Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pablo Rafael
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo Rafael » 09.06.2014 16:31

Witam , tak super to tam nie jest w tym milenium, ok cała reszta 0 zł jak się spełni ten warunek ale...przewalutowanie wg karty Visy lub Maestro ... przeliczane dla np visy jest takie ... płacimy w kunach (bezgotówkowo) to ta kwota jest przeliczana na USD a następnie na PLN ( czyli podwójne przewalutowanie) i najlepsze na koniec marża 2 % od sumy płatności. Jeśli ktoś ma inne dane w tym temacie chetnie wymienię opinie bo być może coś zawsze człowiek może pominąć ...
adasiek231
Globtroter
Re: Przelew do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 09.06.2014 16:37

Tak szczerze to wcześniej w sumie nie zwracałem na to uwagi ale w tym roku złożyło się dość sporo wydatków innych niż wakacje i kurna teraz liczę trochę dokładniej żeby zmieścić się w limicie jaki mam, nawiasem mówiąc to jak zajadę to chyba wypłacę kuny w bankomacie i nimi będę płacił to chyba wyjdzie taniej, ewentualnie wymienię na euro jak zajdzie potrzeba, ewentualnie zaloguje sie do banku i luknę jak mi przeliczają po płaceniu np za gaz na stacji.
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 10.06.2014 10:09

Pablo Rafael napisał(a):Witam , tak super to tam nie jest w tym milenium, ok cała reszta 0 zł jak się spełni ten warunek ale...przewalutowanie wg karty Visy lub Maestro ... przeliczane dla np visy jest takie ... płacimy w kunach (bezgotówkowo) to ta kwota jest przeliczana na USD a następnie na PLN ( czyli podwójne przewalutowanie) i najlepsze na koniec marża 2 % od sumy płatności. Jeśli ktoś ma inne dane w tym temacie chetnie wymienię opinie bo być może coś zawsze człowiek może pominąć ...

Ja ze ściany będę wyciągał z kartą milenium a za zakupy wszystkiego zapłacę kartą nordei ( płaciłem wielkokrotnie i kurs kuny po przewalutowaniu zawsze był ok czego nie można powiedzieć o wyciąganiu z bankomatu w przypadku tego banku)
pietja10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 11.06.2014 10:54

Przypomniałem sobie, że mam włączoną na karcie debetowej Inteligo usługę "Bankomaty bez granic". Korzystał ktoś kiedyś z tego w Chorwacji? Ja w zeszłym roku może z dwa razy wybrałem kase z tej karty i zwyczajnie nie zwróciłem uwagi, czy była jakaś prowizja czy nie.
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 11.06.2014 14:22

Hejka, ja korzystałam z tej opcji 2 lata temu i jak masz opcje "bankomaty bez granic" to prowizji nie ma. Pozdrawiam
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 11.06.2014 14:54

Prowizji nie ma tylko w wypadku euro. Jesli chodzi o kuny to w banku dowiedziąłam sie , że 2 razy przewalutowuje i tu się ponosi koszta, a do tego prowizja.
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 12.06.2014 13:05

Odnośnie karty w milenium banku ( konto 360 ) - zadzwoniła dziś do mnie pani i poinformowała że karta ta jest ubezpieczona od kradzieży i bezprawnego użycia osób trzecich jakoś tak to ujeła - pierwszy miesiąc jest darmowy następny 2,99 miesięcznie.Z ubezpieczenia można zrezygnować dzwoniąc na infolinię......tak dla zainteresowanych
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 12.06.2014 13:27

Nie wiem jak jest w przypadku EUR ale płaciłem wiele razy w Chorwacji kartą i bank Millennium nie brał mi kursu z nieba tylko był nawet niższy niż bym kupił Kuny w kantorze w PL.
W Millennium jest to przelicznik z USD na Kuny (bo w takiej walucie im płaci VISA).
A kurs sprzedaży USD w Banku Millennium jest podwyższany o 2%.
Na dzień dzisiejszy 1Kn = 0,5697zł
wojtole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtole » 13.06.2014 12:16

Ja szczerze mówiąc przez ostatnie lata jeździłem wyłącznie z kartą i jestem rozczarowany. Gdy na spokojnie siadałem po wyjeździe i sobie przeliczałem zawsze wychodził mi kurs znacznie wyższy od kursu PLN/HRK i to nawet przy wypłatach z bankomatów.
W tym roku większość pieniędzy zabieram w EUR i wymieniam na miejscu. Pocieszające jest, że złotówka się umacnia i zapowiadają się najtańsze wakacje w Chorwacji od czasu kiedy tam jeżdżę. Wymieniając 2000zł w Krakowie w kantorze dostanę za to około 490€. Przy wymianie w Cro dostanę za to około 3700 HRK, więc daje mi to kurs znacząco zbliżony do kursu NBP, którego nigdy nie osiągnę wypłacając pieniądze z bankomatu lub płacąc kartą za zakupy.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 13.06.2014 12:55

1€ = 4,08PLN ??
Jeżeli tak to się opłaca bo przy 2000zł masz zaoszczędzone 200Kn.
Znając jednak życie kurs w wakacje (sprzedaży w kantorach) będzie oscylował w okolicach 4,15-4,20
Wówczas takie oszczędzanie jest bezsensu.
A już jakbyś chciał kupić Kuny w kantorze w PL to jest czysta rzeź.
1Kn=0,60zł i to jak się dogadasz biorąc kilka tysięcy :)
Bezsensu zdzierać szaty o te kilka złotych gdy w planach jest wydatek kilku ładnych tysięcy.
wojtole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtole » 13.06.2014 14:03

Póki co się na to nie zanosi aby kurs miał podskoczyć, głównie ze względu na politykę Europejskiego Banku Centralnego. W Krakowie można kupić € po około 4,10zł. Dlatego uważam, że na ten moment można otrzymać kurs 0,54-0,55 przy wymianie € na HRK.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 14.06.2014 15:59

wojtole napisał(a):Ja szczerze mówiąc przez ostatnie lata jeździłem wyłącznie z kartą i jestem rozczarowany. Gdy na spokojnie siadałem po wyjeździe i sobie przeliczałem zawsze wychodził mi kurs znacznie wyższy od kursu PLN/HRK i to nawet przy wypłatach z bankomatów.
W tym roku większość pieniędzy zabieram w EUR i wymieniam na miejscu. Pocieszające jest, że złotówka się umacnia i zapowiadają się najtańsze wakacje w Chorwacji od czasu kiedy tam jeżdżę. Wymieniając 2000zł w Krakowie w kantorze dostanę za to około 490€. Przy wymianie w Cro dostanę za to około 3700 HRK, więc daje mi to kurs znacząco zbliżony do kursu NBP, którego nigdy nie osiągnę wypłacając pieniądze z bankomatu lub płacąc kartą za zakupy.

my część zabieramy w gotówce część na karcie. I z tego co pamiętam wybierając z bankomatu w Chorwacji miałam niższy kurs niż kupując w kantorze. I bankomat bez prowizji :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.06.2014 19:36

Korzystałam z Alior Banku, ale w tym roku proponuję Deutsche Bank, oferta ciekawa, dużo lepsza, bankomaty bez prowizji.
Co do wymiany, zdecydowanie korzystniejsza jest w małych miejscowościach, ewentualnie w dużych bankach.
Maś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maś » 15.06.2014 17:26

Ja odnośnie konta Millennium 360. Wypłata z bankomatu za free ale doliczają prowizję 2 % za przewalutowanie wliczone w kursie. Każdy bank tak robi ? Aktualnie kurs 4,26 jeśli chodzi o Euro. W kantorze nawet 10 gr mniej. Opłaca się to ?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.06.2014 11:14

2% przewalutowanie wliczone w kursie sprzedaży USD na PLN.
Tak więc jeżeli dzisiaj byś chciał zapłacić kartą VISA z banku millennium to kurs musisz obliczyć następująco.
Wchodzisz na stronę http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
Twoja karta (My Card is in) w USD, a My Transaction was in EURO.
Dopisujesz 2% jako conversion fee.
Wychodzi, że za 1EURO płacisz 1,39USD.
Teraz wchodzisz na stronę kursów banku millennium http://www.bankmillennium.pl/o-banku/se ... ursy-walut
Patrzysz na kurs sprzedaży USD, a tam 3,1487PLN
Tak więc 1,39*3,1487 = 4,3767
Kurs zbójecki więc uważajcie na płatności kartą tam gdzie waluta jest EURO.
Inaczej sprawa ma się w przypadku Kun.
Kantory w PL nie mają szans z przelicznikiem w przypadku płatności kartą w Chorwacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone