Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie karta

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dodidu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dodidu » 24.06.2004 09:20

Jeden szczegół mnie tylko strasznie denerwuje przy płaceniu kartami w cro i w słoweni - NIKT NIGDY nie sprawdził zgodności podpisu z kartą. Do tego stopnia ,że karte oddawali mi jeszcze nim potwierdzenie wyszlo z posa.
Postanowiłem zacząć małą akcję dywersyjną :twisted:
Na potwierdzeniach podpisywałem się jako: Miki Mouse.
Pomimo tego że pisałem dla ułatwienia drukowanymi literami, nigdy nie zwrócono mi uwagi.
Tak więc jeżeli ktoś zabiera karty - w szczególności kredytowe - to pilnować jak oka w głowie, bo potencjalny złodziej nie bedzie miał żadnych problemów z zakupami.

pozdr.
Leo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leo » 24.06.2004 10:04

Witajcie
I jeszcze 1 post dot. mbanku

Witam
Jestem klientem Waszego Banku, a wyjeżdzając niedługo do Chorwacji mam
pytanie:
- czy korzystając z karty debet. Visa Electron lub kredyt. Visa Clasic
pobierana jest prowizja za zakupy w obrocie bezgotówkowym oraz jak wygląda
kwestia wypłacania waluty w tym przypadku kun z bankomatów. Czy prowizja
jest zależna od rodzaju karty, kiedy jest pobierana prowizja a kiedy nie?
Dziękuję za odpowiedz.

uprzejmie informuję, iż w transakcjach dokonywanych karta za granicą
rozróżnia się dwa etapy:
I etap:
autoryzacja transakcji (dokonanie blokady środków na rachunku)
Odbywa się po przeliczeniu transakcji przez VISA z waluty oryginalnej (dla
kart debetowych, które zostały wydane przed 01.10.2003 r. na USD; dla kart
debetowych, które zostały wydane po 01.10.2003 r. na Euro; dla kart
kredytowych z na Euro) a następnie z USD/Euro na PLN po kursie średnim NBP
dodatkowo pomniejszonym o 2%. Stosuje się niższy kurs do autoryzacji w celu
umożliwienia dokonania transakcji w przypadku chwilowych wahań kursów.
II etap:
rozliczenie transakcji (faktyczne obciążenie rachunku)
Odbywa się po przeliczeniu przez VISA transakcji z waluty oryginalnej na
USD/Euro po kursach obowiązujących w VISA w dniu rozliczenia transakcji.
Natomiast z USD/Euro na PLN przeliczenia dokonuje mBank po kursach sprzedaży
dla dewiz obowiązujących w BRE Banku S.A. w dniu rozliczenia transakcji.

Ponadto, w Taryfie Prowizji i Opłat mBanku widnieje informacja, iż w
przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w
walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za
przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji.

Wypłaty środków z bankomatów za granicą obciążone są stałą prowizją w
wysokości 10 zł od wypłaty.

Pozdr
Leo
Jaskul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaskul » 24.06.2004 10:51

Szanowny Panie.
Oplata 2% przy wykonywaniu transakcji kartą płatniczą w walucie innej niz waluta rozliczeniowa danej karty została wyszczególniona na skutek Ustawy o elektronicznych środkach platniczych, która weszla w zycie w pazdzieniku 2003 roku. Taka oplata zostala wyszczegolniona w mBanku, natomiast nie posiadamy informacji o oplatach i prowizjach ujawnionych w innych bankach. Pytanie o to czy w innych bankach nie jest pobierana oplata nalezy kierowac tylko i wylacznie do tych bankow i liczyc na rzetelna odpowiedz.
Tyle mi odpisali w mbanku.
Każdemu piszą coś ale nie do końca to samo. Jedno jest pewne za każdą transakcję np za kamping, paliwo itp płacimy w mbanku 2% prowizji!
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 24.06.2004 11:00

Tak własnie mysle że mbank zaczyna własnie zarabiać.
moze 2 % to nie duzo ale dodatkowo jeszcze niekorzystne są kursy walut.
Ostatnio na Słowacji zapłaciłem kartą na próbe i korona kosztowała mnie 0,12 zł czyli byłem conajmniej 10% do tyłu niz gdybym wymienił złotówki na korony na granicy.
Chyba juz koncza sie złote czasy płacenia kartą- stało sie to modne wiec czas na tym zarobić
BB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BB » 24.06.2004 13:03

W ubiegłym roku mielismy karte VISA Electron - Inteligo. Prowizja tylko przy wypłatach z bankomatu (8,50 PLN), przy płatnościach bezgotówkowych żadnych prowizji. W dodatku chwilę po dokonaniu transakcji SMSiki z informacja o transakcji przeliczonej od razu na PLN.
woj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) woj » 26.06.2004 10:44

BB napisał(a):W ubiegłym roku mielismy karte VISA Electron - Inteligo. Prowizja tylko przy wypłatach z bankomatu (8,50 PLN), przy płatnościach bezgotówkowych żadnych prowizji. W dodatku chwilę po dokonaniu transakcji SMSiki z informacja o transakcji przeliczonej od razu na PLN.

Witam
Czy wszędzie można było płacić tą kartą?
Pzdr
woj :D
Korala
Croentuzjasta
Katą wygodnie, ale nie zawsze bezpiecznie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 27.06.2004 10:56

W 2002 roku, w tydzień po moim powrocie z Chorwacji ktos dokonał w Bośni trzech transakcji na moją kartę Visa (classic-czyli wypukła).
Na szczęście w tych samych dniach płaciłem kartą w Polsce więc nie było problemu z udowodnieniem, że to nie były moje zakupy.
Kartę najprawdopodobniej skopiowano w trakcie płacenia za paliwo lub restaurację na odcinku Karlovac- Zadar (tam jej używałem no i do Bośni blisko). Bank uznał reklamację, ale co się nadenerwowałem to moje.
Chorwaci są uczciwi, ale czy Bośniacy też to wątpię.

Od tej pory nie spuszczam karty z oka, ale na niektórych stacja benzynowych mają zwyczaj przeciągać kartę nie tylko przez terminal, ale też przez czytnik kasy fiskalnej. Co się później dzieje z danymi z karty?
Nie umieli mi wytłumaczyć dlaczego, taki mają przepis więc to robią, jak się nie podoba to płacić gotówką.

W każdym razie teraz biorę jedną kartę z małym limitem na płacenie w miejscach niepewnych, no i drugą normalną. 100% pewności nie ma, ale ryzyko mniejsze.
No i sprawdzam codziennie tranzakcje (lub stan konta) na karcie!
Leo
Croentuzjasta
Re: Katą wygodnie, ale nie zawsze bezpiecznie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leo » 28.06.2004 05:44

Korala napisał(a):W 2002 roku, w tydzień po moim powrocie z Chorwacji ktos dokonał w Bośni trzech transakcji na moją kartę Visa (classic-czyli wypukła).
Na szczęście w tych samych dniach płaciłem kartą w Polsce więc nie było problemu z udowodnieniem, że to nie były moje zakupy.
Kartę najprawdopodobniej skopiowano w trakcie płacenia za paliwo lub restaurację na odcinku Karlovac- Zadar (tam jej używałem no i do Bośni blisko). Bank uznał reklamację, ale co się nadenerwowałem to moje.

Od tej pory nie spuszczam karty z oka, ale na niektórych stacja benzynowych mają zwyczaj przeciągać kartę nie tylko przez terminal, ale też przez czytnik kasy fiskalnej. Co się później dzieje z danymi z karty?
Nie umieli mi wytłumaczyć dlaczego, taki mają przepis więc to robią, jak się nie podoba to płacić gotówką.

W każdym razie teraz biorę jedną kartę z małym limitem na płacenie w miejscach niepewnych, no i drugą normalną. 100% pewności nie ma, ale ryzyko mniejsze.

No to żeś napuścił strrrrrrracha co niektórym, brrrrr....
Wniosek z tego taki że lepiej obserwować gościa co przed nami robi zakupy kartą (co z nią robią :( )a potem ewntualnie też płacić kartą lub wiadomo gotówka.
Hmmm.......
Zibi27
Globtroter
Re: Katą wygodnie, ale nie zawsze bezpiecznie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibi27 » 06.07.2004 13:21

Korala napisał(a):W 2002 roku, w tydzień po moim powrocie z Chorwacji ktos dokonał w Bośni trzech transakcji na moją kartę Visa (classic-czyli wypukła).

Też zauważyłem na stacji benzynowej że moją kartę przepuścił gość przez dwa urządzenia. Mam nadzieją że nie po to by ją skopiować.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone