Raphael napisał(a):paulr napisał(a):Tylko wyjaśnijcie jakie to ma znaczenie przez ile walut rozliczana jest transakcja jak nas jako płatników interesują tylko 2.
pierwsza to ile płacimy w kunach a 2 to ile bank policzy nam za to złotówek.
Takie ma znaczenie, żeby wyszło taniej. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją w której podwójne przewalutowanie, nawet nie obarczone prowizją banku, było tańsze niż bezpośrednie.paulr napisał(a):Jeśli znacie lepszą i tańszą ofertę od mojej, w której nie zaskoczy mnie przewalutowanie na poziomie 5.99% to napiszcie.
A nie od kilku wątków tylko że wprowadzam w błąd, mimo iż nie podaliście tańszej alternatywy do tego co ja napisałem.
Hm... jakby nie patrzeć to... wprowadzasz w błąd
Alternatywy:
0,5790 zł - kantor stacjonarny w Katowicach
0,5655 zł - karta kredytowa Visa Getin*
0,5652 zł - karta debetowa MasterCard Kantor Alior USD (0,150802 x 3,7479)**
* tylko do płacenia kartą, zaś do wybierania gotówki nieopłacalne (jak zresztą każda chyba kredytówka) (karta darmowa pod warunkiem wykonania nią min. 5 transakcji miesięcznie)
** i do płacenia kartą, i do wybierania kun w bankomacie (1. wypłata w miesiącu gratis, każda następna 9 zł, karta darmowa pod warunkiem wykonania nią minimum 1 transakcji w ciągu 6 msc. od wydania)
Tomy Lee napisał(a):Myślę, że zamiast przelicznika prosto z kun na złote jest prostsze rozwiązanie. Bałtyk albo Mazury i gwarantowany kurs w każdym banku 1:1
A tak na poważnie to kilka postów wcześniej tłumaczyłem do czego w banku jest podawany kurs kuny.
Jeśli ktoś nadal ma wątpliwości lub niezbyt jasno w poprzednich postach wysłowiłem się w kwestii zasad rozliczania transakcji zacytuję fragment regulaminu karty z mBanku - paragraf dotyczący zasad rozliczania transakcji:
"Dla wszystkich kart ze znakiem akceptacji Organizacji Płatniczej MasterCard International przewalutowanie transakcji kartowej dokonanej w walucie innej niż złoty polski wygląda jak poniżej:
1) Organizacja Płatnicza dokonuje przewalutowania kwoty transakcji kartowej na walutę rozliczeniową przy zastosowaniu kursów walutowych stosowanych przez Organizację Płatniczą, a następnie przekazuje informację o tej kwocie do Banku w celu rozliczenia. Termin otrzymania od Organizacji Płatniczej informacji, o której mowa w zdaniu poprzednim, jest niezależny od Banku,
2) Bank, na podstawie danych, o których mowa w pkt 1), dokonuje przewalutowania kwoty transakcji kartowej z waluty rozliczeniowej na złote polskie na podstawie kursu sprzedaży waluty rozliczeniowej określonego w Tabeli kursowej Banku obowiązującego o godzinie 12.00 w dniu rozliczenia transakcji kartowej..
3) Bank nalicza prowizję za przewalutowanie zgodnie z obowiązującą Taryfą,"
W dużym skrócie tak jak pisałem - visa/master podaje jaką równowartość odpowiednio eur/usd stanowi kwota transakcji dokonanej w kunach i Wasz bank sprzedaje wam eur/usd po swoim kursie i z reguły jeszcze dolicza prowizję.
Dlatego nadal podtrzymuję, że dla osób płacących kartą najtańsza forma to rachunek w eur, kupić walutę w kantorze bądź e-kantorze, płacić po drodze i na miejscu za co tylko się da a visa poda kwoty wyrażone w euro bez względu czy miejsce transakcji to Węgry, Czechy, Bośnia czy Chorwacja. Tym sposobem wyjdzie chyba najtaniej.
Tomy Lee napisał(a):bigredone napisał(a):Tak na szybko - kuna 0,56 zł przy zakupie E w e-kantorze. Wypłata po drodze w strefie euro bezpłatnie. W banku od telefonów.
bigredone powiedz proszę a jak dokonać tej wypłaty po drodze? W oddziale banku za granicą czy w bankomacie? Przecież jak Ci po tym kursie co podajesz sprzedadzą kuny to tylko bezgotówkowo (na potrzeby przelewu zagranicznego) bo chyba żaden bank nie prowadzi rachunków w kunach a już tym bardziej nie wydaje do nich kart.
Tomy Lee napisał(a):Alternatywne rozwiązanie jakie podawałem wcześniej to rachunek w Eur w ING. Poza funkcjonalnością, którą opisujesz jest jeszcze możliwość wypłaty Eur z bankomatu w kraju bo stawiają też takie.
Tomy Lee napisał(a):Alternatywne rozwiązanie jakie podawałem wcześniej to rachunek w Eur w ING. Poza funkcjonalnością, którą opisujesz jest jeszcze możliwość wypłaty Eur z bankomatu w kraju bo stawiają też takie.
Tomy Lee napisał(a):Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś bo z tego co wiem limit jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu (liczony chyba do 28-go) jest przy operacjach gotówkowych w kasie. O limitach w bankomacie nie słyszałem ale dowiem się dziś i Ci potwierdzę.
walp napisał(a):Tomy Lee napisał(a):Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś bo z tego co wiem limit jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu (liczony chyba do 28-go) jest przy operacjach gotówkowych w kasie. O limitach w bankomacie nie słyszałem ale dowiem się dziś i Ci potwierdzę.
Limit rzeczywiście dotyczy jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu, ale gotówki w kasie. Każda następna operacja gotówkowa niezależnie od kwoty to koszt 9 zł.
Jeżeli chodzi o koszty operacji bezgotówkowych, to każda wypłata z bankomatu w kraju ze strefy euro obciążona jest prowizją 3% wartości operacji,
natomiast w krajach z inną walutą dochodzi koszt przewalutowania również 3%.
Płatności kartą w strefie euro, nie są obciążone żadnymi opłatami, a dzienne limity, które obowiązują zarówno przy płatnościach jak i wypłatach z bankomatu, przypisane są do karty i można je zmieniać wg własnych preferencji.
Tomy Lee napisał(a):Coś mi tu nie pasuje. Operacja bezgotówkowa to nie to samo co wypłata z bankomatu. Z tego co ja wiem od Pani, która zakładała mi rachunek wypłata euro w Polsce kartą wydaną do konta w euro z bankomatu ING wypłacajacego tylko euro jest bez limitu ilości transakcji i bez prowizji.
Tomy Lee napisał(a):Coś chyba niepotrzebnie Wam zakręciłem temat. Pozostańmy przy opcji konto w euro+karta i płatności za granicą kartą w sklepach, za winiety, na bramkach, na stacjach benzynowych i gdzie tylko się da a bankomat to awaryjnie ostateczność.
Tomy Lee napisał(a):walp napisał(a):Tomy Lee napisał(a):Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś bo z tego co wiem limit jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu (liczony chyba do 28-go) jest przy operacjach gotówkowych w kasie. O limitach w bankomacie nie słyszałem ale dowiem się dziś i Ci potwierdzę.
Limit rzeczywiście dotyczy jednej wpłaty i wypłaty w miesiącu, ale gotówki w kasie. Każda następna operacja gotówkowa niezależnie od kwoty to koszt 9 zł.
Jeżeli chodzi o koszty operacji bezgotówkowych, to każda wypłata z bankomatu w kraju ze strefy euro obciążona jest prowizją 3% wartości operacji,
natomiast w krajach z inną walutą dochodzi koszt przewalutowania również 3%.
Płatności kartą w strefie euro, nie są obciążone żadnymi opłatami, a dzienne limity, które obowiązują zarówno przy płatnościach jak i wypłatach z bankomatu, przypisane są do karty i można je zmieniać wg własnych preferencji.
Coś mi tu nie pasuje. Operacja bezgotówkowa to nie to samo co wypłata z bankomatu. Z tego co ja wiem od Pani, która zakładała mi rachunek wypłata euro w Polsce kartą wydaną do konta w euro z bankomatu ING wypłacajacego tylko euro jest bez limitu ilości transakcji i bez prowizji.
Coś chyba niepotrzebnie Wam zakręciłem temat. Pozostańmy przy opcji konto w euro+karta i płatności za granicą kartą w sklepach, za winiety, na bramkach, na stacjach benzynowych i gdzie tylko się da a bankomat to awaryjnie ostateczność.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne