotówkami/euro/USD czy innymi rupiami, czy zakupić walizkę kun w Polsce. Z tych 3 wariantów ja zawsze stawiam na wariant karciany, bo on najmniej zaprząta moją uwagę i jemu najmniej czasu trzeba poświęcić.
W dodatku, jak pisałem wyżej, jest najlepszym kompromisem pomiędzy zyskiem/stratą kursową, a świętym spokojem :-)

To moje zdanie i nie każdy z nim musi się zgadzać, niemniej długoletnia praktyka w jego stosowaniu jeszcze nigdy nie wywołała u mnie jakichś negatywnych emocji przy oglądaniu wyciągu bankowego.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2012 20:33

PETERENZO napisał(a): WIĘC PROŚCIEJ DLA CIEBIE - MANDAT MOŻNA DOSTAĆ RÓWNIEŻ ZA COŚ CO CZYNI SIĘ NIEŚWIADOMIE.
A wtedy warto mieć gotówkę bo kartą się nie zapłaci policjantowi.

I wtedy płaci się a nie korumpuje lub ulega korupcji. To proste.
Pouczaj innych dopiero kiedy sam będziesz w zgodzie z prawem. "Jak większość" to znaczy ja też mogę?!?!?! Świetną masz ideologię. Przyznałeś się tylko i wyłącznie do tego, że świadomie jesteś na drodze potencjalnym, niedoszłym mordercą - ale przecież wolno, bo większość tak robi!!!

Mówiliśmy o przestępstwie korupcji a nie o wykroczeniach drogowych. Wykroczenie=mandat. Nie łapówka. To proste.
Czytając takie wypociny zaczynam rozumieć zdania innych, z którymi dotychczas się kłóciłem, że traktują na drodze innych kierowców tak "jakby chcieli ich zabić". Bociuś - jesteś ucieleśnieniem ich obaw.

Jeżdżę maksymalnie zgodnie z przepisami. Wypocinami może nazywać swoje przemyślenia. Dla mnie ty ze swoimi jesteś żenujący i nie tylko chyba ja ci to mówiłem.
I znajdź sobie inny temat do walenia takich OT.

A tym to masz akurat g... do decydowania.
Swoje już tu powiedziałem, z tobą nie mam zamiaru więcej tu rozmawiać bo to strata czasu.
Definitywnie w tym temacie EOT.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2012 20:40

Iggy napisał(a):Z tych 3 wariantów ja zawsze stawiam na wariant karciany, bo on najmniej zaprząta moją uwagę i jemu najmniej czasu trzeba poświęcić.

Poza tym moim zdaniem najmniejszy problem w przypadku zgubienia. Blokujesz i finito. Jak zgubimy kasę to boli. Osobiście aż tak bardzo nie zwracam uwagi na różnicę w kursach typu kilka groszy. Dlatego u mnie przede wszystkim karta.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 09.05.2012 21:49

Clis napisał(a):Majowy weekend w Cro - płacenie kartą - bankowy przelicznik około 0,57 zł za kunę - chyba wiele wyjaśnia !

Brałeś może kuny ze ściany ?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 09.05.2012 22:01

w Chorwacji "ze ściany "wychodzą kuny (miejscowy środek płatniczy) , w Polsce złotówki itp itd
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 09.05.2012 22:50

Jałowa jest ta polemika, tak jak udowadnianie "wyższości świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia". Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, co korzystniej stosować, gotówkę czy kartę. Każdy z banków ma swoją tabelę kursów walutowych i prowizji. Każdy z cromaniaków może mieć również inną cenę zakupu euro. Zatem ... jak na wstępie :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 09.05.2012 23:16

wiadomo że nie przekonanych nie przekonasz ale .....było już o tym , ( w /g mnie ) za autostrady -kartą.... szybko i bez kolejek , wypłaty "ze ściany" -szybko , bankomatów mnóstwo ,kurs do przyjęcia - pod warunkiem że ma się "dobrą " kartę a to trzeba sprawdzić przed wyjazdem , zakup kun w Polsce wychodzi najdrożej a z wymianą euro lub zł w CRO ......czasem trzeba stać w kolejce (banki) a w sumie wielkich oszczędności nie ma , każdy zrobi jak zechce a forum pomaga we właściwym ? wyborze
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.05.2012 00:28

Bocian napisał(a):
PETERENZO napisał(a): WIĘC PROŚCIEJ DLA CIEBIE - MANDAT MOŻNA DOSTAĆ RÓWNIEŻ ZA COŚ CO CZYNI SIĘ NIEŚWIADOMIE.
A wtedy warto mieć gotówkę bo kartą się nie zapłaci policjantowi.

I wtedy płaci się a nie korumpuje lub ulega korupcji. To proste.

Ty kompletnie nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć co piszę i pisałem na ten temat? Czy kiedykolwiek zaprzeczyłem temu co Ty napisałeś???

Bocian napisał(a):Dla mnie ty ze swoimi jesteś żenujący i nie tylko chyba ja ci to mówiłem.

Jak ktoś nie zgadza się z tym co piszesz to jest żenujący? To ty napisałeś, że za korupcję w policji nie są winni policjanci - czyż nie:
Bocian napisał(a):Czy nie za bardzo przyzwyczailiśmy się do popełniania takich czynów i czyja to wina, że policja jest przekupna?

To kto jest żenujący?

Reszty nie komentuję.

PS.
Nie znam gliniarza, który płaci mandaty. To nie korupcja?

Bocian napisał(a):Swoje już tu powiedziałem, z tobą nie mam zamiaru więcej tu rozmawiać bo to strata czasu.

W głębokim żalu dziękuję za taką stanowczą decyzję.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.05.2012 08:28

PETERENZO napisał(a):Nie znam gliniarza, który płaci mandaty. To nie korupcja?

:) A ja znam :) i nawet notatkę służbową musiał pisać....tak mówił, ale mandat zapłacić - to akurat widziałam :)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.05.2012 08:38

Aldonka napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Nie znam gliniarza, który płaci mandaty. To nie korupcja?

:) A ja znam :) i nawet notatkę służbową musiał pisać....tak mówił, ale mandat zapłacić - to akurat widziałam :)

Jasne, że tak. Ja w takim śmiesznym programie o "piratach" też widziałem takiego jednego, który radiowozem na parkingu przydzwonił jednej pani i niestety ze względu na realizowany program pokazali go jako przykład uczciwego gliniarza, który sam wezwał patrol. :wink:
Ale do opinii jaką mają strażacy bardzo im daleko... :(

PS.
Przyznaję, że może zbyt mocno generalizuję... Jednak niektórzy sami się chwalą, że tylko id... płacą mandaty. :evil:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.05.2012 08:39

Ja nie widziałem UFO, czy to znak, że nie istnieje? :)
Co do kart, i ogólnie planowania wakacji to podobnie jak FUX , dziwie się trochę tak drobiazgowemu planowaniu. Przy ogólnych kosztach imprezy idących w tysiące złotych , te 100 czy 200 złotych nie gra roli dla mnie. Ktoś zaraz powie, że woli wydać te pieniądze na lody czy browary. Oczywiście, pod warunkiem , ze te 100 czy 200 dostałby do kieszeni i je miał a tak to nawet nie odczuje i tak, a lody zje i browary wypije :)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.05.2012 08:47

Bocian, pozostawiając w niepamięci poprzednie dyskusje, zwróć uwagę ile osób uczestniczy w wątku o słoweńskich autostradach. Ile się pisze, że to "złodziejskie myto". Ile jest kombinacji panamskich, aby uniknąć tej opłaty. To raptem 120 PLN :wink:
A wystarczy dobrze zaplanować "cash flow" wakacyjny i autostradę mamy "za darmo" - ot, taka moja sugestia.
Clis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Clis » 10.05.2012 08:48

Do "andrzejk1975" - płaciłem "maestro" z ING, przeliczają kuny na euro, a potem euro na złotówki. A płace kartą zawsze wszystko co się da, np; paliwo, zakupy "Konzum" "Plodine"
Do "nlock" (pozdrawiam Chrzanów;) z bankomatu raczej nie wypłacam bo jest 3% prowizji (tak jest w ING) , 2 lata temu musiałem wypłacić bo rozwaliłem oponę ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone