Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacisz kartą czy gotówką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 23.05.2012 18:41

Myślę, że tylko naiwni i "przestraszeni" zabierają na wyjazd kupioną walutę w "naszych" kantorach!! TYLKO KARTA I TYLKO BANKOMATY NA CHORWACJI!!
viali
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) viali » 23.05.2012 18:56

Kurs ojro na dzień dzisiejszy w Łodzi 4.41. cholera jasna .
ale ja mam takie pytanie bo pierwszy raz do Cro bede jechac od 20 lipca.

Biore na droge 1000 ojro tzn na paliwo i na kwatere. biore rownież dwie karty . tzn jedna debetowa drugą kredytowa. Czy warto też wziać kase w PLN.???jak tak to gdzie w Vodicach najlepeij wymienić??
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.05.2012 19:32

Pisano, że najlepsze przeliczniki są w bankach.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 23.05.2012 19:46

viali napisał(a):Kurs ojro na dzień dzisiejszy w Łodzi 4.41. cholera jasna .
ale ja mam takie pytanie bo pierwszy raz do Cro bede jechac od 20 lipca.

Biore na droge 1000 ojro tzn na paliwo i na kwatere. biore rownież dwie karty . tzn jedna debetowa drugą kredytowa. Czy warto też wziać kase w PLN.???jak tak to gdzie w Vodicach najlepei wymienić??

Powiem ..odpowiem Ci tak...bez potrzeby bierzesz te 1000 euro...ale skoro je już masz to..TRUDNO!! W każdym sklepie na Chorwacji zapłacisz kartą...bankomaty są też dostępne praktycznie ja u nas! Ja od 3 lat spędzam urlop na Chorwacji..i od 3 lat nie zabieram ze sobą żadnej 'waluty" ..tylko karty!! Na stacjach benzynowych zapłacisz KARTĄ!! NIE BIERZ ŻADNYCH ZŁOTYCH..chyba,że na ...fontanny...Pozdrawiam!!
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 23.05.2012 19:50

VONPLES napisał(a):Myślę, że tylko naiwni i "przestraszeni" zabierają na wyjazd kupioną walutę w "naszych" kantorach!! TYLKO KARTA I TYLKO BANKOMATY NA CHORWACJI!!

skąd ta pewność ziomal
za kasą i za kartą przemawiają różne za i przeciw
płacisz w Kunach czy w Ewro za noclegi ?? :idea:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.05.2012 19:54

:lol: :lol: :lol: :roll:
Czy na pewno WSZĘDZIE ta karta styknie?
viali
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) viali » 23.05.2012 20:32

andrzejk1975 napisał(a):
VONPLES napisał(a):Myślę, że tylko naiwni i "przestraszeni" zabierają na wyjazd kupioną walutę w "naszych" kantorach!! TYLKO KARTA I TYLKO BANKOMATY NA CHORWACJI!!

skąd ta pewność ziomal

płacę w euro za kwaterke ale moje pytanie wynika z jedego powodu w tamty roku bedac we wloszech przez trzy dni z bankomatu nic nie moglem wyciagnac ani zaplacic bo byl jakis problem w banku w polsce. dlatego moje pytanie czy warto brac zlotowki rowniez poza euro ktore juz posiadam??
jerry55
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry55 » 23.05.2012 20:52

gotowke warto zawsze miec,przeciez zasada jest prosta,tam gdzie to tylko mozliwe placimy karta a jak to niemozliwe i nie masz gotowki.... kazdy z nas przezyl stres. jak byl problem z karta,Przed laty w czasie strajku kierowcow cystern we Francjiuratowal mnie rolnik sprzedajac dizla ale ja mialem cash....!!! zlotowki mozna wymienic w cro przynajmniej od 5-7lat ,co do kursu to nie jest takze zle bo nie placisz2x oplat kupno/sprzedaz ja jade DO Chorwacji ,ale NA Rab......26.06 :D 26.06 pozdro
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 23.05.2012 21:05

A tak po polsku? '8O'
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 25.05.2012 17:02

andrzejk1975 napisał(a):

skąd ta pewność ziomal

Pozdrawiam!!! Oczywiście, że każdy ma swoje "przyzwyczajenia" co do płatności. Ja zdecydowanie jestem zwolennikiem plastikowych pieniędzy za granicą!! Za noclegi do tej pory płaciłem kartami kredytowymi! Pewnie, że 100 euro na "czarną godzinę" gdzieś tam błądzi po portfelu ale to taki raczej wentyl bezpieczeństwa psychologicznego. Ja do tej pory jakoś nie miałem problemów z bankomatami czy terminalami na Chorwacji i może stąd to moje przeświadczenie. Raz jeszcze pozdrawiam- VIDIMO SE!!
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 28.05.2012 22:44

ja się zabezpieczam w dwie strony karta gdzie się da i gotówka w kieszeni ... Nie wypłacałem z bankomatów w Cro i nie wiem,czy się odważę jakoś nie mam przekonania ( za duża dupa jestem ) Co do płacenia za apartament/hotel zawsze reguluje przelewem całość i jak do tej pory nigdy nie żałowałem .
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 29.05.2012 05:39

kryniu88888 napisał(a):ja się zabezpieczam w dwie strony karta gdzie się da i gotówka w kieszeni ... Nie wypłacałem z bankomatów w Cro i nie wiem,czy się odważę jakoś nie mam przekonania ( za duża dupa jestem ) Co do płacenia za apartament/hotel zawsze reguluje przelewem całość i jak do tej pory nigdy nie żałowałem .

ODWAŻ się i wypłacaj kuny z bankomatów!!! Gwarantuję Ci, że kurs jest niższy niż w polskich kantorach czy bankach!! Pozdrawiam :papa:
Tika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tika » 29.05.2012 06:03

ODWAŻ się i wypłacaj kuny z bankomatów!!! Gwarantuję Ci, że kurs jest niższy niż w polskich kantorach czy bankach!! Pozdrawiam :papa:[/quote]

Wielokrotnie sprawdzone , kurs przy wypłacie z bankomatu jest korzystniejszy aniżeli w polskich kantorach.
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 29.05.2012 06:24

A ile jednorazowo można wypłacić?, no i czy w Orebić są bankomaty?
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 29.05.2012 09:28

Mariusz1 napisał(a):A ile jednorazowo można wypłacić?, no i czy w Orebić są bankomaty?

Tutaj masz wykaz bankomatów raczej niepełny ale zawsze coś:
https://www.otpbanka.hr/html/bankomati.htm

http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect ... i+uredjaji
coś jest w Orebicu!!! A co jednorazowych wypłąt to zależy jaki masz ustalony limit na karcie!! Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacisz kartą czy gotówką - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone