Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monti
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monti » 22.08.2014 16:39

shamet napisał(a):
Monti napisał(a):0,577 jednak nie jest źle, zostaję przy karcie.

No i słusznie. Wg moich wyliczanek wychodzi, że płantności plastikiem nawet z niezbyt przyjaznego banku (w moim przypadku mniej korzystnie wychodził mBank) i tak są bardziej korzystne niż wożenie HRK kupionych w polskim kantorze. Niemniej, są banki w których te płatności są lepiej rozliczane (Pekao nie pobiera prowizji za przewalutowanie).
Tak długo jak będę miał rachunki w tych 2 bankach nie będę miał wątpliwości, którego banku kartą się posługiwać za granicą. Różnica niewielka (0,577 vs. 0,545) ale jednak. Przy wydatkach rzędu 6 000 HRK robi się z tego około 200PLN. Niby kwota niewielka, w porównaniu do kosztu wyjazdu, ale wg mnie są lepsze sposoby na jej wydanie niż danie zarobku bankowi.

a dziś w Pakostane w Partner Banku kuna po 0,573zł wymieniając złotówki.
A szczerze to szkoda czasu na takie wyliczanki, trzeba cieszyć się urlopem :D
miłego wszystkim
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 22.08.2014 18:49

Monti....przyznaję Ci rację.....skoro jadę to mnie stać!! A czy wydam 50 złotych mniej czy więcej, to jakaś marginalna sprawa! Ważne jest, żeby dojechać, wrócić...i myśleć o kolejnym wyjeździe a nie o "przelicznikach" przewalutowaniach, kantorach czy bankomatach!!
Monti
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monti » 22.08.2014 20:30

VONPLES napisał(a):Monti....przyznaję Ci rację.....skoro jadę to mnie stać!! A czy wydam 50 złotych mniej czy więcej, to jakaś marginalna sprawa! Ważne jest, żeby dojechać, wrócić...i myśleć o kolejnym wyjeździe a nie o "przelicznikach" przewalutowaniach, kantorach czy bankomatach!!

i to jest najlepsze, że jeszcze tydzień siedzę w Pakostane, a już myślę o przyszłym urlopie :oczko_usmiech:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.08.2014 11:31

endryu napisał(a):Szanowni Państwo. Czy w tym roku spotkaliście się z niemożliwością płacenia kartą Mastercard czipową, bez paska magnetycznego na niektórych bramkach autostradowych :?: Ja miałem (inni kierowcy też tak mieli-zaobserwowane naocznie) takie sytuacje na A2 w Zaprešić (w automacie ONLY CARD), w Začretje i na A1 w Donja Zdenčina (na tych dwóch z obsługą ręczną). Na tych bramkach mają tylko czytniki do kart magnetycznych (albo udają, że tylko takie mają) :idea: Nie przygotowali się na turystów.
Wszędzie w innych punktach płatności czipowe bez problemu.

Kartą płacę zawsze i wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Pierwszy raz, podczas tegorocznego wyjazdu miałem przypadek,
że nie można było zapłacić plastikiem.

Było to na zjeździe z włoskiej autostrady A22, na węźle Lago di Garda sud. Płaciłem kartą Visa z czipem. Mam ze sobą zawsze, co najmniej, jedną dodatkową kartę, ale nie próbowałem, podałem gotówkę.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 24.08.2014 16:52

walp napisał(a):Kartą płacę zawsze i wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Pierwszy raz, podczas tegorocznego wyjazdu miałem przypadek,
że nie można było zapłacić plastikiem...
Też tak czynię i pierwszy raz był problem z płatnością kartą czipową. Wcześniej miałem kartę magnetyczno-czipową i tu było ok, bo zczytywali z paska (kiedyś i obecnie). :mrgreen:
Technika kart idzie do przodu ale czytniki-terminale jeszcze nie :mrgreen:
szwagieros
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szwagieros » 24.08.2014 18:12

SHAMET NAPISAŁ :No i słusznie. Wg moich wyliczanek wychodzi, że płantności plastikiem nawet z niezbyt przyjaznego banku (w moim przypadku mniej korzystnie wychodził mBank) i tak są bardziej korzystne niż wożenie HRK kupionych w polskim kantorze. Niemniej, są banki w których te płatności są lepiej rozliczane (Pekao nie pobiera prowizji za przewalutowanie).
Tak długo jak będę miał rachunki w tych 2 bankach nie będę miał wątpliwości, którego banku kartą się posługiwać za granicą. Różnica niewielka (0,577 vs. 0,545) ale jednak. Przy wydatkach rzędu 6 000 HRK robi się z tego około 200PLN. Niby kwota niewielka, w porównaniu do kosztu wyjazdu, ale wg mnie są lepsze sposoby na jej wydanie niż danie zarobku bankowi.

Nie masz racji (tylko częściowo) przy kupnie euro po 4,2 zł i wymianie w Chorwacji na kuny wynik brzmi 0,55-0,56 ,i niech przypadkiem będzie się coś działo z terminalem i co wtedy tzw dupa blada a zaTobą korkociąg
shamet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shamet » 24.08.2014 21:59

szwagieros napisał(a):

Nie masz racji (tylko częściowo) przy kupnie euro po 4,2 zł i wymianie w Chorwacji na kuny wynik brzmi 0,55-0,56 ,i niech przypadkiem będzie się coś działo z terminalem i co wtedy tzw dupa blada a zaTobą korkociąg

A kto powiedział, że jadę bez gotówki przy sobie?
Nigdy! Zawsze mam trochę różnych walut. Nie ma bata. Na sam plastik nigdy się nie zdaję.
Gotówkę trzeba mieć, choćby na ewentualne mandaty. W drodze do HR jeszcze € na zakwaterowanie.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 25.08.2014 21:40

W czasie pobuty w Chorwacji w okresie 2 do 14 sierpnia sprawdziłem kursy wymiany walut w 3 bankach:
mbank ( aquarius) - 0,576
Pekao SA - 0,556
Aliorbank - 0,568

Jak już wcześniej wspominałem od dawna używam przede wszystkim karty kredytowej do płacenia, a kuny wybieram w Chorwacji ( oczywiście zbieram ze sobą niezbędne minimum oraz euro za apartament).
W Rzeszowie przez cały lipiec kurs sprzedaży kun oscylował w granicach 0,59 do 0,60.
Podsumowanie - opłaca się płacić kartą i wybierać kuny w bankomatach w Chorwacji. Warunek: należy mieć konto, które pozwala na wybieranie walorów pieniężnych za granica bez prowizji i opłat.
Ostatnio edytowano 04.09.2014 09:57 przez M@rlon, łącznie edytowano 2 razy
jamaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jamaj » 26.08.2014 08:30

Mam konto w PeKaO S.A. Wypłaty z bankomatów grupy UniCredit bez prowizji (kurs z dnia 22.08 to 0,57682)
Miałem taką sytuację:
W Trogirze poszliśmy wypłacić 300 kun, ale po przeliczeniu posiadanej gotówki wypłaciłem kolejne 300 kun (obie transakcje dokonane w ciągu kilku minut). Wieczorem na kwaterze sprawdziłem stan konta i okazało się, że jedna transakcja jest większa o 100zł (173zł i 273zł). Rozmowa telefoniczna z bardzo niemiłą panią z banku trwała 20 minut. Dowiedziałem się, że prawdopodobnie został naliczony jakiś inny kurs, i że na rozpatrzenie reklamacji mają 30dni w kraju, a za granicą 90dni.
Co do płacenia kartą to chyba w pięciu miejscach (ina, Ribola) był problem z odczytem kart chipowych.
Warto korzystać z plastiku i kontrolować stan konta ;)
tomasz0309
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz0309 » 26.08.2014 17:39

Może coś podpowiecie, bo pani w banku powiedziała, że nie może mi doradzić w związku z czym wydaje mi się że chyba kantor jest korzystniejszy.
Posiadam zwykłe konto dla młodych w BZWBK i kartę VISA electron. Przewalutowanie mam rzędu 2.8 %. ZHRK na Euro a następnie na PLN czyli podwójne przewalutowanie. Do tego Miła Pani powiedziała mi że wypłata ze ściany kosztuje mnie 5PLN + wyżej opisane przewalutowanie? Możeliwe że mój bank aż tak leci ze mną w... kulki?:)
shamet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shamet » 26.08.2014 18:43

tomasz0309 napisał(a):Może coś podpowiecie, bo pani w banku powiedziała, że nie może mi doradzić w związku z czym wydaje mi się że chyba kantor jest korzystniejszy.
Posiadam zwykłe konto dla młodych w BZWBK i kartę VISA electron. Przewalutowanie mam rzędu 2.8 %. ZHRK na Euro a następnie na PLN czyli podwójne przewalutowanie. Do tego Miła Pani powiedziała mi że wypłata ze ściany kosztuje mnie 5PLN + wyżej opisane przewalutowanie? Możeliwe że mój bank aż tak leci ze mną w... kulki?:)

Niestety możliwe :) Czasem odnoszę wrażenie, że to główna rola banków (firm ubezpieczeniowych zresztą też).
Co do większej korzystności kantoru, to musisz sobie to przeliczyć. Nic skomplikowanego. Wg moich wyliczeń wychodziło, że pomimo tych dodatkowych kosztów płacenie plastikiem (mBank, Pekao) jest tak czy inaczej bardziej korzystne niż kupowanie w kantorze. Nie wiem jak z wypłacaniem gotówki bo tego nie robiłem, ale łatwo to sobie policzysz.
Lepiej wychodziło mi płacenie plastikiem Pekao SA (około 4-5% taniej niż mBanku).
tomasz0309
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz0309 » 26.08.2014 19:15

Jest pretekst żeby założyć konto w alior sync... w sumie teraz to już Tmobile bank :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.08.2014 20:26

Bez sensu... zakładać konto, bo się wyjeżdża do Chorwacji? Różnice są groszowe :) .
I napiszę po raz n-ty: jeżeli komuś zależy na tych paru kunach oszczędności, to niech kupuje euro w Polsce i wymienia na kuny w chorwackim banku. Ta opcja od lat jest bardzo korzystna i pewna :) . Ja miałem w tym roku przelicznik 0,545. Bez stresu, zakładania dodatkowych kont i pytania "pani z banku" :)
Chyba, że nie lubisz wozić gotówki i wolisz korzystać z karty.
tomasz0309
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz0309 » 27.08.2014 01:12

Nie.. to nie tak, że specjalnie, ale od pewnego czasu WBK mnie nie zadowala nawet w granicach PL stąd mam pretekst, żeby to zrobić teraz :)
Akurat mi nie robi to żadnej różnicy czy mam papierki czy plastik, nie przywiązuję się. Ważne by coś było :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 27.08.2014 12:17

Zgadza się :)
Ważne żeby coś było :) I najlepiej nie przeliczać codziennie, bo w końcu to wakacje :)
Udanego wypoczynku :) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone