napisał(a) gabwww » 25.06.2015 23:30
W ubiegłym roku na forum szukałem informacji o najbardziej opłacalnej metodzie płatności w Chorwacji. Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi zrobiłem bardzo dokładne rozpoznanie tematu.
Na początku zaznaczę, że widziałem informację wklejoną przez kogoś o bardzo dobrym kursie wymiany PLN-HRK na chorwackiej poczcie, ale ponieważ nie znalazłem potwierdzenia kursu na oficjalnej stronie poczty, a poza tym taki sposób wymagałby wożenia dużej ilości złotówek - ten sposób odrzuciłem. W tym roku też widzę inf o kursie 0,535. Jeśli taki jest faktycznie to chyba lepszej ceny nie da się uzyskać.Zakładamy więc że chcemy płacić plastikiem.
Otwieramy konto USD w kantorze internetowym Alior Banku i zamawiamy kartę do tego konta (karta USD).
Jedyna opłata jaka wiąże się z używaniem karty to 2-ga i kolejna wypłata w miesiącu z bankomatów za granicą -9zł (+ ew. 15 zł za wydanie jeśli w ciągu pół roku nie wykonamy żadnej operacji).
Przykład:
Kupujemy dolary w kantorze dziś - po 3,7358 PLN.
Podczas płatności w Chorwacji Kuna jest przeliczana po kursie MasterCarda na USD (mastercard.com/global/currencyconversion/)-niestety jestem zbyt nowy żeby wstawić link
(wczoraj - 6,7853 HRK za dolara, dzisiejszych kursów jeszcze nie ma).
To daje 0,5506 PLN za 1 Kunę.Uwagi: transakcja jest rozliczana zwykle z opóźnieniem kilku dni i nie znamy dokładnego kursu Mastercarda, ale są to różnice minimalne.
Płacąc w Chorwacji kartą mogą Was pytać w jakiej walucie rozliczyć transkację -
wybierajcie HRK a nie PLN ! Tylko w jednym przypadku na ponad trzydzieści rozliczyli mnie w PLN (kelner twierdził że inaczej nie może, a ja nie miałem ochoty się kłócić).
Rozliczenie w HRK to tylko jedno przewalutowanie HRK-USD po niezłym kursie Mastercard.
Rozliczenie w PLN to przewalutowanie ze spreadem Alior Banku, czyli niekorzystne.
Nie ma żadnych innych opłat, spreadów, prowizji.
Jeszcze podpowiedź - jeśli dolar jest w trendzie spadkowym czyli tanieje (a tak może teraz być) to nie kupujemy go wcześniej. Trzymamy w kantorze złotówki i wymieniamy w razie potrzeb.