Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 22.01.2012 18:15

Chorwacja, to jest wyjatkowo zbankomaciały i skartowiony kraj :) Nawet na wielu małych wysepkach, gdzie dwa domy na krzyż, w sklepie kartą , a w murze fabryka papierków. :) Jestem pod wrażeniem :) Nie ma co brać kun z Polski. najwyżej jakieś 500 na rozruch. Hej
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 22.01.2012 19:40

AdamSz napisał(a):Chorwacja, to jest wyjatkowo zbankomaciały i skartowiony kraj :) Nawet na wielu małych wysepkach, gdzie dwa domy na krzyż, w sklepie kartą , a w murze fabryka papierków. :) Jestem pod wrażeniem :) Nie ma co brać kun z Polski. najwyżej jakieś 500 na rozruch. Hej

Zgadza się z tymi bankomatami - tylko trzeba uważać - mnie w tamtym roku w Cro zeskanowali karte i miałem po kilku miesiącach niespodziankę - nie zbyt miła .... :(
Co do zaobierania gotówki - to Euro nie żadne kuny bo kurs kuny w Polsce jest bandycki !!!
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 22.01.2012 20:03

Celna uwaga :!: . Skanowanie coraz powszechniejsze, zwłaszcza na południu (uwaga na Włochy :!: ) I nie tylko bankomaty. Nie spuszczać karty z oka :!: .
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.01.2012 20:21

pawelli napisał(a):
Aldonka napisał(a):medic za autostradowe bramki też spokojnie możesz kartą płacić.

ale zdarza się też tak że nie ma możliwości

Na moje kilkanaście wyjazdów ani razu mi się to nie zdarzyło. Może miałam szczęście :)
Waldii77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldii77 » 22.01.2012 21:04

Hejka
Potwierdzam ze rzeczywiście nie było żadnych problemów z płaceniem kartą, zwłaszcza intrygowały mnie bramki autostradowe ale bez problemu- bank z byczkiem:).Oczywiście jak na pierwszy raz to człowiek z nutą stresu podjeżdzał do terminala ale pózniej to juz tylko karta bo przelicznik korzystniejszy... Pozdrawiam
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.01.2012 19:08

[quote="pawelli"]
... tylko trzeba uważać - mnie w tamtym roku w Cro zeskanowali karte i miałem po kilku miesiącach niespodziankę - nie zbyt miła .... :(
[quote]

Czy masz świadomość w jakich okolicznościach mogło się to zdarzyć?
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 01.02.2012 11:51

Mnie "skradziono dane" (cokolwiek to znaczy) podczas płacenia kartą na Słowacji, Koszyce (cpn OMV). Dwa razy płaciłam z różnych banków i to samo. Po pół roku wymiana kart, bez dodatkowych niemiłych niespodzianek.
dominicue
Autostopowicz
Kursy walut

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominicue » 09.02.2012 15:49

Mogę tylko potwierdzić, to co ktoś wcześniej napisał na forum.

Najtańszą opcją jest kupno Euro w polskim kantorze (w kantorach przygranicznych z racji dużych obrotów wychodzi najkorzystniej), a potem za te Euro kupno Kun na miejscu. Wyszło mi z 5 gr taniej na Kunie niż płacąc Visą.
Bocian
zbanowany
Re: Kursy walut

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.02.2012 17:56

dominicue napisał(a):Mogę tylko potwierdzić, to co ktoś wcześniej napisał na forum.

Najtańszą opcją jest kupno Euro w polskim kantorze (w kantorach przygranicznych z racji dużych obrotów wychodzi najkorzystniej), a potem za te Euro kupno Kun na miejscu. Wyszło mi z 5 gr taniej na Kunie niż płacąc Visą.

I to się opłaca?
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 23.02.2012 20:51

Mogę potwierdzic większość powyższych.
Gotówka - EURO kupione w Polsce i wymieniane w miarę potrzeby na miejscu, ale w banku :!: (odwrotnie niz u nas - kantory płaca mniej)
Gdzie sie tylko dało karta MC, jeszcze lepszy przelicznik, wygoda, bezstresowość i bezkolejkowość (na bramkach :D, ale było fajnie )
Ale... nie na poczcie, traktują jak wypłatę gotówki i jest prowizja (u nas chyba też)
karty NIGDY nie tracę z oczu :idea:
Mam też nawyk sprawdzania na koncie zaksiegowanych transakcji dokonanych kartą.

Chorwacja, to jest wyjatkowo zbankomaciały i skartowiony kraj Nawet na wielu małych wysepkach, gdzie dwa domy na krzyż, w sklepie kartą , a w murze fabryka papierków. Jestem pod wrażeniem Nie ma co brać kun z Polski. najwyżej jakieś 500 na rozruch. Hej

Fakt, mały sklepik w Marusi i jest terminal, a na pytanie, czy jest jakieś minimum wydatków do płacenia kartą, obie miłe panie zrobiły baaaardzo wielkie oczy. :roll:
stew666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stew666 » 25.03.2013 20:48

Chciałbym poinformować użytkowników karty PayPass, MasterCard Debi z mBanku, że od dnia 13-05-2013 roku ulega zmianie tabela opłat i prowizji za korzystanie z ww karty, krótko mówiąc nie będzie już darmowych (bez prowizji) wypłat z bankomatów za granicą. Oto link:
http://www.mbank.pl/porozmawiajmy/blog/ ... tml?lang=P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2013 21:08

stew666 napisał(a):Chciałbym poinformować użytkowników karty PayPass, MasterCard Debi z mBanku, że od dnia 13-05-2013 roku ulega zmianie tabela opłat i prowizji za korzystanie z ww karty, krótko mówiąc nie będzie już darmowych (bez prowizji) wypłat z bankomatów za granicą. Oto link:
http://www.mbank.pl/porozmawiajmy/blog/ ... tml?lang=P

Sami siebie zarżnął niedługo.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.03.2013 21:15

Widzę Stew, że się wszechstronnie szykujesz....Dzięki za przypomnienie....No to ciekawe, co teraz będzie lepiej, kuny PL, euro, czy PLN z PL i wymiana na kuny na poczcie w HR, czy dalej wypłata w ścianie ? a może jakiś inny wariant ?
Szymon1277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymon1277 » 25.03.2013 23:49

AdamSz napisał(a):No to ciekawe, co teraz będzie lepiej, kuny PL, euro, czy PLN z PL i wymiana na kuny na poczcie w HR, czy dalej wypłata w ścianie ? a może jakiś inny wariant ?

Otworzyć konto w banku, który ma wypłaty za free :boss:
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 26.03.2013 00:07

Konto w Pekao SA i wypłacać z kart w Zagrebaćka Bank - Grupa UniCredit, wypłata z bankomatów bez prowizji

Pzdr,

Makar :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone