Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2015 11:45

kaeres napisał(a):Z moich obliczeń posiadając kartę Banku Millennium (VISA) przy około 5000Kn (przeważnie tyle mi starcza na wakacje tylko na miejscu, na życie) płacąc tylko nią tracę około 100-115zł niż gdybym miał kupować w PL EURO i szukać banku na wyspie Hvar aby mi wymienili z korzystnym kursem na HRK.
Skórka nie warta wyprawki.

Być może.
Visa do konta 360.
- W punktach akceptujących kartę za granicą 2,5% nie mniej niż 9 zł /bez wyłączeń/
- W bankomatach akceptujących kartę za granicą 0 zł / 2,5% nie mniej
niż 9 zł /z łatwym do osiągnięcia wyłączeniem/
- 72 zł straty /5000 HRK dziś na różnicy kursów E w Millenium i pierwszym lepszym kantorze stacjonarnym/.
- Dodatkowa marża Banku pobierana przy przeliczeniach walutowych w
przypadku transakcji dokonanych w walutach obcych 2%.

I, przyznam, nie wiem jak to dodatkowo wygląda przy podwójnym w tym wypadku przewalutowaniu, ale boję się, że może być 2x2%.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 26.06.2015 14:01

krombocher napisał(a):Dzisiaj w Cro wymiana PLN na kuny poczta ok. 0.535 płatność kartą/wyciąganie z bankomatu w ZB bez prowizji ok. 0.575 czyli na 1000 kun ok. 40 PLN różnicy.

To mam rozumieć że przy wymianie Euro na kuny na poczcie nie pobierana jest żadna prowizja ???
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 26.06.2015 14:16

Rok temu wymieniałem euro na kuny na poczcie w Jelsie i zawsze prowizje kasowali ale ogólnie nie było źle. Wtedy jak sobie liczyłem bardziej opłacało zakupione w Polsce euro na kuny wymienić jak złotówki na kuny - ciekawe aczkolwiek liczyliśmy to kilkukrotnie i tak faktycznie było :)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 26.06.2015 14:32

poczta pobiera 1.5procent prowizji
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.06.2015 14:39

ołowiany napisał(a):
kaeres napisał(a):Z moich obliczeń posiadając kartę Banku Millennium (VISA) przy około 5000Kn (przeważnie tyle mi starcza na wakacje tylko na miejscu, na życie) płacąc tylko nią tracę około 100-115zł niż gdybym miał kupować w PL EURO i szukać banku na wyspie Hvar aby mi wymienili z korzystnym kursem na HRK.
Skórka nie warta wyprawki.

Być może.
Visa do konta 360.
- W punktach akceptujących kartę za granicą 2,5% nie mniej niż 9 zł /bez wyłączeń/
- W bankomatach akceptujących kartę za granicą 0 zł / 2,5% nie mniej
niż 9 zł /z łatwym do osiągnięcia wyłączeniem/
- 72 zł straty /5000 HRK dziś na różnicy kursów E w Millenium i pierwszym lepszym kantorze stacjonarnym/.
- Dodatkowa marża Banku pobierana przy przeliczeniach walutowych w
przypadku transakcji dokonanych w walutach obcych 2%.

I, przyznam, nie wiem jak to dodatkowo wygląda przy podwójnym w tym wypadku przewalutowaniu, ale boję się, że może być 2x2%.

Żeby było jaśniej.
Karta VISA w koncie Dobre Konto w Banku Millennium płatność kartą przy terminalu nie ma żadnych 2,5% nie mniej niż 9zł.
Prowizje 2,5% nie mniej niż 9zł są pobierane jedynie za wypłaty ze ściany (za granicami naszego kraju, w Europie).
Przy karcie do konta 360 nie jest nawet pobierana prowizja 2,5% przy wypłatach z bankomatów za granicą.
Jedyny koszt to po prostu kiepski kurs USD, który np. na dzień dzisiejszy wynosi 3,84zł (bo w takiej walucie będziesz rozliczany jeżeli płacisz w kraju w którym waluta jest inna niż EURO (czyli np Chrowacja).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2015 15:00

Podanie pełnej nazwy konta dużo ułatwia.
Jeśli płacisz Visą to masz w Chorwacji przewalutowanie najpierw na $, a potem na E i Zł. Jest inaczej..?

Edit.
Tak czy siak:
"Dodatkowa marża Banku pobierana przy przeliczeniach walutowych w
przypadku transakcji dokonanych w walutach obcych 2% "
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 26.06.2015 17:13

ołowiany napisał(a):Podanie pełnej nazwy konta dużo ułatwia.
Jeśli płacisz Visą to masz w Chorwacji przewalutowanie najpierw na $, a potem na E i Zł. Jest inaczej..?

Edit.
Tak czy siak:
"Dodatkowa marża Banku pobierana przy przeliczeniach walutowych w
przypadku transakcji dokonanych w walutach obcych 2% "

Mnie tak City Bank zrobił - karta kredytowa walutowa miało być bezpośrednio PLN-wymagana waluta a naprawdę najpierw szlo na USD potem EUR i dopiero na kuny - przepychanka z nimi o to ze mnie wprowadzili w błąd trwa do dziś. A ile innych ukrytych opłat i "kombinacji" stosują po drodze, szkoda gadać.

Fakt faktem bardzo trzeba sprawdzać jak idzie przewalutowanie - czy bezpośrednio, czy poprzez dolary euro i Bóg wie co jeszcze..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2015 17:35

I dlatego powtórzę po raz enty - karta/konto dolarowa do Chorwacji i krajów spoza strefy euro, a karta w euro do strefy euro.
Oczywiście każdy ma swoje priorytety. Płaci się czasami za rezerwację tranzytów, promów, winiet, zakupów w sieci /nie tylko na wakacjach/. Trzeba dopasować konto/a do potrzeb.
Pisał o tym chyba już w tym roku kolega MRK /?/.
We wspomnianym wyżej Millenium wydaje mi się, że pobierają 3x2 %, ale pewien nie jestem i poczekam na informacje od mądrzejszych.
W "moim" /jeszcze/ m-banku 5,9 % za przewalutowanie przy Visie.
SYLWKA_2014
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SYLWKA_2014 » 26.06.2015 17:58

Bank Pekao - skopiowane z transakcji z 18 czerwca ...., żebyście się nie śmieli że tylko za 80-dych;-)) tankowałam gaz. Nie ma dodatkowych kosztów od płatności kartą (jak dla mnie kurs wychodził spoko, na pewno lepiej niż zamienianie Pl na kuny - szukanie takiego kursu o jakim mowa w tym wątku to albo fart albo szukanie i jeżdżenie, najlepszy jaki znalazłam przy okazji 1,76 w Trogirze):

BP INA 48040 SIBENIK 73700478 PBZT14739353

Kwota operacji

-144,80 HRK

Kwota obiążenia

-79,84 PLN

Kurs

0,5514 PLN

Data księgowania

18/06/2015

Data waluty

18/06/2015

Typ operacji

TRANSAKCJA KARTĄ PŁATNIC
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 26.06.2015 18:15

BZ WBK posiada przed płacone karty prę paid walutowe, działają jak kredytowe (rezerwacje, depozyty, zakupy przez net). Rok temu takie mieliśmy, koszt jakieś kilka zł za wydanie, jakaś śmieszna prowizja za wpłatę na konto (co najlepsze nie ma umowy o konto, nie ma rachunku) i nie ma żadnych opłat, prowizji czy czegokolwiek bo wpłaca się na kartę EUR a nie PLN także sami możemy siebie okraść na spreadzie jak drogo euro kupimy :P Polecam :)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 26.06.2015 19:43

A&S napisał(a):BZ WBK posiada przed płacone karty prę paid walutowe, działają jak kredytowe (rezerwacje, depozyty, zakupy przez net). Rok temu takie mieliśmy, koszt jakieś kilka zł za wydanie, jakaś śmieszna prowizja za wpłatę na konto (co najlepsze nie ma umowy o konto, nie ma rachunku) i nie ma żadnych opłat, prowizji czy czegokolwiek bo wpłaca się na kartę EUR a nie PLN także sami możemy siebie okraść na spreadzie jak drogo euro kupimy :P Polecam :)
Rok to dużo czasu :idea: Nie ma nic za darmo :mrgreen: http://static3.bzwbk.pl/asset/t/a/r/tar ... _28229.pdf
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.06.2015 20:51

SYLWKA_2014 napisał(a):... kurs wychodził spoko, na pewno lepiej niż zamienianie Pl na kuny ...

a do tego wygoda, bezpieczeństwo itd :)
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 27.06.2015 05:52

Tylko karta + 500 eurasów na drogę w kieszeń w razie jakichś kłopotów.
Kuna z przewalutowaniem po 0,59-0,60 zł podczas, gdy najniższa cena w kantorach PL w tym okresie 0,61 zł.
2x PKO BP konto bez granic + kredytówka której jeszcze nigdy nie użyłem poza Internetem.
IMHO szkoda wozić sianko.

Jedna z kart PKO:
Obrazek
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 27.06.2015 09:07

endryu napisał(a):
A&S napisał(a):BZ WBK posiada przed płacone karty prę paid walutowe, działają jak kredytowe (rezerwacje, depozyty, zakupy przez net). Rok temu takie mieliśmy, koszt jakieś kilka zł za wydanie, jakaś śmieszna prowizja za wpłatę na konto (co najlepsze nie ma umowy o konto, nie ma rachunku) i nie ma żadnych opłat, prowizji czy czegokolwiek bo wpłaca się na kartę EUR a nie PLN także sami możemy siebie okraść na spreadzie jak drogo euro kupimy :P Polecam :)
Rok to dużo czasu :idea: Nie ma nic za darmo :mrgreen:

Ani z Twojego linku ani bezpośrednio ze strony tabela się otwiera ale wyświetlają się pojedyncze znaki, także nie odniosę się ale jak brałem rok temu jedyną opłatą było kilka złotych za wydanie karty oraz jakiś procencik za wpłatę waluty na konto karty, to wszystko. Akurat jestem bardzo wyczulony na ukryte opłaty i sprawdzam czy to co mówi kobieta w okienku jest prawdą. W tym roku będę musiał nabyć nowe bo one są ważne 12 miesięcy także dopytam przed wyjazdem czy są jakieś nowe warunki kosztowe :)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.06.2015 09:28

A&S W ostatnim czasie BZWBK często zmienia zapisy w taryfie opłat i prowizji. Od 1 lipca będą kolejne zmiany :evil:
W tabeli obowiązujące obecnie stawki.
Załączniki:
tabela o. i .p. BZWBK.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone