Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dudek668
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek668 » 24.06.2014 22:11

Jade do Cro w niedziele pierwszy raz i tak tu się troszkę szkole. Znalazłem dziś 300 dolców w "zapomnianym portfelu".Jak myślicie warto zabrać je zamiast troszku Euro?
fuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fuu » 25.06.2014 06:44

Czesc doradzcie mi prosze potrzebuje 4000KUN i ze wzgledu na konto Direct ING i koszta przewalutowania mam zamiar kupic kuny w kantorze. Cena kupna to 0.57zl czy oplaca sie taki manewr? czy moze jednak lepiej placic karta na miejscu? lub tez moze kupic EUR za 4.2 i w cro wymieniac na kuny?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.06.2014 08:49

fuu napisał(a): ... potrzebuje 4000KUN ... Cena kupna to 0.57zl czy oplaca sie taki manewr? ...

Kilka postów wyżej kolega płacąc teraz kartą napisał:

"Przelicznik kuna-zł w PeKaO 0,54"

Jak myślisz, opłaca Ci się kupować kuny w PL po 0,57?

Nie mówiąc już, że możesz je zgubić, mogą Cię okraść, mogą Ci źle resztę wydać ...

Ja mam to wszystko w d.... i tam gdzie mogę płacę kartą a na drobne wydatki wydajemy zwykle koło 1000kn które wybieram 2x500kn z bankomatu (lody i inne pierdoły)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.06.2014 10:35

Zależy w jakim banku i jaką kartą płaci.
Ale 0,57zł za 1Kn to nie jest kurs na który powinieneś się rzucać :)
pazik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pazik » 25.06.2014 11:10

fuu napisał(a):Czesc doradzcie mi prosze potrzebuje 4000KUN i ze wzgledu na konto Direct ING i koszta przewalutowania mam zamiar kupic kuny w kantorze. Cena kupna to 0.57zl czy oplaca sie taki manewr? czy moze jednak lepiej placic karta na miejscu? lub tez moze kupic EUR za 4.2 i w cro wymieniac na kuny?

Jak masz konto w ING, możesz założyć rachunek ROR w Euro, do którego otrzymasz kartę Maestro (opłata 1,5 zł, po powrocie możesz ją zastrzec i po problemie). Płacąc tą kartą masz 1 przewalutowanie z kun na euro, co daje naprawdę dobry przelicznik, można go sprawdzić na stronie mastercard.

Oczywiście wcześniej musisz dokonać wpłaty na to konto waluty w euro, albo kupując w kantorze tradycyjnym lub z bardziej opłacalnego (lepsze kursy) któregoś kantoru internetowego.
fuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fuu » 25.06.2014 12:43

Słuchajcie ja mam konto w ING nie PeKaO więc co mi po ich kursach. W ING jeżeli dobrze rozumiem to podczas płatności bezgotówkowej bank pzrewalutuje kwote na EUR po kursie 4.28zl i potem zgodnie z kursami VISA na kuny? Nie wiem jak to wyliczyć dokładnie, może pokażcie mi mechanizm jak to obliczyć. Wyjazd mam za 2 dni więc moge mieć problem z założeniem jakiś innych kont itp.
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 25.06.2014 12:54

Wchodzisz na stronę
http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
wybierasz walutę swojej karty jako euro - a płatność w kunach. Kalkulator zwraca Ci kurs przewalutowania.
Następnie sprawdzasz po ile ING danego dnia sprzedaje euro i gotowe.
Np dla dzisiejszego dnia - 0,132046 euro za kunę , inaczej 7.573118 kuny za euro
Bank ma euro w sprzedaży euro za 4,2816zł
Podsumowując
4,2816/7,5731 = 0,5653 zł / kuna przy płatności bezgotówkowej.

PS. Czasem tylko potrafią przytrzymać dzień/dwa transakcję w zależności od tendencji zł do euro.
fuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fuu » 25.06.2014 12:59

Dziekuje bardzo o to mi chodzilo :) Z tego wychodzi ze w moim przypadku to bez znaczenia czy place gotowka czy karta bo roznica jest minimalna :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 25.06.2014 14:21

O tym, że różnice są symboliczne jest trąbione od wielu lat :) .
A jeżeli komuś się nie chce przeliczać, przewalutowywać, sprawdzać prowizji, zakładać czy zmieniać kont lub banków, to zawsze może skorzystać z opcji: euro w Polsce i zamiana na kuny w Chorwacji :) .
To rozwiązanie zawsze było w czołówce (w wielu przypadkach najlepsze). Mogę to rozwinąć, ale mam nadzieję, że z uwagi na naprawdę znikome różnice nie będę musiał :) .
pavio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 25.06.2014 15:25

Nie wie ktoś jak wychodzi płatność Visa z PKO BP. ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2014 17:02

pavio napisał(a):Nie wie ktoś jak wychodzi płatność Visa z PKO BP. ?

Tysioncpińcetstodziewińcet, ludzie litości :?
Nostromo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nostromo » 25.06.2014 19:37

PeKaO Za wypłatę 1000 kun w obcym bankomacie, bo nie wiem jakie banki należą do UniCredit pobiera 23.06 zł to nie są chyba straszne pieniądze, zważając że do tej pory zrobiłem 1600 km a jeszcze czeka nas powrót, to "straciłem" 4 litry paliwa. Na bramkach w chorwacji płaciłem kartą i bank nie wziął żadnej prowizji. W restauracji płaciłem kartą i również nie pobrali prowizji.
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 25.06.2014 19:53

Proponuję zminić bank ja na poprzednim urlopie miałem citi, teraz zmieniłem na Sync a raczej t mobile i jestem bardzo zadowolony. Wszystko za darmo i wybieranie kasiury z bankomatów też, na całym świecie dodam :D problem z prowizjami mam z głowy.
fuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fuu » 26.06.2014 07:13

witia napisał(a):O tym, że różnice są symboliczne jest trąbione od wielu lat :) .
A jeżeli komuś się nie chce przeliczać, przewalutowywać, sprawdzać prowizji, zakładać czy zmieniać kont lub banków, to zawsze może skorzystać z opcji: euro w Polsce i zamiana na kuny w Chorwacji :) .
To rozwiązanie zawsze było w czołówce (w wielu przypadkach najlepsze). Mogę to rozwinąć, ale mam nadzieję, że z uwagi na naprawdę znikome różnice nie będę musiał :) .

Witia a rozwin prosze swoja mysl :) Mnie to wziac interesuje Myslalem o wymianie w banku Chorwackim np euro na kuny jaki bylby przelicznik?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.06.2014 13:55

Dobrze myślałeś :) . Naprawdę na tym nie stracisz. Ta opcja naprawdę jest prosta i całkiem korzystna. Potwierdzi Ci to wiele osób. Oczywiście zaraz ktoś napisze, że można zabrać złotówki i je wymieniać w chorwackim banku. Można :) . Czasami nawet wychodziło to ciut korzystniej. Ale podkreślam: ciut :) . Zresztą nie licytujmy się tu po raz kolejny. Różnice są znikome i niewarte wielkich sporów. Kolega prosił o rozwinięcie opcji "euro", to rozwinąłem :).
Jako ciekawostkę podam, że w ubiegłym roku z lenistwa zapłaciłem za cały pobyt kartą. Sprawdziłem też ile bym tego samego dnia dostał kun za euro (w banku). Znałem cenę euro w kraju w momencie naszego wyjazdu. Po powrocie do Polski spojrzałem na wyciąg i porównałem. Okazało się, że gdybym kupił więcej euro w kraju i wymienił na kuny w dniu płacenia rachunku (lub dzień wcześniej), to wyszedłbym na tym lepiej :) . Nie piszę jaka to różnica, bo mój zeszłoroczny rachunek był naprawdę wyjątkowo duuuży :wink: .
Liczyłem to wszysko z czystej ciekawości. Mogę zapewnić, że generalnie różnice do pominięcia.
Link do Splitska Banka:
http://www.splitskabanka.hr/exchange-rates
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone