Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elektra
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elektra » 22.08.2012 13:03

Witam, za kilka dni jedziemu pierwszy raz do Cro i próbuję się trochę wcztywać w to, co tu piszecie. Większość z was poleca płatność kartą, ale właśnie wracam z kantoru i mojego banku i nie wygląda to tak fajnie:
-mam konto w mbnak i kartę mastercard. O ile nie ponoszę żadnych prowizji za wypłaty z bankomatu czy płatności kartą, o tyle jeśli potrzebuje wybrac/zaplacic kunami to moj bank przewalotowuje podwojnie zlotowki, najpierw na euro,a potem na kuny, wg swojego kursu sprzedaży. Aktualny kurs za euro wynosi 4,20, z kunami sie nie dowiedzialam.
- przed wizytą w banku wybralam trochę euro w kantorze i zapłaciłam 4,09, co daje 11groszy różnicy na kazdym euro! Doliczając jeszcze koszt przewalutowania euro na kuny, pewnie ok 15 groszy byłabym stratna płacąc kartą, co jednak przy większych kwotach daje różnicę.

Mam jeszcze pytanie, bo się trochę gubię w natłoku postów, jeśli w związku z powyżej opisaną sytuację zdecyduję się wziąć głównie gotówkę, to bardziej opłaca się wymienic w polsce pln na euro, a w cro euro na kuny czy wziac zlotowki i odrazu w cro wymienic na euro/kuny?
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 22.08.2012 13:59

Zawsze gotówką. Z Polski jadę z euro, którym płacę w Niemczech, Austrii i Słowenii.
W Chorwacji zamieniam w kantorze euro na kuny i jest mi tak wygodnie.
Zawsze mam na koncie jakieś rezerwowe pieniążki tak w razie czego, ale jeszcze nigdy nie używałam w Cro bankomatu i nie płaciłam kartą.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2012 14:01

Magdalena S. napisał(a): ale jeszcze nigdy nie używałam w Cro bankomatu i nie płaciłam kartą.

Zrób wyjątek choćby na bramkach na powrocie. Warto. :wink:
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 22.08.2012 14:05

FUX napisał(a):
Magdalena S. napisał(a): ale jeszcze nigdy nie używałam w Cro bankomatu i nie płaciłam kartą.

Zrób wyjątek choćby na bramkach na powrocie. Warto. :wink:

Głupie pytanie, ale lepiej płatniczą czy kredytową?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2012 14:07

Bez znaczenia. Miejsca do płacenia kartą są doskonale oznakowane.
Wkładasz bilet, pamiętaj o strzałce na bilecie, następnie karta. Bilet zostaje, karta jest wypluwana.
Po naciśnięciu czarnego przycisku drukuje się paragon, jeżeli potrzebujesz i...

szlaban w górę. :papa:
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 22.08.2012 14:19

We wrześniu wypróbuję.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.08.2012 12:24

Magdalena S. napisał(a):

W ubiegłych latach na kredytowej visie zawsze miałem gorsze przeliczniki niż niż na bankomatowej maestro. W tym roku do bieżących płatności czy wypłat używałem już tylko maestra.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 25.08.2012 16:23

elektra napisał(a):Witam, za kilka dni jedziemu pierwszy raz do Cro i próbuję się trochę wcztywać w to, co tu piszecie. Większość z was poleca płatność kartą, ale właśnie wracam z kantoru i mojego banku i nie wygląda to tak fajnie:
-mam konto w mbnak i kartę mastercard. O ile nie ponoszę żadnych prowizji za wypłaty z bankomatu czy płatności kartą, o tyle jeśli potrzebuje wybrac/zaplacic kunami to moj bank przewalotowuje podwojnie zlotowki, najpierw na euro,a potem na kuny, wg swojego kursu sprzedaży. Aktualny kurs za euro wynosi 4,20, z kunami sie nie dowiedzialam.
- przed wizytą w banku wybralam trochę euro w kantorze i zapłaciłam 4,09, co daje 11groszy różnicy na kazdym euro! Doliczając jeszcze koszt przewalutowania euro na kuny, pewnie ok 15 groszy byłabym stratna płacąc kartą, co jednak przy większych kwotach daje różnicę.

Mam jeszcze pytanie, bo się trochę gubię w natłoku postów, jeśli w związku z powyżej opisaną sytuację zdecyduję się wziąć głównie gotówkę, to bardziej opłaca się wymienic w polsce pln na euro, a w cro euro na kuny czy wziac zlotowki i odrazu w cro wymienic na euro/kuny?

Większośc z nas poleca płacenie kartą - ale raczej nie płatniczą, tylko kredytową :)

Gotówka - zależy po ile kupiłaś Euro, jeżeli wartość HRK rośnie, to zazwyczaj w stosunku do obu walut (PLN i Euro). Przeważnie lepiej wypada Euro. Wymieniaj w banku (Splitska Banka, Zagrebacka Banka) :!: , nigdy w kantorze (chyba, że musisz).

W całej tej zabawie znany masz tylko kurs Euro, po jakim kupiłaś walutę w kraju. :D
Reszta zalezy od kursu danej waluty w dniu wizyty w banku (przy wymianie) lub kursu dnia rozliczenia transakcji przez Twój bank (przy płatności kartą, wypłacie z bankomatu).

Jeśli Ci to pomoże, to podaję kursy HRK/PLN naszych transakcji w czasie pobytu od 5 sierpnia:
- karta kredytowa MasterCard (PKO BP) od 0,558 do 0,565
- wypłata z bankomatu (bezprowizyjna VISA z PKO BP) od 0,566 do 0,573
- sprzedane PLN - wyszło po 0,558
- sprzedane Euro (kupione średnio po 4,21) od 0,564 do 0,566

Jak widzisz, różnice byłyby istotne przy bardzo dużych sumach :D
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.08.2012 11:34

Chciałem wypróbować patent płacenia wszystkiego kartą.
Nie ma takiej mocy na Krk. Jest kilka knajp, w których korzystają z terminali ale większość nie ma możliwości, nawet w centrum miasta Krk.
Tak więc musiałem płacić w większości gotówką czy tego chciałem czy nie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.08.2012 19:29

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 13:35 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
woldox
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) woldox » 31.08.2012 08:51

Jestem w CRO i mi najlepiej wychodzi wypłacanie kun z bankomatu Zagrebska Banka bankomat nawet pokazuje ile wypłacam złotówek :) mam konto w PEKAO S.A i nie ma żadnej prowizji :) 2 dni temu z bankomatu wypłacałem 1000 kun za 548,49
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 31.08.2012 08:57

woldox napisał(a):Jestem w CRO i mi najlepiej wychodzi wypłacanie kun z bankomatu Zagrebska Banka bankomat nawet pokazuje ile wypłacam złotówek :) mam konto w PEKAO S.A i nie ma żadnej prowizji :) 2 dni temu z bankomatu wypłacałem 1000 kun za 548,49

Prowizję to pewnie płacisz w opłacie za konto, ja też :D
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 31.08.2012 09:10

demi-duox napisał(a):
Magdalena S. napisał(a):

W ubiegłych latach na kredytowej visie zawsze miałem gorsze przeliczniki niż niż na bankomatowej maestro. W tym roku do bieżących płatności czy wypłat używałem już tylko maestra.

To nie jest różnica między kredytową/płatniczą - a między VISA-MASTERCARD. Jedna jest rozliczana KUNY-USD-EUR-PL, druga KUNY-EUR-PLN (jedna przez dolary, druga przez euro)
lingnam
Globtroter
Visa mbank

Nieprzeczytany postnapisał(a) lingnam » 05.09.2012 08:22

Witam
Uzywal ktos karty visa z mbank ostatnio interesuje mnie jaki wyszedl kurs .
W piatek jade co cro i nie wiem czy brac euro ?
Dzieki

temat wylądował tam, gdzie jego miejsce.
moondek
piksel1983
Autostopowicz
Re: Visa mbank

Nieprzeczytany postnapisał(a) piksel1983 » 05.09.2012 08:30

na visie jest chyba 2% przewalutowania. ale w mbanku jest jeszcze mastercard. ja ja specjalnie wyrobilem do cro. placilem nia za wache i wybieram ze sciany placzu bez prowizji. wychodzi taniej jak kantor w pl.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone