kolejna sprwa płatności kartą kredytową Visa w Austrii przelicznik bankowy 4,4zł za 1 euro sporo..
za winiety policzyli mi 70zł za 440 koron
a teraz uwaga za zapłatę wypłatę w chorwacji przelicznik nam wyniósł 0,58gr za kune
ołowiany napisał(a):Czyli euro po 4,40 to standart. Tyle kosztowało w Czarnogórze poprzez Vise.
slavko.v napisał(a):Szanowny Panie moderatorze Januszu Bajcer! czy ja napisałem, że winna cała Podaca? jakbyś dostał maila, że masz wracać i zapłacić za pobyt, bo jak nie to zawiadomią policję i zatrzymają Ciebie na granicy, to byś może miał inny punkt widzenia... maila przeczytałem całe szczęście 2 tygodnie po powrocie (dostał się do spamu), odpisałem vlastnikovi i po trzech dniach dostałem maila przepraszającego i wyjaśniającego, że nagle żonie jednak się przypomniało, że zapłaciłem za pobyt...
Podaca fajna, ale na jeden raz... ceny rzeczywiście chyba najniższe na Rivierze Makarskiej, a może nawet w całej Dalmacji... a może i w całej Chorwacji...
wtopek napisał(a):Mój sposób na takie sprawy to przesyłanie wszystkiego przelewem, najpierw zaliczka, a reszta na miejscu zaraz po przybyciu albo przy wyjeździe. SEPA idzie 24 godziny. Trzeba chyba trafić na wyjątkowego złośliwca/dziwaka, aby nie zgodził się na taką formę płatności. No chyba, że wzorem greckim przy płatności gotówką obniży cenę o 20%
Korzyść podwójna, jakby co ma się potwierdzenie przelewu, poza tym nie trzeba wozić ze sobą gotówki.
wtopek napisał(a):Opłaty za przewalutowanie nie ma, jeśli ma się konto walutowe
Kurs wymiany - jw.
przelew SEPA to 9,90 zł + 7,50 HRK po stronie chorwackiej, razem 13-14 zł.
internet to standard HR, chociaż zdaję sobie sprawę że na zadoopiach może być z tym problem, ale jeśli się ma dodatkowe oprogramowanie zabezpieczające z tablecie/laptopie, to żaden problem, wysyłka przelewy zdefiniowanego zajmuje tyle samo czasu co wyjęcie kasy z portfele i jej przeliczenie
podejrzanego/niemiłego traktowania przez właściciela nie zakładam, bo dogaduję z nim formę płatności przed przyjazdem, a tak właśnie zrobiłem kilka dni temu wysyłając zaliczkę, gość nie robił żadnych problemów, wręcz stwierdził, że to szybciej i wygodniej, dostał kasę w 24/h i tak samo uzgodniliśmy zapłatę reszty po przyjeździe na miejsce latem
Nie traktujmy Chorwatów i Chorwacji jako kraju, w którym nic nigdy się nie zmieni. Od Prawie 2 lat są w Unii i stopniowe przejdą na wygodniejszy dla wszystkich system. Nie chcę nawet myśleć że te wszystkie kwatery za gotówkę są na lewo i nieopodatkowane czyżby chcieli pójść grecką droga ? Ile lat można jeszcze jeździć i płacić tylko gotówką
W we wcześniejszym wpisie odniosłem się do niemiłej sytuacji, kiedy któryś z forumowiczów został wezwany do uiszczenia należności za apartament, za który zapłacił.
A konto walutowe naprawdę polecam, unika się podwójnego przewalutowanie, przy wybieraniu kun z bankomatu, a jeszcze lepiej mieć takie konto w banku gdzie nie ma prowizji za wypalty za granicą, albo przynajmniej w zagranicznych bankomatach danej sieci...
Oczywiście że gotówkę trzeba mieć ze sobą jako awaryjną rezerwę i do płacenia w miejscach nie przyjmujących kart, ja w każdym razie staram się ograniczać jej ilość w portfelu. mamy XIX wiek a Chorwacja no nie dziki kraj na końcu świata.
wtopek napisał(a):Opłaty za przewalutowanie nie ma, jeśli ma się konto walutowe
Kurs wymiany - jw.
internet to standard HR, chociaż zdaję sobie sprawę że na zadoopiach może być z tym problem, ale jeśli się ma dodatkowe oprogramowanie zabezpieczające z tablecie/laptopie, to żaden problem, wysyłka przelewy zdefiniowanego zajmuje tyle samo czasu co wyjęcie kasy z portfele i jej przeliczenie
podejrzanego/niemiłego traktowania przez właściciela nie zakładam, bo dogaduję z nim formę płatności przed przyjazdem, a tak właśnie zrobiłem kilka dni temu wysyłając zaliczkę, gość nie robił żadnych problemów, wręcz stwierdził, że to szybciej i wygodniej, dostał kasę w 24/h i tak samo uzgodniliśmy zapłatę reszty po przyjeździe na miejsce latem
Nie traktujmy Chorwatów i Chorwacji jako kraju, w którym nic nigdy się nie zmieni. Od Prawie 2 lat są w Unii i stopniowe przejdą na wygodniejszy dla wszystkich system. Nie chcę nawet myśleć że te wszystkie kwatery za gotówkę są na lewo i nieopodatkowane czyżby chcieli pójść grecką droga ? Ile lat można jeszcze jeździć i płacić tylko gotówką
W we wcześniejszym wpisie odniosłem się do niemiłej sytuacji, kiedy któryś z forumowiczów został wezwany do uiszczenia należności za apartament, za który zapłacił.
A konto walutowe naprawdę polecam, unika się podwójnego przewalutowanie, przy wybieraniu kun z bankomatu, a jeszcze lepiej mieć takie konto w banku gdzie nie ma prowizji za wypalty za granicą, albo przynajmniej w zagranicznych bankomatach danej sieci...
Oczywiście że gotówkę trzeba mieć ze sobą jako awaryjną rezerwę i do płacenia w miejscach nie przyjmujących kart, ja w każdym razie staram się ograniczać jej ilość w portfelu. mamy XIX wiek a Chorwacja no nie dziki kraj na końcu świata.
ołowiany napisał(a):Już XXI.wtopek napisał(a):Opłaty za przewalutowanie nie ma, jeśli ma się konto walutowe
Kurs wymiany - jw.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne