Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 29.05.2012 09:45

Ale często zależy to od bankomatu, i może być tak, że wiecej niz 1000-1500 kun nie wypłaci się na raz,
Pozdrawiam
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 29.05.2012 12:12

Mariusz 1 ....Orebić to nie mała wioska , są tam co najmniej 2 bankomaty, płacąc kartą gdzie się da nie musisz się martwić że bankomat wypłaci Ci jednorazowo mało kun
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 29.05.2012 18:23

Dzięki za info dobrze wiedzieć, może się przydać.
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 04.06.2012 08:21

Wg http://www.oanda.com/ wychodzi mi że za 100 E zapłacę 443 PLN i za te 100 E dostanę w CRO 754 HRK , a za 443 PLN dostanę w CRO 748 HRK , więc wychodzi na to że może lepiej zabrać z Polski Euro .Jeżeli się mylę proszę mnie oświecić.Ja od lat zabieram Euro i kartę - Euro potrzebne żeby zapłacić za apartment plus paręset na wszelki wypadek -karta potrzebna np. na Węgierską winietę (żeby nie szukać Forintów) łatwe i szybkie tankowanie, no i nie nosić ze sobą na plażę 500 Euro ,w mieszkaniu zostawiać też nie bardzo.(jeszcze parę tygodni) 8)
Ostatnio edytowano 04.06.2012 08:35 przez R-r57, łącznie edytowano 1 raz
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 04.06.2012 08:32

[quote="R-r57"]..... , a za 443 PLN dostanę w CRO 748 PLN ,........

......podaj mi adres Kantoru lub Banku gdzie takie cuda się dzieją!! Zabieram całą gotówkę jaką posiadam w złotych na Chorwację i wymieniam tam na....... złote!!! :D Oj jakby to było cudownie!!
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 04.06.2012 08:36

Poprawione :oops:
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.06.2012 16:49

R-r57 napisał(a):za te 100 E dostanę w CRO 754 HRK , a za 443 PLN dostanę w CRO 748 HRK

Hmmm...
754-748=6 HRK = 3,50zł

W takich wypadkach zadaję sobie pytanie następujące: czy gdyby ktoś powiedział mi w Chorwacji: "dam Ci 3,50zł, a ty leć do kantoru i wymień mi walutę", to bym się zgodził na taką "zapłatę", czy nie?

Jeśli wyszło by mi, że owszem - za 3,50 polecę do kantoru, to bym kombinował. A jeśli wyjdzie mi, że za 3,50 nie opłaca się dźwigać swego odwłoka z leżaka, to znaczy, że należy pomysł porzucić :-)
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 04.06.2012 20:03

Wiem że różnica groszowa, ale wszyscy piszą że bardziej się opłaca wymieniać PLN na Kuny a nie Euro na Kuny , tu wychodzi (po uwzględnieniu marż kupno-sprzedaż) że niekoniecznie.
Takie czysto akademickie rozważanie, ale jak się mylę proszę mnie naprostować :?:
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.06.2012 21:10

R-r57 napisał(a):Wiem że różnica groszowa, ale wszyscy piszą że bardziej się opłaca wymieniać PLN na Kuny a nie Euro na Kuny , tu wychodzi (po uwzględnieniu marż kupno-sprzedaż) że niekoniecznie.
Takie czysto akademickie rozważanie, ale jak się mylę proszę mnie naprostować :?:

Zawsze tak było, że zyskiwało się parę groszy kupując euro i wymieniając je w Chorwacji na kuny. Tyle, że - ale to moim zdaniem - zauważalny w portfelu zysk na tej operacji byłby może przy zakupie 50 000 - 100 000kun. Wtedy jest to jakieś 250-500zł zysku.

A nie myślałeś, żeby jednak używać karty płatniczej? Większość uważa, że w konfrontacji zysk/święty spokój karta najbardziej się opłaca... Ja też do nich należę i nieraz to testowałem :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2012 21:03

Kartą, złotkami, kunami, ełrami, dolarami, w czym problem?
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 07.06.2012 21:51

Cały czas mnie zastanawia ( jednak) czy rzeczywiscie opłaca się płacic kartą kredytową. Ja kupując pobyt w Chorwacji i płacąc kartą kredytową mbanku-policzono mi 4,29 pln za euro. kiedy w tym czasie w kantorze kupiłbym za 4,14!!!! Straszne zdzierstwo. Jednyny plus karty kredytowej jaki widzę to to, że wydaję tylko tyle ile potrzebuję, a nie muszke kupic w Polsce np 1000-czy 1400 euro nie wiedząc do konca ile wydam na miejscu i jak mi zostanie to moja strata. Oświeccie mnie bo przy dzisiejszym kursie euro mbank liczy sobie pewnie 4,6 za euro..
Teska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teska » 15.06.2012 17:56

zawsze banki sprzedają ci walutę drożej niż kantor..

Poradzcie - chcę sobie wyrobić kartę debetową żeby bez prowizji wypłacać z bankomatów...wybór mój to e-konto i mbank karta mastercard...pytanie do mających konta i karty w tymże banku - jest problem żeby po wakacjach ewentualnie "wypisać" się z tego banku??? opinie są przeróżne w necie...
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 15.06.2012 18:58

Osoby w necie są przeróżne...a ich opinie jeszcze bardziej zfiksowane!! Ja od lat jeżdżąc za granice...85% transakcji finansuję za pomocą "plastikowych rozliczeń". bankomaty to karta debetowa....a płatności (sklepy, autostrady...i gdzie tylko można- karta kredytowa)!! Może to nie są jakieś tam kolosalne oszczędności...ale jakieś tam są a i "okazja" zgubienia gotówki jest raczej minimalna!! Co do konkretnego banku nie wypowiadam się...ale korzystaj z Banku tam gdzie masz konto..a jak bank jest bez "darmowych" atrakcji...to zmieniaj bank!!
Teska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teska » 15.06.2012 19:20

tam gdzie mam konto to korzystać będę z karty kredytowej...debetowej nawet nie będę brała bo nie chcę płacić im prowizji za wypłaty.

pytanie było o posiadanie karty w mbanku i ewentualne problemy z zamknięciem e-konta- opinie są różne.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 15.06.2012 19:54

Teska napisał(a):tam gdzie mam konto to korzystać będę z karty kredytowej...debetowej nawet nie będę brała bo nie chcę płacić im prowizji za wypłaty.

pytanie było o posiadanie karty w mbanku i ewentualne problemy z zamknięciem e-konta- opinie są różne.

Myślę, że umowa wyjaśnia ewentualne problemy w kwestii "zamknięcia" e-konta. Pozdrawiam!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone