napisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2014 19:05
obiadek napisał(a):kleyo napisał(a):Ja wczoraj byłem w banku PKO BP i kobieta powiedziała mi, że zarówno przy transakcjach bezgotówkowych jak i wypłatach z bankomatu stosują kurs średni NBP. Ja mam akurat Konto dla Młodych, więc teoretycznie mam to bez prowizji i tak mi też mówiła, ale parę lat temu konto zakładałem i na stronie banku mam informację, że akurat dla kuny chorwackiej doliczają jakąś prowizję 2%, ale to i tak wychodzi korzystniej niż w kantorze, bodajże kurs 0,55 PLN z 1 HRK.
dzwoniłem do PKO BP i dostałem informację jak wcześniej. Pobranie z karty to prowizja 2 lub 3 % a przewalutowanie na Euro wg przeliczenia Visy, dalej w to nie wchodziłem
Słuchajcie koledzy (i koleżanki może też)...naprawdę nie stresujcie się sprawami, na które praktycznie nie macie wpływu
Obcy pieniądz w innym kraju zawsze trochę więcej kosztuje od początków świata. Czy zabierzemy do CRO walutę, czy zapłacimy kartą - ktoś po drodze zarobi - to normalne
Kupisz eurasy w PL "po cenie sprzedaży", wymienisz w banku czy chorwackim kantorze też "po cenie kupna banku" to przecież normalne.
Zapłacisz kartą...to przewalutują, wezmą prowizję itp. bo banki muszą zarobić....tam przecież pracują ludzie, biorą wynagrodzenia za pracę, płacą rachunki za klimę i energię...nie ma innej opcji
Chodzi o to, by te przeliczanki były w miarę zbieżne - wyżej podałem Wam - w ciągu 13 lat zawierały się w granicy 4 groszy na kunie
W warzywniaku facet kupuje jabłka i sprzedaje z marżą, szewc i piekarz też chce zarobić, gość w kantorze też z tego żyje jak i bankowiec....tyle w temacie
Bym zapomniał....
...jest jedna metoda na brak przewalutowania
Bierzemy trochę więcej urlopu, jedziemy do Crolandii, pracujemy tam i zarobione kuny wydajemy na miejscu...yes,yes
Wydajemy WSZYSTKO, bo jak coś nam zostanie, to kantorowiec w PL-u kupi je od nas "po cenie zakupu "
P.S.
Nie będę więcej nikogo przekonywał do swoich racji (i tak się sobie dziwie, że tyle naplotłem), bo...może jednak warto policzyć.....ale tylko, gdy ktoś jest w częstych rozjazdach po świecie i wydaje znacząco:
na przykładzie jednego z banków:
http://raiffeisenpolbank.com/documents/ ... 7.2013.pdfWesołej zabawy