Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie za paliwo Visą Electron ???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.06.2006 06:22

Miłego dnia ! Słuchajcie czy przy takich operacjach pobierana jest jakaś prowizja za granicą ? Czy tylko przeliczany jest kurs danej waluty do złotówki ?
Dziękuję za odp. Artur
arci59
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arci59 » 11.06.2006 19:13

Bahama napisał(a):Miłego dnia ! Słuchajcie czy przy takich operacjach pobierana jest jakaś prowizja za granicą ? Czy tylko przeliczany jest kurs danej waluty do złotówki ?
Dziękuję za odp. Artur

witam tylko kurs twojego banku :)i zawsze wyjdzie ci taniej niż zakup waluty oraz z prblemem co zrobiż z drobnymi po powrocie :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.06.2006 19:17

Super ! Dzięki kolego !
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.06.2006 07:15

Ale za to płacąc Visą Elektron za granicą można poczekać sobie trochę na autoryzacje.
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 12.06.2006 07:41

zalezy z jakiego banku ma sie visa elektron, przykladowo mBank juz pobiera prowizje za transakcje bezgotowkowe, o ile sa one w innej walucie niz waluta rozliczeniowa, a kuna jest inna.

Proponuje aby kazdy sobie dokladnie sprawdzil we wlasnym banku.

oto link do mBanku
http://www.mbank.com.pl/przewodnik/opla ... ctron.html

Pozdrawiam
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 12.06.2006 07:46

Irecki napisał(a):zalezy z jakiego banku ma sie visa elektron, przykladowo mBank juz pobiera prowizje za transakcje bezgotowkowe, o ile sa one w innej walucie niz waluta rozliczeniowa, a kuna jest inna.

Proponuje aby kazdy sobie dokladnie sprawdzil we wlasnym banku.

oto link do mBanku
http://www.mbank.com.pl/przewodnik/opla ... ctron.html

Pozdrawiam

A to mnie zaskoczyło... I nie lubię numerów z gwiazdką *
Powinni w wierszu cennika to napisać, bo mi to umknęło.
Marena
Podróżnik
Płacenie kartą VISA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marena » 12.06.2006 08:03

W moim banku udzielono mi informacji, że kwota, którą należy zapłacić kartą VISA przeliczana jest na Euro, a następnie na PLN + od 1.06.2006 3% prowizji dla banku od zralizowanej transakcji. Ale to i tak wychodzi taniej i wygodniej niż kupowanie walut w PL.
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 12.06.2006 08:16

A ja inaczej do tego podchodze. Karte oczywiscie zabieram, ale zabieram rowniez gotowke w PLN, takowa wymieniam w kantorze na granicy w ilosci potrzebnej do dokonania stosownych oplat na autostradzie i stacjach paliw. Reszte wymienie juz na miejscu w banku lub kantorze, unikajac zawyzonych kursow przy granicy. Oszczedazm tu na roznicach pomiedzy wymiana PLN na Euro i potem znow Euro na Kune, no i na magazynowaniu waluty obcej oraz mnogosci w tych walut w portfelu. Oczywiscie posiadam tez stosowna kwote w euro dla ludzi od ktorych wynajmuje apartament.

Dla mnie tak jest wygodniej, bo mniej biegam w PL po kantorach a i na miejscu decyduje ile bede potrzebowal Kun wymnieniajac je z PLN. Nawet jak rozniaca w kursach bedziej mniej korzystna niz w stosunklu do Euro to roznica bedzie na poziomie kilku paczek fajek ... tu i tak chyba przesadzam.
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 12.06.2006 18:54

Łukasz napisał(a):Ale za to płacąc Visą Elektron za granicą można poczekać sobie trochę na autoryzacje.

Ja nawet w Polsce czekałem kiedyś 20 minut.

Trochę się boję płacić kartą. Chyba trzeba mieć jednak zapas EURO.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 12.06.2006 19:24

pepe1969 napisał(a):
Łukasz napisał(a):Ale za to płacąc Visą Elektron za granicą można poczekać sobie trochę na autoryzacje.

Ja nawet w Polsce czekałem kiedyś 20 minut.

Trochę się boję płacić kartą. Chyba trzeba mieć jednak zapas EURO.

Zgoda Euro trzeba mieć. Przekonałem się o tym dobitnie dwa lata temu na wakacjach w Bawarii. W Monachium, w wielu miejscach nie przyjmowano karty przy płatnościach poniżej 15 E. Z kolei automat biletowy komunikacji miejskiej obsługiwał tylko karty czipowe. Potem na prowincji ale w duzym sklepie nie zadziałała ani visa clasic ani maesto. Rok wcześnie w Berlinie i jeszcze w paru miejscach na pólnocy Niemiec za co tylko chciałem płaciłem maestrem, ot co.
blacha
Croentuzjasta
Re: Płacenie kartą VISA

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 13.06.2006 11:35

Marena napisał(a):W moim banku udzielono mi informacji, że kwota, którą należy zapłacić kartą VISA przeliczana jest na Euro, a następnie na PLN + od 1.06.2006 3% prowizji dla banku od zralizowanej transakcji. Ale to i tak wychodzi taniej i wygodniej niż kupowanie walut w PL.

Marena, a w jakim banku masz karte?
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 13.06.2006 12:24

Potwierdzam kłopoty z płaceniem Visą Elektron,w zeszłym roku w Słowenii i w Cro.Uratowała mnie MC.
pozdrawiam
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.06.2006 13:23

pt napisał(a):

Potwierdzam kłopoty z płaceniem Visą Elektron,w zeszłym roku w Słowenii i w Cro.Uratowała mnie MC.
pozdrawiam

mnie też spotkały parę lat temu trudności przy płaceniu elektronem na stacjach za granicą i od tej pory zawsze mam przy sobie visę classic. w bieżącym roku była ona ponownie w użyciu i nie mam żadnych zastrzeżeń.
myślę, że taką kartę może dostać każdy posiadacz roru - opłata za wydanie to ok. 50 zł, wznawia sie chyba co roku.
pozdrawiam 8)
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 13.06.2006 15:34

Mimo wszystko nalepszy kurs miałem jak kupowałem Euro i wymieniałem na kuny w kantorze. Płacąc karta ten kurs był trochę gorszy kilka procent sumy . Oczywiście wszystko zależy od wielkosci . Może najlepsze rozwiązanie jest zabrać 75% w gotówce i rezerwę reszte na karcie. Ja nigdy nie miałem problemów z Elektronem nawet raz usiadłem na nim i był mocno wygięty więc była obawa że nic z tego ( a byłem już bez pieniędzy) ale bankomat okazał sie litosciwy. Tak to bywa
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 13.06.2006 16:19

Ja mam kartę Maestro w ING Bank, mam nadzieję że nie będzie problemów w płaceniu za granicami Polski. ING nie pobiera prowizji za płacenie kartą, a przy wyjmowaniu ze ściany pobiera 3% bez względu na ilość gotówki. Dodatkowo biorę V.Electron i gotówkę w EUR.

Zastanawiałem się nad założeniem konta w BZ WBK, reklamują że przez najbliższe miesiące założenie konta 0zł, abonament 0zł, wypłata z bankomatu poza granicami kraju 0zł ! Jednak przemyślałem to i doszedłem do wniosku, że może i nie pobierają prowizji ale mogą przeliczać walutę po wielce niekorzystym dla klienta kursie.... Czy miał ktoś styczność tym bankiem lub posiada jakieś ciekawe opinie na temat tej promocji - zapraszam do wypowiedzi. :wink:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone