Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 30.06.2014 19:33

lukasztowock napisał(a):@inspektor
wlasnie wrocilem z Chorwacji, konkretnie byłem w Tribunj.
Płaciłem kartą USD do konta w t-mobile, a wczesniej kupilem usd w kantorze internetowym.
Przyklad dla 1000 HRK:
Bankomat w Tribunj chcial po chorwackim przeliczeniu 589,55 złotych, a t-mobile pobralo mi z konta 545 zlotych + 5 złotych prowizji.
Tak wiec na prostej operacji zaoszczedzasz 40 zlotych, tak samo to wyjdzie przy platnosciach kartą w sklepie lub za paliwo czy tez za autostrady.
Za winiety placilem na pierwszym Shellu w Czechach, oraz na pierwszej malej stacji w Austrii.
Smialo moge powiedziec ze na calym wyjedzie zaoszczedzilem w ten sposob 400-500 zlotych.

To ze trochę pogłówkowałem prze wyjazdem i zadałem sobie trochę trudu, żeby to przeanalizować, wcale nie zepsuło mi wakacji, wręcz przeciwnie, lepiej się z tym czułem będąc tam. Z tą oszczędościa też trochę chyba przesadziłeś. Musiał byś za wszystko płacić tą kartą wydać około 6 tys pamiętaj o prowizji. Jeśli ktoś lubi takie zabawy i ma jak wspomniałem obcą walutę to może i się opłaca.

Pozdrawiam forumowiczow

Kolejna sprawa ile razy wypłacałeś 1000 kun z bankomatu? ja za co można płaciłem kartą t-mobile. Kasę z bankomatu wybierałem może 2 razy po 1000 kun. Taki sposób sprawdzi się tylko jak masz dolary albo euro, ale nie jak wymieniasz je w Polsce i wpłacasz na konto. A wybierałeś pieniądze z bankomatu zwykłą karta?
lukasztowock
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasztowock » 01.07.2014 09:00

witia napisał(a):Może i racja...
Ale dlaczego porównujesz do jakiegoś 589.55?
Gdybym dzisiaj kupił euro w Bytomiu po 4,17 (sprawdzone w kantorze) i wymienił np. w Splitska Banka (kurs dzisiejszy 7,52) to dla 1000 HRK miałbym 554,5 PLN. Tylko 4,5 złotego więcej od Twojego wyniku :) .
Bez "główkowania i analizowania" :wink:
To potwierdza tylko fakt, że opcja: euro w Polsce i zamiana na kuny w Chorwacji - nadal "daje radę" :)
I potwierdza również najważniejsze: że różnice są naprawdę symboliczne :)

zgadza się, wszyscy mamy racje:)
chodzi o to że ja nie przepadam za noszeniem przy sobie gotówki, jestem zwolennikiem plastiku, który jest poprostu bardzo wygodny. Porównuję do 589,55, gdyż założę się, że połowa ludzi wybiera kasę z bankomatu po takim kursie, jaki im zaproponuje chorwacki bank.
Nie lubię przepłacać, wole zaoszczedzic niz dać zarobić bankowi.
I te 4,50 zł wolalbym dać kelnerce jako napiwek:)
lukasztowock
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasztowock » 01.07.2014 09:06

vizila napisał(a):Kolejna sprawa ile razy wypłacałeś 1000 kun z bankomatu? ja za co można płaciłem kartą t-mobile. Kasę z bankomatu wybierałem może 2 razy po 1000 kun. Taki sposób sprawdzi się tylko jak masz dolary albo euro, ale nie jak wymieniasz je w Polsce i wpłacasz na konto. A wybierałeś pieniądze z bankomatu zwykłą karta?

wypłacałem 3 razy z bankomatu, nie byłem pewien ile bedzie mi potrzeba kasy wiec nie chcialem wyplacic od razu za duzo. Używałem karty do konta dolarowego, USD kupilem w kantorze internetowym po korzystnym kursie.
Wyplacalem tez z konta złotówkowego w "zwyklym" alior banku po takim schemacie:
Bankomat HRV,VODICE
Kwota 56,96 PLN
Data księgowania 25-06-2014
Kurs wymiany: 3.1751;
Kwota w walucie rozliczeniowej: 17.94 USD
100,00 HRK z dnia:2014-06-23 Kod MCC 6011
lukasztowock
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasztowock » 01.07.2014 09:13

Przy czym wybrałem w bankomacie opcję WITHOUT CONVERSION.
Gdybym wybral opcję z przewalutowaniem, chorwacki bank chcial mnie obciazyc kwota 58,96 zl.
Uwaga - jeden z bankomatow nie mial tej opcji, wyplacil znajomemu bez pytania.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 01.07.2014 20:20

Takie luźne pytanie do wszystkich którzy kupują przed wyjazdem EUR lub USD i wpłacają na swoje walutowe konta:
- A co robicie z tą walutą którą nie wydacie na wakacjach? Trzymacie do następnego wyjazdu czy wymieniacie na PLN?

A jeśli wymieniacie na PLN to czy ktoś liczył ile dostaje "w plecy" na sprzedaży pozostałej waluty?
Może wyjdzie na to, że całą oszczędność z wyjazdu można wsadzić między bajki poprzez wymianę USD/EUR -> PLN.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 01.07.2014 21:28

Ja wydaję prawie co do grosza :) . Zawsze. W najlepszym przypadku raz zostało kilkadziesiąt kun, raz kilkadziesiąt euro i ostatnio kilkaset koron (co mnie bardzo zdziwiło). Kuny i korony zostają na następny rok. Euro wydajemy jesienią :) .
Asiar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 01.07.2014 21:36

Eur wymieniam tyle ile mi potrzeba na winiety i noclegi, z domu biorę trochę złotówek i wymieniam w kantorze na kuny. Co mi zostanie to chowam na następny rok, a tak w ogóle płacę kartą gdzie się da :)
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 01.07.2014 21:49

Tak, tak, ale moje domysły tyczyły się osób które chcą płacić tylko kartą z konta walutowego, a nie turystów którzy jadą z kieszeniami napchanymi nominałami ;)
Obrazowo: mamy konto walutowe USD w Alior Banku (taki luźny przykład), kupuję w kantorze internetowym np 2500 USD i wpłacam na to konto. Na urlopie płacę wszędzie gdzie się da kartą z tego konta. Wracam opalony, uśmiechnięty z urlopu, a na koncie np. 500 USD zostało. Gdybym chciał wymienić te przykładowe 500 dolców na złotówki to przy dzisiejszym kursie w banku BGŻ (wzięty pierwszy z brzegu) to jestem stratny ponad 100 złotych.

Ale co ja tam wiem, we wrześniu jadę pierwszy raz do Cro... ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2014 21:49

Grosz do grosza i będzie kokosza :oczko_usmiech: - Życie jest piękne! qrwa no mówię wam :mrgreen:
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 01.07.2014 21:50

Asiar napisał(a):Eur wymieniam tyle ile mi potrzeba na winiety i noclegi, z domu biorę trochę złotówek i wymieniam w kantorze na kuny. Co mi zostanie to chowam na następny rok, a tak w ogóle płacę kartą gdzie się da :)

Robię bardzo podobnie...
inspektor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) inspektor » 02.07.2014 05:01

lukasztowock napisał(a):Przy czym wybrałem w bankomacie opcję WITHOUT CONVERSION.
Gdybym wybral opcję z przewalutowaniem, chorwacki bank chcial mnie obciazyc kwota 58,96 zl.

a o co moze chodzic z ta konwersja wie ktos? ja mam w sumie tego starego alior synca i raczej zasady te same co w zwyklym aliorku
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 02.07.2014 05:05

areq napisał(a):
Asiar napisał(a):Eur wymieniam tyle ile mi potrzeba na winiety i noclegi, z domu biorę trochę złotówek i wymieniam w kantorze na kuny. Co mi zostanie to chowam na następny rok, a tak w ogóle płacę kartą gdzie się da :)

Robię bardzo podobnie...

Ja nienawidzę mieć gotówki w kieszeni. Biorę tylko euro na ewentualne zabezpieczenie( mandat, zakup winiety jak się nieda karta) gdzie tylko mogę place karta. Przy sobie noszy tylko tyle kasy ile potrzebuje wydać. Wybieram 2 razy na wyjeździe większą ilość ;) optymalnie BEZPIECZNIE, wygodnie (dla mnie.)
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 02.07.2014 05:07

inspektor napisał(a):
lukasztowock napisał(a):Przy czym wybrałem w bankomacie opcję WITHOUT CONVERSION.

a o co moze chodzic z ta konwersja wie ktos? ja mam w sumie tego starego alior synca i raczej zasady te same co w zwyklym aliorku

Z tego co mi się wydaje to tyczy się to tylko osób które płacą karta konta walutowego, ale może niech ktoś Potwierdzi albo nie :p
Asiar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 02.07.2014 07:38

vizila napisał(a):
areq napisał(a):

Robię bardzo podobnie...

Ja nienawidzę mieć gotówki w kieszeni. Biorę tylko euro na ewentualne zabezpieczenie( mandat, zakup winiety jak się nieda karta) gdzie tylko mogę place karta. Przy sobie noszy tylko tyle kasy ile potrzebuje wydać. Wybieram 2 razy na wyjeździe większą ilość ;) optymalnie BEZPIECZNIE, wygodnie (dla mnie.)

Ja raczej nie mam wyjścia z tą kieszenią pełną gotówki, ponieważ w mojej małej chorwackiej wiosce tylko jeden sklep ma płatność kartą a żadna restauracja, pizzeria, owoce nie ;P
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 02.07.2014 10:41

Asiar napisał(a):Ja raczej nie mam wyjścia z tą kieszenią pełną gotówki, ponieważ w mojej małej chorwackiej wiosce tylko jeden sklep ma płatność kartą a żadna restauracja, pizzeria, owoce nie ;P

Ale chyba Cię to specjalnie nie martwi? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone