Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 16.06.2014 20:19

O matko, w życiu bym tego nie ogarnął sam ;p Dzięki.
To co napisałeś tyczy się zarówno w przypadku płaceniu kartą jak i wypłat z bankomatów w Cro ?
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 16.06.2014 20:38

kaeres napisał(a):2% przewalutowanie wliczone w kursie sprzedaży USD na PLN.
Tak więc jeżeli dzisiaj byś chciał zapłacić kartą VISA z banku millennium to kurs musisz obliczyć następująco.
Wchodzisz na stronę http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
Twoja karta (My Card is in) w USD, a My Transaction was in EURO.
Dopisujesz 2% jako conversion fee.
Wychodzi, że za 1EURO płacisz 1,39USD.
Teraz wchodzisz na stronę kursów banku millennium http://www.bankmillennium.pl/o-banku/se ... ursy-walut
Patrzysz na kurs sprzedaży USD, a tam 3,1487PLN
Tak więc 1,39*3,1487 = 4,3767
Kurs zbójecki więc uważajcie na płatności kartą tam gdzie waluta jest EURO.
Inaczej sprawa ma się w przypadku Kun.
Kantory w PL nie mają szans z przelicznikiem w przypadku płatności kartą w Chorwacji.

i dlatego nie pracuje w banku.... :D
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.06.2014 21:14

kaeres napisał(a):...Wchodzisz na stronę http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
Twoja karta (My Card is in) w USD, a My Transaction was in EURO.

Dlaczego w USD a nie PLN?
jackfree
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackfree » 16.06.2014 22:46

Witam! To mój pierwszy post więc w razie czegoś proszę o wyrozumiałość :) Ja szykując się do wyjazdu (17.07) założyłem sobie w ING konto w euro ( prowadzenie za free, karta Mastercard 1,5 zł/m-c) Płacąc tą kartą w HR przewalutowanie jest kuna-euro wg. kursu operatora czyli Mastercard. Dzisiaj było to 0,1317. Euro wpłacone na konto kupiłem po 4,1 czyli 1 kuna wychodzi mnie 0,54 zł. Chyba nieźle co?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 17.06.2014 09:38

Maś napisał(a):O matko, w życiu bym tego nie ogarnął sam ;p Dzięki.
To co napisałeś tyczy się zarówno w przypadku płaceniu kartą jak i wypłat z bankomatów w Cro ?

Zależy jakie masz konto. Jeżeli zwykłe to do wyciągania kasy z bankomatu jeszcze dochodzi 2,5% minimum 9zł.
Jeżeli te nowe 360` to wychodzi dokładnie tak samo i z bankomatu i przy płaceniu kartą w terminalu.

demi-duox napisał(a):Dlaczego w USD a nie PLN?

Dlatego, że Bank Millennium tak się rozlicza z VISA.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 17.06.2014 10:12

jackfree napisał(a):Witam! To mój pierwszy post więc w razie czegoś proszę o wyrozumiałość :) Ja szykując się do wyjazdu (17.07) założyłem sobie w ING konto w euro ( prowadzenie za free, karta Mastercard 1,5 zł/m-c) Płacąc tą kartą w HR przewalutowanie jest kuna-euro wg. kursu operatora czyli Mastercard. Dzisiaj było to 0,1317. Euro wpłacone na konto kupiłem po 4,1 czyli 1 kuna wychodzi mnie 0,54 zł. Chyba nieźle co?

Jeżeli jesteś poza krajem dość często to takie rzeczy mają sens.
pietja10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 17.06.2014 10:17

kaeres napisał(a):
jackfree napisał(a):Witam! To mój pierwszy post więc w razie czegoś proszę o wyrozumiałość :) Ja szykując się do wyjazdu (17.07) założyłem sobie w ING konto w euro ( prowadzenie za free, karta Mastercard 1,5 zł/m-c) Płacąc tą kartą w HR przewalutowanie jest kuna-euro wg. kursu operatora czyli Mastercard. Dzisiaj było to 0,1317. Euro wpłacone na konto kupiłem po 4,1 czyli 1 kuna wychodzi mnie 0,54 zł. Chyba nieźle co?

Dokładnie. Ja usiadłem z kalkulatorem i policzyłem ile "zaoszczędzę" na tych groszowych różnicach które przytaczacie co chwila powyżej i doszedłem do wniosku, że piernicze i się nie stresuję :). Euro kupiłem na zapłatę za apartament a resztę wymienię w kantorze w hr za zł, drugą część wyciągnę ze ściany dowolnego banku, a trzecią część zapłacę kartą za zakupy. I nie zamierzam przez te dwa tygodnie siedzieć nad rachunkami i przeliczać, tylko pić Karlovaćko i opalać tyłek na plaży :)
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 17.06.2014 10:42

Zawsze Kupuję Euro po średnim bankowym.Zabieram Euro ,Kuny a za winiety w CZ płacę kartą i po sprawie .
Chodzenie i szukanie gdzie jest taniej nie dla mnie co roku wymmieniam w jednym kantore i co roku ma najlepszy przelicznik.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 17.06.2014 10:45

pietja10 napisał(a):
kaeres napisał(a):

Dokładnie. Ja usiadłem z kalkulatorem i policzyłem ile "zaoszczędzę" na tych groszowych różnicach które przytaczacie co chwila powyżej i doszedłem do wniosku, że piernicze i się nie stresuję :). Euro kupiłem na zapłatę za apartament a resztę wymienię w kantorze w hr za zł, drugą część wyciągnę ze ściany dowolnego banku, a trzecią część zapłacę kartą za zakupy. I nie zamierzam przez te dwa tygodnie siedzieć nad rachunkami i przeliczać, tylko pić Karlovaćko i opalać tyłek na plaży :)

ja też się nad tym głęboko zastanawiam czy tak do tego nie podejść. W końcu ile ja zaoszczędzę? Nie jadę tam na pół roku tylko na dwa tygodnie.
Mała różnica - Ty Pietja Karlovaćko, ja bijelo vino :lol:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 17.06.2014 10:48

Bijelo vino u vecernjim satima.
Pivo cijeli dan :)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 17.06.2014 10:52

kaeres napisał(a):Bijelo vino u vecernjim satima.
Pivo cijeli dan :)

u mnie Bijelo vino cijeli dan :)
Nostromo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nostromo » 20.06.2014 08:29

Jestem w cro od wtorku, płacę kartą wszędzie i nie mam żadnego problemu. Przelicznik kuna-zł w PeKaO 0,54, sprawdzałem dzisiaj po wczorajszym zatankowaniu paliwa. Pozdrawiam
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 20.06.2014 13:44

Nostromo napisał(a):Jestem w cro od wtorku, płacę kartą wszędzie i nie mam żadnego problemu. Przelicznik kuna-zł w PeKaO 0,54, sprawdzałem dzisiaj po wczorajszym zatankowaniu paliwa. Pozdrawiam

dobra informacja :D
Pablo Rafael
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo Rafael » 24.06.2014 16:44

a pytanko czy nie lepiej opłaca się płacić za zakupy kartą płatniczą Mastercard ? zamiast Visy, gdzie Visa dolicza 3 % za transakcje a ponoć MC nie dolicza... czy to prawda czy tkwie w jakimś błędzie ?
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 24.06.2014 21:20

to czy dolicza prowizję bądź nie, zależy od regulaminu banku, nie od rodzaju karty
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone