Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

płacenie za autostrady kartą kredytową

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tkus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkus » 19.05.2006 11:07

Witam Wszystkich,

Potrzebuje informacji czy jest możliwości płacenia kartą kredutową za autostrady w Słowenii ( odcinek Sentilj - Maribor) i Chorwacji (Karpina - Split). Jeżeli tak to na jak są oznaczone takie bramki w Słowenii i Chorwacji.

Z gory dziekuje za odpowiedzi
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 19.05.2006 11:14

Podpinam sie pod pytanie. Ktoś pisał, że niby można ale wolałbyw wiedzieć na 100% zanim nie kupie/wypłace odpowiedniej ilości QN.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 19.05.2006 11:19

tkus napisał(a):Witam Wszystkich,

Potrzebuje informacji czy jest możliwości płacenia kartą kredutową za autostrady w Słowenii ( odcinek Sentilj - Maribor) i Chorwacji (Karpina - Split). Jeżeli tak to na jak są oznaczone takie bramki w Słowenii i Chorwacji.

Odcinek Sentilj- Maribor kosztuje chyba ok 0,40-0,80Euro więc nie podejrzewam aby można było płacić kartą.Koszty operacji będą wyższe niż wartośc płaconego odcinka( Oczywiście za operację nie ty płacisz tylko słoweńcy) ,więc wydaje mi sie że nawet jeżeli przyjmują karty , będa utrudniać Ci ta operację.
Ostatnio edytowano 19.05.2006 20:19 przez Puzzle1, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2006 11:54

W Słowenii autostrada kosztuje ok.1E ,więc trzeba mieć drobne,natomiast w chorwacji mozna płacić kartą bez problemu,w ubiegłym roku płaciłem kartą,kurs euro jest bardzo korzystny,bardziej opłacalny niz opłata gotówką.Pozdr.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.05.2006 14:27

tkus napisał(a):Witam Wszystkich,

byłem w cro w tym roku i płaciłem kartą visa zarówno za ten króciótki odcinek w słoweni (też myślałem, że mam drobny problem z uwagi na brak bilonu w euro - bo raczej w euro w słoweni reszty nie dostaniesz) - bez żadnego problemu jak i za jeden odcinek w cro - nawet nie u osoby pobierającej opłatę tylko wrzuciłem kartę " w ścianę ". na pewno więc można w ten sposób płacić.
pozdrawiam. :P
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 19.05.2006 16:15

A jak to wygląda technicznie,nigdy nie płaciłem na autostradzie kartą :oops:
Czy ktoś dokonuje całej operacji jak u nas na stacji benzynowej czy to jest urządzenie przypominające bankomat :?: Wiem że przy wjeździe pobiera się kwit, a rozlicza przy wyjeździe z autostrady. :roll:
Asia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 19.05.2006 17:06

Opowiem moją historię płacenia kartą w bramce autostradowej na Słowenii. Wracając z Cro, po zapłaceniu mandatu, zostały nam dosłownie grosze na dalszą drogę. W Słowenii trafił się objaz który skierował nas na autostradę, ale trzeba było pokonać dłuższy odcinek niż "normalnie". No i opłata większ a tu portfel pusty. po mału podjechalismy do bramki zobaczyć czy można płacic kartą. Jest logo Visy I Mastercard. Uradowani wjeżdżamy a tu Słoweniec upiera się, że karta jest "niedobra" nawet nie próbując jej przepuścić przez portal! Mąż wyjął swoją i też ta sama reakcja Słoweńca. Oczywiście kolejka zrobiła się za nami ogromna. Czarna rozpacz! Chciałam pokazać kierowcom z tyłu, że musimy się wycofać, ale nic z tego. Usiłowałam jeszcze jakoś tłumaczyć tym z "tyłu", że MUSIMY cofnąć no i z jednego auta wysunęła się ręka z pieniędzmi! Ale się zawstydziłam! Nerwy były straszne bo niby dlaczego nasze karty były niedobre?! W tej sytuacji kiedy wiedzieliśmy, że za moment zablokujemy wszystkich wzięłam te pieniądze. Po przejechaniu tej nieszczęsnej bramki stanęliśmy na poboczu aby podziękować "Dobroczyńcy" ale w tych nerwach nawet nie zapamiętałam jakie to było auto. Było to 2 lata temu więc być może teraz jest inaczej, ale naprawdę radzę na bramki mieć drobne.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 19.05.2006 19:18

beniu11 napisał(a):A jak to wygląda technicznie,nigdy nie płaciłem na autostradzie kartą :oops:
Czy ktoś dokonuje całej operacji jak u nas na stacji benzynowej czy to jest urządzenie przypominające bankomat :?: Wiem że przy wjeździe pobiera się kwit, a rozlicza przy wyjeździe z autostrady. :roll:

Jesteś z Poznania, a Autostrada Wielkopolska jest też na karty. Można spróbować tam, operacja wygląda dokładnie tak samo jak na stacji.
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 19.05.2006 20:42

Puzzle1 napisał(a):
beniu11 napisał(a):A jak to wygląda technicznie,nigdy nie płaciłem na autostradzie kartą :oops:

Jesteś z Poznania, a Autostrada Wielkopolska jest też na karty. Można spróbować tam, operacja wygląda dokładnie tak samo jak na stacji.

Dzięki za propozycję, ale mam jechać tylko po to aby zobaczyć jak to się robi :?: Nie prościej napisać w jednym zdaniu :?: A nawiasem mówiąc jeszcze nie jechalem autostradą Wielkopolską bo nie mialem takiej potrzeby :lol:
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 19.05.2006 21:49

Procedura nie jest skomplikowana - na wjeźzie na autostradę pobierasz z automatu kwitek na którym wydrukowana jest nazwa wjazdu. Na zjazdach z autostrady znajdują się punkty poboru opłat. Zatrzymujesz się koło okienka, podajesz swój kwitek i po chwili na wyświetlaczu koło okienka pookazuje się należność za przejazd w kunach i w EURO.
Następnie:
1. Podajesz gotówkę, dostajesz resztę i odjeżdżasz
lub
2. Podajesz kartę, podpisujesz się na kwitku i odjeżdżasz
Honorowane są napewno karty systemu Visa i Mastercard. Zarówno wypukłe jaki i płaskie (np Visa Electron lub Maestro)
Pozdrawiam I szerokiej drogi :D
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 19.05.2006 21:52

Wielkie dzięki :D Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2006 15:39

Podajesz kartę, podpisujesz się na kwitku i odjeżdżasz
Odemnie nie chcieli podpisu,ja podałem kartę, a karta była żony. :lol:
js
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) js » 21.05.2006 23:09

Nie wiem jak w Słowenii bo nie jechałem autostradą ale w Cro wjeżdżasz na autostradę , naciskasz przycisk i wychodzi kwit, przy zjeździe stoja bramki i podajesz kwit obsługującemu, na wprost na wyswietlaczu jest cena w Kunach i Euro, placisz gotowką lub kartą (płaciłem po 2-3 Euro kartą - nie miałem kun wracając i nie było zadnego problemu i nie chcieli podpisu ani pinu - tak normalnie) ale karta zawsze może niezadziałać tak jak w sklepie warto mieć jakis cash (euro lub kuny).
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 22.05.2006 00:20

beniu11 napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):

Dzięki za propozycję, ale mam jechać tylko po to aby zobaczyć jak to się robi :?: Nie prościej napisać w jednym zdaniu :?: A nawiasem mówiąc jeszcze nie jechalem autostradą Wielkopolską bo nie mialem takiej potrzeby :lol:

Na autostradzie A2 w Polsce płaci sie normalnie kartą, tak jakbyś płacił na stacji benzynowej za paliwo lub w sklepie za "coś tam" :) Podjeżdżasz, dajesz kartę i czekasz, aż Cię pani na bramce "zczardżuje". Jednak dla mnie karta na autostradzie to ostateczność. Tak prawdę mówiąc to przez nie są korki przy bramkach, bo niestety trzeba chwilkę odczekać, aż autoryzują transakcję... Więc mimo wszystko chyba lepiej mieć gotówkę :)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 22.05.2006 07:08

Asia napisał(a):Opowiem moją historię płacenia kartą w bramce autostradowej na Słowenii. Wracając z Cro, po zapłaceniu mandatu, zostały nam dosłownie grosze na dalszą drogę. W Słowenii trafił się objaz który skierował nas na autostradę, ale trzeba było pokonać dłuższy odcinek niż "normalnie". No i opłata większ a tu portfel pusty. po mału podjechalismy do bramki zobaczyć czy można płacic kartą. Jest logo Visy I Mastercard. Uradowani wjeżdżamy a tu Słoweniec upiera się, że karta jest "niedobra" nawet nie próbując jej przepuścić przez portal! Mąż wyjął swoją i też ta sama reakcja Słoweńca. Oczywiście kolejka zrobiła się za nami ogromna. Czarna rozpacz! Chciałam pokazać kierowcom z tyłu, że musimy się wycofać, ale nic z tego. Usiłowałam jeszcze jakoś tłumaczyć tym z "tyłu", że MUSIMY cofnąć no i z jednego auta wysunęła się ręka z pieniędzmi! Ale się zawstydziłam! Nerwy były straszne bo niby dlaczego nasze karty były niedobre?! W tej sytuacji kiedy wiedzieliśmy, że za moment zablokujemy wszystkich wzięłam te pieniądze. Po przejechaniu tej nieszczęsnej bramki stanęliśmy na poboczu aby podziękować "Dobroczyńcy" ale w tych nerwach nawet nie zapamiętałam jakie to było auto. Było to 2 lata temu więc być może teraz jest inaczej, ale naprawdę radzę na bramki mieć drobne.

na szczęscie są jeszcze dobrzy ludzie :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone