Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 30.05.2017 22:28

Po drodze można wypłacić np za darmo euro w austrii lub słowenii.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 30.05.2017 22:36

Raphael napisał(a):
paulr napisał(a):Tylko wyjaśnijcie jakie to ma znaczenie przez ile walut rozliczana jest transakcja jak nas jako płatników interesują tylko 2.
pierwsza to ile płacimy w kunach a 2 to ile bank policzy nam za to złotówek.

Takie ma znaczenie, żeby wyszło taniej. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją w której podwójne przewalutowanie, nawet nie obarczone prowizją banku, było tańsze niż bezpośrednie.

paulr napisał(a):Jeśli znacie lepszą i tańszą ofertę od mojej, w której nie zaskoczy mnie przewalutowanie na poziomie 5.99% to napiszcie.
A nie od kilku wątków tylko że wprowadzam w błąd, mimo iż nie podaliście tańszej alternatywy do tego co ja napisałem.

Hm... jakby nie patrzeć to... wprowadzasz w błąd ;)

Alternatywy:
0,5790 zł - kantor stacjonarny w Katowicach
0,5655 zł - karta kredytowa Visa Getin*
0,5652 zł - karta debetowa MasterCard Kantor Alior USD (0,150802 x 3,7479)**
* tylko do płacenia kartą, zaś do wybierania gotówki nieopłacalne (jak zresztą każda chyba kredytówka) (karta darmowa pod warunkiem wykonania nią min. 5 transakcji miesięcznie)
** i do płacenia kartą, i do wybierania kun w bankomacie (1. wypłata w miesiącu gratis, każda następna 9 zł, karta darmowa pod warunkiem wykonania nią minimum 1 transakcji w ciągu 6 msc. od wydania)

I to jest akurat właśnie sensowna odpowiedź. Bo mamy konkretne kwoty i możemy je w jakiś sposób porównać.
Jedyna różnica to taka ze ja podałem przykład dla konta darmowego z którego spokojnie można korzystać w Polsce. I pewnie wiele ma konto w pko. Czasem starczy więc tylko np dobranie do visy karty master card. I mamy jedno kont i na Polskę i na Chorwację.
Ps. Dziś w Bytomiu widziałem kuny po 56 groszy.... Tylko albo ja mam pecha albo tak robią sprzedawcy. Do kupienia było ich niecałe 10......
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 30.05.2017 22:44

Tomy Lee napisał(a):Myślę, że zamiast przelicznika prosto z kun na złote jest prostsze rozwiązanie. Bałtyk albo Mazury i gwarantowany kurs w każdym banku 1:1 :mrgreen: :papa:
A tak na poważnie to kilka postów wcześniej tłumaczyłem do czego w banku jest podawany kurs kuny.

Jeśli ktoś nadal ma wątpliwości lub niezbyt jasno w poprzednich postach wysłowiłem się w kwestii zasad rozliczania transakcji zacytuję fragment regulaminu karty z mBanku - paragraf dotyczący zasad rozliczania transakcji:
"Dla wszystkich kart ze znakiem akceptacji Organizacji Płatniczej MasterCard International przewalutowanie transakcji kartowej dokonanej w walucie innej niż złoty polski wygląda jak poniżej:
1) Organizacja Płatnicza dokonuje przewalutowania kwoty transakcji kartowej na walutę rozliczeniową przy zastosowaniu kursów walutowych stosowanych przez Organizację Płatniczą, a następnie przekazuje informację o tej kwocie do Banku w celu rozliczenia. Termin otrzymania od Organizacji Płatniczej informacji, o której mowa w zdaniu poprzednim, jest niezależny od Banku,
2) Bank, na podstawie danych, o których mowa w pkt 1), dokonuje przewalutowania kwoty transakcji kartowej z waluty rozliczeniowej na złote polskie na podstawie kursu sprzedaży waluty rozliczeniowej określonego w Tabeli kursowej Banku obowiązującego o godzinie 12.00 w dniu rozliczenia transakcji kartowej..
3) Bank nalicza prowizję za przewalutowanie zgodnie z obowiązującą Taryfą,
"
W dużym skrócie tak jak pisałem - visa/master podaje jaką równowartość odpowiednio eur/usd stanowi kwota transakcji dokonanej w kunach i Wasz bank sprzedaje wam eur/usd po swoim kursie i z reguły jeszcze dolicza prowizję.
Dlatego nadal podtrzymuję, że dla osób płacących kartą najtańsza forma to rachunek w eur, kupić walutę w kantorze bądź e-kantorze, płacić po drodze i na miejscu za co tylko się da a visa poda kwoty wyrażone w euro bez względu czy miejsce transakcji to Węgry, Czechy, Bośnia czy Chorwacja. Tym sposobem wyjdzie chyba najtaniej. :oczko_usmiech:

Masz rację że najtaniej kupić walutę w e kantorze. Ja kupuję w jednym jeszcze po średnim kursie kantoru. W Austrii wypłacam w bankomacie euro i na miejscu wymieniam. Natomiast nie każdy chce się bawić w kilka kont. Kart itp. Jak ktoś raz na jakiś czas gdzieś jedzie to też mało opłacalne. Posiadania konta w euro przydaje się też podczas np płacenia zaliczki. Gdzie różnica w euro może być i 20 groszy. Natomiast jeśli chodzi o konto prowadzone w pln-ach. Z którego można płacić w sklepie i w bankomacie(bankomaty bez granic) za kuny poniżej 58 groszy to i tak dobra opcja. Tym bardziej ze samo konto obecnie jest juz bezpłatne i można mieć je tak jak np ja. W Polsce awaryjne praktycznie nie używane. A tylko używam do płatności w Chorwacji. Bo już np w strefie euro też bardzo nie opłacalne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2017 21:33

Tomy Lee napisał(a):
bigredone napisał(a):Tak na szybko - kuna 0,56 zł przy zakupie E w e-kantorze. Wypłata po drodze w strefie euro bezpłatnie. W banku od telefonów.

bigredone powiedz proszę a jak dokonać tej wypłaty po drodze? W oddziale banku za granicą czy w bankomacie? Przecież jak Ci po tym kursie co podajesz sprzedadzą kuny to tylko bezgotówkowo (na potrzeby przelewu zagranicznego) bo chyba żaden bank nie prowadzi rachunków w kunach a już tym bardziej nie wydaje do nich kart.

Nie byłem precyzyjny. Miałem na myśli zakup E w e-kantorze /np. 0,02 prowizji/, wypłata gratis w bankomacie w Słowenii lub Austrii. Potem wymiana na kuny w banku chorwackim. To na płatności gotówkowe. Konto w $ dla płatności bezgotówkowych w strefie walut narodowych.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 31.05.2017 21:42

Alternatywne rozwiązanie jakie podawałem wcześniej to rachunek w Eur w ING. Poza funkcjonalnością, którą opisujesz jest jeszcze możliwość wypłaty Eur z bankomatu w kraju bo stawiają też takie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2017 21:50

Tomy Lee napisał(a):Alternatywne rozwiązanie jakie podawałem wcześniej to rachunek w Eur w ING. Poza funkcjonalnością, którą opisujesz jest jeszcze możliwość wypłaty Eur z bankomatu w kraju bo stawiają też takie.

Nie będę się spierał który bank jest lepszy /?/, bo ogólnie banki mam w poważaniu alternatywnym :) Kiedyś szukałem takiego, który najmniej ze mnie wyssie i znalazłem ten co mam. Zapewne wymienię go na lepszy jak będzie okazja.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 31.05.2017 22:05

Tomy Lee napisał(a):Alternatywne rozwiązanie jakie podawałem wcześniej to rachunek w Eur w ING. Poza funkcjonalnością, którą opisujesz jest jeszcze możliwość wypłaty Eur z bankomatu w kraju bo stawiają też takie.

Wypłacają "nasze" euro czy jak bankomaty euronetu sprzedają nam euro a do banku trafia tylko ile ma pobrać w pln-ach. ?
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 01.06.2017 05:19

Wypłacasz swoje euro z rachunku w euro bez żadnych przeliczeń tak samo jakbyś wypłacał w Niemczech czy Austrii.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 01.06.2017 06:08

Jeden raz w miesiącu bez prowizji, każda następna wypłata to już 9zł.
Ale ja i tak u nich założyłem konto, najbardziej opłacalne, dzięki Tomy Lee :smo:
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 01.06.2017 06:28

Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś bo z tego co wiem limit jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu (liczony chyba do 28-go) jest przy operacjach gotówkowych w kasie. O limitach w bankomacie nie słyszałem ale dowiem się dziś i Ci potwierdzę.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2017 07:30

Tomy Lee napisał(a):Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś bo z tego co wiem limit jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu (liczony chyba do 28-go) jest przy operacjach gotówkowych w kasie. O limitach w bankomacie nie słyszałem ale dowiem się dziś i Ci potwierdzę.

Limit rzeczywiście dotyczy jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu, ale gotówki w kasie. Każda następna operacja gotówkowa niezależnie od kwoty to koszt 9 zł.

Jeżeli chodzi o koszty operacji bezgotówkowych, to każda wypłata z bankomatu w kraju ze strefy euro obciążona jest prowizją 3% wartości operacji,
natomiast w krajach z inną walutą dochodzi koszt przewalutowania również 3%.

Płatności kartą w strefie euro, nie są obciążone żadnymi opłatami, a dzienne limity, które obowiązują zarówno przy płatnościach jak i wypłatach z bankomatu, przypisane są do karty i można je zmieniać wg własnych preferencji.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.06.2017 09:56

Czyli trochę bez sens... Wybieram w bankomacie 100e a pobiera 103? Bo takoego czaegoś nawet mbank z wielkimi prowizjami nie ma i wypłaty w strefie euro są całkowocie bezpłatne. ( wypłata 100euro pobiera z konta 100e)
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 01.06.2017 10:37

walp napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś bo z tego co wiem limit jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu (liczony chyba do 28-go) jest przy operacjach gotówkowych w kasie. O limitach w bankomacie nie słyszałem ale dowiem się dziś i Ci potwierdzę.

Limit rzeczywiście dotyczy jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu, ale gotówki w kasie. Każda następna operacja gotówkowa niezależnie od kwoty to koszt 9 zł.

Jeżeli chodzi o koszty operacji bezgotówkowych, to każda wypłata z bankomatu w kraju ze strefy euro obciążona jest prowizją 3% wartości operacji,

Płatności kartą w strefie euro, nie są obciążone żadnymi opłatami, a dzienne limity, które obowiązują zarówno przy płatnościach jak i wypłatach z bankomatu, przypisane są do karty i można je zmieniać wg własnych preferencji.

Coś mi tu nie pasuje. Operacja bezgotówkowa to nie to samo co wypłata z bankomatu. Z tego co ja wiem od Pani, która zakładała mi rachunek wypłata euro w Polsce kartą wydaną do konta w euro z bankomatu ING wypłacajacego tylko euro jest bez limitu ilości transakcji i bez prowizji.
Coś chyba niepotrzebnie Wam zakręciłem temat. Pozostańmy przy opcji konto w euro+karta i płatności za granicą kartą w sklepach, za winiety, na bramkach, na stacjach benzynowych i gdzie tylko się da a bankomat to awaryjnie ostateczność.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2017 10:59

Tomy Lee napisał(a):Coś mi tu nie pasuje. Operacja bezgotówkowa to nie to samo co wypłata z bankomatu. Z tego co ja wiem od Pani, która zakładała mi rachunek wypłata euro w Polsce kartą wydaną do konta w euro z bankomatu ING wypłacajacego tylko euro jest bez limitu ilości transakcji i bez prowizji.

Miałem na myśli dzienne limity transakcyjne:
- płatność kartą za granicą
- wypłaty gotówki za granicą

W Polsce, tak jak owa Pani powiedziała, wypłaty są bez prowizji.

Tomy Lee napisał(a):Coś chyba niepotrzebnie Wam zakręciłem temat. Pozostańmy przy opcji konto w euro+karta i płatności za granicą kartą w sklepach, za winiety, na bramkach, na stacjach benzynowych i gdzie tylko się da a bankomat to awaryjnie ostateczność.

Jeżeli chodzi o możliwość wypłaty euro bez prowizji za granicą, to można skorzystać z opcji Cashback, która jest dostępna w wybranych sklepach, stacjach benzynowych, itd. Warunkiem jest posiadanie karty MasterCard do tego konta, a limit dzienny to równowartość 500 zł.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.06.2017 11:26

Tomy Lee napisał(a):
walp napisał(a):

Coś mi tu nie pasuje. Operacja bezgotówkowa to nie to samo co wypłata z bankomatu. Z tego co ja wiem od Pani, która zakładała mi rachunek wypłata euro w Polsce kartą wydaną do konta w euro z bankomatu ING wypłacajacego tylko euro jest bez limitu ilości transakcji i bez prowizji.
Coś chyba niepotrzebnie Wam zakręciłem temat. Pozostańmy przy opcji konto w euro+karta i płatności za granicą kartą w sklepach, za winiety, na bramkach, na stacjach benzynowych i gdzie tylko się da a bankomat to awaryjnie ostateczność.

A ktoś mi tu powiedział że to ja wprowadzam w błąd:)
ale wracając do tematu to :
- wypłata euro z bankomatu ing w Polsce euro jest bezpłatna, ile razy chcemy możemy wypłacać ale: na stronie ing nie ma listy z bankomatami więc trzeba się dowiedzieć w placówce gdzie takie obecnie są. A na chwilę obecną np na Śląsku gdzie mieszkam są 3, Chorzów, Katowice i Częstochowa. + jedna bezpłatna wypłata w placówce banku w miesiącu.
- natomiast za granicą już jest to te 3%. Nawet w Strefie Euro. A pozastrefa euro dochodzi jeszcze % za przewalutowanie z lokalnej waluty na Euro.
Gdzie w mbanku jest odwrotnie: W Polsce Euro nie wypłacimy, natomiast za granica już tak, i to beż kosztów.
Jest za to różnica kosztów w mbanku karta kosztuje 30zł rocznie (można negocjować i np ja mam ją bezpłatnie) a ing jest o 12 zł rocznie taniej i czy dadzą ją za darmo nie wiem.
Czyli starczy wypłacić raz w Austrii czy innym kraju równowartość około 100E i róznicy w opłacie rocznej już nie ma a wszystko więcej jak 100E jest na plus w mbanku jeśli chodzi o konto walutowe i wypłaty z bankomatów.
Wcześniej też pisałem że w inteligo dość tanio "kupuję" kuny bez opcji przewalutowania i tyle samo kosztuje mnie wypłata z bankomatu. Ale że tego roku nie wypłacałem jeszcze a tylko płaciłem chciałem zobaczyć w cenniku czy nadal tak jest i niestety za wypłatę z bankomatu też jest już opłata (za granica) chyba że ma się opcję bankomaty bez granic (ja na szczęście mam) przy czym nie da się jej włączyć już od kilku lat. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone