Pablo Rafael napisał(a):Witam , tak super to tam nie jest w tym milenium, ok cała reszta 0 zł jak się spełni ten warunek ale...przewalutowanie wg karty Visy lub Maestro ... przeliczane dla np visy jest takie ... płacimy w kunach (bezgotówkowo) to ta kwota jest przeliczana na USD a następnie na PLN ( czyli podwójne przewalutowanie) i najlepsze na koniec marża 2 % od sumy płatności. Jeśli ktoś ma inne dane w tym temacie chetnie wymienię opinie bo być może coś zawsze człowiek może pominąć ...
wojtole napisał(a):Ja szczerze mówiąc przez ostatnie lata jeździłem wyłącznie z kartą i jestem rozczarowany. Gdy na spokojnie siadałem po wyjeździe i sobie przeliczałem zawsze wychodził mi kurs znacznie wyższy od kursu PLN/HRK i to nawet przy wypłatach z bankomatów.
W tym roku większość pieniędzy zabieram w EUR i wymieniam na miejscu. Pocieszające jest, że złotówka się umacnia i zapowiadają się najtańsze wakacje w Chorwacji od czasu kiedy tam jeżdżę. Wymieniając 2000zł w Krakowie w kantorze dostanę za to około 490€. Przy wymianie w Cro dostanę za to około 3700 HRK, więc daje mi to kurs znacząco zbliżony do kursu NBP, którego nigdy nie osiągnę wypłacając pieniądze z bankomatu lub płacąc kartą za zakupy.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne