O matko, w życiu bym tego nie ogarnął sam ;p Dzięki.
To co napisałeś tyczy się zarówno w przypadku płaceniu kartą jak i wypłat z bankomatów w Cro ?
kaeres napisał(a):2% przewalutowanie wliczone w kursie sprzedaży USD na PLN.
Tak więc jeżeli dzisiaj byś chciał zapłacić kartą VISA z banku millennium to kurs musisz obliczyć następująco.
Wchodzisz na stronę http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
Twoja karta (My Card is in) w USD, a My Transaction was in EURO.
Dopisujesz 2% jako conversion fee.
Wychodzi, że za 1EURO płacisz 1,39USD.
Teraz wchodzisz na stronę kursów banku millennium http://www.bankmillennium.pl/o-banku/se ... ursy-walut
Patrzysz na kurs sprzedaży USD, a tam 3,1487PLN
Tak więc 1,39*3,1487 = 4,3767
Kurs zbójecki więc uważajcie na płatności kartą tam gdzie waluta jest EURO.
Inaczej sprawa ma się w przypadku Kun.
Kantory w PL nie mają szans z przelicznikiem w przypadku płatności kartą w Chorwacji.
kaeres napisał(a):...Wchodzisz na stronę http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
Twoja karta (My Card is in) w USD, a My Transaction was in EURO.
Maś napisał(a):O matko, w życiu bym tego nie ogarnął sam ;p Dzięki.
To co napisałeś tyczy się zarówno w przypadku płaceniu kartą jak i wypłat z bankomatów w Cro ?
demi-duox napisał(a):Dlaczego w USD a nie PLN?
jackfree napisał(a):Witam! To mój pierwszy post więc w razie czegoś proszę o wyrozumiałość Ja szykując się do wyjazdu (17.07) założyłem sobie w ING konto w euro ( prowadzenie za free, karta Mastercard 1,5 zł/m-c) Płacąc tą kartą w HR przewalutowanie jest kuna-euro wg. kursu operatora czyli Mastercard. Dzisiaj było to 0,1317. Euro wpłacone na konto kupiłem po 4,1 czyli 1 kuna wychodzi mnie 0,54 zł. Chyba nieźle co?
kaeres napisał(a):jackfree napisał(a):Witam! To mój pierwszy post więc w razie czegoś proszę o wyrozumiałość Ja szykując się do wyjazdu (17.07) założyłem sobie w ING konto w euro ( prowadzenie za free, karta Mastercard 1,5 zł/m-c) Płacąc tą kartą w HR przewalutowanie jest kuna-euro wg. kursu operatora czyli Mastercard. Dzisiaj było to 0,1317. Euro wpłacone na konto kupiłem po 4,1 czyli 1 kuna wychodzi mnie 0,54 zł. Chyba nieźle co?
Jeżeli jesteś poza krajem dość często to takie rzeczy mają sens.
pietja10 napisał(a):kaeres napisał(a):jackfree napisał(a):Witam! To mój pierwszy post więc w razie czegoś proszę o wyrozumiałość Ja szykując się do wyjazdu (17.07) założyłem sobie w ING konto w euro ( prowadzenie za free, karta Mastercard 1,5 zł/m-c) Płacąc tą kartą w HR przewalutowanie jest kuna-euro wg. kursu operatora czyli Mastercard. Dzisiaj było to 0,1317. Euro wpłacone na konto kupiłem po 4,1 czyli 1 kuna wychodzi mnie 0,54 zł. Chyba nieźle co?
Jeżeli jesteś poza krajem dość często to takie rzeczy mają sens.
Dokładnie. Ja usiadłem z kalkulatorem i policzyłem ile "zaoszczędzę" na tych groszowych różnicach które przytaczacie co chwila powyżej i doszedłem do wniosku, że piernicze i się nie stresuję . Euro kupiłem na zapłatę za apartament a resztę wymienię w kantorze w hr za zł, drugą część wyciągnę ze ściany dowolnego banku, a trzecią część zapłacę kartą za zakupy. I nie zamierzam przez te dwa tygodnie siedzieć nad rachunkami i przeliczać, tylko pić Karlovaćko i opalać tyłek na plaży
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne