Witam, za kilka dni jedziemu pierwszy raz do Cro i próbuję się trochę wcztywać w to, co tu piszecie. Większość z was poleca płatność kartą, ale właśnie wracam z kantoru i mojego banku i nie wygląda to tak fajnie:
-mam konto w mbnak i kartę mastercard. O ile nie ponoszę żadnych prowizji za wypłaty z bankomatu czy płatności kartą, o tyle jeśli potrzebuje wybrac/zaplacic kunami to moj bank przewalotowuje podwojnie zlotowki, najpierw na euro,a potem na kuny, wg swojego kursu sprzedaży. Aktualny kurs za euro wynosi 4,20, z kunami sie nie dowiedzialam.
- przed wizytą w banku wybralam trochę euro w kantorze i zapłaciłam 4,09, co daje 11groszy różnicy na kazdym euro! Doliczając jeszcze koszt przewalutowania euro na kuny, pewnie ok 15 groszy byłabym stratna płacąc kartą, co jednak przy większych kwotach daje różnicę.
Mam jeszcze pytanie, bo się trochę gubię w natłoku postów, jeśli w związku z powyżej opisaną sytuację zdecyduję się wziąć głównie gotówkę, to bardziej opłaca się wymienic w polsce pln na euro, a w cro euro na kuny czy wziac zlotowki i odrazu w cro wymienic na euro/kuny?