Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 06.08.2012 13:19

W Millennium z kartą VISA (bankomatowa) wygląda to następująco.
Za płatności kartą w terminalach 3% prowizja. Zgodnie ze stroną VISA i tymi 3% wychodzi 1kn=0,56zł
Za wyciąganie ze ściany w HR dodatkowo 2.5% nie mniej niż 9zł.

Więc jak byk opłaca się płacić kartą gdzie tylko popadnie, a ze ściany wyciągać tylko mniejsze wartości tak aby starczyło na wydatki w sklepiczkach z warzywami.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 06.08.2012 15:36

kaeres napisał(a):Za wyciąganie ze ściany w HR (...) nie mniej niż 9zł.
,a ze ściany wyciągać tylko mniejsze wartości .

Alogiczne ;)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 06.08.2012 18:55

Czytam czy gdzieś popełniłem błąd myślowy ale sądzę, że dobrze napisałem.
Troszkę gotówki mieć dla nieprzystosowanych, a większość płacić kartą.
euh
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 07.08.2012 08:14

darko717 napisał(a):Witam wszystkich.
Mam konto w PKO BP i kartę VISA. Czy wie ktoś może po jakim kursie obecnie przeliczają przy płatnością tą kartą w Chorwacji. (...) Może ktoś ma konto w tym banku i płacił tam kartą to proszę o podpowiedź po jakim kursie przeliczyli. Pozdrawiam.

Ponawiam pytanie zadane przez darko717. Może ktoś jest w stanie podać ile kosztowało go wyjęcie kun ze ściany lub płacenie kartą. Mechanizm przewalutowywania został już opisany ale chyba nikt nie podał konkretnych kwot jakie pojawiły się przy rozliczeniu. Chodzi mi o debetową Visę dodawaną do rachunku w PKO BP.
Pytam, bo mam mieszane uczucia po zapłaceniu kartą za winietkę węgierską. Kupiłem ją przez Internet płacąc Visą (debetową) i PKO BP przeliczył 3077 HUF na 52.96 PLN.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.08.2012 08:49

Student22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Student22 » 07.08.2012 12:46

Płatność kartą VISA ZWYKŁĄ POTOCZNIE ZWANĄ DEBETOWĄ np. za autostrady, karta wydana w Kredyt Banku,
po kontroli wyciągu wyszło że kuna kosztowała mnie 0.57zł, po doliczeniu marży rzędu 3.5% przez bank.
Na stacjach benzynowych podobnie choć trafiła mi się transakcja za paliwo na stacji gdzie wyszło 0.48zł.
W sklepie KONZUM czy podobnym przeliczniki rzędu 0.57-0.58zł. za 1kunę
Przy czym kurs kantorowy w tym okresie był 0.6zł
boooniu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boooniu » 08.08.2012 06:55

dzwoniłem właśnie do polbanku i jako że mam mistrzowskie konto osobiste, to wypłaty w bankomacie kosztują mnie 10zł każdorazowo bez limitu wypłacanej kwoty i po kursie Visa czyli dzisiaj 0,53gr za kune a płatnosci karta po kursie visa czyli 0,53gr bez dodatkowych kosztow
trc666
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trc666 » 09.08.2012 16:18

Witam posiadam konto bankowe w PKO - konto dla mlodych - w warunkach umowy napisane jest ze wyplata w bankomatach za granica w walucie obcej wynosi 0 zl niepobieraja tez prowizjii czy wie ktos moze pojakim kursie bedzie liczona kuna?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 09.08.2012 17:14

Mój patent jest inny: konto walutowe w EUR + zakup EUR w kantorze internetowym
Konto walutowe za 0 zł. Dziś kupuję 1000 EUR w internecie po 4,08. Czyli wydaję 4080zł. Wypłacam je z konta walutowego w banknotach EUR za darmo. Idę do Zagrebacka Banka i za 1000 EUR dostaję 7450 HRK.
Oczywiście mógłbym wziąć ze sobą 4080zł w złotówkach i iść do Zagrebacka Banka ale wtedy dostałbym za nie 7304,68 HRK !!! rachunek więc jest prosty. I to wszystko ! :D :D :D
Do konta walutowego można mieć przypisaną kartę (można ale nie trzeba !!!) - np w ING jest Maestro, w WBK jest Mastercard. Kosztuje to odpowiednio w ING 1,5 zł/mies, w WBK 10 EUR/1 rok. Bankomat zagraniczny w ING - 3% min 5zł, w WBK - 1,5 EUR. Bezgotówkowe transakcje oczywiście rozliczane po kursie MC w przypadku CRO tylko HRK/EUR.
Można jeszcze zrobić taki patent że weźmie się tę kartę WBK na rok na próbę - bo pierwszy rok jest promocyjny i nie liczą tych 10 EUR za użytkowanie.
BialaKredka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BialaKredka » 10.08.2012 08:23

Witam,
jedziemy w poniedziałek do Chorwacji, zamierzamy gdzie się da płacić kartą i tu mam pytanie. Za kwaterę- wiadomo gotówka w EUR... ale fajnie by było nie musieć wieźć tej kasy z Polski i pilnować po drodze. Czy da się na Chorwacji wypłacić z bankomatu euro? Czy najdalej w Austrii?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.08.2012 08:53

BialaKredka napisał(a):Witam,
jedziemy w poniedziałek do Chorwacji, zamierzamy gdzie się da płacić kartą i tu mam pytanie. Za kwaterę- wiadomo gotówka w EUR... ale fajnie by było nie musieć wieźć tej kasy z Polski i pilnować po drodze. Czy da się na Chorwacji wypłacić z bankomatu euro? Czy najdalej w Austrii?

Najdalej w Słowenii ;)
BialaKredka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BialaKredka » 10.08.2012 09:31

Nie jedziemy przez Słowenię ;) Wymyśliliśmy zwariowaną trasę- ani nie najkrótszą, ani nie najlepszą ale przez Słowenię nie jedziemy :) Z Austrii przez Węgry :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.08.2012 10:30

BialaKredka napisał(a):Nie jedziemy przez Słowenię ;) Wymyśliliśmy zwariowaną trasę- ani nie najkrótszą, ani nie najlepszą ale przez Słowenię nie jedziemy :) Z Austrii przez Węgry :)

Ahaaa, to wtedy najdalej w Austrii ;) :)
oleczka089
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oleczka089 » 10.08.2012 12:49

Za dwa dni wyjazd ,a my nadal nie wiemy jaką formę gotowki zabrać ;/ złotówki?euro?kuny? czy może euro na kwaterę a reszte na koncie i wypłacić na miejscu ?

Co jest najkorzystniejsze ?
Mamy konto w WBK <30 , katy VISA electron .
Moze mi ktoś powiedzieć jak wygląda sprawa z wypłatą kun z bankomatu na miejscu ?
( byłam w banku i Pani poinformowała mnie ,ze jest jedna opłata stała za wypłatę 5zł - prowizja i to tyle , kilka dni pozniej wybrała się moja siostra i inna Pani poinformowała ją ,ze jest 1,5euro prowizji + 2,8% przewalutowania ... dodam ,ze obie mamy takie same konta ,a informacja sprzeczna )

Na pewno bierzemy ze sobą euro na kwatere ,ale co dalej ... wszystko zamienić na euro ? wydaje mi się,ze to nie najlepszy pomysł bo będzie 2xprzewalutowanie ;/

Proszę o pomoc :) chodzi mi o świeże i rzetelne odpowiedzi :)
Pozdrawiam Ola
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 10.08.2012 20:07

Możliwe że pytałyście o różne rzeczy.
Prowizja jest przeważnie przy wypłatach z bankomatów.
Przewalutowanie to procenty od płatności kartą w terminalach (za obiad, benzynę, w konzumach, itd.).
A najlepiej pójdźcie obie do jednego okienka i się zapytajcie w okienku.
Ew. zadzwoń i powiedz czego się siostra dowiedziała i wtedy konsultant to zweryfikuje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone