Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

płacenie za autostrady kartą kredytową

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 22.05.2006 21:15

Opowiem moją historię płacenia kartą w bramce autostradowej na Słowenii. Wracając z Cro, po zapłaceniu mandatu, zostały nam dosłownie grosze na dalszą drogę. W Słowenii trafił się objaz który skierował nas na autostradę, ale trzeba było pokonać dłuższy odcinek niż "normalnie". No i opłata większ a tu portfel pusty. po mału podjechalismy do bramki zobaczyć czy można płacic kartą. Jest logo Visy I Mastercard. Uradowani wjeżdżamy a tu Słoweniec upiera się, że karta jest "niedobra" nawet nie próbując jej przepuścić przez portal! Mąż wyjął swoją i też ta sama reakcja Słoweńca. Oczywiście kolejka zrobiła się za nami ogromna. Czarna rozpacz! Chciałam pokazać kierowcom z tyłu, że musimy się wycofać, ale nic z tego. Usiłowałam jeszcze jakoś tłumaczyć tym z "tyłu", że MUSIMY cofnąć no i z jednego auta wysunęła się ręka z pieniędzmi! Ale się zawstydziłam! Nerwy były straszne bo niby dlaczego nasze karty były niedobre?! W tej sytuacji kiedy wiedzieliśmy, że za moment zablokujemy wszystkich wzięłam te pieniądze. Po przejechaniu tej nieszczęsnej bramki stanęliśmy na poboczu aby podziękować "Dobroczyńcy" ale w tych nerwach nawet nie zapamiętałam jakie to było auto. Było to 2 lata temu więc być może teraz jest inaczej, ale naprawdę radzę na bramki mieć drobne.

na szczęscie są jeszcze dobrzy ludzie

W takiej sytuacji też okazałbym się dobrym :wink: lepiej stracić 1 E niż czekać w kolejce lub cofać na autostradzie. :lol:

Ps. Widać ze słoweńca był niezły upierdliwiec ale mnie coś podobnego spotkało w Austrii na stacji - że niby moja karta jest niedobra a na drzwiach jak byk stoi Visa Electron i Mastercard - ja miałem Visę żona Master a pipie z obsługi nie czyta - nawrzeszczałem że są za murzynami ale chcąc niechcąc zapłaciłem gotówką. Od tego czasu omijam tą stację a co - klient nasz Pan i niech mnie pocałują :twisted:
dzida23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzida23 » 23.05.2006 21:18

Drodzy moi mam pytanie czy honorują karte MAESTRO? Dajcie znać, bo wyjazd za niedługo a chciałbym być przygotoany gotówkowo :sm: Serdeczne dzięki za pomoc!!!
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.05.2006 06:12

dzida23 napisał(a):Drodzy moi mam pytanie czy honorują karte MAESTRO? Dajcie znać, bo wyjazd za niedługo a chciałbym być przygotoany gotówkowo :sm: Serdeczne dzięki za pomoc!!!

Moje doświadczenia są takie - bez problemu płaciłem kartą VE za autostradę na Istrii, natomiast nie udało się kartą zapłacić w Słowenii - żadna z 3 kart (VE, Visa Classic, Maestro/Cirrus) nie chciała się zautoryzować i musiałem wyciągnąć 20 Euro z portfela...
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 24.05.2006 06:43

Proszę, wytłumaczcie mi po co prowadzicie te akademickie dyskusje na temat płacenia kartą przy przejeżdzie przez słowenie.
Ja osobiście nie rozumiem. To strata czasu, i zaśmiecanie corocznie forum.
dzida23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzida23 » 24.05.2006 10:20

jdubowski napisał(a):
dzida23 napisał(a):Drodzy moi mam pytanie czy honorują karte MAESTRO? Dajcie znać, bo wyjazd za niedługo a chciałbym być przygotoany gotówkowo :sm: Serdeczne dzięki za pomoc!!!

Moje doświadczenia są takie - bez problemu płaciłem kartą VE za autostradę na Istrii, natomiast nie udało się kartą zapłacić w Słowenii - żadna z 3 kart (VE, Visa Classic, Maestro/Cirrus) nie chciała się zautoryzować i musiałem wyciągnąć 20 Euro z portfela...

dzięki za pomoc :D
z tego wynika że gotówka mile widziana :hut:
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 24.05.2006 19:33

W Słowenii płaciłem gotówką, ale w Chorwacji za autostradę można płacić większościa popularnych w Polsce kart. Poniżej link do informacji o rodzajach akceptowanych kart (na liście nie ma kart VISA Electron, ale w zeszłym roku płaciłem za autostradę właśnie tą kartą)
http://www.hac.hr/modules.php?r=cestarina&l=en
Mam nadzieję że to rozwiewa wszelkie wątpliwości :)
Pozdrawiam!
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 25.05.2006 09:26

A ja mam inne pytanko. Czy radzicie zlotówki wymienic na euro juz w Polsce? A potem ewentualnie w Chorwacji wymienic na kuny. Czy wziąć troszke pieniążków w euro a reszte wymienić dopiero na miejscu. Nie znam przeliczników i nie wiem jak korzystniej
tkus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkus » 25.05.2006 09:57

Najlepiej wymienic złotówki na euro w Polsce, a dopiero w Chorwacji na kuny. Wychodzi korzystnie, a poza tym nie wszedzie w Chorwacji wymienisz złotówki na kuny. Poza tym radze płacic kartami kredetowymi, gdyż zawsze byl dobry przelicznik kursu.

Pozdrowienia
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 25.05.2006 11:13

No tak własnie myślałam. A co z wypłacaniem pieniędzy z bankomatów. Słyszałam, że nie ma problemu. Ale wypłacić można tylko knuty.
tkus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkus » 25.05.2006 11:16

Genaralnie ja stosuje zasade, ze tam gdzie mozna ( stacje benzynowe, restauracje, itp płace kartą) ale zawsze wymieniam po kilkanascie EURO na kuny dla wlasnego bezpiczenstwa. Bankomatów unikm ze wzgledu na prowizje jaka sie pobiera za wypłte gotówki. Z bankomatów oczywiscie wybierasz w kunach
dzida23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzida23 » 25.05.2006 17:25

Dzięki wszystkim za pomoc w temacie kart płatniczych.
Napewno te informacje będą bardzo przydatne nie tylko mnie.
Jeszcze raz dzięki :hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2006 18:25

KasiaN napisał(a):A ja mam inne pytanko. Czy radzicie zlotówki wymienic na euro juz w Polsce? A potem ewentualnie w Chorwacji wymienic na kuny. Czy wziąć troszke pieniążków w euro a reszte wymienić dopiero na miejscu. Nie znam przeliczników i nie wiem jak korzystniej

W innyn temacie było o przelicznikach:
http://www.bankier.pl/inwestowanie/noto ... tml?zakl=k
za np. 100 dolarów dostaniesz ok. 300 zł.
za ok. 300 zł. kupisz kupisz 76 euro.
http://www.mjenjacnice.com/
W Chorwacji
za 100 USD dostaniesz ok. 566 kun
za 76 EURO dostaniesz ok. 553 kun
za 300 ZŁ dostaniesz ok. 555 kun
Wygląda na to, że wg kursu dnia dzisiejszego dolarami warto sobie zawracać głowę - na stu dolarach masz piwo gratis
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 25.05.2006 18:42

Janusz ma absolutnie racje racje !!!!!!!
DLA TYCH KTÓRZY NIE MAJĄ JESZCZE "WALUTY"
Aktualnie dolar stoi, b nisko EUR/UDS 1.28 myśle że do wakacji trend ulegnia zmianie odstawiam ok 1,22 to powoduje, że dzisiaj (1 USD=3,08),
powinien się kształtowac na poziomie ok 3,23 , a w konsekwencji kupimy kuny o ok. 4,7% taniej.
Jeśli planujecie kupno walyt do wymiany w Chorwacji to polecam aktualnie kupic dolary.
Zobaczycie powtórzę ten post na koniec czerwca. I zobaczymy.
Troszke się na tym znam.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

płacenie za autostrady kartą kredytową - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone