Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 16.06.2012 00:22

Teska napisał(a):zawsze banki sprzedają ci walutę drożej niż kantor..

Ale w Cro jest dokładnie odwrotnie. Tam bank ma lepsze kursy niż jakikolwiek kantor, tak w zakupie jak i sprzedaży. Dlatego najbardziej opłaca się zabrać ze sobą do Chorwacji złotówki i wymienić je na miejscu na Kuny - jeżeli ktoś nie korzysta tak często z "plastiku" :wink:
Teska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teska » 16.06.2012 14:52

VONPLES napisał(a):
Teska napisał(a):tam gdzie mam konto to korzystać będę z karty kredytowej...debetowej nawet nie będę brała bo nie chcę płacić im prowizji za wypłaty.

pytanie było o posiadanie karty w mbanku i ewentualne problemy z zamknięciem e-konta- opinie są różne.

Myślę, że umowa wyjaśnia ewentualne problemy w kwestii "zamknięcia" e-konta. Pozdrawiam!!

umowa umowa....ale opinie w necie klientów niestety pokazują zupełnie inny obraz..stad moje pytanie skierowane było do posiadaczy kont i kart w mbanku
Teska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teska » 16.06.2012 14:53

PETERENZO napisał(a):

Ale w Cro jest dokładnie odwrotnie. Tam bank ma lepsze kursy niż jakikolwiek kantor, tak w zakupie jak i sprzedaży. Dlatego najbardziej opłaca się zabrać ze sobą do Chorwacji złotówki i wymienić je na miejscu na Kuny - jeżeli ktoś nie korzysta tak często z "plastiku" :wink:

Peter

pisałam o Polskich bankach:)
zitto
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zitto » 18.06.2012 19:46

Witam wszystkich!
Dwa dni temu wróciłem.. po raz pierwszy.. ;)
Tak się składa, że mam ekonto w mBanku i często korzystałem z ich karty debetowej.

Specjalnie przed wyjazdem do swojej Visy dodatkowo wyrobiłem Mastercarda, żeby nie płacić prowizji od wypłat z bankomatów za granicą. Korzystałem z niej płacąc rachunki w różnych miejscach i wypłacając kuny oraz euro.

Przed wyjazdem kupiłem w kantorze kuny na autostradę i pierwsze wydatki płacąc po kursie 0,65.

Rachunki i wypłaty zostały przeliczone przez Euro. Kurs zł/Kn wychodził w przedziale 0,58 - 0,59, w zależności od dnia. Oczywiście bez żadnych dodatkowych prowizji.
Dla ciekawości na jednej stacji zapłaciłem za paliwo MC a za pozostałe zakupu Visą. Kurs MC wyniósł 0,58577 a Visy 0,59923

Wniosek - użytkownicy MC mBanku nie muszą się obawiać płatności kartą :)

Pozdrawiam!

[edit]

Wypłaty z Visa PayWave mBanku też już są bezpłatne za granicą.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 19.06.2012 12:21

Teska napisał(a):
PETERENZO napisał(a):

Peter

pisałam o Polskich bankach:)

Ja Ciebie zrozumiałem, dlatego napisałem, że w CRO jest zupełnie odwrotnie. Myślę, że dla tych, którzy o tym nie wiedzą, lub wybierają się pierwszy raz to cenna informacja. :wink:
Pozdrawiam
Teska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teska » 20.06.2012 17:47

Zitto

dzięki, właśnie dodatkowo założyłam sobie e konto w mbanku.czekam na kartę.

Peter

sorry, to ja nie doczytałam....
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.06.2012 19:48

Ma ktoś doświadczenie z kartami WBK-u?

Pozdrawiam
barteksjz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) barteksjz » 01.07.2012 14:51

Rozumie to tak:
kartami debetowymi (mastercard, visa) można płacić w Cro. Jest gorszy przelicznik walutowy. Niekiedy terminale i czytniki kart nie obsługują, ale większego problemu nie ma przy płatnościach kartą debetową. Natomiast jak wypłacamy kasę "ze ściany płaczu" bank nakłada na nas prowizje około 6 euro? Napiszcie mi czy dobrze rozumie.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 01.07.2012 16:19

barteksjz napisał(a):Rozumie to tak:
kartami debetowymi (mastercard, visa) można płacić w Cro. Jest gorszy przelicznik walutowy. Niekiedy terminale i czytniki kart nie obsługują, ale większego problemu nie ma przy płatnościach kartą debetową. Natomiast jak wypłacamy kasę "ze ściany płaczu" bank nakłada na nas prowizje około 6 euro? Napiszcie mi czy dobrze rozumie.

Zależy jaki bank.
Przewaznie jest to 3% wartości wypłaty, nie mniej niż 10zł :(
Trzeba znaleść konto bez prowizji (np. moje dziecię ma "konto pierwsze" w PKO BP i bankomaty wszędzie bez prowizji - i już jest alternatywa jakby co :D ).
Przy wypłacie kun w CRO przeważnie jest prowizja za przewalutowanie na EURO (VISA przyznaje się do 1%), potem wg kursu EURO/PLN dla danego banku (w PKO BP używają średniego kursu NBP).
My bierzemy EURO z Polski (kupione wczoraj po 4,2305 :) ), kartę kredytową
(bramki, markety) i kartę debetową córki na wszelki wypadek (złotówek też nie zostawimy w domu - mamy przecież już normalnie wymienialną walutę - trzeba korzystać :idea: )
pb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pb » 02.07.2012 14:55

jara napisał(a):Ma ktoś doświadczenie z kartami WBK-u?

Pozdrawiam

mam kartę kredytową z WBK i płacąc nią czy to w Czechach (tegoroczna zima) czy w CRO nie miałem pobranej żadnej prowizji.
Posiadam również debetową Maestro z tegoż samego WBK przy wypłacie w CRO "ze ściany" też nie płaciłem prowizji a kurs jak pamiętam policzony był atrakcyjny co skłania mnie a właściwie utwierdza w przekonaniu że z dwoma takimi kartami można spokojnie jechać, Płacąc nimi zarówno w Czechach i Austrii za winiety , paliwo i bramki w CRO.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 14.07.2012 20:00

Witam. Jest to mój pierwszy wpis. Wróciliśmy z Chorwacji w niedzielę i potwierdza się fakt, że gotówki brać się nie opłaca. Kupiłem przed wyjazdem 200 kun po 0,64zł na wszelki wypadek na bramki , 200euro na kaucje i dwie karty WBK i PKO sa. WBK płaciłem za wszystkie zakupy przelicznik 0,589-0,59zł, a Z bankomatu wypłacałem z pko 0,58-0,59zł bez prowizji. Wbk przy wypłatach z bankomatu pobierał opłatę dlatego służyła tylko do płacenia.Jest to konto wbk ze zwrotem 1%. Obie karty płaskie.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 14.07.2012 20:23

Michalm2012 napisał(a):Witam. Jest to mój pierwszy wpis. Wróciliśmy z Chorwacji w niedzielę i potwierdza się fakt, że gotówki brać się nie opłaca. Kupiłem przed wyjazdem 200 kun po 0,64zł na wszelki wypadek na bramki , 200euro na kaucje i dwie karty WBK i PKO sa. WBK płaciłem za wszystkie zakupy przelicznik 0,589-0,59zł, a Z bankomatu wypłacałem z pko 0,58-0,59zł bez prowizji. Wbk przy wypłatach z bankomatu pobierał opłatę dlatego służyła tylko do płacenia.Jest to konto wbk ze zwrotem 1%. Obie karty płaskie.

Opłaca, opłaca - ale nie kuny z Polski, tylko EURO.
Tam sobie wyminenimy, ale NIE w kantorze, tylko w banku :D
Karty oczywiście też są niezbedne - kredytowa i do bankomatu.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 14.07.2012 20:45

Dodam że za 100euro płacili 730-738kun ale w kantorze. Generalnie różnice niewielkie.
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 14.07.2012 21:09

Podczas pierwszych wyjazdów brałam marki,później euro. Z czasem zaczęliśmy płacić kartą. Obecnie za noclegi gotówka, za resztę płacimy kartą. Jedynie drobiazgi bazarowe, owoce, lody nadal gotówką, którą wypłacam z bankomatu. Zawsze mam więcej euro- tak na wszelki wypadek.
A później w Polsce zawsze zaskoczenie , ile kosztowały wakacje :)
asikczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikczek » 15.07.2012 08:45

witam,
Mam karte płatniczą w ING (konto direct). Jak myślicie ile wyniesie mnie prowizja za płatności tą kartą. Bardzo proszę o odpowiedź osoby które tak właśnie płacą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone