Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.05.2012 19:52

nie wiem na czym polega ta metoda ale by moralizować trzeba samemu być kryształowym i o to mi chodzi :) Jeżeli taki jesteś to Cię przepraszam i masz pełne prawo robić to co robisz (nie szydzę )
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.05.2012 20:41

Ja pierdziu...
Jakie Wy problemy macie!
2 czy 7 groszy na jednym euro!
Przy 3.000 euro to różnica raptem 200pln! Koszt kolacji w cro dla 2 osób!
Wypierdzielacie po kilka tysięcy na każdą plazme w każdym pokoju, a tutaj takie dywagacje...
No weźcie przestańcie!
andmark1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andmark1 » 08.05.2012 21:40

FUX napisał(a):Ja pierdziu...
Jakie Wy problemy macie!
2 czy 7 groszy na jednym euro!
Przy 3.000 euro to różnica raptem 200pln! Koszt kolacji w cro dla 2 osób!
Wypierdzielacie po kilka tysięcy na każdą plazme w każdym pokoju, a tutaj takie dywagacje...
No weźcie przestańcie!

Ja pierdziu...
Jak ja uwielbiam takie wymądrzania...

Cóż... każdy ma, kolego, własne preferencje w kwestii gospodarowania pieniędzmi na wakacjach, własny budżet i własny model wypierdzielania kasy na plazmy w każdym pokoju.

Jeśli nie robi Ci różnicy czy zapłacisz za tę kolację czy nie, to życzę smacznego, ale po co zaśmiecasz wątek "płacisz kartą czy gotówką", skoro masz to w dup1e?

No weź przestań!
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.05.2012 22:46

Bocian napisał(a):
PETERENZO napisał(a):I tu masz świętą rację. Trochę kasy zawsze warto mieć przy sobie.

Nawet teksty innych, że trzeba przepisowo nie są nic warte. Ot, zwyczajnie się zdarza.

Jakoś nie widzę tu nagany za takie postępowanie.

Bo jak odpowiadałem gościowi to nie szukałem "dziury w całym" i nie doszukiwałem się przestępstwa. Ja przynajmniej nie miałem takich podejrzeń. Wytłumaczę Ci jeszcze raz - truizm jest tu nie na miejscu - bo każdemu zwyczajnie się zdarza np. zapomnieć zapalić światła - jak opisałem to w moim przypadku i mandat przyjąłem bez dyskusji. WIĘC PROŚCIEJ DLA CIEBIE - MANDAT MOŻNA DOSTAĆ RÓWNIEŻ ZA COŚ CO CZYNI SIĘ NIEŚWIADOMIE.
A wtedy warto mieć gotówkę bo kartą się nie zapłaci policjantowi.

Bocian napisał(a):Popełniam wykroczenia w ruchu drogowym jak większość. Nie popełniam przestępstw, jak niektórzy.

Pouczaj innych dopiero kiedy sam będziesz w zgodzie z prawem. "Jak większość" to znaczy ja też mogę?!?!?! Świetną masz ideologię. Przyznałeś się tylko i wyłącznie do tego, że świadomie jesteś na drodze potencjalnym, niedoszłym mordercą - ale przecież wolno, bo większość tak robi!!!
Czym to się różni od "dania w łapę" przekupnemu gliniarzowi? Otóż tym, że przez, jak to nazwałeś, "łapówkę" nikt nie zginie, w przeciwieństwie do tego co ty uważasz za normę!

Czytając takie wypociny zaczynam rozumieć zdania innych, z którymi dotychczas się kłóciłem, że traktują na drodze innych kierowców tak "jakby chcieli ich zabić". Bociuś - jesteś ucieleśnieniem ich obaw.

I znajdź sobie inny temat do walenia takich OT.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.05.2012 22:59

Bocian napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Poczytaj w innym temacie jak ktoś "pozbył się" fałszywek - wciskając je komuś innemu - to dopiero jazda!

Zareagowałeś? Ja tego tematu nie czytałem.

Nie uczestniczyłem w dyskusji więc nie, ale specjalnie dla Ciebie:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=928 ... owi#928505
JAZDA Bocian! :mrgreen:
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 08.05.2012 23:14

czytam i widzę że mamy temat nie "na temat"a chyba chodziło o coś innego
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.05.2012 06:31

andmark1, no to bardziej lapidarnie.
Nic personalnie.

Schylasz się po 0,01 pln a z doopy Ci 100 pln wyciągną.

Taka jest mniej więcej logika wielu zachować.

Znam takiego sąsiada, co jedzie 70km do dużego miasta, bo dostał gazetke reklamową i jest promocja na garnki z 30% przeceną.
Zaoszczędził 30, na paliwo wydał 100... :wink:

Ten wątek to w zasadzie nie ma sensu obserwować; nic odkrywczego już się nie dowiemy.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.05.2012 06:39

Nie tak do końca. Przeważnie gazetki czytają emeryci, a oni mają komunikację masową za darmo. Opłaca im sie jeżdzić po supermarketach.. 200 zł to też pieniądz. Trzeba go zarobić w pocie czoła. 200 zł to dniówka bardzo dobrego fachowca na budowie. Pieniądze nie śmierdzą choćby miał to być 1 grosz. Pozdrawiam
andmark1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andmark1 » 09.05.2012 09:08

FUX napisał(a):andmark1, no to bardziej lapidarnie.
Nic personalnie.

Schylasz się po 0,01 pln a z doopy Ci 100 pln wyciągną.

Taka jest mniej więcej logika wielu zachować.

Znam takiego sąsiada, co jedzie 70km do dużego miasta, bo dostał gazetke reklamową i jest promocja na garnki z 30% przeceną.
Zaoszczędził 30, na paliwo wydał 100... :wink:

Ten wątek to w zasadzie nie ma sensu obserwować; nic odkrywczego już się nie dowiemy.

Nic się nie dowiemy, ale też nie musieliśmy się dowiadywać.
Po prostu każdy ma swój punkt widzenia i nie widzę żadnego powodu, żeby w wątku dotyczącym porad czy lepiej płacić kartą czy gotówką forsować na siłę swój własny "jedynie słuszny" pogląd na wydawanie kasy.

Uważasz swojego sąsiada za kmiotka, ale być może znasz też ludzi, którzy jadą na okrągło na debecie albo oszczędzają przez cały rok czy wręcz biorą kredyt na wakacje, ale jak już tam są to udają wielkie paniska i kasa jest wywalana na prawo i lewo szuflami.

Taka też jest logika wielu zachowań.
I równie dobrze, jak Twojego "oszczędnego" sąsiada można tych ludzi uważać za kmiotków.

Oczywiście to nie reguła.
Wielu jest pewnie takich, którzy zarabiają 5 tys. euro na miesiąc i wydatek 3 tys. euro w dwa tygodnie to po prostu zwykły cykl ich zarabiania i wydawania pieniędzy, a dwie stówy w lewo czy w prawo jest niezauważalne w portfelu.

I tak samo jest zapewne wielu, których byłoby stać na mało racjonalne wydawanie pieniędzy, ale nie uważają za stosowne tak robić (np. nabijać bankom kabzy prowizjami jeśli mogą bez wysiłku zachować choćby te parę groszy dla siebie lub/i mieć bezcenne poczucie że nie są dymani).

Są też w końcu tacy, którzy oszczędzają cały rok i oszczędzają też na wakacjach, bo inaczej nie byłoby ich na nie stać, a lubią gdzieś pojechać. Czy to wstyd?
Ostatnio edytowano 09.05.2012 09:38 przez andmark1, łącznie edytowano 1 raz
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 09.05.2012 09:38

FUX napisał(a):Schylasz się po 0,01 pln a z doopy Ci 100 pln wyciągną.

Po to niektórzy tu zaglądają i przedstawiają swoje doświadczenia, aby inni mogli uniknąć takich sytuacji.
Niektórzy natomiast lubią ich jedynie za to krytykować...

andmark1 napisał(a): I tak samo jest zapewne wielu, których byłoby stać na mało racjonalne wydawanie pieniędzy, ale nie uważają za stosowne tak robić (np. nabijać bankom kabzy prowizjami jeśli mogą bez wysiłku zachować choćby te parę groszy dla siebie lub/i mieć bezcenne poczucie że nie są dymani).

Dzięki za tą wypowiedź.
Poza tym są jeszcze świadomi użytkownicy różnych instytucji, m.in. bankowych. I jeżeli dowiedzą się, że gdzieś można otrzymać te usługi korzystniej to zwyczajnie zmienią tą instytucję. Czasy się zmieniły.

FUX napisał(a):Ten wątek to w zasadzie nie ma sensu obserwować; nic odkrywczego już się nie dowiemy.

Na szczęście FUX już nie będzie tutaj uzasadniał dlaczego te dyskusje są wg niego bezsensowne.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.05.2012 10:19

andmark1 napisał(a):Są też w końcu tacy, którzy oszczędzają cały rok i oszczędzają też na wakacjach, bo inaczej nie byłoby ich na nie stać, a lubią gdzieś pojechać. Czy to wstyd?

A są też i tacy - jak ja - którym po prostu szkoda czasu na łażenie po kantorach, śledzenie kursów i kupowanie/sprzedawanie tam, gdzie jest korzystniej :-) Nie wszystko bowiem ma wymiar jedynie finansowy. Dlatego wybierają posługiwanie się kartą, bo zwyczajnie szkoda im czasu.
A jak wskazuje doświadczenie karta jest dobrym kompromisem pomiędzy zaoszczędzeniem/stratą kilku złotych w stosunku do innych propozycji (np. zakup walizki euro w Polsce i sprzedaż w kantorze chorwackim), a oszczędnością czasu na tego typu operacje.

Co do gotówki "na wszelki wypadek", to na ten wszelki wypadek mam po prostu kasę na opłacenie kwatery. I jeśli po drodze zdarzy się ten "wszelki wypadek" to z tej kupki mogę uszczknąć parę euro.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 09.05.2012 11:06

andmark1 napisał(a):Konto w kunach jest kompletnie bez sensu (nawet gdyby ktoś takowe oferował)

Czemu ?

andmark1 napisał(a):Aby nie być dymanym na kursach.....Wystarczy karta, dla której walutą rozliczeniową transakcji zagranicznych nie jest euro ani dolar (wtedy masz paskarskie kursy plus ewentualne podwójne przewalutowanie) ale PLN. Na takiej karcie transakcja jest przeliczana bezpośrednio na złote po kursie MC albo Visy - a te są porównywalne jedynie z kursem NBP...Na pewno w taki sposób rozliczane są karty Polbanku i bodajże internetowego Getinu (getinonline), być może też w innych bankach - warto sprawdzić.

Jest to jakaś idea ! Szukałem na stronie Polbanku informacji o sposobie rozliczania tych kart ale nie znalazłem, pomożesz ?

Iggy napisał(a):A są też i tacy - jak ja - którym po prostu szkoda czasu na łażenie po kantorach, śledzenie kursów i kupowanie/sprzedawanie tam, gdzie jest korzystniej :-) Nie wszystko bowiem ma wymiar jedynie finansowy. Dlatego wybierają posługiwanie się kartą, bo zwyczajnie szkoda im czasu.

Pełna zgoda, ale teraz wyobraź sobie ze masz w portfelu 2 karty i sumarycznie płacenie jedną wyjdzie Ci drożej od płacenia drugą nawet o te 200zł w skali wakacji. Olejesz to ? Ja nie. Nic mnie to nie kosztuje

FUX napisał(a):Przy 3.000 euro to różnica raptem 200pln! Koszt kolacji w cro dla 2 osób! Wypierdzielacie po kilka tysięcy na każdą plazme w każdym pokoju, a tutaj takie dywagacje...

Drogi Fuxie, jakbym się połapał ze przez własne gapiostwo za frajer wyrzuciłem w kosmos 200 EUR zamiast coś za te pieniądze kupić coś....

Pozdrawiam wszystkich
Ostatnio edytowano 12.01.2014 23:46 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2012 11:20

Ja jak do tej pory przede wszystkim posługuję się karta kredytową w sklepach i na stacjach...

Ostatnio jednak mój ojciec miał mały problem...dostał w październiku telefon z banku, że ktoś próbuje dokonać transakcji na dużą sumę jego kartą w Chorwacji...pytali go czy rzeczywiście dokonuje jakiejś płatności w tym kraju...

Sprawa została wyjśniona - ojciec tylko raz korzystał z karty na stacji benzynowej we wrześniu w Sibeniku (chyba na INA) jak się wyjeżdża już z Sibenika w stronę autostrady...wychodzi na to, że podczas płacenia kartą zeskanowali jego dane ale na szczęście bank był czujny i dostał nową kartę - tak na wszelki wypadek...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.05.2012 12:09

Nie będę cytował każdego zdania z osobna.
Rozstańmy się przy swoich przemyśleniach.
Jeżeli kogoś uraziłem to sorki.
Clis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Clis » 09.05.2012 12:28

Majowy weekend w Cro - płacenie kartą - bankowy przelicznik około 0,57 zł za kunę - chyba wiele wyjaśnia !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone