Mosqito napisał(a):Cześć wszystkim,
Gwoli wstępu: do tej pory przeważnie:
- płaciłem gdzie się da kartą: debetówką Maestro z ING i kredytową Visą również z ING; obie rozliczane w EUR,
- nie wyciągałem za ich pomocą gotówki z bankomatu za granicą
- trochę gotówki w EUR kupionej w kantorze brałem ze sobą
Rzecz będzie dotyczyła płatności kartą / gotówką, z tym że nie w CRO - a w krajach strefy Euro i to na dwóch przykładach.
Przykład pierwszy: pierwsze dwa tygodnie września ubiegłego roku: Niemcy, Francja, Włochy
Jadąc na granicę kupiłem EUR po 4,18 zł. Płatności bezgotówkowe (więc bezprowizyjne) na miejscu obiema kartami na przemian: przelicznik od 4,31 do 4,50zł Myślałem że mnie szlag trafi !!!
Przykład drugi: ubiegły tydzień: Niemcy
Pomny doświadczeń z ubiegłego roku założyłem sobie konto walutowe w EUR w WBK z kartą Mastercard. Konto darmowe, karta 10 EUR rocznie z tym ze pierwszy rok za darmo. Przed wyjazdem załadowałem kartę po 4,19 za EUR kupując w kantorze internetowym. Niestety za mało. Więc że trzeba było się wspomóc kartami polskimi tymi samymi co powyżej i znów naprzemiennie, przelicznik: od 4,2759 do 4,3070. Szlag mnie trafił !!!! Nawet kurna w kantorze przy granicy było po 4,20
Od tego wyjazdu pierd..lę. Koniec dawania się dymać na kursach i przelicznikach - przynajmniej w strefie EUR. Szukam teraz banku który miałby w ofercie konto walutowe w HRK z przypisana do niego kartą - jakby ktoś coś wiedział to proszę o info.
Na koniec ciekawostka: dzisiejsze kursy kupna i sprzedaży w jednym ze stacjonarnych kantorów w Poznaniu dla HRK i kilku innych walut o podobnej cenie HRK: 0,51 - 0,65, NOK: 0,54 - 0,55, SEK: 0,46 - 0,47, DKK: 0,55 - 0,56 teraz zobaczcie jaki złodziejski spread jest na HRK i dlaczego tylko na niej, na pozostałych jest 1gr - może ktoś podpowie ??
Konto w kunach jest kompletnie bez sensu (nawet gdyby ktoś takowe oferował). Aby nie być dymanym na kursach wcale nie trzeba zakładać kart we wszystkich - czasem egzotycznych - walutach krajów do których się jeździ.
Wystarczy karta, dla której walutą rozliczeniową transakcji zagranicznych nie jest euro ani dolar (wtedy masz paskarskie kursy plus ewentualne podwójne przewalutowanie) ale PLN.
Na takiej karcie transakcja jest przeliczana bezpośrednio na złote po kursie MC albo Visy - a te są porównywalne jedynie z kursem NBP:
MC:
https://www.mastercard.com/global/curre ... index.html
Visa:
http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
Na pewno w taki sposób rozliczane są karty Polbanku i bodajże internetowego Getinu (getinonline), być może też w innych bankach - warto sprawdzić.
Przykłady chorwackich transakcji trzema różnymi kartami z ub. tygodnia:
karta Meritumbank (Visa - waluta rozl. EUR) 1 HRK ~ 0,59 PLN
karta Polbank (Visa - waluta rozl. PLN) 1 HRK ~ 0,55 PLN
karta Polbank (MC - waluta rozl. PLN) 1 HRK ~ 0,56 PLN (tu dodatkowo miałem zwrot 1% wartości transakcji)
Dla porównania gotówka: PLN-EUR_HRK wychodziło 1 HRK ~ 0,57 PLN
W HR złotówek na kuny bezpośrednio nie wymieniałem (miałem w kieszeni ale kurs był wyraźnie gorszy niż za posrednictwem euro), o polskich kantorach nawet nie wspominam.