paulr napisał(a):Tomy Lee napisał(a):No i wszystko jasne. Tabelka, na którą się powołujesz przedstawia kursy kupna/sprzedaży kun przez wymienione banki w przypadku realizowania PRZELEWÓW WALUTOWYCH DO/Z CHORWACJI. Gdybyś ze swojego konta złotówkowego w Inteligo chciał wysłać przelewem zagranicznym zaliczkę za kwaterę w kunach to bank sprzeda Ci je po takim kursie jak w tabeli. To samo gdybyś dostał zwrot za np. anulowaną rezerwację. A dlaczego? Dlatego, że żaden znany mi bank w kraju nie prowadzi rachunków w kunach. Przeważnie są to USD, EUR, GBP i CHF.
Pomijam kwestię, że zaliczkę podobnie jak całość rozliczenia za kwaterę pewnie dokonasz w euro jak większość z nas. Tłumaczę Ci tylko do czego jest ta tabela i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Żaden bank nie rozlicza płatności kartą bezpośrednio z kun na złote.
W rozliczeniu transakcji karty mam kuny (kwota w walucie rozliczeniowej) i pln-y. Taka sama kwota jak w tabelce.
Tak zostałem poinformowany przez telefon i tak mi się to za każdym razem zgadza. Czy bank to jakoś jeszcze przelicza .... Dla mnie nie ma to znaczenia. Dla wszystkich chyba też nie ma. Liczy się tylko ile płacę i ile mi bank za to ściągnie z konta. Plus to ze na dzień dzisiejszy nadal nie ma % za przewalutowanie.
paulr napisał(a):max21 napisał(a):W tych bankomatach można wypłać gotówkę całkowicie za darmo tj. bez odsetek i bez prowizji, jedyne koszty to przewalutowanie transakcji.
Normalnie jak w reklamie. Telefon za 1zł ale abonament.
Jeżeli coś ma być całkowicie bezpłatne to tak jak pisałem. Starczy sprawdzić jakie banki rozliczają bezpośrednio z kun na pln. Takich banków w Polsce jest kilka. Pozatym napewno jeden z nich w przypadku karty masterCard nie ma zadnego przewalutowania. Nie ma też żadnej opłaty za kartę czy konto. I takie coś coś dopiero możemy nazwać za darmo..Płacąc kilka dni temu kuna wychodziła po 0.565 grosza. Czyli mniej więcej tyle ile jest średni kurs nbp.
Nie mam zamiaru reklamować żadnego banku tylko opisuję jak sytuacja wygląda u mnie .
Jak masz wątpliwości co do tego co napisałem to zawsze możesz sprawdzić.
Forum jest w celu wymiany informacji i własnych spostrzeżeń na dany temat.
Nie znam się na procedurach w innych bankach tak jak ty.
Na pewno nie wprowadzam ludzi w błąd, jak to ma miejsce w twoich informacjach.
Kolega Tomy Lee wszystko to ci wyjaśnił.