walp napisał(a):Tak, dobrze wiedzieć. Piszesz o opłacie interchange, która jest prowizją, jaką otrzymuje bank od każdej transakcji kartą debetową i kredytową.
Jeszcze w 2012 roku, była ona dość wysoka (3-4% dla małych sklepów, 1,5-2% dla dużych). Od 2015 r. weszły nowe regulacje i na ich mocy, obecna stawka interchange dla kart debetowych wynosi 0,2%, natomiast dla kart kredytowych 0,3%, co sprawiło, że wzrosły obroty bezgotówkowe, a handlowcy ponoszą obecnie niższe koszty.
piotrulex napisał(a):Tu lanie należy się żonie, kasjerka w drugiej kolejności . Chyba nietrudno rozróżnić czy należy zapłacić koło 100 zeta czy może 700 ...
endryu napisał(a):Niestety po obniżeniu opłat interchange banki podwyższają prowizję np. za przewalutowanie transakcji kartą.
W wielu tematach co chwile pojawiają się pytania o opłacalność korzystania z karty. I tu nasuwa się teza, że wielu userów nie zapoznaje się z taryfą opłat i prowizji banku konkretnej karty płatniczej
Szanowni Państwo trzeba zapoznawać się z tymi uwarunkowaniami i mniej będzie konsternacji
paulr napisał(a):...
Bo to chyba o to chodziło że kasjerka wbiła kwotę ale nie w kunach a w euro i to może umknąć raczej każdemu.
Inna sprawa że kasjerka i tak raczej nic by z tego nie miala. Chyba ze sama zrobić chciała zakupy za resztę co pozostało ...
fish74 napisał(a):Witam.
Napisałem do mbanku i odpisano mi że prowizja pln-hrk wynosi 5,9 % - karta Visa .Czyli wg tego wynika że za 1 kunę na dziś zapłace 0,599 pln tak ?
Czyli nie ma wiekszego sensu wymieniać pln-hrk w Pl.Dobrze przeliczam ?
szwa napisał(a):fish74 napisał(a):Witam.
Napisałem do mbanku i odpisano mi że prowizja pln-hrk wynosi 5,9 % - karta Visa .Czyli wg tego wynika że za 1 kunę na dziś zapłace 0,599 pln tak ?
Jeżeli rzeczywiście jest takie bezpośrednie przeliczenie w mbanku, to niby się zgadza, to co wyliczyłeś. Tylko, że dobry kurs kuny wynosi około 0,56 PLN. Zatem przy 1000 kunach przepłacasz już o 39 zł. Lepiej zatem mieć np. konto walutowe USD i do tego kartę Mastercard USD (w tym przypadku jest przelicznik mastercard) i wówczas kuna wychodzi mniej więcej 0,59 PLN.
szwa napisał(a):fish74 napisał(a):Witam.
Jeżeli rzeczywiście jest takie bezpośrednie przeliczenie w mbanku, to niby się zgadza, to co wyliczyłeś. Tylko, że dobry kurs kuny wynosi około 0,56 PLN. Zatem przy 1000 kunach przepłacasz już o 39 zł. Lepiej zatem mieć np. konto walutowe USD i do tego kartę Mastercard USD (w tym przypadku jest przelicznik mastercard) i wówczas kuna wychodzi mniej więcej 0,59 PLN.
fish74 napisał(a):szwa napisał(a):fish74 napisał(a):Witam.
0,599 a 0,59 co za różnica ?chyba że sie pomyliłeś ?
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne