Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.07.2012 08:49

MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 18.07.2012 10:34

Wydaje się, że tu waluty są najtańsze:
Kupno Sprzedaż
CHF 3,4478 3,5078 –

EUR 4,1614 4,1914

https://internetowykantor.pl/?utm_sourc ... ne_07_2012
darko717
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko717 » 18.07.2012 17:01

Witam wszystkich.
Mam konto w PKO BP i kartę VISA. Czy wie ktoś może po jakim kursie obecnie przeliczają przy płatnością tą kartą w Chorwacji. Wybieram się po raz pierwszy za 2 tygodnie i muszę zdecydować czy brać euro czy płacić kartą . Dzwoniłem do banku i nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedzieć. Pani mi powiedziała że przeliczają kuny na euro i dopiero euro na zł.Byłem zwolennikiem zabrania gotówki w euro , ale po przestudiowaniu forum zaczynam się zastanawiać nad płaceniem kartą.Na pewno bank bierze prowizję przy wypłacie gotówki. Może ktoś ma konto w tym banku i płacił tam kartą to proszę o podpowiedź po jakim kursie przeliczyli. Pozdrawiam.
tom2tom2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom2tom2 » 18.07.2012 19:13

Przez ostatnie sezony najtaniej kuna wychodziła z karty debetowej Mastercard MBanku.
Jednak w tym sezonie postanowiłem to zmienić. Zamówiłem kartę w banku WBK w euro. Prowadzenie rachunku i karta Mastercard jest bezpłatna przez pierwszy rok.
Płacąc taką kartą kuny są przeliczane na euro po kursie Mastercarda i już. Nie korzystam z żadnych złodziejskich spreedów bankowych.
Kupuję euro w kantorze (dziś 4,18 hurt), wpłacam w okienku bankowym na konto walutowe. Płacę kartą w Chorwacji (dzisiejszy kurs mastercarda 7,497589)
Czyli kuna wychodzi mnie 0,5575zł. Chyba taniej się nie da kupić kuny???
Poprawcie mnie, jeśli coś jest inaczej.
Jedyna opłata to wypłata z bankomatu za granicą - 1,5 euro. Ale płatności kartowe jak najbardziej...
MarcoPolo78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcoPolo78 » 19.07.2012 12:58

darko717 napisał(a):Witam wszystkich.
Mam konto w PKO BP i kartę VISA. Czy wie ktoś może po jakim kursie obecnie przeliczają przy płatnością tą kartą w Chorwacji. Wybieram się po raz pierwszy za 2 tygodnie i muszę zdecydować czy brać euro czy płacić kartą . Dzwoniłem do banku i nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedzieć. Pani mi powiedziała że przeliczają kuny na euro i dopiero euro na zł.Byłem zwolennikiem zabrania gotówki w euro , ale po przestudiowaniu forum zaczynam się zastanawiać nad płaceniem kartą.Na pewno bank bierze prowizję przy wypłacie gotówki. Może ktoś ma konto w tym banku i płacił tam kartą to proszę o podpowiedź po jakim kursie przeliczyli. Pozdrawiam.

Kurs naliczania zagranicznych transakcji przy użyciu karty nieustannie się zmienia więc nie ma sensu tego ustalać. Od 5 lat wszystkie możliwe płatności w Cro, łącznie z opłatami bramek na autostradach, wykonuję przy użyciu kart, m.in. tego banku. Ze sobą zabieram jedynie euro na opłacenia kwater. Kurs przy transakcjach dokonywanych kartą ZAWSZE JEST KORZYSTNIEJSZY niż wymiana euro w kantorach czy bankach (przy czym banki maja korzystniejszy kurs niż kantory). W zeszłym roku przez okres 2 tygodni używałem kartę banku PKO BP i z tego co pamiętam to przelicznik wynosił ok. 0.53-0.55zł za kunę przy średnim kursie kantorowym (na miejscu) 0.58zł za kunę.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 20.07.2012 12:06

darko717 napisał(a):Witam wszystkich.

W PKO BP prowizja przy wypłacie gotówki z bankomatu zależy od typu konta. Jeśli jest, to wynosi 3% od wartości transakcji nie mniej niż 10 zł :( Dodatkowo, przy transakcji w innej walucie niż EURO (czyli np. w kunach :) ) dla kart VISA jest 1% prowizji za przewalutowanie.
Tak naprawdę, nigdy nie wie się do końca ile będzie nas kosztowała kuna. Przy transakcjach kartami - kurs HRK/EURO i EURO/PLN w dniu księgowania operacji ( w PKO BP EURO jest liczone po średnim kursie NBP), przy sprzedaży EURO w chorwackim banku (kantorów nie polecam :) ) - od kursu EURO danego dnioa w danym banku.

Ja używam karty kredytowej MasterCard prowadzonej przez PKO BP, dla gospodarza i na pomniejsze wydatki wiozę EURO, które sobie jednorazowo sprzedaję w banku :D
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 22.07.2012 10:11

Ja sie dopiero wybieram do HR ale lepiej bedzie placic karta bo dowiadywalem sie w moim banku (Kredyt Bank) jak wyglądaja przeliczenia i mając kartę Visa, moj bank nie przelicza kun na PLN przez Euro, tylko bezposrednio z kun na PLN i odbywa sie to wg kursu Visa a nie banku i dodatkowo doliczana jest oplata transakcyjna 3.5% to wszysto mozna sprawdzic na stronie Visy:
http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx

Dodatkowo kiedy wyplacam w bankomacie dochodzi prowizja banku - 3.5% ale nie mniej niz 5zl, wiadomo ze gotowke bede mial w euro na kwatere i jakies "awaryjne"euro na droge plus na wymiane w HR na kuny, a po drodze za paliwo, winiety, bramki, wieksze zakupy, jedzenie itp bede placil karta, bo jest po prostu wygodniej:)

A tak jeszcze poza tematem to moze JackDaniels;) wypowie sie na temat tego "karalucha" bo to co napisal w jednym poscie (ponizej)
JackDaniels;) napisał(a):
8O 8O 8O

jest charakterystyczną odpowiedzią dziecka, bez podania powodu, gdybym ja mial biedronke pod nosem to pewnie robilbym tam zakupy, bo niby dlaczego ma byc tam gorzej niz w innym markecie, jedyny minus to taki ze nie mozna tam placic kartą. Jesli tam nie byles to po co sie wypowiadasz, a jesli juz sie wypowiadasz to podaj jeden racjonalny powód ale racjonalny a nie jakies glupawe emotikony. Ja nie wiem jak teraz jest w biedronce bo tak jak pisalem nie mam jej pod nosem i nie robie tam zakupow, ale bedac jakis czas temu potwierdzam to co cześć tu pisala, że jakość produktów nie odbiega tam niczym od innych. A to że kiedys byla afera z wyzyskiem nie ma żadnego znaczenia w porownaniu z produktami ktore tam kupujesz.

I jeszcze do Bociana, prawego nieskazitelnego obywatela:D jesli mam do wyboru placic 500euro i stracic prawko przez cos co niekoniecznie robie z premedytacja a 100euro ktore mi policja proponuje to wybor jest oczywisty, to nie jest dylemat w stylu 100 czy 200euro, bo roznica jest znaczna wiec wybor oczywisty:)
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 28.07.2012 20:58

tom2tom2 napisał(a):Przez ostatnie sezony najtaniej kuna wychodziła z karty debetowej Mastercard MBanku.
Jednak w tym sezonie postanowiłem to zmienić. Zamówiłem kartę w banku WBK w euro. Prowadzenie rachunku i karta Mastercard jest bezpłatna przez pierwszy rok.
Płacąc taką kartą kuny są przeliczane na euro po kursie Mastercarda i już. Nie korzystam z żadnych złodziejskich spreedów bankowych.
Kupuję euro w kantorze (dziś 4,18 hurt), wpłacam w okienku bankowym na konto walutowe. Płacę kartą w Chorwacji (dzisiejszy kurs mastercarda 7,497589)
Jedyna opłata to wypłata z bankomatu za granicą - 1,5 euro. Ale płatności kartowe jak najbardziej...

Wszystko w porządku ale zwróć uwagę że: najpierw wymieniasz pln na eur a potem płacąc w hr wymieniasz eur na kuny i gdzie tu sens? Jeśli zarabiałbyś w eur to rozumiem taki manewr ale z tego co czytam to dokonujesz dwukrotnej wymiany.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 31.07.2012 02:02

tom2tom2 napisał(a):
Przez ostatnie sezony najtaniej kuna wychodziła z karty debetowej Mastercard MBanku.

Wszystko w porządku ale zwróć uwagę że: najpierw wymieniasz pln na eur a potem płacąc w hr wymieniasz eur na kuny i gdzie tu sens? Jeśli zarabiałbyś w eur to rozumiem taki manewr ale z tego co czytam to dokonujesz dwukrotnej wymiany.

Myślę, że patent wymyślony przez tom2tom2 jest niezły - przecież chodzi właśnie o to, żeby płacąc w Cro w kunach osiągnąć jak najlepszy przelicznik kun na złotówki.
Poza tym potwierdzam, że w Cro korzystnie wychodzi korzystanie z karty. Inna sprawa, że na drobne wydatki i napiwki trzeba mieć też trochę gotówki. Która czasami może być potrzebna nawet w dużej restauracji albo sklepie, bo w Chorwacji zdarza się nadal sporo miejsc, w których nie akceptują kart.
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 01.08.2012 20:20

Szukałem, szukałem i odpowiedzi na moje wątpliwości nie znalazłem więc pytam.

Wiem, że w Chorwacji najkorzystniej jest wybierać pieniądze z bankomatów i płacić wszędzie kartą (albo raczej wierzę Wam niż wiem ;) ).

Pytanie brzmi: gdzie wymienić euro? Poprzednim razem jak jechałem, to euro wybrałem z bankomatu na Słowacji. Wydawało mi się to logiczne, skoro kuny lepiej wybierać w ścianie, to tym bardziej euro.
Tak sądziłem do dzisiaj, kiedy zagłębiłem się w temat.
Sprawdziłem dane z wypłaty na Słowacji i kurs wyszedł mi 10 gr droższy niż dostępne w internecie średnie kursy kantorowe w tym samym dniu.
Jak sprawa wygląda obecnie?

Porównałem też dzisiejszy kurs bankowy (mbank) i kursy kantorowe dostępne w necie (kantory.pl) - w mbanku jest średnio drożej o ok. 10 groszy na euro niż w kantorach.

Więc jak to jest ku(r)na możliwe, że wyjmowanie kun się opłaca, a euro już nie?
Przecież w przypadku kun, przy wybieraniu visą operacja jest prosta - przewalutowanie wyjętych kun na euro po kursie visy, a później zamiana tych euro na złotówki po kursie mbanku.
W przypadku euro wydaje się, że mamy operację mniej - przewalutowanie jedynie z euro na złotówki po cenie mbanku.

Czy ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć jak to jest możliwe? :)

I pytanie finalne: gdzie najkorzystniej wymienić euro?
Szczerze, nie lubię kupować pieniędzy w kantorze, wolę wyciągnąć z bankomatu, choćby zagranicznego, ale jeśli mam zapłacić 10 gr/e więcej, to wolę jednak kantor.
Dlatego pytam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.08.2012 20:36

Zasada jest jedna. Im większa wiocha, większy bank, tym wymiana korzystniejsza.
Zwracać uwagę na mjenalnają tablicę, czy nie ma zapisów o prowizji. Używaj języka za przewodnika.
lukas63
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas63 » 02.08.2012 10:59

Porównałem też dzisiejszy kurs bankowy (mbank) i kursy kantorowe dostępne w necie (kantory.pl) - w mbanku jest średnio drożej o ok. 10 groszy na euro niż w kantorach.

Sprawdziłem stronkę co podałeś - to przynajmniej w mojej miejscowości nie ma takich kursów w kantorach - do tego w najlepszym kantorze we Wrocku na Świdnickkiej też kurs jest większy niż na tej stronce więc nie ma co porównywać co oni tam piszą na tej stronie kantory.pl
brys
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brys » 02.08.2012 16:51

A nie lepiej na miejscu w Chorwacji wymienić złotówki na kuny (oczywiście tam gdzie się da to płacić kartą)?
Jak wychodzi taki kurs?
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 05.08.2012 22:23

Nie chce mi się studiować wątku, a wyszukiwarka przeszukująca temat na razie średnio działa.
mBank i BZ WBK - pobierają prowizję za płatność kartą???
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 05.08.2012 23:48

Płatność kartą kredytową Visa wczoraj, 1 HRK = 0,5452

Wymiana EUR na Kuny w Tucepi 7,30 HRK za 1 EUR

Wypłata HRK z bankomatu, ostatnia zaksięgowana:

TRANSAKCJA WYPŁATY 01.08.2012
BANKOMAT OBCY
KWOTA 1000,00 HRK
KURS HRK/EUR 0,1326 EUR/PLN 4,2385 -561,90
2012-08-03
2012-08-03

Oczywiście plus 3% prowizji od wypłat z bankomatu za granicą :(

Wszystko ING !

W moim przypadku zdecydowanie płatność kartą kredytową jest najbardziej opłacalna ale niestety większość drobnych płatności ( kawa, piwo, lody, pizza, ciastka, pączki i kukurydza na plaży itp. oraz napiwki przy płatności kartą w restauracji ! ) są dokonywane gotówką :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone